Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company och Confidentliving.
Ifall olyckan plötsligt är där är det bra att vara förberedd. Brand är inget att leka med så det finns egentligen inget pris som är för mycket för att man ska vara säker i hemmet. Men som tur är kostar det inte skjortan. I denna artikel kommer vi gå igenom vilken brandsläckare som är bäst för hemmet.
Housegard Brandsläckare Design Edition med pulver 6 kg Svart
Vårt betyg (4,8/5)
Nexa Fire and Safety Brandsläckare Maskros 6kg 43A
Vårt betyg (4,8/5)
Nexa fire and safety Brandsläckare Röd 6kg 43A
Vårt betyg (4,7/5)
Nexa Fire & Safety Brandsläckare Röd 2kg 13A
Vårt betyg (4,2/5)
Vilken är den bästa brandsläckaren?
Housegard Brandsläckare Design Edition med pulver 6 kg Svart
Pulversläckaren från Housegard är ett perfekt val för dig som vill ha en stilren brandsläckare som levererar säkerhet, samt är väldigt enkel att använda när det gäller. Design Edition har en svart design som inredningsmässigt passar samtliga hushåll. Behållaren rymmer även 6 kilo pulver, vilket gör att den då även kan användas för lite större bränder.
Housegards brandsläckare Design Edition är utformad för att kunna användas på material som faller inom ABC-benämningen. Det vill säga ytor som är tillverkade av trä, papper eller textil. Den kan även användas på brandfarliga vätskor som olja, bensin eller målarfärg.
För att du alltid ska kunna säkerställa att brandsläckaren är i bra skick, är den designad med en manometer. Släckaren faller inom effektivitetsklass 55A, detta visar hur lång släckyta den har. I detta fallet 5,5 meter.
Kombinationen av brandsläckarens utformning, bra effektivitetsklass och stora hållare gör den till ett bra val för dig som letar efter en effektiv pulversläckare.
Nexa Fire and Safety Brandsläckare Maskros 6kg 43A
Nexa Fire & Safetys Maskros är en brandsläckare som rymmer 6 kilo pulver och kommer här i en otroligt fin design som gör den till ett roligare inslag i hemmet. Brandsläckare är till skillnad från den traditionella röda färgen, helt vit. På framsidan av brandsläckaren har du sedan söta maskrosor.
Brandsläckare behöver även vanligtvis bytas ut efter användning, men för att du ska kunna spara på jordens resurser kan den återfyllas igen efter användning. Vid köp medföljer passande väggfäste för att släckaren alltid ska vara nära till hands.
Maskros kan med fördel användas på trämaterial, textiler och flera brandfarliga vätskor som bland annat olja eller bensin. Släckaren använder sig av ABC-pulver som på ett mycket effektivt sätt kväver elden och avlägsnar dess syre.
En utmärkt brandsläckare för dig som prioriterar design, men inte vill kompromissa med funktion eller din säkerhet.
Nexa Fire & Safety Brandsläckare Röd 2kg 13A
De generella rekommendationerna är att man i hemmet har en brandsläckare på 6 kg.
Men beroende på din boendesituation, kan det vara värt att kika på att ha lite olika typer av brandsläckare. Gärna i kombination med en brandfilt, då detta ger dig ett extra säkert hem. Letar du efter en medelstor släckare som rymmer 2 liter pulver, kommer du uppskatta denna brandsläckare från varumärket Nexa Fire & Safety.
Brandsläckaren har en klassisk röd design, som gör att står ut från annan inredning. Den klarröda färgen gör den mer synlig om en brand skulle uppstå. Vid köp medföljer ett praktiskt väggfäste, för en enkel förvaring, bland annat nära köket där en stor mängd av Sveriges bränder startar.
Nexa Fire & Safetys brandsläckare har effektivitetsklassen 13A. Detta baseras på släckarens något mindre storlek och dess räckyta. En bra brandsläckare som klarar av medelstora ytor.
Brandsäkerhet i hemmet
Varje dag börjar 17 hem i Sverige att brinna. Med rätt brandsäkerhet och utrustning kan du förhindra att det är ditt hem, eller upptäcka branden i tid.
Vi kommer här ta upp lite prylar man kan köpa hem för säkra upp. Vill du lära dig mer om brandsäkerhet i hemmet så rekommenderar vi att du tar en till på Brandskyddsföreningens hemsida, där finns allt du behöver veta!
När du sover är du som mest försvarslös mot branden. Att ha en brandvarnare är ett enkelt sätt att kunna upptäcka branden i tid, eller att ha chans att vakna om det börjat brinna under natten. Här hittar du en artikel om vilken den bästa brandvarnaren till hemmet är.
Självklart även en brandsläckare, som vi fokuserar på i denna artikel. Se till att köpa en som passar för hemmet, eller om du ska ha den på någon annan plats. Olika släckmedel och brandklasser passar olika miljöer. Vi tycker att Housegard 6kg pulversläckare är en bra släckare för ett bra pris.
Att också äga en brandfilt är ett mycket bra komplement till en brandsläckare. Brandfiltar kan släcka mindre bränder eller minska spridningen av en brand. En brandfilt fungerar genom att kväva elden. Kom ihåg att inte kasta filten på branden, utan lägga den över branden och trycka med händerna för att kväva branden.
Rekommendationen är att en brandfilt ska vara 120x180cm stor. Luxorparts brandfilt är ett bra val om du ska investera i en brandfilt.
Då många bränder startar vid spisen kan det även vara bra att ha en spisvakt. Den fungerar genom att känna av temperaturen och varnar om du glömt plattan på. Vissa enheter stänger även av hela spisen om den märker att du missat att stänga av den.
Vad ska man tänka på när man köper en brandsläckare?
