Mala kaffebönor – Välj rätt malningsgrad för dina kaffebönor

Uppdaterad: Maj 24, 2023

Att få till den perfekta malningen till dina kaffebönor kan kännas svårt och det första vi vill säga är att det inte längre är sanningen och att det aldrig varit lättare.

Att ha en bra malningsgrad för ditt kaffe är viktigare än vad många tror och det kan förändra en hel kaffeupplevelse. För vissa bryggningsmetoder, såsom mokabryggning ska du ha extra finmalet kaffe, medan du för kokkaffe ska ha det grovmalet. Vi går i denna artikel igenom hur du väljer rätt malningsgrad för dina kaffebönor!

Vad du behöver

  • Kaffekvarn: Självklart behöver du en kaffekvarn för att mala dina kaffebönor. Detta är verktyget som tar kaffet från böna till användbart pulver.
  • Kaffebönor: Sedan behöver du självklart grunden – kaffebönorna. Här finns det många olika sorter att välja emellan. Du kan hitta dem i din närmaste matbutik, eller välja en sort från vår topplista.

Alternativ till kaffekvarn

Om du inte har en kaffekvarn tillgänglig behöver du inte oroa dig inte. Det finns andra sätt att mala kaffet på!

Malningsgrader

Malningsgraden är bland de viktigaste sakerna att tänka på när du maler ditt eget kaffe. Malningsgraden på bönorna är det som bestämmer vad du ska använda dem till – därför är det också viktigt att få till detta rätt.

Extremt grovmalet, grovmalet och mellan-grovmalet

Grovmalda bönor kan jämföras med flingsalt i storleken och fungerar perfekt vid bryggning i en franskpress eller liknande. Därutöver har du också mellan-grovmalet som mer liknar sand och passar bra för Chemexbryggare.

Medelmalet

Medelmalet kaffe har storleken som ditt vanliga bordssalt och används framförallt vid bryggning genom ”droppmetoder” där bryggaren långsamt droppar det färdigställda kaffet i en behållare placerad undertill.

Mellan-finmalet, finmalet, extremt finmalet

Finmalet kaffe används vid bryggning i Mokabryggare eller Aeropressar. Detta har storleken av florsocker.

Därtill har vi också mellan-finmalet kaffe som fungerar perfekt i konformade filter. Samtidigt som det mest finmalda kaffet i världen använda till mer unika drycker som t.ex. turkiskt kaffe.

Bryggmetoder och dess malningsgrad

Nedan har vi en drös olika bryggametoder samt den rekommenderade malningsgraden.

Vi har med en snabb sammanfattning direkt här under så du snabbt kan se vilken malningsgrad du ska ha för ditt favoritkaffe. Vill du läsa mer så går vi igenom varje metod noggrannare under.

BRYGGMETODMALNINGSGRADJÄMFÖRLIG STORLEK
AeropressDe flesta malningsgraderna fungerar. Finmalet kaffe går snabbare och ger en mjukare smak.Finmalet kaffe kan jämföras med socker.
ChemexMellangrovt kaffe.Kan liknas med havssalt.
Cold Brew / KallbryggdExtremt grovmalt kaffe.Kan jämföras med pepparkorn.
EspressoExtra finmalet kaffe.Nästan som florsocker.
FranskpressGrovmalet kaffe.Liknas till koshersalt (lite grövre än vanligt salt).
Hario V60Mellanmalt kaffe.Liknas till sand.
KokkaffeMellanmalet eller mellan-finmalet.Mellanmalet kaffe kan du jämföra med sand.
MokabryggareFinmalet kaffe.Liknas till socker.
PerkolatorGrovmalet kaffe är det bästa när du använder dig utav perkolator.Liknas till koshersalt (lite grövre än vanligt salt).
Vanligt bryggkaffeFinmalet kaffe.Liknas till socker.

Aeropress

Aeropress har funnits med sen börjar på 2000-talet men det tog ett tag innan de hittade hem till kaffe-entusiasternas kök. Det som är tacksamt är att det fungerar till de flesta malningsgrader då den använder sig av en väldigt versatil bryggningsmetod. På 30 sekunder kommer ge dig en ordentligt fin och god kopp kaffe.

Pour over

Chemex

Eftersom Chemexbryggare använder sig av ett tjockt filter lämpar det sig bäst med ett kaffe som är mellangrovt.

Designen uppfanns redan på 1940-talet och har nästintill inte bytt skepnad sen dess. Den har blivit utsedd till topp 100 av tidernas bästa produkter som tillverkats. Vi är medvetna om att det inte är det vanligaste att servera kaffe i en riktig Chemex-tillbringare, men vi kan lova att du kommer få uppskattning för det.

