Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa attefallshuset 2023

Köpguide för attefallshus: Hitta rätt attefallshus för dina behov

Uppdaterad:

År 2014 satt Stefan Attefall som svensk bostadsminister. Under väldigt många år hade landet fått uthärda en svår bostadsbrist i många olika städer och något behövde göras, helst väldigt snabbt. I juli det året fattades beslut om nya regler som gjorde att mindre hus kunde byggas utan bygglov. Husen fick inte vara större än 25 kvm, eller högre än 4 meter. Det gick däremot utmärkt att de inreddes som permanent bostad. Just den typen av hus fick snabbt namnet Attefallshus, efter ministern.

I den här artikeln ska vi presentera några olika hus, där vart och ett har sina för- och nackdelar. Vi är säkra på att du sedan kommer att kunna hitta det bästa Attefallshuset för just dig. Kika gärna lite extra på vår favorit, Attefallshuset Njuta från Vibostugan!

Vilket är det bästa attefallshuset?

Vibostugan Attefallshuset Njuta

Attefallshuset Njuta är ett charmigt och ljust attefallshus som kan bli det perfekta komplementet till din villa eller ditt sommarhus! Attefallshuset kommer med fina höga fönster, vilket leder till det vackra ljusinsläppet. Det blir en härlig plats att spendera sköna sommarkvällar på.

Attefallshuset Njuta är inte bara fint att se på och skönt att vara i, men det är också av mycket stabil konstruktion, så du kan lita på kvaliteten.

Huset levereras som en monteringssats med väggmodulerna och gavelspetsarna färdiga. Golvspånskivor till golv samt råspont och underlagspapp till taket ingår. Det praktiska, som beslag, spik och skruv inkluderas naturligtvis det med.

Det minimalistiska och charmerande attefallshuset är på 25 kvadratmeter och rymmer mer än du tror. Nyckeln ligger i flexibla och smarta lösningar när det gäller utrymme. Dessutom finns det många val för det där lilla extra, med tillval som till exempel isoleringspaket eller taksystemet Plannja Trend med vattenavrinning.

Attefallshuset tillverkas i en fabrik Ambjörnarp i Västergötland, och allt virke kommer från svenska skogar. Efter din order tillverkas stugan specifikt för dig. Kom dock ihåg att genom detta val gäller inte ångerrätten.

Polhus Attefallshuset Adrian

Attefallshuset Adrian är ett perfekt val för dig som vill ha en liten stuga du verkligen kan göra din egen. Designen är otroligt flexibel, och möjligheterna är oändliga. Vill du ha attefallshuset som en gäststuga, eller som en mysig liten hobbystuga? Vad sägs om ett lugnt och rofyllt kontor? Eller varför inte som en avslappnande bastu? Valet är ditt!

Adrian är lite mindre på 22,6 kvadratmeter, men är fortfarande stor nog att kunna inredas som en mysig året-runt-bostad. Framsidan av stugan har ett riktigt underbart ljusinsläpp, med dubbeldörrar som har stora fönster i själva dörrarna, och dessutom ett stort fönster på varje sida om dörrarna. Perfekt för att njuta av sommarkvällarna till fullo.

Vill du lägga till större utrymme kan du också med fördel bygga till en terrass för ett oslagbart uterum där du kan spendera tid med vännerna och koppla av. Finns det ett bättre sätt att njuta av svenska sommaren på?

Underlagspapp, takpapp, takplåt och annan ytbeläggning ingår inte, vilket innebär lite extra ansvar på dig att köpa in ytbeläggning. Dock är detta också något som gör stugan flexibel, då du själv kan välja och köpa ytbeläggning beroende på din användning för och ditt syfte för attefallshuset. 

Trähuset Paulina

Som namnet berättar har även den här stugan från Trähuset ett sovloft som skapar mer yta, utan att överskrida de 25 kvadratmeterna som tillåts enligt reglerna för Attefallshus.

Denna modellen ger mer känslan av en sommarstuga än de andra båda modellerna gör. Kanske är det bara en illusion, men fönsterna känns mindre och ljusinsläppet blir sämre.

