Bästa åkgräsklipparen 2023

Bäst i test för åkgräsklippare: Köpguide och topplista med 6 åkgräsklippare

Uppdaterad:

Bästa åkgräsklipparen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En stor trädgård ger mängder av fördelar. Men ett problem är då istället att klippningen av gräsmattan tar en mycket längre tid. Under varma sommardagar vill du kunna spara tid på underhållet av din trädgård och en åkgräsklippare är därför en mycket bra investering, då du istället kan låta maskinen göra jobbet åt dig. Men vilken modell bör du då investera i?

Vi har letat igenom marknaden för att kunna sätta ihop denna topplista med marknadens bästa åkgräsklippare. Oavsett om du letar efter en batteridriven modell eller minirider så kommer du att kunna hitta din nya favorit!

Vilken är den bästa åkgräsklipparen?

Husqvarna R 214TC

Husqvarna är kanske det varumärke som man tänker först på när man ska köpa ny utrustning eller maskiner till trädgården. Efter att ha kikat på marknadens utbud var det även deras åkgräsklippare R 214TC som stack ut lite extra från mängden. Detta är en välutvecklad modell med mängder av intressanta funktioner.

R214TC är särskilt utformad för att vara ett ypperligt val för gräsklippning. Men dessutom är det en multifunktionell maskin som kan användas för andra året-runt bestyr, såsom till exempel snöröjning eller upprivning av mossa från gräsmattan.

En stor fördel är också att denna åkgräsklippare är en så kallad frontklippare. Med detta menas att den är ett extra bra val om du ofta behöver klippa runt kanter. Med en klippbredd på 94 centimeter, kommer det gå snabbare att fixa till gräsmattan. Ett mycket bra val helt enkelt för de flesta trädgårdar!

Viktiga specificationer

 • Klippbredd:94 centimeter
 • Klipphöjd:25-75 millimeter
 • Bränsle:Bensin

Stiga E-ride S500

Det blir idag allt mer vanligt att folk drar sig till batteridrivna maskiner för trädgårdsarbetet. Fördelarna är många och du kan även använda maskinen på ett mer miljövänligt sätt och med gott samvete. Som bästa batteridrivna åkgräsklippare har vi utsett Stigas E-ride S500. En åkgräsklippare som är riktigt bekväm och som har försetts med genomtänka tillägg.

Trots att detta är en batteridriven modell, så ger den samma kraft som en bensindriven variant. Detta gör att du kan klippa ytor på upp till 3000 kvadratmeter på endast 60 minuter. Dessutom har maskinen utrustats med en snabbstartsfunktion, ECO-läge och farthållare.

Med denna åkgräsklippare blir det roligare att underhålla trädgården helt enkelt!

Viktiga specificationer

 • Klippbredd:98 centimeter
 • Klipphöjd:25-80 millimeter
 • Bränsle:Batteri

Stiga Tornado 3108 HW

Stigas åkgräsklippare Tornado 3108 HW är det allra bästa valet för dig som vill ha en multifunktionell modell med många användningsområden. Detta är således en utvecklad trädgårdstraktor som förutom klippning av gräs, även kan användas för att dra last, där inkluderade 20 tums hjul gör maskinen stabil på samtliga underlag.

Klippaggregatet är även det utmärkande, med två knivar och två antiskalperingshjul, som gör att det klippta gräset strör sig väldigt jämnt och fint på sidan av gräsklipparen. Dessutom kan du använda mulchingpluggen om du vill använda gräset för gödning.

Tornado 3108 HW är ett bensindrivet alternativ och har en större kapacitet, för att du inte ska behöva fylla på bränsle under användning.

Viktiga specificationer

 • Klippbredd:108 centimeter
 • Klipphöjd:25-80 millimeter
 • Bränsle:Bensin

Stiga Villa 15 HST

Men det är inte alltid som man behöver en gedigen åkgräsklippare med mängder av funktioner. Stiga har därför konstruerat denna mer prisvänliga åkgräsklippare Villa 15 HST, som är särskilt designad för dig som inte behöver marknadens mest avancerade funktioner. Åkgräsklipparen är dock mycket stabil och funktionell för att kunna användas i flera olika typer av trädgårdar.

