Vad är en induktionshäll och hur fungerar den?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Den typ av spis som säljs mest just nu är spisar med induktionshäll. Det finns flera skäl till varför många väljer just en induktionshäll, den har många fördelar. Men för att det i de allra flesta moderna kök finns en induktionshäll betyder inte att du måste välja en sådan.

Det finns andra typer av moderna spisar, och vilken du ska välja beror på vilka behov du har och vad du prioriterar. En spis är en stor investering, så innan du bestämmer dig för att köpa en induktionshäll är det bra att ta reda på hur den fungerar, och om det är bästa valet för dig.

Vad är en induktionshäll?

Att det är en slät spis utan synliga plattor som snabbt kokar upp tevattnet vet de flesta, men vad är det som gör att den värmer upp vattnet så snabbt? Och att den kallnar direkt efteråt?

Tekniken som används går ut på att varierande magnetfält från hällen inducerar strömmar i den kastrull eller stekpanna som används och på det sättet skapas värme. Det är faktiskt så att en induktionshäll inte blir varm, utan det är bara det kokkärl som används som värms upp. Om det inte står någon kastrull på hällen så värms den inte upp, även om du har slagit på den.

Om hällen känns varm efter matlagningen beror det på att den blivit varm av värmen från den varma kastrullen som har stått på den.

Läs mer om olika induktionshäller: Bästa induktionshällen

Vad har induktionshällen för fördelar?

  • ​Den är energisnål eftersom den reagerar snabbt när man höjer eller sänker värmen.
  • Det gör att ingen energi går till spillo.
  • Det sparar tid vid matlagning.
  • Den är säker att använda, det är ingen risk att man bränner sig på den.
  • Den är lätt att rengöra eftersom den är helt plan, det finns ingenstans för smuts att ta vägen.​

Vad har den för nackdelar?

  • Alla kokkärl fungerar inte på en induktionshäll. För att det ska fungera måste kastrullen eller stekpannan ha en botten av ett magnetiskt material.
  • Det kan ibland låta om spisen när man lagar mat, ett visst lågt brummande kan vara normalt, men om man använder kärl som inte är helt anpassade för induktionshäll så kan det uppkomma ett störande ljud.

Med andra ord; om ekonomi, tid och säkerhet är viktigt för dig så är induktionshällen ett bra val.

En induktionshäll i ett kök.

Vilka kastruller/grytor kan användas på induktionshällen?

Alla som har en magnetisk botten, är det korta svaret. Har du gjutjärnspannor så är det perfekt, de är de som fungerar allra bäst. Rostfritt stål eller andra stålkastruller fungerar också, men när det gäller rostfritt stål så gäller det bara nyare kastruller. Gamla rostfria kastruller fungerar inte.

Det är viktigt att kastrullens botten är helt plan och inte har några ojämnheter. Den bör också vara ren och torr, för att det ska fungera som bäst.

Material som inte fungerar på induktionshäll är aluminium, koppar och glas/keramik. Du kan testa om en kastrull är magnetisk genom att använda en magnet. Om magneten fäster på kastrullbotten så fungerar det kärlet på en induktionshäll. Det finns också en speciell märkning på undersidan, där kan du titta för att se om kärlet är anpassat till induktionshäll.

Om du använder fel typ av kokkärl på din spis så fungerar inte uppvärmningen som den ska, och det uppstår ett ljud. På låg effekt kan det låta som ett knäppande, men på högre effekt kan det låta som om spisen eller kastrullen tjuter. Det är inte farligt, men då vet du att du inte ska använda den kastrullen på hällen.

Det finns en typ av adapter, ett mellanlägg, som man kan köpa och lägga mellan kärlet och hällen, om det är så att du har en favoritgryta eller kaffepanna som du inte vill överge. Men det rekommenderas inte att använda dem till all matlagning, och de brukar inte fungera till glaskärl.

Hur ska hällen skötas?

Det viktigaste är att hålla ytan ren. Om du alltid torkar av den med en fuktig trasa och är noga med att ingen smuts får ligga kvar och torka, så kommer hällen att vara blank och fin och fungera länge.

Om det ändå har fastnat smuts som du inte enkelt kan torka av med en våt trasa så är ett tips att du blandar vatten och något milt rengöringsmedel i en sprayflaska, alternativt att du tar cirka 1 dl ättika och vatten i sprayflaskan, och sedan blandar i några matskedar bikarbonat. Oavsett vilken blandning du väljer så sprayar du det på din häll, låter det verka en liten stund och torkar sedan av med en mjuk fuktig trasa.

Det viktigaste är att du inte använder något som kan repa hällen. Inga rengöringspulver och absolut inte stålull.

Tänk också på att hällen kan spricka om du till exempel tappar något tungt på den. Om du har ett förvaringsskåp ovanför så är det bäst att inte ha några glasburkar eller annat tungt och hårt i det skåpet. En tappad marmeladburk kan göra stor skada på din häll!

Sammafattning

Induktionshällen är alltså populär för att den är energisnål, snabb och säker, och de flesta som köpt en vill aldrig gå tillbaka till den gamla typen av spis. Men det tar lite tillvänjning, särskilt om du är van vid att använda eftervärme när du lagar mat.

Med en induktionshäll blir det ingen eftervärme, du kan till exempel inte ställa riset att svälla klart på eftervärmen, eller poppa popcorn på samma sätt som på en äldre spis. Men du kommer snabbt att lära dig hur du ska göra istället, och snart kommer du att tycka att det fungerar precis lika bra.