Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa brandvarnaren 2023

Köpguide för brandvarnare: Bäst i test och hur du väljer rätt brandvarnare för dina behov

Uppdaterad:

En brandvarnare är ett måste i varje hushåll och de kan ibland behöva uppgraderas för att säkerställa att de fungerar och är moderna. De flesta brandvarnare upptäcker både brand och rök, vilket sedan kan komma att rädda liv. Så se till att du har tillräckligt många brandvarnare i hemmet och att den modell du investerar i har funktioner som passar ditt hushåll. Vi har gjort jobbet för dig väldigt enkelt och letat fram de modeller som vi tycker är värda att investera i. Brandvarnare som är effektiva och enkla att använda. Kika framförallt på vinnaren Origo från Housegard som vi har utsett till den bästa brandvarnaren.

Vilken är den bästa brandvarnaren?

Housegard Origo

Detta två-pack av brandvarnare Origo från varumärket Housegard är inte bara vinnaren enligt våra jämförelser. Den har även hamnat högts upp på andra topplistor, såsom Bäst i test 24. Med brandvarnarens praktiska funktioner förstår vi varför den är så populär.

Denna brandvarnare varnar både vid värme eller när den upptäcker rökbildning. Den inbyggda optiska sensorn säkerställer att du alltid är säker och då du kan sammankoppla de båda inkluderade brandvarnarna kan du placera ut dem mer strategiskt i hemmet. När en av brandvarnarna upptäcker rök så varnar samtliga enheter samtidigt.

En extra utmärkande funktion med Origo är att den kan sammankopplas med flera enheter, upp till 30 stycken kan länkas samman, vilket är perfekt om du har en större lokal eller hus att täcka. Brandvarnarna drivs med hjälp av två stycken AA batterier, med en drifttid på 18 månader. Detta gör att du kan leva som vanligt och inte ständigt behöva oroa dig för batterinivån i larmsystemet.

Den smarta och diskreta designen gör att de smälter in i din övriga inredning. Många bra funktioner som gör den till en självklar vinnare.

Google Nest Protect

Den lite mer avancerade brandvarnaren Nest Protect är en perfekt investering för dig som prioriterar extra funktioner och som är tekniskt intresserad. Denna modell ger dig fler möjligheter, men har också en högre prislapp vilket bidrog till modellens placering på topplistan.

Nest Protect från Google är en batteridriven modell med en inbyggd flerfunktionssensor. Denna kommer minst 400 gånger om dagen att scanna av omgivningen och signalera eventuella upptäckter direkt till din mobil.

För en snabb överblick kan du också läsa av mätningen direkt på brandvarnaren som har en självlysande ring. Denna signalerar i fyra olika nyanser där grön innebär att allting är i sin ordning och sedan ner till röd där du informeras om en nödsituation, vilket till exempel kan innebära en större rökutveckling.

Två extra säkerhetsfunktioner har också införts för att du alltid ska kunna vara säker på att brandvarnaren är i drift och fungerar. En inbyggd funktion testar brandvarnaren så att du aldrig glömmer att kontrollera detta. Dessutom får du notiser om brandvarnarens batterinivå direkt till din mobil. Installation av larmsystemet är enkelt att göra och spännande funktioner gör att du ständigt kan hålla koll på läget i huset och aldrig vara orolig för att något har glömts på.

Cleverio Smart

Denna rökdetektor Smart från Cleverio är byggd för att kunna sammankopplas med din övriga Smart-utrustning i hemmet. Detta gör att den kan kontrolleras och styras med hjälp av appen, som är mycket enkel att sammankoppla brandvarnaren till. Vid upptäckt av brand eller rök, kan även lampor sammankopplas som då kan varna dig lite extra. Med en ljudnivå på hela 85 dB, kommer du garanterat aldrig missa när den larmar.

Varnarens avancerade sensor känner också av hög värmeutveckling i hemmet vilket ger ditt hem ett ökat skydd. En sak som hade avgörande betydelse för dess placering på topplistan är hur enkel den är att använda.

