Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa bakmaskinen 2023

Bäst i test för bakmaskiner: Köpguide och topplista med 8 bakmaskiner

Uppdaterad:

Att baka eget bröd, kakor och andra bakverk hemma är otroligt populärt, och är idag lättare än någonsin på grund av smarta maskiner som gör det mesta av jobbet åt dig. Genom att skaffa dig en bakmaskin kan du njuta av hembakat bröd varje dag och allt du behöver göra är att samla ingredienserna, resten sköter maskinen.

Nedan kan du läsa vår topplista med de modeller på marknaden som vi anser är de bästa bakmaskinerna just nu. Kika gärna lite extra på vår favorit, OBH Nordica Breadmaker Inox – en bakmaskin med många bakprogram och som ger en anpassad bakupplevelse.

Vilken är den bästa bakmaskinen?

Bästa bakmaskinen: OBH Nordica Breadmaker Inox

Breadmaker Inox från varumärket OBH Nordica är en helautomatisk bakmaskin som inte bara blandar, och jäser degen åt dig, självklart så gräddar den degen också. Med denna bakmaskin sparar du otroligt mycket tid i köket, och med hjälp av de smarta funktionerna så har nybakat bröd aldrig varit lättare att göra.

Här kan du nämligen via den integrerade timern, ställa in vilken tid på dygnet som du vill att maskinen ska ha jobbat klart, medan du kan ägna dig åt annat. Utöver timern så kommer denna bakmaskin även med hela 12 stycken olika bakprogram att välja mellan, allt för att du ska få en så skräddarsydd och perfekt upplevelse som möjligt.

Sist men inte minst, så kan du välja mellan två olika storlekar på brödet, 750 och 900 gram. Dessutom får du även en varmhållningsfunktion som håller innehållet varmt utan att tillaga det ytterligare. Breadmaker Inox är en smart, snygg och funktionell bakmaskin som är vår självklara toppetta.

Kundfavorit: Morphy Richards Homebake

Detta är den prisvinnande och kundälskade Homebake från Morphy Richards. Här får du en otroligt lättmanövrad bakmaskin och valet att använda dig av hela 14 olika bakprogram för att ta din kreativa sida till nästa nivå! Tack vare dessa 14 olika program har du möjligheten att inte bara baka bröd, men också mängder av olika kakor.

Du kan även använda maskinen till ett flertal olika degar, däribland bagels, ciabatta, tekakor, majsbröd, och mycket mer. Dessutom får du möjligheten att baka glutenfria recept, något som inte förekommer hos alla modeller. Den försedda bakformen kommer med ett lager av kvalitativ non-stick beläggning, vilket innebär att du kan vara säker på att brödet lossnar när det är färdigbakat.

Homebake har även en smart tidsfördröjning som ger dig flexibiliteten att baka ditt bröd över natten, eller varför inte baka det medan du är iväg och jobbar? Ett kostnadseffektivt och riktigt pålitligt alternativ av bakmaskiner.

Störst kapacitet: Wilfa BM-50

Wilfa BM-50 är en bakmaskin för den som behöver baka större mängder. Här kan du ta del av de integrerade degkrokarna för att knåda degen grundligt, samt använda dig av något utav de 11 förinställda bakprogrammen som maskinen kommer utrustad med. Utöver det så har Wilfa BM-50 även ett program för glutenfria bröd och möjligheten att välja mellan olika brödstorlekar, 500 gram hela vägen upp till 1500 gram.

Vill du sedan att brödet ska se lite olika ut varje gång så får du här tre olika skorpinställningar att välja mellan; ljus, mellan, och mörk. Ett fönster finns installerat på ovansidan av bakmaskinen för att du enkelt ska kunna hålla koll på bakningen.

På tal om bakningen, brödbehållaren är superlätt att ta bort och rengöra när bakningen är klar, detta tack vare att den kommer med en non-stick beläggning som förhindrar brödet att fästa.

Bästa budgetvalet: Princess Bread Maker Wake Up

Wake Up bakmaskin från Princess är en lätt och otroligt elegant bakmaskin som kommer till ett mycket bra pris. Här får du en bakmaskin som helt och hållet tar det manuella arbetet ifrån dig, denna knådar, jäser och gräddar brödet. Dessutom har du fler valmöjligheter kring brödstorleken. Du kan välja mellan 680 och 900 gram åt gången.

