Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa brandsläckaren 2023

Köpguide för brandsläckare: 5 brandsläckare som är bäst i test

Uppdaterad:

Att ha en bra och tillförlitlig brandsläckare är A och O när det kommer till säkerhet. Det spelar ingen roll om du är i husvagnen, i hemmet eller i sommarstugan – du behöver alltid ha en brandsläckare.

Beroende på vart du ska ha din brandsläckare finns det vissa som passar bättre än andra. Här nedanför hjälper vi dig med att hitta en brandsläcker som passar just dina behov.

Vilken är den bästa brandsläckaren?

Bästa brandsläckaren för hemmet: Housegard Brandsläckare 6kg

Housegard PE6HR Pulversläckare Vit är till dig som vill ha en brandsläckare i hög kvalitet men som smälter in lite extra i hemmet än vad de vanliga röda gör. Den har brandklass ABC och är CE-certifierad. Förutom detta har du dessutom fem års garanti.

Passar för: Bostadshus, lägenhet, sommar- och vinterstuga

Egenskaper och specifikationer
  • Släckmedel:Pulversläckare
  • Storlek:6 kg
  • Brandklass:ABC

Bästa brandsläckaren för husvagnen: Solstickan Brandsläckare 2kg

För en husvagn behövs det ofta inte en lika stor brandsläckare som för hemmet, och då kan Solstickans Brandsläckare 2 kg Svart passa bra.

Fastän den är mindre har den bra och stor släckeffekt vilket såklart är viktigt oavsett var du har den. Du har också möjlighet att registrera denna brandsläckare för Solstickans garanti, och du får då en ny om du skulle behöva det inom fem år.

Passar för: Mindre utrymmen som husvagn och båt

Egenskaper och specifikationer
  • Släckmedel:Pulversläckare
  • Storlek:2 kg
  • Brandklass:ABC

Bästa brandsläckaren för bilen: Housegard Brandsläckare 2 kg

För bilen behövs en bra brandsläckare som inte tar för mycket utrymme, och där har vi Househards Brandsläckare på 2 kg som ett bra val. Den kommer med slang vilket är nödvändigt om den behövs användas på väldigt trånga utrymmen. Den har också en tydlig röd färg vilket är uppskattat då den lätt kan hittas av en utomstående om så skulle behövas.

Passar för: Mindre utrymmen som bil och båt

Egenskaper och specifikationer
  • Släckmedel:Pulversläckare
  • Storlek:2 kg
  • Brandklass:ABC

Bästa brandsläckaren för kontoret: Nexa Fire & Safety Brandsläckare 6kg Röd

När du behöver ha en brandsläckare på allmänna platser behöver den vara av standardfärgen röd, precis som Nexa Fire & Safety 6 kg. Det är en pulversläckare som har en ABC-klassning. Tack vare den röda färgen kan alla medarbetare snabbt lokalisera brandsläckaren vid behov.

Passar för: Allmänna platser och hus

Egenskaper och specifikationer
  • Släckmedel:Pulversläckare
  • Storlek:6 kg
  • Brandklass:ABC

Bästa brandsläckaren för kök: Firemill Smart

För köket är det viktigt med en effektiv brandsläckare, och Firemills brandsläckare är en smart och effektiv brandsläckare. Detta tack vare brandsläckarens kolsyrapatron. Den är designad för att kunna stå framme i köket och går att använda på gas- och elapparater.

Viktigt att veta är att den är kompletterande till en pulverbrandsläckare som också ska finnas i hemmet.

Passar för: Köket

Egenskaper och specifikationer
  • Släckmedel:Koldioxid
  • Storlek:2 kg
  • Brandklass:B

Köpguide för brandsläckare

Du ska inte bara gå och köpa vilken brandsläckare som helst. Det är viktigt att du har rätt släckmedel och storlek för den miljö där du ska ha brandsläckaren, annars finns det risk att det går riktigt illa. Här nedan går vi igenom släckmedel och allt annat du ska ha koll på!

