Bästa bäddmadrassen 2023

Bäst i test för bäddmadrasser: Köpguide och topplista med 6 bäddmadrasser

Uppdaterad:

Bäddmadrass som ligger på en säng

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En bäddmadrass kommer att göra din säng extra anpassad efter dig och ger stöd åt din rygg och höft. För alla vet vi nog att en god natts sömn påverkar vardagar och hur vi agerar i olika situationer. Investera i din hälsa och köp en bäddmadrass med rätt egenskaper, såsom tjocklek, support, material och en stoppning som är anpassad för dig.

Oavsett vad du letar efter kan du hitta din favorit på topplista och garanteras att den modell du väljer är kvalitativ och funktionell. Kika framförallt på Emma Diamond som vi har utsett till marknadens bästa bäddmadrass.

Vilken är den bästa bäddmadrassen?

Bästa bäddmadrassen: Emma Diamond

Vinnaren, Emma Diamond kommer inte att göra dig besviken. På denna bäddmadrass kommer du att sova kungligt och får därför mer energi under dagen att vara riktigt produktiv.

Men varför ska du då välja Diamond? Bäddmadrassen har tillverkats med mängder av utmärkande funktioner såsom en bad av temperaturreglerande skum, en tjocklek på nio centimeter som ger dig mycket support för pengarna och en optimal tryckavlastning.

Denna bäddmadrass har tillverkats med tre olika lager som ger de allra bästa förutsättningarna för att du ska sova riktigt skönt. Fodralet har både en bra andningsförmåga, samtidigt som det enkelt kan tas av och tvättas i maskin. Detta håller madrassen fräsch längre och den passar därför även mycket bra för dig som lider av astma eller allergi.

För priset får du mycket madrass för pengarna och kommer garanterat att kunna vakna upp mer utvilad på morgonen. Madrassen ger stöd på de rätta ställena, så du kan bara blunda och koppla av!

Bästa bäddmadrassen för ryggont: Tempur Pro Plus

Bäddmadrassen Pro Plus från Tempur är väl genomtänkt bäddmadrass som ger lagom mycket support, är skön att sova på och även bevarar sin form längre. Det är en av deras mest adaptiva tryckavlastande madrasser vilket gör den perfekt för dig med ryggproblem.

Denna madrass kostar visserligen en liten slant, men när det kommer till madrassen så får du vad du betalar för! Du kan välja mellan mjuk, medium och fast så du kommer garanterat kunna en som passar dig och din kropp.

Utöver detta kan också välja hur stor madrassen ska vara så att den är särskilt anpassad för din säng. Priset är som sagt lite högt men har du en högre budget är Tempur Pro Plus ett utmärkt val!

Bästa mjuka bäddmadrassen: Jensen Softline

Softline är en bäddmadrass från varumärket Jensen. Madrassen har en stoppning i Cellex XS, vilket har en jämn sida som ger rejält med stöd åt din rygg och höft. Detta utan att du behöver betala multum. Softline är en funktionell madrass som även säljs till ett mycket bra pris, vilket är varför den passar fler användare. Kanske inte marknadens mest avancerade konstruktion, men priset väger helt klart upp denna mindre nackdel.

Madrassen är tillverkad med två olika sidor, för att du ska kunna få en mer multifunktionell modell. Den profilierade sidan ger dig ett mjukare underlag, medan den släta sidan är mer fast, för att du på så vis ska kunna få mer support om detta behövs.

En annan fördel med denna bäddmadrass är dess stoppning som består av Lyocell och Sensity. Detta absorberar fukt och håller madrassen fräsch, vilket gör den till extra bra val för dig.

Bästa premiumvalet: Hästens BJX Luxury

Alla är vi nog bekanta med Hästens sängreklamer och deras sängar och madrasser är verkligen i en klass för sig, dock har de en ganska hög prislapp som däremot inte gör den till ett bra val för alla. Vi vill dock inkludera denna som marknadens bästa premiumval och om du inte har en budget att hålla dig till kommer du att älska Hästens bäddmadrass BJX Luxury.

Madrassen är försedd med en marknadsledande, flexibilitet och följsamhet som gör att madrassen fångar in din kropp och ger ett anpassat stöd. Stoppningen består av 100% naturmaterial (bomull, tagel, ull och mohair), vilket också gör att den slår ett litet extra slag för miljön.