Wake Up kommer försedd med en smart timerfunktion som låter dig fördröja bakningen i upp till 13 timmar, samt 15 digitala bakprogram, allt för att du ska få en bekymmerfri och fantastisk bakupplevelse som möjligt. Genom att sedan använda sig av varmhållningsfunktionen kan du hålla det nybakade brödet varmt i 60 minuter.

När det kommer till säkerheten så har Princess tänkt till lite extra. Bakmaskinen stänger nämligen av sig självt automatiskt när den upplever störningar, samt att den även skyddar sig själv mot överhettning.

Flest program: Morphy Richards 502000

Är du ute efter en bakmaskin med otroligt många användningsområden, så är Morphy Richards 502000 bakmaskinen för dig. Denna modell kommer nämligen med hela 19 olika bakprogram, däribland finns program för glutenfri bakning, kakor, eller varför inte göra din egen pizzadeg?

Genom att ta del av den innovativa Snabb-bakningsfunktionen kan du dessutom få resultat på bara 70 minuter. På insidan av bakmaskinen hittar du en inre belysning som du tillsammans med visningsfönstret kan använda för att hålla koll på bakningen under hela processen. Tack vare att bakmaskinen kommer utrustad med en varmhållningsfunktion så kan du servera ditt nybakta bröd även 60 minuter efter att bakningen är klar.

Timerfunktionen ger dig möjligheten att vänta i upp till 12 timmar och fördröja bakningen så att den kan bli klar när du vill.

Mest användarvänliga: Kenwood BM450

Kenwood BM450 är maskinen för dig som gillar smidighet och effektivitet. Med denna bakmaskinen är det superenkelt att baka bröd, utan att du ens behöver lyfta ett finger, bara släng i alla ingredienser som ska användas och låt maskinen blanda, jäsa, knåda och baka brödet av sig självt. Kenwood BM450 har en praktisk timerfunktion som gör det möjligt att förbereda alla ingredienser kvällen innan och sedan vakna upp till doften av nybakat bröd.

Dessutom kommer maskinen med hela 15 olika förinställda program som låter dig baka brödet helt utefter dina preferenser. Med hjälp av den justerbara bakningsnivån så kan du även välja om du vill ha brödet med en ljus, mellan eller mörkare skorpa. Här finns det ytterligare fem program att välja mellan.

För att manövra bakmaskinen är det bara för dig att ta hjälp av den belysta knappsatsen på ovansidan av maskinen. Här styrs allt i maskinen för att du ska kunna grädda ditt bröd.

Brödet placeras i en liten “korg” som kommer försedd med en non-stick beläggning vilket inte bara underlättar markant när brödet väl är klart, men också hjälper dig på traven när det är dags för rengöring.

Stilren design: Princess 152009

Princess 152009 är en snygg bakmaskin, med ett lockande pris och en mängd av användbara funktioner. Bakmaskinen är efterträdaren från den populära “Princess Wake Up” och kommer med hela 15 olika förinställda program som låter dig baka allt från de klassiska vetebröden till kakor och glutenfria skapelser. Här får även du möjligheten att själv bestämma hur din skorpa ska se ut på brödet.

Bäst av allt är att du själv kan ställa in när ditt bröd ska vara färdigbakat. Tack vare varmhållningsfunktionen kan bakmaskinen hålla ditt nybakta bröd varmt i upp till 60 minuter efter färdig gräddning.

Sist men inte minst, kommer bakmaskinen självklart försedd med en non-stick beläggning för en lättare och renare upplevelse. Är du ute efter en stilren design och ett simpelt utseende så är detta valet för dig.

Ett pålitligt val: Gastronoma Bread Maker

Gastronoma bread maker är en kraftfull premiummaskin som bakar brödet snabbt och bekymmersfritt. Du får nämligen ditt bröd helt färdigbakat på mindre än tre timmar, dessutom får du möjligheten att välja och vraka mellan 12 olika digitala program.

Brödet gräddas i en avtagbar och klibbfri bakform som sedan kan diskas i maskin. Tack vare att bakmaskinen kommer med en helautomatisk konstruktion så behöver du inte göra mer än att slänga i ingredienserna och vänta, maskinen sköter allt ifrån blandning och knådning till gräddning och servering. Du kan hålla koll på bakningen via visningsfönstret på ovansidan samt vänta i 60 minuter innan servering tack vare varmhållningsfunktionen.

