9 Snabba tips för att få bort och förebygga ogräs

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Ogräs i trädgården är en sådan sak vi alla hatar att ha och göra med. Att få bort och förebygga ogräset är ofta en väldigt stor utmaning. Det finns flera olika saker du kan göra för att bekämpa ogräs, både miljövänliga och kanske inte lika miljövänliga sätt.

För att hjälpa dig lite med idéer på hur du kan angripa dessa oinbjudna växter har vi satt ihop en lista med 9 snabba tips, så att du äntligen kan bli av med de rackarna! 

1. Ogräsättika

Ättika är en starkt frätande syra som du säkert redan känner igen. Ämnet tillverkas syntetiskt men är ändå nedbrytbart. Detta fungerar bäst på ytliga ogästyper och fungerar sämre på de som har långa rötter. På dessa krävs det ofta flertalet behandlingar innan de ger vika. 

Eftersom att ättika just är så frätande så har det negativa effekter på jorden runtomkring och kan påverka djurlivet negativt. Använd det därför bara på de ställen där ogräset finns och undvik rabatter och liknande. 

2. Pelargonsyra 

Detta är precis som ättikan en starkt frätande syra. Skillnaden är dock att detta är en fettsyra som bryter ner bladens vaxskikt som till slut leder till att plantan vissnar och dör ut. Även detta medel skadar mikroorganismer och växter i närheten. 

Pelargonsyran hittar du i många bekämpningsmedel för ogräs, värt att notera är att detta också bara dödar de ytliga typerna samt att det bara ska användas under torra väderlag. 

3. Handverktyg 

Det finns en mängd olika handverktyg som du kan använda dig av, allt från hackor och knivar till borstar och skyfflar. En stor nackdel med just handverktyg är dock faktumet att de kräver en massa hårt slit samtidigt som de i de flesta fall bara är en temporär lösning på problemet. 

När du äntligen är klar med den stora ytan efter timmar av hårt arbete märker du snabbt några dagar senare att det redan har börjat komma tillbaka.  

4. Maskinverktyg 

En annan metod är att ta del av lite maskiner, precis som vid användning av handverktygen är ofta detta också bara en temporär lösning då det är otroligt svårt att få med rötterna. Detta leder till att ogräset lever kvar och snabbt kommer upp till ytan igen.  

Några vanliga maskiner att använda sig av är högtryckstvättar, ogräsborstar och brännare. 

5. Luft

Låter inte detta konstigt? Kan man verkligen få bort ogräsen med luft?  

Ja, det kan man faktiskt men förmodligen inte med bara ren luft. Däremot kan du förhindra lufttillförseln till ogräset genom att kväva den. På så sätt får det inte tillräckligt bra förutsättningar för att fortsätta växa vilket till slut innebär att det dör ut. 

För att göra detta kan du använda dig av tidningspapper, presenning, eller markduk. Detta är nog bland de miljövänligaste metoderna du kan använda dig av. Dock får du ha lite tålamod eftersom att det ofta tar flertalet växtsäsonger innan ogräset har kvävts helt. 

Gardenwork

6. Kokande vatten 

Vid temperaturer över 57 grader Celsius så stelnar proteinerna i växtcellerna vilket de verkligen inte mår bra av. Det är bara att ge ogräset en väldigt varm dusch med kokande vatten så försvinner de på nolltid! 

Detta är en väldigt miljövänlig metod då du egentligen bara använder dig av vatten och lite ström för att koka det. Vill du ta det till nästa nivå så kan du ju till och med använda pastavattnet och hälla det på ogräset. 

7. Salta 

Du kan använda dig av bergsalt eller koksalt för att skapa en sorts barriär runt gräsmattans kant där du inte har möjlighet att komma åt med gräsklipparen. Ta det dock lite försiktigt med mängden eftersom att det har en tendens till att fräta på betongytor eller lämna marken karg under längre perioder. 

8. Gödsla flera gånger 

Nu tar gräset över! Genom att gödsla gräsmattan flertalet gånger under sommartiden så konkurrerar det nya gräset naturligt ut ogräset. Extra viktigt är att du inte missar gödslingen under våren, detta är den perfekt ta tiden att gödsla eftersom att marken ofta är lite fuktig och gräset har optimala förhållanden för att växa. 

Detta hjälper också till att bidra med förhindring av mossa, ett annat riktigt stort problem många stöter på! 

9. Klipp gräset ofta 

Klippning av gräset är något som gräset mår otroligt bra av. Detta samtidigt som ogräset sakta med säkert tröttnar ut och ger till slut upp. Därför kan du öka frekvensen du klipper din gräsmatta till närmare 2 eller möjligtvis 3 gånger i veckan. Viktigt är att du inte klipper mer än en tredjedel av gräsets höjd. Isåfall kommer gräset under sin naturliga tillväxtzon, vilket kan leda till att du får en gulaktig och tråkig gräsmatta. 

Sammanfattning 

Det var det! Nu har du fått våra bästa tips för hur du kan få bort den oönskade växtligheten i trädgården och äntligen få den finaste gräsmattan i kvarteret! 

Förhoppningsvis har denna lista varit till hjälp. Glöm inte att dela med dig av listan eller dina nylärda kunskaper till nära och kära, så att ni får den snyggaste gräsmattan i kvarteret!