Bäddmadrassen är handgjord, vilket bidrar till madrassens högre prislapp, men framförallt är det madrassens funktioner och material som påverkar. Kombinationen av material skapar nämligen en svalade liggyta där temperaturen regleras efter säsong. Detta minskar dels risken för allergener i madrassen, men kommer också att hålla längre.

Med dunfyllning: Mille Notti Featherbed

Denna nättare bäddmadrass Featherbed från varumärket Mille Notti är perfekt för antingen dig som letar efter en luftigare bäddmadrass eller ett komplement till din redan inköpta bäddmadrass som inte ger dig rätt sömnposition. Med Featherbed kan du få en ombonad känsla och en mycket mjuk yta att sova på.

Mille Notti har tillverkat denna bäddmadrass med en stoppning av europiskt dun, vilket ger madrassen en mycket god andningsförmåga och lättar känsla. Yttertyget är tillverkat av bomullstwill, vilket är tätsytt för att ge madrassen en bra form och stadga.

För allra bästa hållbarhet bör denna madrass dock kombineras med ett passande madrassskydd, precis som med samtliga bäddmadrasser på marknaden skyddar det materialet så att du kan njuta av din bäddmadrass längre. Letar du efter en mjukare bäddmadrass så kommer Featherbed inte göra dig besviken.

Bäddmadrass 7 från Tempur har länge uppskattats av kunder över hela världen och då framförallt på grund av den viktlösa känslan som madrassen ger. Efter en lång dag på jobbet kommer denna bäddmadrass att göra sängen lite extra mjuk att krypa ner i och anpassar sig enkelt efter din kropp.

Madrassen består av Tempurs patenterade viskoelastiska material, som ger en mycket hög tryckavlastning och komfort. Detta gör således denna modell till ett bra val oavsett sömnposition och din kroppsform.

För att madrassen ska kunna anpassas beroende på säsong, har madrassen försetts med två olika sidor som är särskilt anpassade för olika klimat. Ena sidan är tillverkad av velour och ger en mjukare känsla, medans den andra sidan av jersey håller dig sval när det är varmare väder. En mångsidig modell som vi tycker du ska kika lite extra på om du vill ha en madrass med flera funktioner.

Köpguide för bäddmadrasser

Många tar sig inte tiden till att hitta den ultimata madrassen, men du kommer att märka av en stor skillnad om du lägger ner lite extra tid på att hitta den bästa madrassen för dig och din rygg. Rätt stöd och material kommer göra att du sover bättre, vilket kommer att påverka din hälsa positivt.

Vi har skapat en liten köpguide nedan som hjälper dig på vägen till den bästa sömnen!

Sömnposition

Det kan vara lätt att stirrar sig blind på madrassens funktioner och helt enkelt väljer en modell som låter bra enligt beskrivningarna. Men stoppning, material och bäddmadrassens tjocklek kommer inte att spela någon roll om den inte är anpassad för hur du sover. Det är därför viktigt att du funderar på om du oftast sover på rygg, på sidan eller en variation av dessa.

Madrassen ska balansera ut tryckpunkter och ge stöd åt din ländrygg för att den inte ska belastas fel när du sover. Om du oftast sover på sidan är det också viktigt att madrassen ger lite extra stöd åt din höft och att du inte sjunker in i materialet för mycket då detta kommer skapa tryckpunkter.

Material och stoppning

Olika varumärken använder lite olika typer av stoppning till sina madrasser och det är framförallt här som du kan avgöra hur kvalitativ madrassen är eller inte. 

Naturmaterial så som till exempel bomull eller ull är något som många föredrar, men detta kommer också att påverka priset på madrassen. Flera olika patenterade tekniker har också tagits fram av olika varumärken som ger dig ett anpassat val.

Stoppningen kommer att påverka hela känslan som madrassen ger och det bästa valet av stoppning ser därför lite olika ut från person till person. Vissa kräver en mjukare stoppning, medan andra behöver lite mer stöd där det behövs.

Hur väljer jag rätt?

Det bästa sättet är förmodligen att testa dig fram. Vilka material ligger skönt mot din hud och hur påverkar materialet det stöd som den ger och reglering av temperaturen? Allt detta är värt att ha i åtanke och madrasser som är tillverkade av blandmaterial är alltid att föredra. En bonus är om fodralet är avtagbart, så att du kan hålla madrassen fräsch och att materialet andas.