Gastronoma bread maker kommer försedd med en digital LCD-display, där du lätt kan läsa av vilken status bakningen har. Är du ute efter en premiummodell som dessutom gräddar brödet snabbt med ett flertal funktioner är detta ett gott val.

Köpguide för bakmaskiner

Att hitta den rätta bakmaskinen för just dina behov kan vara väldigt knepigt, speciellt om du inte vet vilka slags funktioner som kan underlätta för dig i köket. I denna köpguide kommer du att få ta del av hur du bör tänka kring valet av bakmaskin samt även lite information kring de viktigaste funktionerna de besitter.

Bakmaskin vs. ugn

När man pratar om att man ska skaffa sig en bakmaskin så är nog det vanligaste invändningarna “men du kan ju göra precis samma sak i ugnen”. Självklart kan du grädda lika gott bröd i ugnen, men förberedelsen ser helt annorlunda ut.

I en bakmaskin får du oftast ett lite tätare bröd med en mjukare skorpa, detta kan jämföras med ugnen där du oftast har möjligheten att baka ett luftigare bröd med en tjock skorpa. Att baka bröd i ugn har dock den fördelen att du kan välja vilken form du ska ha på brödet. I en bakmaskin blir brödet för det mesta fyrkantigt.

Vad som däremot gör ett inköp av en bakmaskin till ett fördelaktigt val är hur lätta och smidiga de är att använda. Dessutom är de smidiga om du behöver baka flera satser eller omgångar av bakverk. De flesta bakmaskiner kräver bara att du slänger i ingredienserna, resten utav jobbet sköter maskinen åt dig.

Att baka bröd i ugn kräver därför mer arbete av dig. Om du är ute efter tidseffektivitet och ett gott resultat så är en bakmaskin ett verktyg för dig.

Funktioner och egenskaper att leta efter

En bakmaskin har många olika funktioner och bakprogram, men vilka ska man lägga extra mycket vikt på? Här nedan kan du läsa om funktioner och egenskaper som kan vara värt att lägga lite extra tid på att kika efter.

Storlek

Storleken har betydelse, speciellt för de som bor litet och inte har mycket förvaringsplats att tillgå. Är ni ett större hushåll och har mer plats i köksskåpen kan ett större alternativ vara fördelaktigt.

Brödform

Det finns i huvudregel två olika brödformar, antingen får du en avlång och fyrkantigt bröd, eller så får du ett horisontellt rektangulärt bröd.

Vertikala bakmaskiner har en mindre storlek och tar mindre plats i köket, ibland kan brödet bakas ojämnt där botten blir mörkare än toppen. Ett annat problem med vertikala bakmaskiner är att de kanske inte är optimala för brödrosten.

Å andra sidan finns horisontella bakmaskiner som bakar brödet likt de som du hittar i livsmedelsbutikerna. Dessa är bättre för brödrostar och vanliga smörgåsar, men problemet kan vara att de tar mer plats i förvaringssammahang. Knådningen kan också vara problematisk ibland då det bara finns en degkrok.

Som du kanske märker så finns det för-och nackdelar med båda varianterna. Välj därför en bakmaskin som kan grädda den brödform du föredrar.

Förinställda program

Att din bakmaskin kommer med förinställda program är verkligen ingen nödvändighet, utan snarare en bonusfunktion. Genom att använda dig av förinställda program blir bakningen betydligt enklare.

Du får inte bara valet att baka olika typer av bakverk och därmed skaffa dig mer variation, du får ibland även möjligheten att spara dig tid genom att använda dig av olika snabbprogram som kommer med vissa modeller.

Vill du ha lite mer flexibilitet och variation med din bakmaskin, så ska du satsa på en modell med redan förinställda program.

Skorpinställning

Vill du ha en krispig och mörk, eller blek och ljus skorpa? Kika på om din bakmaskin har olika inställningar för skorpor. En del bakmaskiner låter dig ändra och skräddarsy din upplevelse, medan andra inte ger dig den möjligheten.

Varmhållning

En praktisk funktion att hålla utkik efter är varmhållningsfunktionen. Denna funktionen sätts automatiskt igång efter att brödet har bakats klart för att hålla brödet varmt och färskt så länge som möjligt. Denna funktion brukar oftast förekomma i kombination med timerfunktionen.