Olika typer av brandsläckare

  • Pulver: Pulverbrandsläckare är den bästa typen av brandsläckare för dig som privatperson och i hem. Den finns i fem olika storlekar mellan 2 kg och 12 kg. Det är också pulverbrandsläckare som har bäst släckeffekt per kilo släckmedel och den leder inte heller ström. Det som kan tänkas som en nackdel med en brandsläckare i pulver är att det är svårt att sanera då det förstör mycket av materialet det används på.
  • Skum: Skumsläckare har till stor del vatten i sig vilket gör den strömledande, därför är de inte optimala att använda på elapparater. De skumbrandsläckare som tillverkas idag är däremot ofta godkända för elapparater upp till 1000 volt. Eftersom den har en stor del vatten i sig är det lättare att rengöra efter. Det är därför den passar bra på ställen där det finns mycket att bevara, som i kulturmiljöer.
  • Koldioxid: Dessa kallas också kolsyresläckare, den tränger bort syret och kväver därför branden. En koldioxidsläckare fungerar bra vid bränder av oljor, vilket gör att de passar bra i kök både i hemmet och på restauranger. Det behövs stor mängd kolsyra för att släcka en brand. Att ha denna som ett komplement till en annan typ av brandsläckare är därför att föredra.
  • Fettbrandsläckare: Vid oljebränder är det otroligt viktigt att inte försöka släcka branden med vatten. Detta kan göra allt värre då det leder till att oljan flyger åt alla håll och orsakar personskador. En fettbrandsläckare är speciellt framtagen för just släckning av matfett och andra oljor. Den kan därför användas i restaurangkök eller andra ställen det kan uppstå bränder från dessa material.

Klass på släckmedlet

Som ni märkt har vi pratat mycket om typen av skyddsklass som släckmedlet har och detta är otroligt viktigt. Det beskriver nämligen vilka typer av material och sammanhang där det går att använda brandsläckaren. Det används ihop och kan kombineras (T.ex. Pulversläckare klassas ABC), och därför är fler bokstäver bättre än färre.

  • A-släckmedel: Är för bränder i fasta material, till detta tillhör trä, textiler, papper och flera plastmaterial.
  • B-släckmedel: För bränder i vätskor eller fast material som kan anta vätskeform. Flera olika plastsorter som ofta finns i hemmet ingår här.
  • C-släckmedel: Är för gasbränder.
  • D-släckmedel: Detta är för bränder i metall och metallegeringar.
  • F-släckmedel: För bränder i olja- och matfett.

Storlek på brandsläckaren

För pulversläckare och kolsyresläckare anges storleken i kilo (kg), medan du på skumsläckare kommer läsa av storleken i liter (l) .

Storleken på din brandsläckare kommer också avgöra för hur stora ytor som den kommer kunna hjälpa till att släcka bränder på. Det behöver därför anpassas beroende på var du ska ha den.

För hemmet rekommenderas det att man har en pulversläckare på 6 kg per våning.

En större brandsläckare har alltså en större volym av släckmedel i sig, och är därför bättre för stora ytor. Däremot är dessa också tyngre, så se till att den inte blir för tung och otymplig för dig. Att ha en lite mindre brandsläckare kan i de fallen vara att föredra då det kommer att göra insatstiden snabbare. På så sätt förhindras också att en brand utvecklas ännu mer.

Certifiering

Brandsläckaren du köper ska vara certifierad av ett SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan som SBSC eller DNV.

Vanliga frågor

Hur ofta ska man byta en brandsläckare?

Beroende på vilken typ av brandsläckare du har, har de lite olika livslängd. Till exempel kan en pulverbrandsläckare som är placerad på ett torrt ställe fungera i upp till 15 år. Oavsett vilken släckare du har rekommenderas det att de lämnas på kontroll var femte år.

Hur vet man hur gammal en brandsläckare är?

Det ska finnas en datummärkning längst ner på brandsläckaren, detta är tillverkningsåret.

Hur många brandsläckare ska man ha?

Hur många brandsläckare du ska ha beror helt på storleken på ditt hem eller platsen där den ska vara. Om du har flera våningar rekommenderas det att det finns minst en på varje våning för att det så snabbt som möjligt ska gå att få tag på en.

Måste brandsläckaren vara röd?

På allmänna platser och på arbetsplatser måste en brandsläckare vara röd. I privata utrymmen finns det däremot inte några krav på färgen på brandsläckaren. Dock rekommenderar MSB en röd färg för att alla snabbt ska kunna lokalisera den.

Kan en brandsläckare explodera?

Brandsläckaren kan inte explodera på grund av värme, till exempel i en brand. Detta eftersom att det finns säkerhetsventiler som automatiskt kommer minska trycket i brandsläckaren. Om den däremot skadas fysiskt finns det risk att den exploderar, till exempel i en bilolycka.

Hjälpsamma källor