Precis som de två modellerna vi har presenterat tidigare går Trähuset Paulina att inreda för permanentboende, eller just som en sommar-, vinter- eller jaktstuga.

Självklart skulle man också kunna låta bli att dra in vatten, värme och avlopp och ha det som en gäststuga på sommaren, eller kanske som en riktigt stor lekstuga för barnen.

När man köper Trähuset Paulina är allt färdigt för att du ska kunna sätta igång och skruva på en gång. Ingenting behöver sågas, kapas eller fixas till. För att göra det extra enkelt är alla de olika bitarna dessutom numrerade. Det är med andra ord som att köpa en monteringsfärdig möbel, men mycket mycket större och betydligt mer tillfredsställande att pussla ihop.

Vi vågar lova dig att även detta är ett Attefallshus du kommer att bli oerhört nöjd med. Det känns trivsamt och saknar ingenting av det som är viktigt för dig att ha. Designen gör det till ett Attefallshus som passar i trädgården.

Vibostugan Funkis

Polhus Attefallshuset Edwin

Är det värt att köpa attefallshus?

Vi vågar påstå att om man bara är beredd att ta en lite högre engångskostnad är ett Attefallshus en fantastisk investering, oavsett vem man är.

För den som har drömt om att kunna tjäna lite extra pengar genom att starta ett bed & breakfast är ju Attefallshus idealet. Vill man hellre hyra ut på längre sikt kanske det finns studenter som kan vara intresserade? På det viset har huset snabbt betalt sig, och man kanske kan expandera sin verksamhet?

I annat fall kanske man vill fokusera på annat än sitt boende. Med ett Attefallshus som i huvudsak värms upp med vedkamin får man mycket pengar över till sådant som är roligare än att bara bo. Kanske att resa till sitt sommar-(Attefalls-)hus?

För troligtvis är det just som sommarstuga Attefallshuset är som allra bäst. Lagom stort, lätt att bygga upp och enkelt att utrusta till just den standarden man själv önskar. Vill man inte ha kök eller badrum kan man utesluta det, och istället få två “extra” rum.

Så med andra ord: Oavsett om du vill tjäna pengar på att hyra ut, bo lite mindre för egen del för att få utrymme till andra värden i livet eller om du bara vill ha ett extra litet hus att komma till så ofta du känner för, tror vi att Attefallshuset är som gjort just för dig.

Vad måste man tänka på innan köp?

Oavsett vilket sorts hus eller stuga man köper, finns det oerhört mycket att tänka på. Det är ett beslut som innehåller många aspekter, och en del av dem är ganska komplexa.

Först av allt måste man såklart fundera över vad man ska ha huset till. Vill man kunna bo där permanent eller hyra ut det även under vintertid? Isåfall måste man fixa kök, vitvaror, dusch eller bad, toalett, isolering och uppvärmning. Man bör särskilt tänka på ljusinsläpp, avskildhet och liknande faktorer man tycker är viktiga.

Om man har tänkt sig att använda huset som sommarstuga måste man också fundera över isolering, uppvärmning, kök, toa och liknande. Kanske vill man slippa dra in avlopp till toaletten och då kanske man ska titta på mulltoa, förbränningstoa eller rentav ett externt utedass med tunna? I detta avseendet kan det vara en idé att också fundera över var man bygger. Är det i ett område som kan väntas bli ännu populärare med tiden kanske man ska framtidssäkra stugan med en något högre standard från början.

Det finns Attefallshus för många olika användningsområden som fyller andra viktiga behov. Kanske har du en hobby som kräver lite större plats än du har tillgängligt inomhus idag? Då kan Attefallshuset vara en bra lösning. Det finns även grillstugor för den perfekta festen, bastuhus för den som vill bli varm, garage, redskapsbodar, lekstugor för barn som kan inredas med många fantasieggande gömmor, vinklar och vrår. Precis som ett riktigt Villa Villerkulla.