Hario V60

Hario V60 använder sig av tunnare pappersfilter där droppkonen också är ganska stor. Här rekommenderar vi mellanmalda kaffebönor. Skulle det inte bli som du har tänkt dig smakmässigt bör du röra dig mot mer finmalda bönor.

Cold brew

Cold brew, eller kallbryggt kaffe som det heter på svenska, lämpar sig bäst för större och extremt grovmalet kaffepulver. Detta eftersom pulvret inte kommer i kontakt med något varmt vatten.

Att brygga Cold Brew tar längre tid än de flesta andra bryggningsmetoder eftersom att kaffet behöver blötläggas. Smakupplevelsen du kommer ha och kan bjuda på är dock något utöver det vanliga iskaffet.

Espresso

Espresso är en liten mängd starkt kaffe och vid espressobryggning är det extremt finmalet kaffe som gäller då det är det snabb extraktion och en kort bryggningsprocess.

Det är med en espresso som du kan bygga på för att göra en latte, cappuccino och flera andra populära kaffedrycker.

Franskpress

Franskpress har gått hem i de svenska köken, med största sannolikhet för att det både är enkelt och gott att dricka, och det tar mindre än fem minuter att få det gjort.

Brygger du i franskpress bör du ha grovmalda kaffebönor för att kunna extrahera maximala aromer och smakdjup från dina kaffebönor.

Kokkaffe

Vid kokkaffe använder man mellanmalet och bryggningstiden här är runt fem minuter. Varför du inte ska ha för finmalet kaffe är för att du vill att sumpen ska bli tung och hamna i botten. Du slipper alltså den överraskningen när du dricker ditt kaffe.

Det som vi tycker är extra härligt med kokkaffe är att du kan tillaga det på en öppen eld, till exempel om du är ute i skogen.

LÄS MER: Hur gör man kokkaffe?

Mokabryggare

Mokabryggare använder sig av fina- eller extremt finmalda kaffebönor. På samma sätt som med espressobryggaren är det en snabb extraktion och en effektiv bryggning som tar plats.

Oavsett om du är kaffe-entusiast eller bara älskar smaken av kaffe kan du själv avgöra styrkan på ditt kaffe med en mokabryggare och den ger en intensiv smak.

Perkolator

Använder du en perkolator för att brygga ditt kaffe bör du också ha grovmalet kaffe. Detta eftersom det är hett vatten som ska göra jobbet och upplösningen av bönorna behöver därför inte ske lika fort.

LÄS MER: Bästa perkolatorn

Vanligt bryggkaffe

Detta är utan tvekan det vanligaste sättet att göra kaffe i svenska hem – med den elektroniska kaffebryggaren. Det är inte så konstigt, det är sällan som en bra kopp bryggkaffe har svikit en.

Malningsgraden för den klassiska och elektriska kaffebryggaren bör vara finmalen, alltså i liknande storlek som strösocker.

LÄS MER: Bästa kaffebryggaren

Kort om kaffekvarnar

Valet av din kaffekvarn är mycket viktigt för kvaliteten på kaffet. Nedan kan du läsa om det du bör tänka på i valet av kaffekvarn:

  • Elektrisk vs. Manuell: Elektriska kaffekvarnar använder sig av elektricitet för att mala ner dina kaffebönor, medan manuella kräver att du utför jobbet på egen hand. Här bör du bara tänka på ditt förvaringsutrymme i hemmet, samt hur passiv eller aktiv du vill vara under bryggningsprocessen.
  • Blade grinder: En Blade grinder använder sig av knivblad för att mala kaffebönorna. Här kan du välja precis hur finmalet du vill att kaffet ska bli. Därmed fungerar dessa perfekt till de flesta typer av bryggning.
  • Burr grinder: En Burr grinder använder sig av malskivor med platt- eller konisk form där bladen rör sig extremt fort. Dessa kan inte mala superfint, eller så mycket kaffe på en och samma gång. Den lämpar sig därför bäst för dig som har Mokabryggare eller liknande.

LÄS MER: Bästa kaffekvarnen

Sammanfattning

Nu har du tagit del av hela vår malningsguide där vi har gått igenom alla typer av malningsgrader, vilken malningsgrad du bör använda till vilken typ av kaffe, samt olika kaffebryggare och vad du ska tänka på.

Du har även fått kort information om olika typer av kaffekvarnar och vilken typ av kaffekvarn som lämpar sig bäst för just dina ändamål. Vi hoppas att detta gjort det lättare för dig i valet och kvalet av malningsgrad för dina kaffebönor!