Smart ansluts enkelt till ditt nätverk i hemmet och därefter kan du ta del av brandvarnarens samtliga funktioner. Brandvarnaren är dessutom mycket enkel att montera på önskad plats med hjälp av medföljande plugg och skruv. En mycket prisvärd brandvarnare som fungerar utmärkt i samtliga hushåll!

Housegard Pebble SA700

Om du letar efter en funktionell och prisvänlig brandvarnare utan några smart-funktioner eller tekniska tillägg så bör du kika på Pebble SA700 från varumärket Housegard. En enklare brandvarnare som dock gör ett utmärkt jobb på att upptäcka både brand- och rökbildning.

Formen på brandvarnaren är kanske det allra första man lägger märke till. Istället för den klassiska runda formen har Housegard valt att göra denna lite mer estetisk. Den neutrala formen gör att den smälter in i rummet perfekt.

Pebble SA700 drivs med hjälp av ett 9V-batteri, som har en drifttid på cirka ett år. När det är dags att se över brandvarnaren eller byta batteriet kommer en indikator på brandvarnaren att börja blinka.

Den inbyggda ljudsignalen har en räckvidd på 3 meter och en ljudstyrka på 85 dB, för att du garanterat ska notifieras vart du än befinner dig i hemmet. Du bör dock ha minst en brandvarnare på varje plan i hemmet, men eftersom denna modell är så förmånlig kommer detta inte att bli någon dyr kostnad.

Köpguide för brandvarnare

Även fast en brandvarnare av många ses som en självklar investering är det trots detta inte alla som vet vilka funktioner en bra brandvarnare bör besitta, hur man testar dem och vart de ska placeras ut i hemmet. En brandvarnare kan faktiskt rädda liv och kan notifiera dig i ett tidigt skede om en brand- eller rökbildning.

För att du ska kunna göra ett bra val har vi skapat en liten köpguide nedan som du kan använda dig av. Men ha också i åtanke att du alltid ska ha din bostad i beräkningen.

Smart-funktioner

Många brandvarnare är idag utrustade med smart-funktioner som därmed gör att de kan länkas samman med annan utrustning i hemmet. Brandvarnaren sammankopplas med bluetooth eller ansluts direkt till ditt nätverk, vilket sedan gör att du kan hålla koll på din brandvarnare direkt i mobilen. Perfekt om du ofta reser inom jobbet eller uppskattar att ha allting samlat på ett och samma ställe.

Drivmedel, batteritid, självtestning

Ingen vill ständigt behöva kolla om brandvarnaren funkar eller det är tillräckligt med batteri kvar för att den ska fungera optimalt. Så en brandvarnare som har en lång drifttid är alltid att föredra, med minsta drifttid på ett år men gärna mer än så.

Hur ofta kontrollerar du då din brandvarnare? Svaret är troligtvis inte lika ofta som du borde. Men med en självtestande brandvarnare kan du spara tid och aldrig mer oroa dig över brandvarnaren i hemmet.

En annan sak som är viktig att tänka på är att brandvarnaren notifierar dig när batteriet börjar bli lågt. Smart-brandvarnare skickar en notis direkt till din mobil medan andra brandvarnare börjar blinka när batteriet ska bytas ut.

Pris i jämförelse med funktioner

Måste man då spendera massor av pengar för att få ett fungerande alarmsystem i hemmet? Nej, vår topplista är också ett stort bevis på detta.

Det är framförallt funktionerna som du betalar för och billigare modeller som till exempel Housegards Pebble SA700 är absolut inget dåligt val. Det är en säker och funktionell brandvarnare som kontrollerar rök- eller eld i ditt hem. Detta är en bra investering för dig som vill ha en enkel modell, utan krångel eller extra funktioner som du ändå inte kommer att använda.

