Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa bänkdiskmaskinen 2023

Köpguide för bänkdiskmaskiner: Bäst i test och hur du väljer rätt bänkdiskmaskin för dina behov

Uppdaterad:

För dig som har ett mindre kök eller bor ensam så kanske en traditionell diskmaskin kommer ta upp alldeles för mycket plats. Men du kan snabbt få undan disken och hålla det rent i köket, genom att istället investera i en mindre bänkdiskmaskin. Perfekt för mindre hushåll eller dig som har en lägre budget.

Det bästa valet för dig beror dock på lite olika faktorer. I detta inlägg listar vi marknadens främsta modeller, så att du kan göra ett bättre val och få det riktigt fint hemma!

Vilken är den bästa bänkdiskmaskinen?

Bästa bänkdiskmaskinen: Bosch SKS62E32EU

Som marknadens bästa val av bänkdiskmaskin har vi utsett Bosch SKS62E32EU, ett praktiskt val som är utrustat med flera diskprogram och som även säljs till ett bra pris. Ett bra val för de flesta kök och hushåll. Diskmaskinen hamnar också högt på andra topplistor och har ett bra kundomdöme.

Denna bänkdiskmaskin har försetts med 6 stycken kuvert och även tekniken EcoSilent Drive, vilket innebär att maskinen är väldigt tystgående med en ljudvolym på endast 49 dB(A). Kombinationen gör att du kan diska när du vill, utan risk för att störa grannar som bor runt dig.

Med sin rejäla konstruktion står diskmaskinen stadigt på bänken under användning och inkluderad display gör maskinen enkel att använda. Bosch har också designat denna modell med ett AquaStop som säkerställer att inget vatten läcker ut och förstår bänkytan. Detta är en diskmaskin med många fördelar!

Bästa bänkdiskmaskinen utan vattenanslutning: Scandomestic SF0 101 W

För lägenheter, sommarstugor eller fritidshus kan det dock ibland vara svårt att koppla in en diskmaskin, eftersom möjligheterna till vattenanslutning är mindre. En smart lösning kommer då vara att investera i Scandomestics bänkdiskmaskin SFO 101 W, som fungerar helt fristående. Detta med en mycket låg vattenförbrukning på runt 5 liter.

Diskmaskinens design och form gör den väldigt lättplacerad, där dess låga vikt innebär att den står stadigt på både bord och bänkskivor i köket. Dessutom är det väldigt underhållande att kunna se in i maskinen och för att säkerställa att allting blir skinande rent. Materialen som diskmaskinen är byggd av är enkla att torka av.

Eftersom diskmaskinen är väldigt liten så innebär detta dock att du måste kompromissa med hur mycket disk maskinen rymmer och även valet av program. Med fyra inkluderade program har du däremot möjligheten att diska det mesta och kan också spara plats i köket.

Bästa stora bänkdiskmaskinen: Candy CDCP8S

Om du har lite mer plats att undvara så kommer CDCP85 från Candy att vara ett mycket bra val. Här får du mycket för pengarna och har även fler program att välja mellan, så du inte behöver vara orolig för att ditt känsliga porslin eller koppar ska slitas. Välj mellan 6 stycken skräddarsydda program för en enklare och skräddarsydd användning.

Candy har också tänkt till lite extra när det kommer till diskmaskinens design. Den ryms på de flesta bänkskivor och är trots sitt lite mer rymliga format väldigt tystgående med en ljudstyrka på 51 dB(A).

Diskmaskinen är tillverkad i rostfritt stål och är därför också slitstark och stöttålig. Ett bra val för dig som har lite mer att diska och mer utrymme i köket som den ska användas i.

Bästa lilla bänkdiskmaskinen: Scandomestic SFO 2203 W

Som marknadens bästa lilla diskmaskin tycker vi att SFO 2203 W från Scandomestic utmärker sig lite extra. Denna maskin tar upp väldigt lite plats och passar dig som bor själv och gärna inte diskar för hand.

Med sex stycken olika tvättprogram att välja mellan har du också stora möjligheter att diska både keramik, bestick, kastruller och annan köksutrustning.

Tack vare inbyggd timerfunktion, kan du också själv avgöra när disken ska påbörjas. Eftersom diskmaskinen har en låg vattenförbrukning på 6,5 liter per programcykel och också är tystgående, kan maskinen användas dygnet runt utan att hålla någon i huset vaken. En praktisk maskin för dig med mindre plats!

Tyst och billig bänkdiskmaskin: Logik LDWTT20N

Logiks bänkdiskmaskin LDWTT20N har designats för att vara både enkel att använda, med mångsidiga program och en billig prislapp som gör den till ett passande val för många. Här får du mycket för pengarna.

Eftersom bänkdiskmaskiner är mindre är traditionella diskmaskiner så kan det ibland vara svårt att avgöra hur mycket som kan läggas i. Tack vare inbyggt överfyllningsskydd kan du dock enkelt säkerställa att allting diskas skinande rent och att diskmaskinen således också är säker att använda.

Många diskmaskiner har tyvärr dock inte en bra energiklassning, så för att göra användningen mer miljövänlig har Logik försett denna modell med ett ECO-program som kräver mindre vatten. Detta utan du behöver kompromissa med slutresultatet.

Med partyprogram: Electrolux ESF2400OW

Electrolux ESF2400OW är särskilt utmärkande tack vare sina genomtänkta program. Här har till exempel snabbprogrammet Party inkluderats, för att du snabbt ska kunna diska mellan rätterna när du har gäster över. Detta sparar massor av tid när dina gäster sedan har gått.

