Stopp i avloppet? – Här är några enkla tips!

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att det blir stopp i våra avlopp handlar främst om slarv. Vi sköljer tallrikar i vasken med matrester och kastar ned produkter i toaletten som inte kan spolas ner. Vi är för lata, för bekväma eller har inte nog med kunskap om hur vi bör hantera våra rör.

Lösningen till stopp i avlopp brukar ofta vara att man köper en propplösare full med kemikalier eller ringer en dyr rörmokare. Men det finns lättare sätt än så.

Vi listar de enklaste och mest naturliga lösningarna för stopp i avloppen!

1. Stopp i diskhon

Stopp i diskhon är en av de vanligaste stoppen vi har i våra avlopp. Där samlas det ofta matfett som kan vara svårt att lösa upp. Det finns flera skonsamma lösningar där du inte behöver använda några rengöringsmedel, det räcker många gånger med bak-och matvaror du redan har hemma!

Börja med att koka upp vatten och häll över vasken ett par gånger. I många fall räcker detta för att lösa upp mindre smuts och matfett. Skulle det inte hjälpa, prova att kombinera med vanligt diskmedel innan du häller över hett vatten i vasken igen.

Ett känt husmorstips för att bli av med stopp i vasken är att blanda några skedar bakpulver tillsammans med vinäger i en skål. Häll ned blandningen i avloppet och vänta en liten stund.  

Koka sedan upp varmt vatten i en kastrull och häll över det heta vattnet ner i vasken. Upprepa ett par gånger om stoppet fortfarande är kvar.

2. Stopp i handfatet

Stopp i handfatet kan lösas på liknande sätt som ett stopp i diskhon. Hett vatten hjälper ofta till ganska direkt i mindre rör som till exempel ett handfatsrör. 

En lite kraftigare metod än den ovan är att blanda ihop bikarbonat och lite salt i en kopp. Häll sedan denna blandning i vasken och lägg till lite ättika.

Du kommer nu se att denna blandning gör att det fräser och spottar upp ur vasken. Detta är meningen, så var lugn. Koka sedan upp hett vatten på spisen och häll över blandningen i vasken. Denna kombination gör att det nu sprakar ännu mer. Häll på lite till hett vatten och se om proppen är borta.

Skulle det fortfarande vara stopp i handfatet, använd dig då av en vaskrensare. Sätt fast vaskrensaren mot öppningen som har stopp och häll vatten till hälften av handfatet. Pumpa med vaskrensaren. Trycket som uppstår när du pumpar rensaren upp och ner gör att proppen släpper.

3. Stopp i toalett

För att rensa stopp i toalettrör finns det en hel del skonsamma sätt för den med lite tålamod och precision. Börja helst med vattenmetoden. Denna lösning går ut på att du häller vatten i en stor hink, siktar långt bak i kröken på röret och kastar vattnet med kraft.

Det är kraften av kastet som kommer att få stoppet att släppa. Går det inte på första försöket så försök några gånger till. Vill stoppet inte ge med sig kan du gå över till vaskrensar-metoden.

Denna metod förutsätter att du har en vaskrensare hemma. Tag vaskrensaren och sikta så långt bak i kröken på röret som du kan. Tryck sedan fast sugproppen ordentligt och spola. Dra sedan vaskrensaren upp och ned med kraftiga rörelser och förhoppningsvis har proppen nu släppt.

En tredje metod du kan använda dig av är rensbandsmetoden. Till detta behöver du ett rensband. Det är en slags ståltråd med en fjäder på toppen och går att köpa hem hos de flesta byggvaruhus.

För att få bort proppen med hjälp av ett rensband behöver du föra in produkten i toaletten. Se till att göra detta så försiktigt du kan så du inte skadar emaljen. Tryck sedan på rensbandet för att få proppen att släppa.

Viktigt att komma ihåg är att få ett hårt tryck för att kunna lösa upp proppen, men det får inte vara för hårt. Då kan du istället skada porslinet och röret.

