Vad ska man göra med alla löv i trädgården?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Löv på gräsmattan. Detta är någonting som hösten för med sig, och den spontana tanken är ofta att kratta bort och kasta dem. Men visste du att löv på din gräsmatta kan göra mycket gott och förbereda den för odlingsperioden? Nedan kan du läsa om en massa olika idéer och finurliga sätt att ta till vara på dina fina trädgårdslöv.

Vad kan man göra med höstskräpet?

Täck dina rabatter

Detta kanske inte är den första tanken som slår dig när vi pratar om vad du kan göra med dina överblivna löv. Men faktum är att löv i rabatten eller på odlingsytan fungerar som ett värmande, isolerande täcke som daggmaskar och andra nedbrytare kan ta stor del av. Genom att värma rabatterna under hösten så låter du dessa djuren arbeta längre och förbättrar hälsan i jorden. 

Fördelaktigt är också att du använder dig av löv som kan förmultna. Exempel på dessa är bland annat löven från fruktträd och blomblad. När vintern sedan är över så är det superenkelt för dig att kratta bort löven och ge plats för plantorna som ska växa där. Om du ser att löven flyger bort är ett tips att strö över lite jord på dem. 

Skapa en lövkompost

Lövkomposter eller lövmyllor som de också kallas är en trend i trädgårdsvärlden som börjat sprida sig mer och mer. Genom att göra en lövkompost, kan du skapa naturlig näring för alla dina odlingar i trädgården. Under sommaren kan du också använda de torra löven för att balansera ut den blöta varmkomposten. 

Så här går du till väga:

  1. Första steget är att samla in så många löv som möjligt från olika ställen i trädgården.
  2. Därefter hittar du ett skuggigt hörn i trädgården och slänger ner alla löven i en stor behållare.
  3. Släng mer och mer löv under hela året.
  4. Vänd om denna lövkompost en gång om året och tillsätt möjligtvis lite nyklippt gräs för extra näring.
  5. Repetera denna process under tre år och njut av din alldeles egna, naturliga näring!

Dekorera och tillverka olika pysselprojekt

När vi pratar om löv så vill vi också ta upp pyssel som ni kan ägna er åt med hjälp av era höstlöv. Vare sig detta är en stor dörrkrans av lönnlöv och andra inslag från naturen, eller om det bara är ett papper med påklistrade löv.

Pyssel är ett utmärkt sätt att ena familjen i alla åldrar och skapa något alldeles eget, helt ifrån grunden för att smycka ert hem med.

Bo till igelkottar

I Sverige är det ofta vi får besök av igelkottar i våra trädgårdar, men faktum är att igelkotten är väldigt utrotningshotad i många andra delar av Europa. Detta beror framförallt på människans sätt att rensa i trädgården. Det vill vi självklart få stopp på – och du kan hjälpa till!

Genom att bygga ett litet och relativt simpelt bo åt igelkottarna kan du ge dem en plats att bo på. Då slipper dem att vilset springa runt i grannområdet för att hitta sin nästa sovplats. Du kan skaffa dig en alldeles egen liten kompis och ni kan tillsammans samarbeta för att få bort oönskade smådjur som sniglar, insekter och till och med möss i trädgården.

Skänk dem

Efter att ha listat alla dessa möjligheter så förstår vi att du fortfarande kanske har lite extra löv som du inte vet vad du ska göra dig av med. Vid denna situation rekommenderar vi först och främst att du kontaktar grannen och frågar om dem behöver lite extra komposteringsmaterial. Vi lovar att du kommer bli förvånad över hur många personer som faktiskt letar efter det. 

Om grannen säger nej så är det nästa alternativet vända sig till en lokal odlingsförening. I de allra flesta fallen så tar dem gladeligen emot din generösa gåva. Den sista utvägen är att åka till en närliggande återvinningscentral och lämna löven där.

Sammanfattning

Att ha en massa löv liggandes i trädgården som inte gör någon nytta är minst sagt onödigt.

Istället är det mycket bättre att återanvända dessa löven och göra något värdefullt av dem, kanske är det dags för dig att skaffa en lövkompost, bygga ett bo åt igelkottarna, eller varför inte pyssla lite?

Oavsett vilka av dessa du väljer att göra så rekommenderar vi fortfarande att du täcker dina rabatter med höstlöven. Detta underlättar för nedbrytarna och skyddar rabatten från vinterns starka kyla.

Stanna gärna kvar några extra sekunder innan du lämnar oss och skicka vidare denna artikel till någon annan som kan dra nytta av den.