Välja säkerhetsdörr – 9 tips som leder dig rätt

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att råka ut för ett inbrott är en tanke som vi alla skräms av. Hemmet är en plats där vi ska kunna slappna av och känna oss trygga. Det är därför väldigt god idé att investera i en säkerhetsdörr. En säkerhetsdörr håller inte endast inkräktare borta, den kan även dramatiskt förbättra utseendet på boendet. Att hitta den rätta säkerhetsdörren kan vara en svår och lång process, vi har därför satt ihop en lista med 9 olika tips som leder dig till den rätta säkerhetsdörren lite snabbare.

1. Skaffa en certifierad säkerhetsdörr

Inbrottstjuvar hittar ständigt nya och mer innovativa sätt att ta sig förbi en dörr. Har du i dagsläget en lite äldre dörr så finns det stor risk att den inte är certifierad efter dagens standard och är därför ganska så lätt för inkräktare att forcera. Det finns många olika klasser och standarder, vill du känna dig trygg så rekommenderar vi att du letar efter en dörr som är certifierad enligt Europa Standarden SS EN-1627. Dessutom bör den minst uppfylla kraven för klassningen RC3, då får du ett bra inbrottsskydd, men även en godkänd låsenhet. De svenska säkerhetsdörrarna är utrustade med svenska lås som är designade för att göra det möjligt för dig att enkelt utrymma bostaden under en nödsituation.

2. Brandklassningen är viktig

Inbrottsskydd är ett måste, men dörren bör även kunna stå emot brand. Det är därför viktigt att du också letar efter en dörr som är brandklassad och brandgastät. Brandklass EI2 15/EW 30 bör du därför minst ha på den dörr du väljer. Detta innebär att dörren är tät mot brandgas samt att den kan stå emot bränder i upp till 30 minuter.

3. Ljudisolerande dörr

Bor du i lägenhet har du säkert upplevt att det är högljutt i trappuppgångar. Att välja en säkerhetsdörr som är ljudisolerande kan då vara till en stor fördel. Säkerhetsdörrar idag består ofta av trämönstrad eller lackerad stålplåt och har i samband med detta, stabila karmar som hindrar oljud från att tränga sig igenom.

4. Välj en dörr som passar din inredning

Att välja en säkerhetsdörr som passar in i resten av din inredning är också något att tänka på. Bor du i lägenhet finns det med allra största sannolikhet fler dörrar på samma våning, och genom att beställa hem en dörr som passar in och inte står ut från de andra kan vara avgörande för att du inte blir nästa inbrottsoffer. Samma princip kan vara till nytta om du istället bor i hus. Tänk på vad för stil, färg, byggnadsår och vilka unika detaljer just ditt hus har innan du gör ditt val av säkerhetsdörr. Att välja en dörr som inte står ut från resten av huset och inte drar till sig för mycket onödig uppmärksamhet kan vara till din fördel. Idag går det att specialbeställa dörrar hos många olika webbplatser för att kunna skräddarsy ditt val lite extra.

5. Leta efter välisolerade utomhusdörrar

Bor du i hus och planerar du att ha säkerhetsdörren på utsidan är det viktigt att den kan stå emot kyla. Detta för att värna om miljön men också din framtida ekonomi. Genom att välja en välisolerad ytterdörr kan du minimera uppvärmningskostnaderna i längden. För att du ska hitta rätt dörr här så är ett tips att du kikar på efter vilket U-värde dörren har. Ju lägre U-värde, desto mer energieffektiv och bättre isolerad är dörren.

6. Ta dig inte an jobbet själv

Ja, vi vet, du vill säkert spara in några extra hundralappar när du gör ett sådant här stort köp genom att montera upp dörren själv. Vårt tips är: gör inte det, låt proffsen sköta jobbet. En dörrmontering tar ungefär 2 timmar att få klart och du kan vara säker på att det blir gjort på rätt sätt.

framdörr dörr säkerhetsdörr

7. Välj rätt material

Denna punkt beror lite på var dörren ska monteras, utomhus eller exempelvis i ett trapphus? Stål är självklart ett starkare material än trä och aluminium och om styrka är din högsta prioritet så rekommenderar vi att du väljer ståldörren. Men, som vi pratade om tidigare så bör den även passa in relativt bra. För vissa bostäder matchar inte stålet och vi uppmanar dig då att kanske fundera över något annat material som både är starkt, men som även smälter in.

8. Tänk på låsen och handtagen

Låsen och handtaget på dörren är lika viktiga som en motor i en bil, så här är det viktigt att välja rätt.

Om dörren är utrustad med ett lås från ett välkänt varumärke kan du vara ganska säker på att det är robust. Kika och jämför gärna lite extra på alternativ från de stora varumärkena då de i regel har hög kundnöjdhet och är av kvalitativa material. Se även till att låsen är monterade inom dörrens ram och inte på ytan, eftersom dessa lätt kan forceras med något så enkelt som en hammare eller kofot.

9. Se till att få bra garanti

En god garanti tyder ofta på att företaget står bakom sin produkt. Se till att få ett kvitto på garantin för att undvika några missförstånd om det skulle visa sig att du inte är nöjd med produkten. Var inte heller rädd för att spendera några extra tusenlappar på en bra garanti, dörrens syfte är att skydda dina förmögenheter och skulle ett inbrott ske utan garanti så kommer du tyvärr att ångra det.

Sammanfattning

Kom ihåg att välja rätt dörr för just din bostadssituation och var framförallt inte rädd för att spendera lite extra för att få en produkt av hög kvalitet. För säkerhetsdörrar är en del dörrar oftast lite dyrare av en god anledning. Den ska ju trots allt skydda dina mest värdefulla egendomar. Har du fått ut något utav denna lista? Känner du en kompis eller närstående som är i behov av en ny dörr? Skicka då vidare denna artikel till dem också så att ni båda skyddas på bästa möjliga sätt!