Visningsfönster

Detta är en funktion som inte är speciellt nödvändig, men att kunna hålla koll på brödet medan det bakar kan inte bara vara underhållande, men kan också hjälpa lite med säkerheten. Kolla på produktbilder och beskrivningar för att lista ut om bakmaskinen kommer med ett visningsfönster eller inte.

Tidsinställningar

Detta kanske är en utav de absolut viktigaste funktionerna som en bakmaskin ska ha. Idag har det blivit lite som en standard och de allra flesta modellerna kommer med möjligheten för att fördröja starten.

Låt oss ta ett standardexempel på en modell som låter dig fördröja starten med ungefär 13-15 timmar. Detta betyder i praktiken att du kan förbereda alla dina ingredienser klockan 20:00 kvällen innan och vakna upp klockan 06:00 till doften av nybakt bröd, utan behovet av att stå och vakta maskinen. Älskar du idén av passivt bakat bröd så är en timerfunktion nästan ett måste.

Pris

Priset är en faktor som spelar stor roll i valet av din nya bakmaskin. Här är det superviktigt att du tänker på att inte införskaffa dig en modell som du inte kommer dra nytta av till 100%.

En bakmaskin kan vara en dyr investering och du bör därför göra ett val som du tror att du kommer ha mest användning för. Börja därför med planera upp en rimlig budget med lite skiljesmarginaler som låter dig välja bland modeller i en viss priskategori (budget, mellan eller premium).

När du sedan har dina riktlinjer att följa så är det bara att kolla på vilka funktioner de olika kandidaterna bidrar med och välja den modellen som du tror skulle passa bra för just dina användningsområden.

Garantier

Bakmaskiner är precis som vilken annan produkt. Slitage förekommer och du kommer att få problem för eller senare – det finns ingen väg kring det. Framförallt så kan det vara motorn som blir lite segare med åren, men också beläggningar och liknande som uppkommer när produkten inte längre är ny.

Det kan vara fördelaktigt om du kikar lite på produktgarantin och vad som ingår i den. Oftast ligger en sådan på bakmaskiner mellan 1-3 år beroende på vilken modell du köper.

Viktigt att påpeka är att denna bara täcker skador på produkten som du inte har något inflytande på, exempelvis motorn, knappar eller likande. Skulle det istället vara bucklor eller att en sidopanel har spruckit så ligger detta på dig och det är ingenting tillverkaren har ansvar över.

Allergier och glutenfritt bröd

Vid bakning av glutenfritt och andra typer av “specialbröd” är det andra ingredienser som krävs. Är du därför intresserad av att baka just dessa typer av bröd är det särskilt viktigt att du kollar noga på om bakmaskinen faktiskt klarar av det, då alla ej gör det.

Genom att kunna välja dina egna ingredienser kan du också anpassa brödet mer efter dina behov, kanske har du en särskild diet du går på eller så vill du undvika vissa ingredienser som du är allergisk mot. Skaffa en bakmaskin som klarar glutenfri bakning om detta låter som något som skulle vara av intresse.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

När vi skulle välja ut alla modeller som skulle närvara på topplistan var det många faktorer att ta hänsyn till. Den första var att samtliga modeller skulle presterat bra på olika tester och topplistor för att ens ha en chans att bli valda.

Expertrecensioner och kundomdömen var också viktiga att ta hänsyn till. Dessa hjälpte oss få en bra och bred uppfattning om vad produkten faktiskt levererade och att det som står i produktbeskrivningen stämmer.

Sist men inte minst, så kollade vi på funktioner och pris, då detta är ett hett ämne. En del vill ha så många funktioner som möjligt till nästan vilket pris som helst, medan andra nöjer sig med grunderna. På topplistan finns allt från båda världar för att du ska hitta en bakmaskin som passar bra för just dig.

Sammanfattning

Nu har du kikat på både topplistan och köpguiden, kom ihåg att alla har olika preferenser och behov. Välj därför en bakmaskin som passar bra för just dig och ditt hushåll. Kika extra noga på varmhållningsfunktioner, brödformar, glutenfri bakning och storleken på brödet.

Vilken bakmaskin du än väljer i slutändan kan vi garantera att du kommer ta vara på dess fördelar och göra bakningen mycket lättare för dig!

Hjälpsamma källor