Köpguide för brandsläckare
Du ska inte bara gå och köpa vilken brandsläckare som helst. Det är viktigt att du har rätt släckmedel och storlek för den miljö där du ska ha brandsläckaren, annars finns det risk att det går riktigt illa. Här nedan går vi igenom släckmedel och allt annat du ska ha koll på!
Olika typer av brandsläckare
- Pulver: Pulverbrandsläckare är den bästa typen av brandsläckare för dig som privatperson och i hem. Den finns i fem olika storlekar mellan 2 kg och 12 kg. Det är också pulverbrandsläckare som har bäst släckeffekt per kilo släckmedel och den leder inte heller ström. Det som kan tänkas som en nackdel med en brandsläckare i pulver är att det är svårt att sanera då det förstör mycket av materialet det används på.
- Skum: Skumsläckare har till stor del vatten i sig vilket gör den strömledande, därför är de inte optimala att använda på elapparater. De skumbrandsläckare som tillverkas idag är däremot ofta godkända för elapparater upp till 1000 volt. Eftersom den har en stor del vatten i sig är det lättare att rengöra efter. Det är därför den passar bra på ställen där det finns mycket att bevara, som i kulturmiljöer.
- Koldioxid: Dessa kallas också kolsyresläckare, den tränger bort syret och kväver därför branden. En koldioxidsläckare fungerar bra vid bränder av oljor, vilket gör att de passar bra i kök både i hemmet och på restauranger. Det behövs stor mängd kolsyra för att släcka en brand. Att ha denna som ett komplement till en annan typ av brandsläckare är därför att föredra.
- Fettbrandsläckare: Vid oljebränder är det otroligt viktigt att inte försöka släcka branden med vatten. Detta kan göra allt värre då det leder till att oljan flyger åt alla håll och orsakar personskador. En fettbrandsläckare är speciellt framtagen för just släckning av matfett och andra oljor. Den kan därför användas i restaurangkök eller andra ställen det kan uppstå bränder från dessa material.
Klass på släckmedlet
Som ni märkt har vi pratat mycket om typen av skyddsklass som släckmedlet har och detta är otroligt viktigt. Det beskriver nämligen vilka typer av material och sammanhang där det går att använda brandsläckaren. Det används ihop och kan kombineras (T.ex. Pulversläckare klassas ABC), och därför är fler bokstäver bättre än färre.
- A-släckmedel: Är för bränder i fasta material, till detta tillhör trä, textiler, papper och flera plastmaterial.
- B-släckmedel: För bränder i vätskor eller fast material som kan anta vätskeform. Flera olika plastsorter som ofta finns i hemmet ingår här.
- C-släckmedel: Är för gasbränder.
- D-släckmedel: Detta är för bränder i metall och metallegeringar.
- F-släckmedel: För bränder i olja- och matfett.
Storlek på brandsläckaren
För pulversläckare och kolsyresläckare anges storleken i kilo (kg), medan du på skumsläckare kommer läsa av storleken i liter (l) .
Storleken på din brandsläckare kommer också avgöra för hur stora ytor som den kommer kunna hjälpa till att släcka bränder på. Det behöver därför anpassas beroende på var du ska ha den.
För hemmet rekommenderas det att man har en pulversläckare på 6 kg per våning.
En större brandsläckare har alltså en större volym av släckmedel i sig, och är därför bättre för stora ytor. Däremot är dessa också tyngre, så se till att den inte blir för tung och otymplig för dig. Att ha en lite mindre brandsläckare kan i de fallen vara att föredra då det kommer att göra insatstiden snabbare. På så sätt förhindras också att en brand utvecklas ännu mer.
Certifiering
Brandsläckaren du köper ska vara certifierad av ett SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan som SBSC eller DNV.