När du väljer madrass så kommer du snabbt upptäcka att det framförallt är tre olika material som är mer förekommande. Detta ska vi kika lite närmare på här.

  • Memory-skum: Detta material har mängder av fördelar, där dess jämna fördelning av din kroppsvikt och balanserade stöd ger en riktigt skön och bra sömn. Memory-skum formas väldigt mycket efter din kropp och de reagerar långsamt på förändraringarna på trycket, så rör du dig mycket i sängen är det kanske inte det rätta materialet för dig. En annan fördel är dock att det även isolerar rörelse bra, så du kommer inte märka lika mycket om din sängpartner rör på sig.
  • Polyskum: Polyskum formas också efter kroppen men inte lika nära inpå som memory-skum. Det är även snabbare på att få tillbaka formen och luftigare så det behåller inte värme på samma sätt. Generellt är polyskum ett billigare material så madrasser som använder detta är ofta prisvänliga.
  • Latex: Latex ger bra stabilitet och är ett väldigt hållbart material. En annan fördel med latex är att dessa typer av madrasser också har en mycket bra andningsförmåga, som därmed håller din kroppstemperatur balanserad när du sover.
  • Andra material: Många av ovan material kombineras sedan också med andra stoppningar som till exempel bomull och ull. Dessa naturmaterial är mycket uppskattade för sin värmeledande förmåga och gör också madrassen riktigt skön att sova på. 

Stöd till rygg och höfter

Felet som många gör är att använda en alldeles för mjuk bäddmadrass, vilket kan vara skönt i början. Men efter en tids användning kommer du att märka av problem med sömnrubbningar, stel nacke och ömmande rygg. En lagom mjuk madrass är därför alltid det bästa valet!

För att göra det lite extra komplicerat bör du också basera madrassens mjukhet efter din kropp och det finns flera smarta sätt att avgöra detta på. Dels är det viktigt att ryggen är rak när du sover, så att kika på en madrass som är tillverkad av material som ger extra stöd är alltid det bästa. Det kan då vara värt att testa lite olika madrasser för att hitta en som du ligger riktigt skönt i.

Se också till att du har mycket plats i sängen, därför är en enkelsäng inte alltid nog för att du ska kunna få den bästa sovpositionen. Ge istället lite extra utrymme hemma så att du kan köpa hem en större säng och därmed en madrass som passar denna perfekt. Du kan få en rak sovställning och även ligga skönt tillrätta, även när du har personer som sover över.

Allergivänlig

Många madrasser idag är anpassade för att leda bort fukt och hålla dig mer sval när du sover. Det är också bevisat att den optimala temperaturen för en bra sömn bör vara runt 18 grader. Madrasser som reglerar temperaturen kommer dock inte bara göra att du sover bättre. Detta kommer också påverka hållbarheten på madrassen och minskar risken för allergener.

Bakterier trivs ypperligt där det är lite mer fuktigt och i madrasser som inte är väldesignade så är det ett vanligt förekommande problem att bakterier frodas. En väldigt billig bäddmadrass kan kännas som en bra investering i stunden, men då de behöver bytas ut mer frekvent så kommer du i det långa loppet trots allt spara pengar på att investera i en välutvecklad modell med bra funktioner. Dina lungor kommer också tacka dig.

Sammanfattning

En bra och anpassad bäddmadrass kommer att förbättra din sömnkvalitet och göra att du vaknar upp pigg och utvilad. Rätt stöd för din kropp och ett övervägt material kommer att göra stor skillnad, tillsammans med madrassens konstruktion, stoppning och mjukhet.

Att lägga ner lite tid och hjärta på att leta fram rätt madrass är det tyvärr dock inte så många som gör, vilket är synd. Istället är det mer vanligt att man köper den första bästa man hittar och nöjer sig med detta. Men du kommer direkt märka skillnad om du investerar i en bäddmadrass som är helt anpassad efter dig, dessutom kommer din rygg tacka dig.

På vår topplista hittar du olika modeller där samtliga har utmärkande funktioner som gör dem till ett bra val. Det enda du behöver göra är att välja en som faller dig i smaken. Efter noggranna jämförelser har vi utsett Emma Diamond som marknadens bästa bäddmadrass, så vill du sova riktigt skönt så rekommenderar vi att du tar dig en extra titt på denna. 

Hjälpsamma källor