Vad gör man åt en gul gräsmatta?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

En grön och frisk gräsmatta kräver mycket underhåll, men du behöver även se till att det blir rätt från grunden för att din gräsmatta ska kunna ta till sig syre och andra näringsämnen för att växa sig grön.

Har du en gulaktig gräsmatta kan missfärgningen ha att göra med rötter som inte mår bra. I denna guide kommer vi hjälpa dig att få bukt på problemet, men även hur du förebygger att en gul gräsmatta uppstår.

Varför blir gräsmattan gul?

En gul gräsmatta beror oftast på att den har ett grunt rotsystem och en tjock rotmassa. Denna kombination av dåliga rötter innebär att gräset har väldigt svårt för att ta upp näringsämnen såsom vatten och syre.

Har du däremot en svag grön färg på din gräsmatta så är problemet lättare att hantera, då detta i många fall endast är en fråga om tillfällig näringsbrist.

Hur förebygger man en gul gräsmatta?

Det bästa för att få en grön gräsmatta är att förebygga att gräsmattan blir gul, innan problemet uppstår. Då en gul gräsmatta beror på att gräset inte får tillräckligt med näringsämnen så är underhåll den viktigaste delen för en frisk och sund gräsmatta. 

Genom att regelbundet vattna, toppdressa och gödsla din gräsmatta så kan vi nästintill garantera att din gräsmatta kommer att hålla sig grön och fin hela året.

Vad gör man om problemet redan är framme?

Om problemet redan har uppstått, så finns det en hel del du kan göra för att förbättra gräsmattans yta. Nedan har vi listat olika åtgärder när din gräsmatta redan har blivit gul.

Gödsla

Det mest grundläggande du kan göra är att tillföra lite extra näring till gräsmattan genom att gödsla den. Vill du läsa mer om detta så rekommenderar vi att du läser vår guide för hur du gödslar på bästa sätt.

Vi har även ett inlägg om det bästa gödslet för gräsmattan som kan vara till hjälp!

Vertikalskär

En annan sak du kan göra är att vertikalskära gräsmattan. Detta gör du efter 3-4 klippningar. Här använder vi oss av en vertikalskärare för att göra små lufthål ner i gräsmattan som hjälper den att få bättre syresättning och förbättra dräneringen.

Om du inte har någon vertikalskärare så ta en titt på vårt inlägg om de bästa modellerna på marknaden!

Jämna till den

Har du en ojämn gräsmatta så kan detta också ge upphov till gula fläckar. Den enklaste lösningen på detta problem är att jämna till gräsmattan. Detta gör du i from av en toppdress.  

Mylla ner gräsfrön

Genom att så kallat “mylla” ner gräsfrön i marken så ger du möjligheten för nya rötter att bildas. Detta gör du bäst genom att använda dig av en lövräfsa. Det viktigaste att tänka på är att fröna ska få en bra markkontakt för att de senare ska kunna fästa.

Toppdressa med tunt lager

Att toppdressa din gräsmatta är nästan ett måste om du vill ha en gräsmatta som mår bra. Genom att toppdressa din gräsmatta med en blandning av sand och kompostgödsel så ger du fröna de bästa förutsättningarna för att gro. 

Vattna tillräckligt mycket

För en frisk och grön gräsmatta är det vitalt att du vattnar din gräsmatta efter behov. Lika viktigt är det att veta hur och när du bör vattna den för bästa resultat. Du bör vattna relativt mycket varje gång och helst på morgonen.

Detta gör du för att gräset ska få de bästa förutsättningarna för att ta upp all näring som vattnet erbjuder innan det avdunstar från solens heta strålar.

Det smidigaste sättet att vattna är med en vattenspridare. Du kan läsa mer om vattenspridare i vårt inlägg om de bästa vattenspridarna på markanden!

Klipp inte för ofta

Om du har ett område i trädgården där din gräsmatta är gulaktig istället för grön så rekommenderar vi att du avvaktar med att klippa den delen, i alla fall för ett tag framöver till det att gräset har blivit över 5-6 centimeter högt.

Då gräset blir gult på grund av att det inte får tillräckligt med näring, så löper gräsmattan ännu större risk för att den torkar ut och inte får tillräckligt med vatten om du även klipper av gräset.

Vänta istället tills gräset har växt till sig lite och har mer motståndskraft innan du tar fram gräsklipparen igen.

Gödsla igen

Det spelar ingen roll vilket gödsel du använder, förr eller senare så kommer dess effekt att förtvina och då är det viktigt att du ger gräset en extra dos. För bästa resultat bör du endast använda dig av gräsmattegödsel och upprepa processen cirka 6 veckor efter din första “gödslingsrunda”.

Sammanfattning

Gula gräsmattor är varje trädgårdsmästares största mardröm. Som tur är går det att åtgärda problemet utan att involvera grävmaskiner.

Det är viktigt att du ser till att gräsmattan får tillräckligt med näring, vare sig detta är i form av gödsel, toppdress, vertikalskärning eller bara en enkel vattning. Kom även ihåg att inte klippa det gula gräset för kort.

Vill du ha mer information kring några av stegen vi gått igenom så rekommenderar vi att du kikar in våra guider kring toppdressing, utjämning och gödsling av gräsmattan.

Dela gärna denna guide med någon i din närhet som kan ha användning av den och kommentera gärna hur du ser till att din gräsmatta håller sig grön och fin!