Vilken bensin ska man ha till gräsklipparen?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

De flesta tankar sina gräsklippare med 95-oktanig bensin som standardval. Detta är dock ett bränsle som är tänkt att användas för bilar, inte för gräsklippare.

Det är inte alltid så lätt att veta vilken bensin som passar till just din gräsklippare. Men hur ska man ta reda på det? Vi är här för att reda ut frågan. Nedan följer våra bästa tips!

Hur tar man reda på vilken bensin som passar en gräsklippare?

Det enklaste sättet, och det första du bör göra för att ta reda på vad du ska tanka din gräsklippare med är att kolla vad som står i användarmanualen som kom med gräsklipparen när du köpte den.  

Har du tappat bort den kan du i många fall söka upp manualen på internet, på tillverkarens hemsida eller på en återförsäljares hemsida.

Grundregler att komma ihåg när man väljer bensin

Det går att hitta bensin som passar gräsklipparen utan att titta i manualen. Genom att veta vilken typ av motor gräsklipparen har och genom att följa dessa grundregler kan man välja passande bensin på egen hand.

Detta kan vara bra att veta ifall det inte finns någon tillgänglig information om vilken bensin som passar bäst, ifall bensinen av någon anledning inte säljs längre eller är tillfälligt slut där du bor.

Dessa krav är det viktigaste att komma ihåg:

  • Bensinen ska vara blyfritt och rent
  • Bensinen ska ha högst 10% etanol, eller 15% MTBE – inte mer!
  • Bensinen ska vara minst 87-oktanigt
  • Alkylatbensin är rekommenderat
En rödsvart gräsklippare.

Vad är alkylatbensin? 

Alkylatbensin är ett bränsleval som är mer miljövänligt och skonsamt än många andra val, mer än till exempel 95-oktanigt bensin. Alkylatbensin innehåller mycket färre skadliga ämnen, vilket gör arbetsprocessen säkrare för dig med.  

Någonting värt att tänka på är att du ger ut samma andel utsläpp när du använder en gräsklippare med alkylatbensin 100 gånger som du gör när du använder vanlig bensin endast 1 gång!

Förutom att vara mer miljövänligt och bättre för hälsan är också alkylatbensin renare för själva gräsklipparen (hela 99% renare än vanlig bensin!) Motorn blir inte lika smutsig av den och en renare motor betyder mjukare och smidigare drift.

Detta i sin tur leder till att din gräsklippare får längre livslängd – och du sparar pengar! Aspen är ett populärt märke som erbjuder alkylatbensin.

Vad är skillnaden mellan tvåtaktsmotor och fyrtaktsmotor?

Tvåtaktsmotorer och fyrtaktsmotorer är de två olika motorerna som finns i en gräsklippare. Skillnaden mellan dem som du behöver bry dig om är endast vilket bränsle som passar dessa motorer.  

För tvåtaktsmotorer behöver du ett bränsle där olja är blandad med bensinen. Oftast är det bara 2% olja som ska blandas i.

Fyrtaktsmotorer kräver inte att olja blandas i bensinen. De flesta gräsklippare har fyrtaktsmotorer, men är du osäker, kolla i manualen eller sök upp det på internet.

Sammanfattning

Vi hoppas att detta har varit en bra och kortfattad guide som har hjälpt dig välja rätt bensin för din gräsklippare. Vi tycker inte att det ska vara svårt att göra ett smart, miljövänligt och plånboksvänligt val – därför listade vi det vi tycker är viktigast att tänka på.

Nedan följer en kort lista av artikelns nyckelord som kan vara värda att komma ihåg:

  • Kolla i gräsklipparens användarmanual, eller sök upp manualen på internet. Där hittar du det bränsle som passar.
  • Bensin ska vara rent och blyfritt!
  • Välj gärna alkylatbensin!