Du bör också överväga din egna tekniska förmåga att bygga ihop husen. För den som är säker på sin egen byggnadskompetens kanske det räcker med att köpa virket och sedan snickra ihop och installera det mesta på egen hand. För andra kanske det är bäst om hela huset kommer färdigmonterat från fabrik, eller i moduler som blir ihopskruvade av leverantören innan de åker tillbaka hem igen?

Utöver det måste du ju välja vilken sorts takbeläggning du vill ha, om huset ska isoleras, och i så fall hur, vad du vill ha för grund, vilket golv du ska ha och allt annat som är både roligt och jobbigt på samma gång att ta ställning till.

Det bästa rådet är kanske att faktiskt gå och titta på flera olika Attefallshus ute på plats där de finns monterade eller på nätet där du erbjuds virtuella rundturer, innan du slutgiltigt bestämmer dig för vilket hus som är bäst just för dig och dina behov.

Därefter är det som alltid en mycket god idé att beställa ditt hus här av någon av leverantörerna vi hänvisar till, som levererar huset direkt till din dörr. (Eller var du nu vill ha det.)

För den som är särskilt tekniskt kunnig är det troligtvis även intressant att titta på tekniska specifikationer som taklutning, tjocklek på olika byggdelar, vikt, typ av glas och annat, men för de flesta som ska köpa Attefallshus räcker det antagligen att veta att tillverkaren har tänkt på alla de sakerna redan, för att kunna sälja ett enkelt och problemfritt hus, för vanliga människor att bygga, bo och trivas i.

Hur vi har valt

När vi skulle välja vilka Attefallshus vi skulle presentera var vi snabbt på det klara med att vi ville presentera de riktiga pärlorna som kan göra stor skillnad i människors liv. Vi ville inte snöa in i lekstugor, kolonistugor, grillhus, bastubyggnader eller snickarbodar. Alla sådana användningsområden är väldigt viktiga för dem som behöver dem, men vi ville främst titta noggrannare på hus som går att bo i.

Du hittar även andra slags byggnader längre ner i vår lista, och många av dem är utmärkta för sitt syfte.

Vi undersökte noggrant vilka leverantörer som levererade sina hus till Sverige, och uteslöt alla där virket inte ens var sågat i rätt längder.

Vi har gått igenom mängder av Internet-sidor, granskat ett flertal andra oberoende genomgångar av Attefallshus och som vanligt har vi djupdykt i en mängd olika produktkataloger för att kunna vara säkra på att ha det bästa urvalet i vår granskning.

Vi är nöjda och stolta över att ha både bredd och djup ifråga om de hus vi presenterar, och vi anser att vi har hittat Attefallshus som passar alla plånböcker och nästan alla syften.

Sammanfattning

Även om Attefallshusen inte har blivit så populära som regeringen trodde när de införde reglerna 2014, är det väldigt praktiska hus som kan tjäna allehanda syften för nästan vem som helst, och i alla skeden av livet.

Husen kan vara utmärkta som investeringar för att tjäna pengar på uthyrning till turister eller studenter, och förmodligen också råda bot på en del av bostadsbristen som det var tänkt från början. De kan också vara ett sätt att spara pengar genom att bo billigare för den som köper det, eller för den delen fungera som sommarstugor eller som vilken annan liten slags byggnad som helst.

I vår undersökning har vi huvudsakligen utgått från att husen ska fungera som små bostäder eller sommarstugor, och vi har upptäckt många fördelar med den här sortens små hus. Inte minst om man väger in möjligheten att komplettera med någon ytterligare byggnad för speciella ändamål. Vi tänker då särskilt på exempelvis garage, tvättstuga, bastu, gillestuga, hobbybyggnad eller lekstuga för barnen.

Samtliga av de tre modeller som vi har valt att presentera lite närmare har sovloft. Det gör att man får ut ganska mycket mer av de 25 m2 markyta som byggnaden maximalt får lov att täcka enligt reglerna.

Attefallshuset Njuta är ett charmigt och ljust attefallshus, men beroende på just dina behov kan kanske just din drömstuga finnas längre ner i listan.