Vilket vin ska jag välja? Rätt vin vid rätt tillfälle!

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Middagsbjudning, dejt, picknick eller filmkväll. Vad dessa, precis som massor av andra tillfällen har gemensamt är att en riktigt bra flaska vin som pricken över i:et. Men vilket vin ska man egentligen välja?

Det finns ju oändligt många varianter, så att välja rätt vin till rätt tillfälle kan verka vara rena vetenskapen. Här kan du ta del om våra tips för att lyckas pricka rätt vid nästa tillfälle.

Vi börjar med att prata om huruvida man ska välja rött, vitt eller rosé. De vanligaste riktlinjerna är att välja rött till smakrika kötträtter, till exempel grytor eller stek och ost, vitt vin till fisk och skaldjur och rosévin som sällskapsdrink eller till somriga sallader.

Men, som sagt är detta bara riktlinjer och inget som man måste följa stenhårt. För visst kan man dricka rött vin till fisk, eller ett vitt vin till köttgrytan!

Kombinera rött vin med mat

Ett riktigt härligt och kraftigt tanninrikt rött vin, till exempel av druvan Cabernet Sauvignon kan lyfta en höstig och mustig köttgryta på ett fantastiskt sätt. Till en höstig middagsbjudning är detta typen av rödvin därför ett mycket bra val.

Om du letar efter det perfekta rödvinet för dejten så är ett kraftigt rödvin med full kropp och mycket tanniner också ett bra förslag, gärna till en ostbricka.

Men rött vin är som vi nämnde tidigare inte bara till för kött, det går minst lika bra till fisk! Generellt sett så bör du däremot tänka på att välja lite lättare, fruktigare och medelfylliga viner till fisken. Pinot Noir och Gamay är druvor som oftast passar bra till olika typer av fiskrätter.

Kombinera vitt vin med mat

Till räkorna och till fiskrätter är ett vitt vin ett säkert kort. Bäst till räkorna gör sig friska och krispiga viner, gärna med lite mineraltoner och sälta. Druvorna som ger viner dessa egenskaper är Chablis och Lorie. För lite fetare fisk, till exempel lax, är ett lite fylligare och fruktigare vin med en lätt smörighet att föredra, gärna gjort på Chardonnay.

Förutom middagsbjudningar med fisk och skaldjur så passar vitt vin utmärkt till kött. Släng en god bit rött kött på grillen och servera med kryddstarka tillbehör. Till detta är en fruktig Riesling en underbar matchning.

Även kyckling går mycket bra ihop med vitt vin, de bästa matchningarna hittar du om du kombinerar smakrika kycklingrätter, till exempel en gryta med smakrika viner och fräschare kycklingrätter som en caesarsallad med lätta, fräscha viner.

Kombinera rosévin med mat

För dig som älskar rosé har du massor av härliga kombinationer att prova. Kraftiga roséviner gjort på Syrah eller Cabernet smakar underbart tillsammans med kryddiga rätter som en indisk curry.

Lätta och torra roséviner av till exempel Pinot Grigio gör att glasen klingar som bäst till lättare sommarrätter, gärna en god sallad med getost.

Vad ska man servera som sällskapsvin?

Visst blir man alldeles uppspelt av att bli bjuden på ett glas vin för att njuta av det bara som det är? Det tyder på att det kommer bli en härligt stund, oavsett om det handlar om en avslappnande kväll med kollegorna efter jobbet, ett svalkande glas tillsammans med vännerna för att skåla in sommarens första varma kväll, eller en mysig kväll framför brasan med sin partner.

Här är det först och främst dina egna preferenser som avgör vilket vin som passar bäst, eftersom du inte behöver tänka på att matcha till mat. Men, de flesta föredrar ett lättdrucket, lite lättare och gärna sött sällskapsvin.

På varma sommardagar är helt klart ett kylt rosévin eller vitt vin underbart svalkande, medan ett fruktigare och medelfylligt rött vin är perfekt till spelkvällen med kompisgänget under hösten.

Vilket vin passar till grillkvällen?

Vi har redan gått igenom vilka viner som passar till vilka maträtter, men vi vill ändå nämna några fler generella tips att tänka på när man väljer vin till grillkvällen. Huvudregeln är att matcha vinets smaker efter matens smaker. Det vill säga, om du serverar lättare rätter, till exempel sallad med grillat kött eller grönsaker, så rekommenderas ett lättare vin. Om du serverar sötare mat, som sötpotatis eller majs, så rekommenderas sötare vin och så vidare.

Om du vill servera stark mat så är det bäst att undvika sträva viner som är tanninrika, då dessa smaker lätt kan skära sig.

Prova gärna ett vulkanvin nästa gång du grillar. Ett vin kallas vulkanvin betyder att druvorna har vuxit upp i ett område med aska i jorden från de närliggande vulkanerna. Detta ger dessa viner en komplex och spännande mineralitet som smakar alldeles fantastiskt med den grillade smaken!

Vilket är det bästa vinet till picknicken?

Vi vill börja med att nämna den viktigaste detaljen – skruvkork! Här gäller generellt sett samma riktlinjer som med sällskapsvinerna. Lite sötare, lättdruckna vita eller roséviner är oftast en stor hit bland picknickars ofta fräscha tilltugg.

Har du däremot lyxat till det lite extra i picknickkorgen och packat ner olika ostar och charkuteriet är kanske ett rött, medelfylligt och lite lättare vin ännu bättre. Men du, glöm inte att satsa på en flaska med skruvkork!

Om du fortfarande får beslutsångest bland vinhyllorna så finns det en lösning så att du slipper göra valet själv. Beställ en vinbox från Vinoteket, så får du hem en box med olika viner som är noga utvalda av en vinexpert, som väljer vin som passar till säsongens råvaror. Det enda valet du behöver göra är om du vill ha rött, vitt eller blandat vin. Superenkelt!