Några andra fördelar med Villa 15 HST är att den är ett mycket bra val för gräsmattor med mycket träd eller växter. Eftersom gräsklipparen har en framhjulsdrift kommer den nära kanter och klipper också mycket jämnt.

Någonting som du måste kompromissa med är tankkapaciteten som rymmer 3,8 liter. Om du har väldigt stora ytor att klippa kan du behöva fylla på bränsletanken under arbetets gång. Men däremot är maskinen mycket enkel att använda och rengöra. Ett bra val oavsett tidigare erfarenhet!

Viktiga specificationer

 • Klippbredd:108 centimeter
 • Klipphöjd:25-80 millimeter
 • Bränsle:Bensin

Toro TimeCutter ZS4200T CE

Som marknadens bästa spakmaskin har vi utsetts Toros åkgräsklippare TimeCutter ZS4200T CE. Med denna maskin kan du spara tid och inkluderad zero turn-system, gör att du enkelt kan komma åt runt träden eller landet utan att behöva ta fram grästrimmern.

Men en sak som också är väldigt tilltalande är hur enkel gräsklipparen är att rengöra. Detta kommer medföra att knivbladen håller sig vassa längre och förlänger också livslängden på åkgräsklipparen.

För att ge dig en bättre komfort under användning kan höjden enkelt justeras och både kopphållare, smart speed och komfortstol har också inkluderats för att du ska kunna använda åkgräsklipparen i många timmar utan att få ont i baken.

Viktiga specificationer

 • Klippbredd:107 centimeter
 • Klipphöjd:89 millimeter
 • Bränsle:Bensin

MTD Smart Minirider 60 SDE

Sist men absolut inte minst vill vi också slå ett litet slag för denna modell MTD SMart Minirider 60 SDE. En kompakt maskin som också är mycket prisvänlig för att passa fler användare och trädgårdar.

Dock är den lite extra anpassad för dig som inte har alltför stora ytor att klippa, då maskinen har en klippbredd på 60 centimeter, som sedan har kombinerats med en klipphöjd som lätt kan justera upp till 95 millimeter.

För en enkel användning har MSmart Minirider 60 SDE inget klippaggregat som är i vägen och hastigheten kan enkelt justeras på pedalen.

Viktiga specificationer

 • Klippbredd:60 centimeter
 • Klipphöjd:38-95 millimeter
 • Bränsle:Bensin

Köpguide för åkgräsklippare

Det finns många faktorer som påverkar vilken åkgräsklippare som är bäst för dig och dina behov. Olika modeller, drivmedel och storleken på din gräsmatta är bara några av dom. Här nedanför går vi ingeom allt du måste ha koll på.

Vilka typer av åkgräsklippare kan man välja mellan?

Det är lite av en djungel men vi ska nu försöka ta dig igenom det olika typerna av åkgräsklippare. Vi börjar med hur man brukar skilja på vanliga åkgräsklippare, trädgårdstraktorer och spakmaskiner.

 • Vanlig åkgräsklippare: Dessa har klippaggregatet montret i fram och kallas ibland för frontrotorklippare. Passar bättre när det är mycket kanter, växter eller saker som du behöver klippa omkring efter de lättare kommer åt överallt.
 • Trädgårdstraktor: Dessa har klippaggregatet är placerat i mitten under gräsklipparen. De blir svårare att klippa lite precist runt buskar men man kan ofta använda dessa för t.ex. ploga eller koppla på en gödselspridare. Prislappen brukar också vara lite lägre.
 • Spakmaskin: Styrs med spakar istället för en vanlig ratt. Dessa är oftast lite mer avancerade och dyrare. Zero turn-maskiner (som vi kommer gå in på snart) är nästan alltid spakmaskiner.

