Allt du behöver veta för att trimma häcken på rätt sätt!

Uppdaterad: Maj 23, 2023

När det kommer till klippning och trimning av dina häckar i trädgården så finns det delade meningar. Framförallt handlar det om när man bör klippa häcken och hur mycket. ​​I detta inlägg kommer vi ge dig all den information du behöver för att kunna trimma häcken på bästa möjliga sätt, beroende på vad för häck du har och vilken årstid som du får bäst resultat!

När bör man trimma häcken? 

När som är den bästa tiden att trimma häcken beror lite på vilken sorts häck du har. Lövhäckar ska man exempelvis oftast beskära tidigt på våren.  

Vårblommande häckar såsom begonia eller andra arter är såklart som finast när de blommar ut och då är det lite synd att klippa dem just då. Vänta hellre till lite senare. 

Har du växter som savar under våren är rekommendationen att du trimmar dina häckar under sensommaren, mer specifikt under JAS-perioden. Det vill säga juli, augusti och september. 

Häckar av barrväxter däremot klipper man inte under JAS-perioden. Istället bör du vänta med att klippa dessa på hösten då tillväxten har stannat av eller så får man ta det så tidigt som vårvintern.  

En tumregel som är god att förhålla sig till är att det är bättre att klippa häcken lite och ofta. Denna klippning ger upphov till en tätare häck som behåller formen. 

Hur mycket bör man klippa ned häcken? 

Innan vi går in på hur du bör klippa din häck för bästa möjliga resultat så är det viktigt att du ser till att din häck alltid är lite bredare i botten än vad den är i toppen. Detta för att du då låter ljuset från solen komma ända ner till botten, vilket leder till en grön och fin häck. 

När du ska börja trimma så bör du starta med grenarna närmast marken och arbetar dig sedan uppåt. Här rekommenderar vi också att du tar i lite med klippningen, då förgrenar sig nämligen plantorna, vilket i sin tur leder till att du får en tätare häck. Skulle det vara så att du råkar göra någon miss lite här och där så behöver du inte oroa dig. De flesta häckar växer ganska fort och ingen skada är skedd. 

Har du en häck med genomgående stam som exempelvis, bok, tuja och gran så ser processen lite annorlunda ut. Med dessa häckar bör du framförallt fokusera på att klippa sidorna och fortsätta göra så fram tills dess att din önskade höjd har nåtts. Sedan kan du klippa topparna. Det är även okej att klippa mellan plantorna. 

Stora förgrenade häckar, såsom liguster, hagtorn och måbär är inte lika känsliga. Här är det nästan bara att köra hej vilt och klippa den form på häcken som du känner dig nöjd med. Alla sidor går att trimma och skadas inte av häcksaxar. 

hedge

Vad behöver du? 

Verktygen du väljer att använda dig av för att trimma din häck kan variera beroende på vilken typ av häck du har. Här finns det allt ifrån enkla, handhållna modeller till batteridrivna eller eldrivna häcksaxar. Utgå från hur mycket du orkar, hur hög din häck är, samt vilken budget du har att förhålla dig till. 

Om det är mycket häck som ska klippas så kan det vara bra att gå efter de bensindrivna eller eldrivna modellerna. Har du däremot en lite mindre häck så kan det vara smidigare med en enkel batteridriven modell. Självklart är bensin- och eldrivna modeller lite dyrare, men detta är ett pris du måste vara villig att betala om du vill ha en maskin för de tyngre grenarna. 

En annan sak som är värt att notera är att du alltid bör använda dig av skyddsglasögon och handskar. Har du även en högre häck så är det en stabil stege som gäller. 

När du har trimmat klart är det bara efterarbetet som är kvar. Här är det viktigt att du plockar upp så många grenar som möjligt, framförallt om häcken angränsar till en närliggande bilväg. Använd dig av sopkvastar, dina händer och en skottkärra för att effektiv föra bort allt “avfall”. 

Redskap du behöver till trimning

 • Valfri häcksax 
 • Eventuellt en stege 
 • Handskar 
 • Skyddsglasögon 
 • Sopkvast 
 • Skottkärra 

Trimma häcken – Steg för steg 

 1. Ladda eventuella batterier och gör andra förberedelser i tid 
 2. Använd rätt utrustning (exempelvis skyddshandskar, glasögon och stege) 
 3. Börja med att trimma häcken underifrån och jobba dig uppåt efter hand. Kom ihåg att toppen bör vara smalare än botten 
 4. Trimma lite i taget och ta inte allt på samma gång 
 5. Hitta något att plocka upp dina grenar med – sopkvast, skottkärra 
 6. Kör avfallet till kompost eller eventuell återvinningsstation 
 7. Njut av din nyklippta häck! 

Sammanfattning 

Förhoppningsvis har du fått några bra tips och tumregler att förhålla dig till när det kommer till trimning av dina häckar.  

Kom ihåg att gå efter rekommendationen: “klipp lite och ofta”. Klippningen bör även ske under olika tider på året beroende på vilken typ av häck du har. Vanligast är dock att du klipper dem under tidig vår eller JAS-perioden (juli, augusti och september). 

Någonting positivt är att du inte behöver så många verktyg för att få jobbet gjort. Vår lista med 7 redskap bör vara mer än tillräckligt för att du ska få en nyklippt och fin häck. Känner du någon annan som behöver trimma häcken? 

Skicka gärna vidare denna artikel till dem och påminn om att det snart börjar bli dags!