Rapsolja eller Olivolja – Vilken ska man välja?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Har du svårt att veta vilken olja som passar dig bäst, och kanske också svårt att hålla reda på vilken olja som faktiskt är nyttigast? Du är inte ensam om dessa funderingar och det är vad vi kommer att hjälpa till med idag.

Både olivolja och rapsolja är två vanliga oljor som finns i de svenska hemmen, så det är just de två vi kommer att gå igenom. Till exempel vad som är skillnaderna mellan dem, och sen vilken av de två som faktiskt är nyttigast.

Vad är det som särskiljer rapsolja och olivolja?

Rapsolja

Rapsolja framställs genom att pressa rapsfrön och det kan antingen vara kallpressat eller varmpressat. Rapsolja innehåller en bra balans av Omega 3 och Omega 6, något som finns kvar i oljan om du väljer den kallpressade.

Eftersom att rapsen ofta är odlat i Sverige är rapsoljan ett bra alternativ för miljöns skull. Dess färg är gul och den har en ganska så intensiv smak. Om du letar efter en rapsolja som har mindre smak ska du kika på den varmpressade då den är mer neutral, medan den kallpressade är mer nötig.

Olivolja

Det finns tre olika versioner av olivolja: Extra Virgin Olive Oil, Virgin Olive Oil och Olive Oil. Den förstnämnda är den finaste då denna framställs av färska oliver nästintill direkt efter plockning. Virgin Olive Oil är även den av hög kvalitet, och det som endast brukar benämnas som olivolja är ofta framställd genom varmpress och fungerar bäst för matlagning.

Olivoljan kan både ha olika smaker och lukter beroende på vilken skörd den kommer ifrån, precis som vin. Den har ofta en intensiv smak och kan ibland även kännas lite kryddig.

Rapsolja vs. Olivolja: Användningsområden

Något som rapsolja och olivolja har gemensamt är att de båda är väldigt uppskattade att använda vid matlagning. Men vilken är bäst att använda för vilka tillfällen? Det tänkte vi reda ut nu.

Använd rapsolja till/för:

Använd olivolja till/för:

  • Dressingar för sallader och kött
  • Såser som vinägretter, aioli och majonnäs
  • När du annars använder matfett som smör i steknin

Rapsolja vs. Olivolja: Vilken är nyttigast?

Rapsolja

Rapsoljans har nästintill 90% nyttiga fetter. Det exakta fettinnehållet beror på vilken typ av kvalitet på oljan du väljer att köpa. Det mättade fettet brukar ligga på runt 8%. Resterande av fetterna är fleromättade och enkelomättade vilket är sett som de nyttigare fetterna vi kan få i oss.

Rapsoljan innehåller en bra balans av Omega 3 och Omega 6, och dessa två hjälper till att motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Just Omega 3 kan inte kroppen själv kan tillverka.

Olivolja

Även olivoljan innehåller bra med nyttiga fetter. Runt 75% är enkelomättade medan 11% är fleromättade, och endast runt 15% är mättade fetter.

Även olivoljan har ett högt innehåll på Omega 3 och Omega 6, samtidigt som det också har vitamin E och vitamin K.

Slutsats

När det kommer till denna slutfråga kanske du redan har insett att det faktiskt inte finns något lätt svar. Vi har två nyttiga och viktiga oljor som hjälper till med matlagningen samtidigt som de är snälla mot dig och din kropp.

Olivoljan innehåller polyfenoler som är en viktig antioxidantgrupp, medan rapsoljan har en fin balans av Omega 3 och Omega 6. Båda fungerar alltså med din kropp, och inte mot den.

Vad som är tacksamt med rapsoljan är att den fungerar att värma upp till en hög grad och är därför bra att använda till matlagning. Däremot är det många som föredrar olivoljans smak framför rapsoljan, vilket kan vara en anledning till att använda den till kalla såser och sallader.

En annan aspekt som kan vara bra att räkna med är just miljö- och prisfrågan. Eftersom att det finns gott om raps i vårt avlånga land kan vi själva producera detta, medan olivoljan är något vi importerar. Detta påverkar självfallet både kostnaden och påverkan på miljön.

Så, vilken olja ska du ha hemma? Vi tycker faktiskt att båda hör hemma på köksbänken så att du kan variera beroende på vad du ska tillaga.