Vattna gräsmattan på rätt sätt

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att vattna gräsmattan rätt kan vara svårt för även den mest erfarna trädgårdsfixaren. Hur mycket ska jag vattna och hur ofta? Ska jag vattna? Det är mycket att tänka på och mycket som kan gå fel i djungeln av ängsgröe, rajgräs och märken på vattenspridare.​

Låt oss reda ut grunderna så att din gräsmatta kan nå sin fulla potential – och bli grönare än grannens.  

Vad du behöver

Ska man hålla det simpelt krävs det inga speciella verktyg för att få till en bra gräsmatta. En vattenslang och en regnuppsamlare så är det bara att köra.

Vill du avancera vattningsprocessen kan du även införskaffa en vattenspridare och en bevattningsdator så att vattningen sköts automatiskt.

Du ställer enkelt in på datorn när, och hur länge, vattningen ska pågå och så sköter den det själv. Vissa partier i din trädgård kan dock kräva lite extra vatten och då är det en bra idé att vattna lite själv med vatten från din regnuppsamlare. Miljösmart och smidigt.

Vattenmängd och tidpunkt​

Enligt rekommendationer bör du vattna ofta men lite. Vattnar du för mycket kan det leda till att vattnet inte hinner rinna ner i jorden och du kan få ytliga rötter, vilket innebär att rötterna letar sig uppåt mot gräsytan.

Det är bäst att vattna på morgonen då det är svalare än på dagen och vattnet avdunstar inte lika fort och mycket då. Dessutom har vattnet hela dagen på sig att rinna ner i jorden och torka. Bäst är att undvika att vattna i sol, men är det nödvändigt, exempelvis under sommarmånaderna så ska du naturligtvis göra det.

Undvik att vattna på kvällen eller åtminstone att vattna mycket på kvällen. Det är kallare då vilket kan leda till att vattnet fastnar på stråna istället för att sjunka ned i marken. Det i sin tur leder till en fuktig miljö som är perfekt för svamp och häxringar att växa i.

Det är viktigt att du har vädret i åtanke när du vattnar. De flesta svenska gräsmattor behöver ungefär 3 centimeter vatten i veckan, men då är det viktigt att tänka på hur mycket det regnar. Kanske har gräsmattan redan fått 3 centimeter om det regnat mycket den veckan. Det kan vara en god idé att sätta upp en regnmätare i trädgården för att mäta hur mycket vatten som kommer. ​

Alla gräsmattor är olika

En nysådd gräsmatta behöver betydligt mer vatten än en som inte är nysådd. Under de första 3-4 veckorna med din nya gräsmatta är det otroligt viktigt att vattningen blir jämn och att gräsmattan är konstant fuktig för att få en grönare gräsmatta. Har du sått med gräsfrön är det viktigt att du riktar vattenstrålen uppåt så att vattnet faller lite lätt uppifrån.

Då ligger gräsfröna stilla istället för att spolas runt och temperaturen på vattnet når en bra nivå. En nysådd gräsmatta bör vattnas ofta och lite. För mycket vatten leder till att gräsfröna flyter runt på ytan och klumpar ihop sig. Gräsmattan bör vattnas tre till fyra gånger per dag beroende på grästyp.

Det är väldigt viktigt att vattna regelbundet och att fortsätta vattna tills fröet grott och börjar komma upp, detta kan ta upp till fyra veckor. Annars finns risken att fröet lönngror vilket innebär att grodden torkar in och dör.

Alla gräsmattorna ser olika ut. En del har en perfekt jord medan andra är steniga, sandiga eller leriga. Det innebär att vattnet tränger igenom jorden olika snabbt. En lerig jord behöver inte lika mycket vatten som en stenig eller sandig gräsmatta. Det kan vara en god idé att ta ett jordprov så att du vet vilken typ av gräsmatta du har.

Om du gödslar din gräsmatta är det mycket viktigt att vattna mycket i samband med det. Det gör så att gödseln snabbt sjunker ner i marken. Om det regnar räcker det oftast med enbart regnvatten men om det är torrt bör du vattna ned gödslet i en timma efter gödslingen och upprepa proceduren dagen efter också, innan du återgår till ditt normala bevattningsschema.

För mycket vatten kan bli ett problem​

Det är fullt möjligt att övervattna gräsmattan, även om det tekniskt sett inte är övervattning utan syrebrist du utsatt din gräsmatta för. För mycket vatten ger skador på rötterna och det leder till att gräsmattan kvävs och dör. Det gäller att lära känna hur mycket vatten din gräsmatta klarar av. När rötterna har skadats kan de börja ruttna, då finns det inget mer att göra utan gräsmattan är förstörd. ​

Sammanfattning

Motivationen är viktigare än alla guider du kan hitta på nätet. Avslutningsvis är det en bra idé att vattna ofta och lite, att vattna på morgonen och att vattna i samband med gödsel. Det här är bra tips som kan hjälpa dig på vägen, men det viktigaste är din egna motivation. Det är otroligt mycket jobb med en gräsmatta, och det är ännu mera jobb med att anlägga en.

Det är ett pyssel och ett heltidsjobb och du måste vara beredd på att du kan bli tvungen att så om gräsfröna. Men låt inte detta avskräcka dig. När du lyckas få till den perfekta gräsmattan kommer allt slit vara värt det i slutändan.

Vi hoppas denna guide har gett dig den information du behöver för att vattna din gräsmatta. Du får gärna dela denna artikel med någon som behöver lite tips inom detta ämne och kommentera gärna vad som har fungerat bäst för dig och din gräsmatta!​