Skötselråd för gräsklippare

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att ha en trädgård hemma är såklart trevligt på många plan. Du har möjlighet att njuta av det fina vädret utan att behöva ta dig hemifrån och kan även bjuda in dina nära och kära på en härlig grillfest. Men en trädgård innebär även en hel del arbete och underhåll. Dessutom måste du underhålla de trädgårdsmaskiner som du använder frekvent. En gräsklippare är en nödvändighet för dig som vill hålla det fint i trädgården. Men hur bör denna underhållas och skötas för att hålla längre och fungera optimalt?

Hur ofta ska gräsklipparen underhållas?

Det finns lite olika riktlinjer för hur ofta en gräsklippare bör underhållas och anledningen är att detta beror på dels vilken typ av maskin det är, samt hur ofta du använder den. En gräsklippare som underhålls på rätt sätt kan hålla upp till 15 år och framförallt motorn är lika extra viktigt att se över regelbundet.

Men hur ofta bör då gräsklipparen ses över? Det är särskilt viktigt att du gör den mer djupgående skötseln när trädgårdssäsongen är slut.

Eftersom gräsklipparen kommer att stå oanvänd under flera månader är det även viktigt att du genomför vissa moment så att den inte skadas eller rostar. Alltså bör du göra mer grundliga moment en gång om året, men det skadar inte heller att underhålla gräsklipparen även mitt i sommaren när den används som mest.

Bland annat kommer det att ge flera fördelar om du rengör maskinen och motorn så att inga större stenar eller grästuvor ligger och skaver mot motorn eller knivbladen. Detta är underhåll som du gott och väl kan göra efter varje gång du har klippt gräset och kommer att bidra till att maskinen håller längre.

Underhåll att göra under säsongen

För att motorn ska fungera och för att du ska förlänga livslängden på din gräsklippare så är det också några moment som du bör göra under säsongen. Denna checklista kommer att hjälpa dig att underhålla gräsklipparen på rätt sätt:

Byt olja regelbundet

Det finns flera anledningar till varför det är viktigt att oljan i gräsklipparen ses över och fylls på. Särskilt viktigt är det att oljan avlägsnas om den ska stå i mer än 30 dagar, det måste alltid göras innan den förvaras över vintern.

Men om motorn går på utan att det finns tillräckligt med olja som smörjer den, så kommer också detta påverka hur effektiv motorn är. I värsta fall kan motorn skära sig, vilket gör att hela gräsklipparen måste bytas ut. Så säkerställ alltid att det finns tillräckligt med olja i tanken.

Många experter menar att man bör byta ut oljan antingen var femtionde tillfälle, eller minst en gång per säsong. Så här bör det bästa valet för dig beror på hur ofta du använder gräsklipparen. Men hellre att du byter ut oljan för ofta, än för sällan! Se även till att gräsklipparen har nog med bensin.

Byt tändstift

För att gräsklipparen ska fungera optimalt så är det även viktigt att tändstiftet underhålls. Avlägsna rester av gräs och stenar som kan ha fastnat runtom samt byt gärna minst en gång per säsong, så att det fortsätter vara enkelt att starta motorn.

Det finns inget värre än att stå och slösa tid på att försöka dra igång gräsklipparen då det tar både tid och onödiga upprepade försök.

Byt filter och rengör med jämna mellanrum

Filtret i gräsklipparen påverkar driften oerhört. Det är därför viktigt att du ser över filtret ofta och även byter ut det regelbundet för att maskinen ska fungera optimalt och även vara driftsäker. För att förlänga hållbarheten på filtren så är det även viktigt att du rengör gräsklipparen ofta.

Vässa knivbladen ofta

Slöa knivblad kommer att göra det segt för maskinen att klippa igenom gräset och vara effektiv. Det är därför viktigt att du vässar knivbladen så ofta du kan och säkerställer dess skärpa för att spara tid när du klipper gräs.

Men det finns en annan sak som du kan göra för att skärpan på knivbladen ska bevaras längre. Detta är att torka av dem efter användning, då det fuktiga gräset kommer att påverka bladen och kan även leda till rostskador om gräsklipparen sedan står orörd en tid.

En annan sak som du bör säkerställa är att knivbladen har en anpassad höjd och är balanserade.

Underhåll att göra innan förvaring

När det är dags för gräsklipparen att förvaras över vintern så är dessa moment ovan även självklara att göra. Detta för att skydda motorn. Särskilt viktigt är det att du avlägsnar olja, så att det inte ligger och fryser och att du även täcker för gräsklipparen för att det inte ska orsakas frostskador.

Om du har möjlighet så kommer det att ge fördelar om du kan förvara den torrt, gärna i ett garage eller bod. Detta skyddar då gräsklipparen från kylan i marken. Om du inte har plats för gräsklipparen där eller bor mindre, så är det viktigt att hela gräsklipparen täcks för, även underifrån.

Kika i manualen om du är osäker

Om du är osäker på hur någon av dessa moment bör utföras på just den gräsklippare som du har, är det bästa alternativet att kika i den manual som följde med vid köpet. Här hittar du detaljerade beskrivningar om vilken typ av olja som bör användas, hur den fylls på och byts ut, hur bladen ska rengöras och även vad du ska tänka på vid driften av maskinen.

Många som har lite dyrare gräsklippare väljer ofta också att lämna in den på service en gång om året, för att säkerställa att allting sköts på rätt sätt. Men det viktigaste är att underhållet blir gjort och resultatet är en gräsklippare som kommer att hålla i många, många år framöver!

Om du känner att denna artikel gett dig ny, god information och kunskap om hur du sköter om din gräsklippare på bästa sätt, dela gärna den och kommentera vilka tips som varit extra hjälpsamma!