Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa ångtvätten 2023

Köpguide för ångtvättar: 6 ångtvättar som är bäst i test

Uppdaterad:

Med en ångtvätt kan du göra en grundrengöring av exempelvis dina golv på ett skonsamt sätt utan kemikalier. Trycket och värmen gör att vattenångan tar bort eller löser upp i princip all smuts som kommer i tvättens väg.

I detta inlägg kommer vi guida dig till den bästa ångtvätten genom vår topplista och vår köpguide. Vi ser gärna att du kollar extra noga på toppvalet, Kärcher SC 5 EasyFix, som vi anser är marknadens bästa val!

Vilken är den bästa ångtvätten?

Bästa ångtvätten allround: Kärcher SC 5 EasyFix

När det kommer till ångtvättar så är Kärcher SC 5 EasyFix den bästa modellen för dig som vill kunna använda den till så många saker som möjligt. Här får du flertalet munstycken och dukar som ger dig möjligheten att tvätta samtliga ytor i hemmet, vare sig detta är golv eller möbler.

Du får en effekt på 2200 watt och ångtryck på 4,2 bar som garanterar maximal borttagning. Faktum är att denna ångtvätt tar bort så mycket som 99,9% av alla bakterier.

Därtill får du också tillgång till VapoHydro-funktionen som automatiskt tillsätter lite extra hetvatten till ångan för en mer effektiv rengöring.

För smidighetens skull får du en integrerad kabelförvaring och parkeringsläge för golvmunstycket. Du får också en respektabel tankvolym på 1,5 liter.

Bästa ångmoppen: Polti Vaporetto SV440 Double

Polti Vaporetto SV440 Double är en handhållen ångmopp som kan användas nästan överallt i huset. Modellen kommer med förutsättningar för att klara rengöra upp till 15 olika ytor som den sedan tar bort 99,9% av bakterierna på.

Ångmoppen väger bara 2,4 kilo vilket gör den enkel att hantera, samtidigt som den höga effekten på 1500 watt ser till att rengöringen går både snabbt och smidigt.

Slutligen kommer den med en integrerad dispenser för deodorant för att golvet ska lukta så gott som möjligt. Är du ute efter marknadens bästa ångmopp så är detta ett gott alternativ.

Bästa handhållna ångtvätten: Bissell Steam Shot 2635J

Bissell Steam Shot 2635J är en handhållen ångtvätt som fungerar överallt i hemmet, oavsett om du befinner dig i köket, badrummet eller någon helt annanstans.

Ångtvätten bidrar med en grundlig och effektiv rengöring helt utan kemikalier. Du rengör dina ytor grundligt och eliminerar nästan alla bakterier. Tack vare att maskinen kommer med en effekt på 1000 watt får du upp emot 4,5 bar i tryck och 15 minuter i rengöringstid. Med sin smidiga design och lätta användning ger vi denna modell ett mycket bra betyg!

Bästa ångtvätten för möbler: KIWI 9-in-1 Multifunctional Steamer

KIWI 9-in-1 Multifunctional Steamer är precis som namnet antyder – en multifunktionell ångtvätt med 9 olika användningsområden. Tvätten kommer med en effekt på 1100 watt, samtidigt som den även har förmågan att hålla 350 milliliter vatten i sin integrerade vattentank.

Modellen fungerar utmärkt att använda på allt ifrån kakel och bänkskivor, till möbler och annat smått och gått. Detta är en multifunktionell och prisvärd ångtvätt som du inte får missa!

Bästa ångtvätten för mattor: Polti Vaporetto Eco Pro 3.0

Ångtvätta mattor kommer inte att vara problem längre. Polto Vaporetto Eco Pro 3.0 är en trådbunden ångtvätt som påminner om en dammsugare. Modellen kommer med en kraftfull effekt på 2000 watt, 2 liter i vattentank, samt ett tryck på 4,5 bar.

Därtill får du ett ångflöde på 110 gram/minut, men också en klar ångindikator. Det bästa med denna är att den fungerar till så många olika saker, den fungerar utmärkt på mattan inomhus, men den fungerar även på fälgarna på bilen eller motorcykeln. Vill du ha en ångtvätt som fungerar precis lika bra att använda inomhus som den gör utomhus så rekommenderar vi Polto Vaporetto Eco Pro 3.0!

Bästa ångtvätten för hårda golv: Shark S6003

Skark S6003 är en golvmopp som är anpassad för hårda golv. Kombinationen av de två olika trasorna som kommer med, samt de 3 integrerade ånginställningarna, gör att du kan anpassa moppen efter golvet du tvättar.

Hela maskinen väger 2,7 kilo och är relativt enkel att hantera, trots att den har en sladd. Du får också en effekt på 1200 watt vilket är bra för en golvmopp.

Slutligen kommer den med en behållare på 380 milliliter. Shark S6003 är modellen vi anser vara den bästa för hårda golv!