Vill du däremot att brandvarnaren ska kunna anslutas till din mobil eller sammankopplas med andra enheter i hemmet, så kommer det att kosta mer. Skyddet som du får är inte bättre, men ger dig lite fler möjligheter att hålla koll på mätningarna utan att du befinner dig nära brandvarnaren.

Larmsignal och ljudstyrka

När brandvarnaren upptäcker rök eller eld kommer den att signalera med hjälp av en ljudsignal. För att du ska höra signalen vart du än befinner dig i hemmet så måste brandvarnaren ha en hög ljudsignal på minst 80 dB eller mer. Detta täcker ett omfång på runt tre meter så har du en större enplansvilla bör du minst två brandvarnare.

Har ditt hem flera våningar, bör du ha minst en brandvarnare per våningsplan. De ska då också vara sammankopplade så att samtliga brandvarnare larmar samtidigt om en av dem skulle upptäcka rök eller eld.

Ska man köpa en jonisk- eller optisk brandvarnare?

Det finns två olika typer av brandvarnare på marknaden. Detta är antingen den joniska- eller optiska varianten. Vad som skiljer dem båda från varandra är framförallt hur de upptäcker röken.

Joniska brandvarnare

Den joniska brandvarnaren har en inbyggd radioaktiv isotop som sitter i en jonisationskammare. Utöver detta har denna typ av brandvarnare två elektroder som är separerade med luft. När batterierna är isatta kommer luften att joniseras och om det skulle komma rök mellan detta utrymme så går larmet igång.

Fördelen med joniska brandvarnare är att de är mycket känsliga och upptäcker även en mindre andel rök snabbare än optiska modeller. Dessutom är joniska brandvarnare bättre på att upptäcka en större brand i hemmet.

Optiska brandvarnare

Men om en jonisk brandvarnare är så bra på att upptäcka bränder, varför finns då optiska varianter? Anledningen till att optiska varianter är så populära är att de inte innehåller några radioaktiva ämnen och modellen är då betydligt bättre för miljön.

Optiska brandvarnare är också väldigt effektiva och är också mycket bra på att upptäcka rök eller bränder i bostaden, även bättre än joniska alternativ när det kommer till mindre bränder. Optiska brandvarnare använder sig av en ljuskälla som reflekterar mot en sensor. När det kommer in rök runt sensor så kommer detta att påverka ljuset och du kommer att notifieras direkt.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Vi började arbetet med denna topplista och artikel att läsa om vad Brandskyddsföreningen har att säga om brandvarnare och vad som gäller enligt den svenska lagen. Deras rekommendationer, tillsammans med andra testhemsidors utlåtanden är framförallt vad vi baserade valet på utöver vad vi själva har att säga om köp av brandvarnare.

Men utöver detta var det också en prioritet för oss att inkludera brandvarnare som är enkla att använda, som besitter smarta funktioner och som har en lång batteritid.

Denna apparat kommer att sitta diskret i taket och i många fall kommer du inte ens tänka på att den är där, vilket är varför det är extra viktigt att den inte ständigt behöver ses över. En bonus är också om brandvarnaren besitter en självtestningsfunktion som gör att den hela tiden övervakar ditt hem och håller ditt hushåll säkert.

Sammanfattning

En brandvarnare är en investering som varje bostad enligt lag måste ha. Det är också viktigt att du kontrollerar brandvarnaren med jämna mellanrum för att säkerställa att den fungerar. En brandvarnare kan rädda både liv och göra att du kan släcka en eventuell brand innan den hunnit bryta ut.

Marknadens bästa brandvarnare, som vi också har sammansatt i en topplista är designade för att ha en lång driftstid och vara enkla att se över. Flera har också mer avancerade funktioner, som därmed gör dem till ett bra val för dig som vill kunna hålla koll på allting i mobilen. Letar du efter en mycket praktiskt modell så bör du framförallt kika på det vinnande valet, Origo från varumärket Housegard.

Hjälpsamma källor