4. Stopp i dusch eller badkar

Ett stopp i dusch eller badkar brukar i regel alltid tyda på en lite större blockering. Det räcker oftast inte att hälla ned hett vatten och rengöringsmedel. Du bör därför hellre skruva bort delar och rengöra brunnen under dusch eller badkar.   

För att nå källan till stoppet i dusch och badkar behöver du använda dig av en vanlig skruvmejsel eller kniv för att skruva upp brunnslocket. Torka alltid undersidan av locket först. Där samlas det nämligen mycket smuts och orenheter när du duschar eller badar badkar.

Ta tag i vattenlåset och rengör detta grundligt. Se till att det blir rent från hår och annan smuts. Spruta skonsamt rengöringsmedel på och torka rent vattenlåset med en vanlig disktrasa. Ta hjälp av din duschslang och rengör brunnen och vattenlåset.

När både brunnen och vattenlåset är rengjorda, tryck i vattenlåset igen. Se till att vattenlåset sitter fast. Om du missar att trycka tillbaka det ordentligt kan det istället börja lukta. Fyll därefter på med vatten och skruva tillbaka ditt brunnslock i duschen.

Hur förebygger du stopp i avloppet?

Det finns en hel del du själv kan göra för att förebygga stopp i avloppet. Det lättaste är att alltid tänka på vad du slänger ned i vask och andra rör. Torka av dina köksredskap från matfett innan du lägger ned dem i vasken. Släng exempelvis alltid matrester från tallrikar direkt ned i soppåsen istället för att skölja ned riskorn och liknande i diskhon.

Samma sak gäller för toaletten. Där ska du endast spola ned toalettpapper och smuts som kan lösas upp. Bomullstussar, bindor och andra hygienprodukter ska ALLTID slängas i en avfallspåse. Slänger du för mycket obrytbara artiklar i ett toalettrör byggs det på och som till slut bildar ett stopp.  

I dusch och badkar kan du förebygga stopp i avloppet genom att regelbundet rengöra golvbrunnen. Där samlas det allt ifrån tvålrester till hår. Det är svårt att få upp hår som fastnat ned i brunnen, det samlas nämligen ihop till stora tussar och täpper igen rören.

En bra idé är därför att köpa till ett golvbrunnsfilter som är utbytbart. Ett filter räddar rören alldeles utmärkt, då alla rester och all smuts stannar i filtret som du sedan kan ta bort och rensa. Ska du duscha av dina pälsdjur i dusch eller badkar, se till att jord och annan smuts tas bort innan det når rören.

För att förebygga stopp i avlopp och rör kan du också ha som vana att spola rent rören med varmvatten och hälla i handdiskmedel. Diskmedlet har en bra förmåga att lösa upp matfett och annan smuts som riskerar att täppa igen rören.

Se upp för detta!

Till skillnad mot vad man kanske kan tro, är en propplösare aldrig att föredra när du har stopp i avlopp och rör. De innehåller starka kemikalier som också är skadliga för miljön. 

Till flera propplösare på marknaden skulle det behövas flera dussintals liter hett vatten för att kunna lösa upp medlet. Det har man sällan kännedom om, och detta resulterar i att medlet sitter kvar i rören och fräter dem. Medlet som sitter kvar torkar också fast och som i sin tur skapar ett eget stopp.

Har du däremot regelbundna stopp i avlopp och rör kan det vara ett tecken på att dina rör inte fungerar som de ska. Luktar det dessutom illa och bubblar vatten upp ur vasken är det bättre att ringa en rörmokare än att försöka bli av med problemet själv. De har både medel och erfarenhet för att hitta problemet.  

Slutsats

Att ha stopp i avlopp är alltid en knepig sits som man helst vill undvika. Om olyckan väl är framme finns det däremot en hel del naturliga tips och tricks för att lösa upp smuts och andra artiklar som gör att det blir stopp i rören.

Att använda sig av propplösare är aldrig en bra idé då de är fulla av kemikalier som kan skada dina rör mer än de gör nytta. Det bästa är dock att sköta om och underhålla avlopp och rör för att själv förebygga stopp.