Varför ska man kompostera?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att kompostera sitt eget hushållsavfall har under de senaste åren blivit mer och mer populärt, men frågan är: Varför ska man egentligen kompostera och vilka fördelar finns det?

1. Miljöfördelar

Med tanke på att vi i Sverige gjorde av med i genomsnitt 133 kilogram matavfall per person under år 2018 så kan vi konstatera att vi slänger en hel del mat. Lyckligtvis så är vi i Sverige ganska duktiga på att återvinna vårt avfall och ser till att inte för mycket hamnar i varken hav eller landmassorna.

Vi har dock en bra bit kvar att gå. Mycket av vårt matavfall hamnar på soptippar där de ruttnar och tas upp av marken och luften, vilket skadar miljö och närliggande områden.

På soptippar så bryts avfallet ner genom anaerob respiration. Detta innebär att avfallet bryts ner utan tillgång till syre. En nedbrytning utan syre innebär att det bildas mer avgaser, i detta fallet innebär det växthusgaser som värmer upp jordens temperatur.

Processen skiljer sig från aerob nedbrytning som är en nedbrytning som har tillgång till syre och är det naturliga sättet att bryta ner avfall på.  

Kompostering däremot använder sig helt och hållet av en aerob nedbrytningsprocess och liknar den som naturligt skulle ske i vildmarken. Detta minskar våra utsläpp drastiskt och ger upphov till en hälsosammare planet.

2. Spara pengar​

Kompostering är inte bara bra för miljön, det kan även vara bra för plånboken! Genom att skaffa dig en effektiv komposteringsmiljö kan du som håller på mycket i trädgården mer eller mindre eliminera behovet av att köpa kemiskt producerad gödning. Istället ger exempelvis ditt gamla bananskal samma effekt!

Jord som hämtas från komposten är även mycket bättre på att hålla vatten. Detta innebär att du inte bara kan spara pengar genom att inte vattna lika ofta, du kan också spara mental energi genom att minska stressen.

Sist men inte minst så är ditt avfall helt skyddat mot regn och rinner inte iväg när himlen öppnar sig. Detta kanske du inte ser som ett stort problem, men faktum är att syntetisk kompostjord och likande hjälpmedel ofta drabbas av just regnfall. Istället har du nu en stor behållare med näringsrik jord som är bra på att hålla vatten som inte flyter iväg.

3. Jord och växttillväxt​

Gödning kanske är den största anledningen till att folk börjar kompostera. Genom att addera lite kompost till dina plantor så hjälper du dem att bygga upp en hälsosam och stark struktur. Detta hjälper dem inte bara att ta sig an olika väderförhållanden, det hjälper dem även att stå emot djur som annars hade ätit upp dem.

Med högre procent av organiska material i din jord så blir jorden inte bara bättre på att hålla kvar vid vatten, förmågan att hålla kvar olika näringsämnen och luft ökas också. Kombinationen av allt detta innebär att hela det omkringliggande ekosystemet kan dra nytta av fördelarna.

Naturlig gödning är även bättre än gödning som köps i affären. Kompost är en långsam, mild och naturlig gödning som under en längre tid släpper ut den perfekta mängden av kemikalier för att öka planttillväxten. Växter agerar dock inte på samma sätt med kemisk gödning. Detta kan leda till att dem tar upp oregelbundna mängder av bland annat kväve vilket självklart fortfarande hjälper, men det är inte en naturlig process och ska därför undvikas så gott som möjligt.​

4. Biologisk mångfald​

Vare sig du anser att tvestjärtar, maskar och mikroorganismer kan ses som husdjur är helt upp till dig. Men vi kan inte sticka under stolen med att en kompost innebär att djuren har ett gott ställe att leva på. En kompost attraherar olika typer av smådjur och mikroorganismer som är bra för våra växter och vår jord.

Vi kan likna detta lite mot medicin för människor – bra mediciner ger oss bra bakterier som vår kropp sedan kan använda för att bli av med infektioner och virus. Samma sak gäller för jorden.

För att jord ska kunna må bra så behöver den en stor variation av olika organismer och djur som hjälper till med nedbrytningen. Djuren hjälper jorden att bygga upp sin egen struktur och skapar en fertil omgivning för plantorna runt omkring. Genom att kompostera gör du precis detta.​

Sammanfattning

Om du tidigare har tvekat lite på att skaffa dig en kompost så tror och hoppas vi nu att du tagit dig en funderare och övervägt fördelar och nackdelar. En kompost är en superprocess som kräver lite arbete, men den hjälper också alla dina trädgårdsväxter att växa, den skapar en biologisk mångfald, förbättrar strukturen hos både jord och växter, och sist men inte minst så sparar den pengar!

Om vi lyckats övertala dig att börja kompostera så rekommenderar vi att du även tar en titt på vårt inlägg om det bästa komposterna. Någon av dessa kommer utan tvekan vara det lättaste sättet för dig att börja kompostera själv. 

Fick du inspiration från denna artikel eller lärde dig något nytt så skulle vi uppskatta om du även tog dig tiden att sprida den vidare till vänner och närstående som kan bli lika intresserade. Lycka till med komposteringen!