Köpguide för brandvarnare
Även fast en brandvarnare av många ses som en självklar investering är det trots detta inte alla som vet vilka funktioner en bra brandvarnare bör besitta, hur man testar dem och vart de ska placeras ut i hemmet. En brandvarnare kan faktiskt rädda liv och kan notifiera dig i ett tidigt skede om en brand- eller rökbildning.
För att du ska kunna göra ett bra val har vi skapat en liten köpguide nedan som du kan använda dig av. Men ha också i åtanke att du alltid ska ha din bostad i beräkningen.
Smart-funktioner
Många brandvarnare är idag utrustade med smart-funktioner som därmed gör att de kan länkas samman med annan utrustning i hemmet. Brandvarnaren sammankopplas med bluetooth eller ansluts direkt till ditt nätverk, vilket sedan gör att du kan hålla koll på din brandvarnare direkt i mobilen. Perfekt om du ofta reser inom jobbet eller uppskattar att ha allting samlat på ett och samma ställe.
Drivmedel, batteritid, självtestning
Ingen vill ständigt behöva kolla om brandvarnaren funkar eller det är tillräckligt med batteri kvar för att den ska fungera optimalt. Så en brandvarnare som har en lång drifttid är alltid att föredra, med minsta drifttid på ett år men gärna mer än så.
Hur ofta kontrollerar du då din brandvarnare? Svaret är troligtvis inte lika ofta som du borde. Men med en självtestande brandvarnare kan du spara tid och aldrig mer oroa dig över brandvarnaren i hemmet.
En annan sak som är viktig att tänka på är att brandvarnaren notifierar dig när batteriet börjar bli lågt. Smart-brandvarnare skickar en notis direkt till din mobil medan andra brandvarnare börjar blinka när batteriet ska bytas ut.
Pris i jämförelse med funktioner
Måste man då spendera massor av pengar för att få ett fungerande alarmsystem i hemmet? Nej, vår topplista är också ett stort bevis på detta.
Det är framförallt funktionerna som du betalar för och billigare modeller som till exempel Housegards Pebble SA700 är absolut inget dåligt val. Det är en säker och funktionell brandvarnare som kontrollerar rök- eller eld i ditt hem. Detta är en bra investering för dig som vill ha en enkel modell, utan krångel eller extra funktioner som du ändå inte kommer att använda.
Vill du däremot att brandvarnaren ska kunna anslutas till din mobil eller sammankopplas med andra enheter i hemmet, så kommer det att kosta mer. Skyddet som du får är inte bättre, men ger dig lite fler möjligheter att hålla koll på mätningarna utan att du befinner dig nära brandvarnaren.
Larmsignal och ljudstyrka
När brandvarnaren upptäcker rök eller eld kommer den att signalera med hjälp av en ljudsignal. För att du ska höra signalen vart du än befinner dig i hemmet så måste brandvarnaren ha en hög ljudsignal på minst 80 dB eller mer. Detta täcker ett omfång på runt tre meter så har du en större enplansvilla bör du minst två brandvarnare.
Har ditt hem flera våningar, bör du ha minst en brandvarnare per våningsplan. De ska då också vara sammankopplade så att samtliga brandvarnare larmar samtidigt om en av dem skulle upptäcka rök eller eld.
Ska man köpa en jonisk- eller optisk brandvarnare?
Det finns två olika typer av brandvarnare på marknaden. Detta är antingen den joniska- eller optiska varianten. Vad som skiljer dem båda från varandra är framförallt hur de upptäcker röken.
Joniska brandvarnare
Den joniska brandvarnaren har en inbyggd radioaktiv isotop som sitter i en jonisationskammare. Utöver detta har denna typ av brandvarnare två elektroder som är separerade med luft. När batterierna är isatta kommer luften att joniseras och om det skulle komma rök mellan detta utrymme så går larmet igång.
Fördelen med joniska brandvarnare är att de är mycket känsliga och upptäcker även en mindre andel rök snabbare än optiska modeller. Dessutom är joniska brandvarnare bättre på att upptäcka en större brand i hemmet.
Optiska brandvarnare
Men om en jonisk brandvarnare är så bra på att upptäcka bränder, varför finns då optiska varianter? Anledningen till att optiska varianter är så populära är att de inte innehåller några radioaktiva ämnen och modellen är då betydligt bättre för miljön.
Optiska brandvarnare är också väldigt effektiva och är också mycket bra på att upptäcka rök eller bränder i bostaden, även bättre än joniska alternativ när det kommer till mindre bränder. Optiska brandvarnare använder sig av en ljuskälla som reflekterar mot en sensor. När det kommer in rök runt sensor så kommer detta att påverka ljuset och du kommer att notifieras direkt.
Hur vi hittade produkterna till topplistan
Vi började arbetet med denna topplista och artikel att läsa om vad Brandskyddsföreningen har att säga om brandvarnare och vad som gäller enligt den svenska lagen. Deras rekommendationer, tillsammans med andra testhemsidors utlåtanden är framförallt vad vi baserade valet på utöver vad vi själva har att säga om köp av brandvarnare.
Men utöver detta var det också en prioritet för oss att inkludera brandvarnare som är enkla att använda, som besitter smarta funktioner och som har en lång batteritid.
Denna apparat kommer att sitta diskret i taket och i många fall kommer du inte ens tänka på att den är där, vilket är varför det är extra viktigt att den inte ständigt behöver ses över. En bonus är också om brandvarnaren besitter en självtestningsfunktion som gör att den hela tiden övervakar ditt hem och håller ditt hushåll säkert.
Sammanfattning
En brandvarnare är en investering som varje bostad enligt lag måste ha. Det är också viktigt att du kontrollerar brandvarnaren med jämna mellanrum för att säkerställa att den fungerar. En brandvarnare kan rädda både liv och göra att du kan släcka en eventuell brand innan den hunnit bryta ut.
Marknadens bästa brandvarnare, som vi också har sammansatt i en topplista är designade för att ha en lång driftstid och vara enkla att se över. Flera har också mer avancerade funktioner, som därmed gör dem till ett bra val för dig som vill kunna hålla koll på allting i mobilen. Letar du efter en mycket praktiskt modell så bör du framförallt kika på det vinnande valet, Origo från varumärket Housegard.