Köpguide för ångtvättar

Olika typer av ångtvätt

Precis som med alla andra städprodukter så finns det också många olika typer av ångtvättar att välja mellan. Nedan läser du om de vanligaste och vad de innebär:

  • Med behållare: Den klassiska ångtvätten med behållare har många karaktärsdrag som liknar en som liknar en vanlig dammsugares. De har ofta mer kapacitet och kraft än andra modeller, samtidigt som de ändå är smidiga att använda. Detta eftersom slangen som går från behållaren till munstycket oftast är väldigt medgörlig. Många modeller kommer även med olika typer av munstycken vilket möjligör mycket variation. Prislappen brukar ligga lite dyrare än andra varianter.
  • Ångmopp: Ångmoppar är ångtvättar som är speciellt designade för att tvätta golv. Framförallt hårda golv som t.ex. stengolv. De ser ut ungefär som att skaftdammsugare fast med skillnaden att det är en ångtvätt i änden. De är lätta och smidiga att använda. Priset brukar ligga lite mellan modellerna med behållare och de handhållna modellerna.
  • Handhållen enhet: Handhållna ångtvättar är de billigaste du kan köpa. Dessa kostar sällan mycket mer än några hundra och är extremt enkla att använda. Fördelen med dessa modeller är också att de kommer med en kompakt konstruktion där du även kan tvätta fönster eller andra ställer som är svårare att komma åt.

Vilka ytor ska du tvätta?

Valet av ångtvätt är väldigt beroende av vilka ytor du ska använda den på. Om du bara ska tvätta dina kakelplattor i köket eller fönster så är det bäst att du satsar på en handhållen modell då denna låter dig enkelt komma åt på dessa ställen.

Ska du däremot tvätta större golvytor så rekommenderar vi en ångmopp.

Sist men inte minst så bör du ha en klassisk modell om du ska tvätta i större utsträckning. Fördelen är att dessa oftast kommer med många olika tillbehör som låter dig tvätta olika saker. Tillbehören är superviktiga när det kommer till vilka ytor du har möjlighet att rengöra.

Egenskaper och specifikationer:

  • Storlek och vikt: Innan du köper din ångtvätt så är det viktigt att du vet hur mycket plats den tar. Du ska redan innan köpet ha tagit reda på vilka dimensioner din ångtvätt har, samt hur mycket den väger. Med denna information kan du lista ut hur klumpig den kommer att vara att använda, men också hur mycket plats den tar när du förvarar den.
  • Kapacitet på vattentanken: Ju större tanken är, desto längre kommer du att kunna ångtvätta – ganska enkelt. Kom dock ihåg att den tar längre tid att värma upp, samt kan vara klumpigare. Reflektera kring vad du själv tror passar dig och välj därefter en modell som stämmer överens med det.
  • Ångtrycket: Du ska ha så högt tryck som möjligt på din ångtvätt. Med det sagt så bör du också kika på hur länge den kan hålla det trycket. Det spelar ingen roll om du har ett oregelbundet, men ändå ett ”högt maxtryck”. Här är det viktigt att din maskin regelbundet kan hålla en hög trycknivå. Genom att garantera detta blir även din rengöring så jämn som du förväntat dig.
  • Temperaturen på ångan: Trycket och temperaturen på ångan går hand i hand. Här ska du också ha så högt nummer som möjligt. En hög temperatur kombinerat med ett högt tryck innebär en djup och grundlig rengöring. Även här är det viktigt att du kikar på hur länge din maskin kan hålla den önskade temperaturen. I de flesta fall så kommer en hög temperatur och ett högt tryck med en högre prislapp. Kombinationen är dock viktig för att du ska få en så bra och grundlig rengöring som möjligt.
  • Tid för att värma upp en full tank: Precis som vi nämnde tidigare så kommer det att ta längre tid för en stor tank att värmas upp, jämfört med en mindre tank. Effekten på maskinen kommer också påverka detta dock. Så det är viktigt att du kollar specifikationerna så du vet vad du kan förvänta dig från ångtvätten du väljer.
  • Ljudnivå: Ångtvättar är generellt sett tystare än dammsugare. Det finns självklart undantag och många modeller kan också vara högljudda. Titta i specifikationslistan om tillverkaren har listat decibelnivåerna. Om denna syns så kan du skaffa dig en bra uppfattning om hur högljudd modellen kommer att vara. Tyvärr är detta en sällsynt specifikation och du måste oftast förlita dig på tidigare kundrecensioner för att lista ut ljudnivån.
  • Tillgängliga tillbehör: De flesta ångtvättar kommer med åtminstone några tillbehör som gör att du kan tvätta olika ytor. Däremot finns det modeller som kommer med fler och modeller som knappast kommer med några alls. Återigen ska du fundera kring vilka ytor som ska tvättas och därefter välja en modell som stämmer överens med dem. Du ska inte köpa en ångtvätt som inte kan tvätta alla ytor du önskar!

Vanliga frågor

Hur fungerar en ångtvätt?

Ångtvätten värmer upp vattnet i den integrerade vattentanken snabbt med hög effekt. Vattenångan som bildats skjuts med högt tryck ut ur munstycket och träffar ytan du vill rengöra. Kombinationen av den höga vattentemperaturen och det höga trycket innebär att bakterier och annan smuts tas bort.

Kan man ångtvätta trägolv?

Det korta svaret är – nej. I de allra flesta fall. Ångmoppar använder sig av en grundlig rengöring som innebär en penetration i golvet som i detta fall är trä. Träet kommer att absorbera vattenångan och kan därefter bli missfärgad, böja sig, eller bara allmänt förstöras. Om detta händer så är enda utvägen oftast tyvärr ett nytt golv.

Vart tar smutsen vägen vid ångtvätt?

En väldigt liten del av smutsen vid ångtvätt kommer att blåsa väck tillsammans med lite vattenånga. Det mesta kommer däremot att stanna på ytan och istället konverteras till flytande form som du sedan kan torka bort. Ångan löser snabbt upp fett och smuts som annars hade krävt en massa gnuggande.

Hjälpsamma källor