Det finns olika typer av släckare för olika typer av bränder. Alla släckare har olika tillämpningsområden och man kan ha olika brandsläckare i olika miljöer i hemmet om man vill gardera sig. Det funkar också bra att ha en universell som fungerar på de allra flesta bränder. Vi går igenom de olika betäckningarna, brandsläckarna och dess ändamål här nedanför.
A-Släckare
A-släckare kan användas i bostäder och kontorsmiljöer. De passar bäst i miljöer med framförallt trä, papper och textilier. Fungerar även i produktions- och lagerlokaler som består främst av de materialen. A-släckare innehåller pulver, skum eller vatten.
B-Släckare
B-släckare är till för miljöer med brandfarliga varor. Bensinstationer, laboratorier, panncentraler och färgförråd. B-släckmedel krävs också för många plastmaterial i vår hemmiljö. Dessa innehåller skum, koldioxid eller pulver.
C-Släckare
C-släckare används i miljöer med risk för gasbrand. Till exempel panncentraler med naturgas och industri med gasolhantering. C-släckare innehåller pulver.
F
Om en brandsläckare är F-klassad så är det en fettbrandsläckare. Dessa passar i stora kök där det hanteras mycket matfett och frityrolja. I dessa släckare är det en kaliumbaserad saltlösning som bildar en tvålliknande hinna på fettet. Den minskar också risk för återantändning. Dessa har istället för en vanlig slang en släcklans. Fördelen med det är att man inte kommer nära branden vid släckning och förebygger att fettstänk ska träffa en.
Förr fanns det en E-betäckning som idag är borttagen. Det betydde att släckaren kunde användas mot strömförande elanläggningar. Idag finns det istället information på släckaren om den kan användas på elbränder.
Så vad finns det för typer av släckare? Och vart ska man använda vilken?
Pulversläckare
Pulversläckare är det mest mångsidiga släckarna. Man brukar säga att en brandsläckare i hemmet minst ska vara både A och B-klassat. Köper du en pulversläckare finns dom som både A, B och C-klassade.
En av många fördelar är att de har högst släckeffekt per kilo släckmedel, och leder inte elektricitet så de fungerar därför för brand i elektrisk utrustning upp till 1000 V.
En pulversläckare är även den enklaste att använda om man är ovan och aldrig använt brandsläckare förr.
Nackdelen med pulversläckare är behovet av sanering efter användningen. Branden kan ha gjort minst lika stor skada så det kanske väger upp nackdelen ändå. Man slipper dock fuktskador med pulver.
Den allmänna rekommendationen är att i hemmet, villan, fritidshuset och kontoret ha en pulversläckare på minst 6kilo.
Koldioxidsläckare (kolsyresläckare)
Brandsläckare med koldioxid (kallas även kolsyresläckare) används för släckning av gaser, vätskor och elektriska utrustningar. Till skillnad från pulversläckaren som lämnar mycket spår efter sig blir det en ren släckning, det gör att en koldioxidsläckare passar bäst för miljöer som kök, laboratorier, samt för datorer och annan elutrustning.
Även dessa fungerar för brand i elektrisk utrustning upp till 1000 V, då koldioxid inte leder ström.
Koldioxid är dock inte ett effektivt släckmedel. Det släcker till exempel glöd väldigt dåligt. En brand kan antändas igen om koldioxiden hunnit försvinna innan föremålet hunnit kallna.
Koldioxid är kvävande och kan påverka andningen då gasen tränger undan syret, speciellt i små utrymmen.
Dessa släckare kan man ha både ute och inne då de är frostsäkra.
Skumsläckare
De flesta skumsläckarna är A och B-klassade. Dessa består av främst vatten, men är tillsatt med kemikalier som gör vätskan löddrande. Dessa är ungefär som vattensläckare, men är något mer effektiva. Jämfört med en 6kg pulversläckare så klarar en nio liters skumsläckare dock bara att släcka en hälft så stor brand, ungefär.
Vatten och skum är ledande, så ska man släcka en elektrisk brand ska man se till att dra ut sladden först. Vissa skumsläckare är dock godkända för släckning för brand i elektrisk utrustning.
Dessa går inte att ha utomhus om de inte är frostskyddade.
Vattensläckare
Vatten fungerar bra för att kyla ner glödbränder i till exempel trä och tyg.
Det gäller att placera vattnet rätt när man släcker med dessa. Det ska förångas och ligger det kvar vatten på golvet efter så har det inte gjort så mycket nytta.
Vatten leder ström och därför ska man vara försiktig mot elektriska bränder, och om möjligt dra ur sladden innan.
Kom ihåg att mot oljor är det livsfarligt att använda vatten. Oljan förångas och bildar en explosion och brinnande olja flyger åt alla håll.
Fettbrandsläckare
Som vi skrev är det livsfarligt att släcka olja med vatten. När fett brinner har det en temperatur på cirka 400°C. Lyckas man inte kyla fettet tillräckligt är det hög risk för återantändning.
Fettbrandsläckare går att använda mot A-bränder, men är inte alls lika effektivt som pulver och skum. Denna släckare passar därför bäst mot endast fettbränder.
Det finns en europeisk standard som kallas SS-EN3. Den standarden har krav på till exempel storleken, släckmedelsmängder, färgsättning. Se till att släckaren har den standarden! Din släckare ska även vara certifierad av något certifieringsorgan, så du vet att den är säker att använda i hemmet.
Sammanfattning
Att ha en brandsläckare är en enkel livsförsäkring. Om olyckan är framme är det mycket värdefullt att ha en brandsläckare för att kunna skydda egendom och familj.
Att investera i en brandsläckare är verkligen ett köp du inte kommer ångra.
Lämna ett svar