Listan över höstjobbet
Kratta
Kratta upp löv och grenar som ligger utspridda på gräsmattan. Framförallt om de ligger i stora högar och drivor. Dessa högar av löv och grenar gör nämligen att gräset inte får tillgång till den mängden syre och ljus som behövs.
Har du däremot bara lite löv på gräsmattan så gör detta inte så mycket. Gräsklipparen tar väl hand om dem och maler ner dem under sista klippningen.
Gödsla
Gödsling ska ske många gånger under året och hösten är tiden då den sista sker. Här kan du välja att antingen gå den artificiella vägen eller den naturliga vägen. En sak att ha i åtanke är att gödsel som innehåller mindre kväve är att föredra på hösten.
Här kan du läsa mer om när och hur du gödslar din gräsmatta!
Mossbekämpa
Mossbekämpning är ytterligare en sak som ska göras. Anledningen till att mossan uppstår är många, men framförallt är det näringsbrist, skugga och fuktighet som gör att den växer fram. För att förhindra detta kan du gräva ett dränerande skikt av sten i botten för att få bort så mycket av den överflödiga fukten som möjligt.
Det kan också vara värt att gödsla en extra gång på detta stället. På så sätt låter du det naturliga gräset konkurrera ut mossan och ta överhand igen. Resultatet är en grönare gräsmatta!
Sista klippningen
Hösten är tiden då den sista gräsklippningen sker. Klippningen av gräsmattan bör du upprätthålla och utföra precis som du gjort under större delen av året. Eftersom tillväxten av gräset är sämre under hösthalvåret behövs det inte lika ofta, ungefär bara en gång varje/varannan vecka. När du sedan märker att tillväxten har avstannat helt och hållet så är det dags för den sista klippningen för året.
Oftast sker denna någon gång i oktober och här finns det en sak som du måste tänka extra noga på. Försök att klippa gräset högt, omkring 5 centimeter. Detta för att gräset naturligt ska kunna bilda ett isolerande lager som skyddar mot vinterns kalla snöfall.
Täck kompost och rabatter
Detta är ett viktigt bonustips som de flesta inte tänker på. Komposteringsprocessen i hela trädgården går i vila under vintern. Nedbrytarna dör eller sover och kan inte längre bryta ner trädgårdsavfall. Det är helt enkelt för kallt. Vill du assistera dessa med någonting så kan du isolera din kompost och rabatt med löv, halm eller annat torrt gräs.
På så sätt “värmer” du upp området och skyddar det från den starkaste kylan. Något som i sin tur leder till att komposteringsprocessen inte bara kan hålla på längre in på vintern, men också starta igång tidigare under våren när den första värmen börjar komma.
Läs mer om de kompostering och de bästa kompostbehållarna här!
Kalka
Känner du för att vara extra noggrann så kan du även kalka gräsmattan. Detta hjälper också till med att förhindra eller helt ta bort både mossa och ogräs. Genom att kalka din gräsmatta så reglerar du jordens surhetsnivåer, alltså pH-värdet. Om ditt pH-värde i gräsmattan är för lågt så kan detta innebär att den växer långsammare och att den inte kan ta upp tillräckligt med näringsämnen.
Något som är värt att notera, är att du bara kalkar på de ställen där du faktiskt har ett problem med pH-värdet. Kontrollera detta med ett jordprov.
Sammanfattning
Att ta hand om sin gräsmatta under hela året är supersvårt, under hösten är det dessutom en massa förberedelser som ska göras inför vintern.
Sista tiden på året är då den sista klippningen sker, men också den sista gödslingen. Kom ihåg att om du har problem med mossa på trädgården så är detta tiden på året du ska få bort den. Fördelaktigt kan också vara att du kalkar din gräsmatta och ökar dess pH-värde.
Sist men inte minst, behöver du kratta upp de stora högarna av löv och grenar, men också täcka dina komposter och rabatter med isolerande trädgårdsavfall för att upprätthålla och få igång komposteringen snabbare.
Känner du att du lärt dig någonting om skötsel av trädgården på hösten? Då tycker vi att du ska dela med dig av den kunskapen genom att skicka vidare den till en kompis eller närstående som också kan behöva den.
Lämna ett svar