Varm- eller kallkompost? Vad är skillnaden!

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Du har bestämt dig för att skaffa en kompost men vet inte riktigt vart du ska börja? Ett steg på vägen är att välja mellan varm- och kallkompost, men vad är skillnaden egentligen? 

I detta inlägg kommer vi att gå på djupet och beskriva allt du behöver veta om både varma och kalla komposter. Därefter är det helt upp till dig vilken metod du bestämmer dig för att använda dig av.

Vad är skillnaden mellan varm- och kallkompost?

I stora drag så kan man säga att en kallkompost är en kompost som inte är isolerad från varken kyla eller värme. Varmkomposten fungerar tvärtom och komposteringen sker i en isolerad behållare.

En varmkompost lämpar sig därför också bättre för kompostering av matavfall då du har möjligheten att kompostera året om. Detta kan du inte göra med en oisolerad behållare.

Hur fungerar en varmkompost?

En varmkompost är en behållare som är speciellt framtagen för att bättre behålla värmen och hålla nedbrytningsprocessen igång så länge som möjligt. Fördelen med en varmkompost är också att denna metod skyddar mot skadedjur såsom råttor och möss.

Tumregeln när du använder dig av en varmkompost är: “Kan du äta det så kan du också kompostera det.” Undantag förekommer, men i det stora hela så är detta en bra regel att förhålla sig till.

Underhållning av en varmkompost

När du ska underhålla denna typ av kompost så finns det en hel del att tänka på. När du komposterar är det viktigt att du finfördelar ditt avfall för att möjliggöra för en lättare nedbrytning. Det är även rekommenderat att du har två behållare där syftet för den andra är efterkompostering.

Kompostprocessen producerar värme, men när det bildas fukt i behållaren så medför det risken att komposteringsprocessen stannar. Håll därför igång komposteringen så mycket som möjligt genom att hela tiden “mata” den med nytt avfall. Det ska alltså vara en lagom fuktnivå i behållaren, inte för fuktigt, och inte för torrt.

Se även till att skydda komposten från skadedjur. Platsen du ställer komposten på har även en stor betydelse. Här är det viktigt att du hittar en halvskuggig plats som inte får alldeles för mycket solljus. Samtidigt ska den inte stå helt i mörker och skugga, det är därför viktigt att hitta balansen.

Sist men inte minst så vill vi påminna dig om att gräva om komposten varje år. Detta är viktigt för att upprätthålla den biologiska mångfalden och öka “fräschheten”.

Hur fungerar en kallkompost?

En kallkompost kanske bara ser ut som en stor hög med överblivet trädgårdsavfall för det otränade ögat, men det är mycket mer komplicerad än så. Komposten bör ha många lager, få tillräckligt med syre, men också bibehålla den korrekta mängden fukt. Detta kan vara många svåra pusselbitar att balansera, men träning ger färdighet.

Eftersom en kallkompost är en oisolerad sådan så är det lämpligt att du endast slänger trädgårdsavfall i den. Här är det dock viktigt att vara försiktig med att slänga olika typer av ogräsplantor eftersom frön och dylikt har det lättare för att överleva där.

En kallkompost har inte samma förutsättningar för att kunna hålla komposteringen igång under vintern och är därför inte lika mångsidig som varmkomposten.

Något som är bra att ha i kombination med en kallkompost är en kompostkvarn. Du kan läsa mer om de bästa kompostkvarnarna i vårt dedikerade inlägg om detta!

Underhållning av en kallkompost

När det börjar närma sig vinter så rekommenderar vi starkt att du tar och hämtar upp lite halm eller liknande för att isolera den så gott som möjligt. Självklart så kommer det inte räcka helt och hållet, men när det kommer till kallkompostering så räknas varenda grad och ju fortare nedbrytningsprocessen kommer igång igen, desto bättre. Vi vill inte att du ska behöva vänta fram till sommaren för att se din första mask.

Det är även i kallkompostering viktigt att du “blandar” eller gräver om din kompost varje år. Detta gör du eftersom att du vill tillföra mer syre i komposten och mata de levande mikroorganismerna som redan existerar. Efter det är det bara att luta dig tillbaka och se på medan du snabbar på komposteringsprocessen!

Vilken variant är bäst?

Nu kanske du undrar vilken som är bäst? Faktum är att det inte riktigt finns något korrekt svar på den frågan. Allt beror på vilket behov du har av de båda varianterna. Vi rekommenderar att du väljer en varmkompost om du är ute efter mångsidighet och vill ha möjligheten att även kompostera hushållsavfall.

Känner du däremot att det inte är riktigt vad du behöver så kanske det räcker med en oisolerad kallkompost som bara klarar trädgårdsavfall. Fundera kring vilket behov du som person har av en kompost och vad du förväntar dig att kunna få ut av den. Därefter är valet ganska enkelt mellan en varmkompost och en kallkompost.

Oavsett vilken typ av kompost du fastnat för så rekommenderar vi att du läser igenom vårt inlägg om de bästa komposterna som finns att köpa!

Sammanfattning

I denna artikel har vi inte bara gott igenom de fundamentala skillnaderna mellan en varm- respektive kallkompost. Vi har även förklarat hur de olika varianterna fungerar och några snabba tips om hur du kan underhålla dem.

Tänk på att välja en komposteringsmetod som passar för just dina behov. En varmkompostering lämpar sig bäst för kompostering av hushållsavfall och en kallkompost fokuserar mer på kompostering av trädgårdsavfall.

Känner du att denna artikel klarade upp några frågetecken och vill dela med dig av informationen till andra? Då skulle vi uppskatta om du delar inlägget!

Med det sagt så önskar vi dig ett stort lycka till med din framtida kompostering!