Trots sin storlek har denna maskin en högre kapacitet med sina 6 kuvert, vilket gör den till ett bra val även när du har mer att disk att rengöra.

En annan stor fördel med denna maskin är dess lättanvända display. Här kan du snabbt justera maskinen för att passa disken du lägger i. Dessutom kan du se hur många minuter som kvarstår under användningen.

Premiumvalet: Electrolux ESL2500RO

Om du har en högre budget så tycker vi att du bör kika lite extra på Electrolux modell ESL2500RO. Denna lite lyxigare bänkdiskmaskin gör ett mycket bra jobb med att få disken skinande ren, men är också riktigt snygg.

Denna maskin har försetts med ett utvecklat torksystem, som gör att disken är torr när programmet är klart. Detta kommer således hålla tallrikarna fräscha och minskar också dålig lukt som är vanligt förekommande i diskmaskiner. Således är ESL2500RO en ren fröjd att använda.

Med denna maskin kan du välja mellan 6 stycken program och 4 olika temperaturinställningar, detta för att kunna skräddarsy maskinen efter disken som ska rengöras. Om du letar efter en snygg och genomtänkt bänkdiskmaskin, kan vi inte rekommendera denna från Electrolux nog!

Goda kundrecensioner: Bosch SKS62E38EU

Om man kikar på utbudet av populära bänkdiskmaskiner så ser man snabbt att Bosch modell SKS62E38EU har fått mycket goda kundrecensioner. Denna maskin har också tillverkats i rostfritt stål för att vara enkel att rengöra och torka av.

Utöver detta så är det ytterligare några faktorer som gör denna maskin utmärkande. Maskintekniken säkerställer att disken blir ren varje gång, där olika fack som har inkluderats gör att tallrikar eller formar står stadigt under användning.

Med maskinens inbyggda timerfunktion kan du också ställa in exakt när du vill att programcykeln ska starta. En genomtänkt maskin med bra funktioner, men där enda nackdelen är att den kostar lite mer än många av de andra modellerna på vår topplista.

Köpguide för bänkdiskmaskiner

För att du ska kunna göra ett bra val av bänkdiskmaskin som passar dig så är det några saker som du bör ha i åtanke. Inte bara vad gäller vart maskinen ska användas och hur din budget ser ut. Om du funderar över nedan punkter kommer du få en skräddarsydd modell som passar dig och ditt hushåll perfekt.

  • Antal diskprogram: Den allra bästa diskmaskinen är den som är helt skräddarsydd för att kunna täcka upp dina behov. Därför är detta en viktig punkt att ha i åtanke. Har du mycket ömtåliga fina glas så kan det vara bra om maskinen har ett program för det. Utvecklingen går dock framåt och idag har de flesta bänkdiskmaskiner i alla fall 4 olika program som du kan välja mellan.
  • Antal fack (hur mycket disk som får plats): Hur rymlig diskmaskinen du väljer är har också väldigt stor betydelse. Om du bor själv så kommer det inte krävas lika många fack som om ni är två. En viktig del är också att de fack som diskmaskinen är försedd med håller disken på plats. Särskilt viktigt om du planerar att använda diskmaskinen för tallrikar eller skålar som du är rädd om.
  • Storlek på diskmaskinen: De flesta väljer just en bänkdiskmaskin framför en traditionell diskmaskin för att den tar upp mindre plats. Men storleksskillnaden mellan olika bänkdiskmaskiner kommer såklart också skilja. Så här är det viktigt att du mäter bänken eller utrymmet där den ska stå så att den får plats. Ha i åtanke och ju större kapacitet, desto större kommer också diskmaskinen att vara.
  • Ljudnivån: Bor du i en lyhörd lägenhet och vill kunna använda diskmaskinen även på kvällen och natten så är denna punkten mycket viktig. Många diskmaskiner har en ljudnivå på runt 50-55 dB(A), men det finns också flera som är mer tystgående än så. Gör ett val som passar dig och vart du bor.
  • Energiklass: Bänkdiskmaskiner har generellt en hög energiklassning på mellan E-G. Detta då det krävs en hel del energi och även vatten under en programcykel. Vill du försöka tänka på miljön litegrann ändå så kolla efter en maskin med ECO-program.
  • Installation: För de flesta privatpersoner så är det framförallt installation av diskmaskinen som är det allra största problemet. Vi rekommenderar att du tar in en rörmokare som kan hjälpa dig med installationen, alternativt att du köper en där installation ingår. Men om du verkligen vill göra det själv så kolla på en maskin med bra instruktioner.

Vanliga frågor

Får man koppla in en bänkdiskmaskin själv?

Det finns inga lagar eller restriktioner som säger att du inte får installera en diskmaskin själv. Men däremot innebär inte detta att du borde göra det. Beroende på din erfarenhet och kunskap, kan det vara smart att betala en liten extra summa för att få bänkdiskmaskinen installerad av ett proffs. Du kommer då slippa fel som kan uppstå, som kan orsaka stora vattenskador på din bostad.

Kan man ha bänkdiskmaskinen i ett skåp?

Det kommer vara lite klurigt att installera en bänkdiskmaskin i ett skåp utan att behöva såga ut rum för vattenanslutning. Om du inte vill ha bänkdiskmaskinen synlig, rekommenderar vi att du kikar på en modell som är frigående och inte kräver en vattenanslutning. Säkerställ också att den faktiskt ryms i skåpet som du tänker förvara den i.

Hjälpsamma källor