Sen brukar man utöver detta ävan använda sig av lite andra benämningar hos butiker som kan vara att känna till.

 • Rider: Det används lite olika beroende på vart du kollar men generellt är det bara ett annat ord för vanliga åkgräsklippare.
 • Minirider: En mindre gräsklippare helt enkelt. Mer kompakta så de tar mindre plats vilket ofta är en fördel om du har en mindre gräsmatta.
 • Zero turn: Innebär helt enkelt att du kan svänga runt gräsklipparens egen axel på plats. Dessa är som sagt nästan alltid spakmaskiner.

Vilket drivmedel ska man välja för åkgräsklippare?

Förutom olika varianter av åkgräsklippare så är det framförallt dess drivmedel som kommer göra stor skillnad för hur du använder gräsklipparen.

 • Batteridrivna åkgräsklippare: Batteridrivna modeller är tystare och billigare i drift samt mer miljövänliga att använda. Nackdelarna är att du inte kan klippa lika länge på en ”tank” och att du måste ha bättre framförhållning eftersom batteriet kan behöva laddas. Batteridrivna modeller brukar heller inte vara lika starka som de med andra drivmedel.
 • Bensin-/Dieseldrivna åkgräsklippare: De är oftast starkare och kräver inte mer framförhållning än att du ska ha bensin eller diesel till hands ifall det skulle vara slut. Nackdelarna är att det blir dyrare i längden att fylla på tanken, det låter mycket mer och är sämre för miljön.

Egenskaper, specifikationer och gräsmatta

Nu vet du vilka typer av åkgräsklippare du har att välja på och vilka drivmedel som är vanligast. Nu är det dags att gå in lite mer på detalj och se vad som är viktigt.

 • Storlek på gräsklippare och gräsmatta: Storleken på ytan du ska klippa går hand i hand med hur stor gräsklippare du kommer välja. En större gräsmatta kommer att kräva högre klippkapacitet och dess storlek kommer då förmodligen öka. En mindre gräsmatta behöver dock inte en gräsklippare med en lika stor kapacitet.
 • Hinder i trädgården: Hinder kommer även de spela in i hur stor gräsklippare du bör välja. Även vilken typ av gräsklippare samt styrningen på den. Har du mycket hinder i trädgården måste gräsklipparen få plats på alla ytor och vara lätt att manövrera.
 • Fram-, bak- eller fyrhjulsdrift: De flesta åkgräsklipparna är antingen bak- eller fyrhjulsdrivna. En fyrhjulsdriven modell kommer ha lättare att ta sig fram. Nackdelen är dock att de oftast kostar lite mer.
 • Lutning på gräsmattan: Har du mycket lutning på din gräsmatta vill du förmodligen ha en fyrhjulsdriven maskin. Du vill också att den ska vara stabil så att du inte behöver oroa dig för att den ska kunna välta.
 • Ljudnivå: En tystare gräsklippare är behagligare att använda och du kommer inte få några klagomål från dina grannar. Vill du ha en tyst åkgräsklippare är det en batteridriven som gäller. Men kom ihåg för- och nackdelarna med dessa modeller.
 • Klipplägen: Olika årstider och typ av gräsmatta kommer avgöra hur högt du vill klippa gräset. Ha koll på vilka höjder du kommer vilja klippa och se till att den gräsklippare du väljer har dom möjligheterna.

Sammanfattning

En åkgräsklippare kan göra klippning av gräsmattan lite roligare och då framförallt om du har väldigt stora ytor som kräver underhåll. Genom att fundera på vilka funktioner och egenskaper som kommer att göra maskinen lite extra praktisk för dig kan du göra ett bättre val och få en åkgräsklipparen som verkligen fyller sin funktion.

Gör dig själv en tjänst och spara tid på detta monotona trädgårdsarbete. Med en åkgräsklipparen kan du lägga energi på annat och få en välvårdad gräsmatta på nolltid!

Hjälpsamma källor