Bästa brödkniven 2023

Köpguide för brödknivar: 7 brödknivar som är bäst i test

Uppdaterad:

En brödkniv som ligger på en skärbräda där det också ligger bröd som har skurits i skivor.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att köpa bröd som inte är förskivat är både ekonomiskt och godare. Men då behöver man en bekväm och bra brödkniv som gör det enkelt att skiva fixa bitar. Samma gäller om du är gedigen brödbagare!

Det finns ju så många knivar att välja mellan och att veta vilken som är bäst är inte helt enkelt. Därför bestämde vi oss för att göra en topplista med de allra bästa brödknivarna på marknaden just nu. Ta en extra titt på Global G-9 som är vår favorit!

Vilken är den bästa brödkniven?

Bästa brödkniven: Global G-9

Global är ett varumärke som länge varit kända för sin höga kvalitet och G-9 är definitivt inget undantag. Här får du en högklassig brödkniv som inte bara låter dig skära igenom bröd som om det vore smör, du kan även ta dig an frysvaror och de tuffare grönsakerna.

Kniven är tillverkad av Chromova 18 vilket är ett av de starkaste och vassaste stålen på marknaden. Detta kombineras med en slipvinkel på 12,5 grader vilket ger dig den perfekta blandningen av skärpa och hållbarhet. Utöver det får du ett skaft som använder sig av sjösand för att uppnå den optimala balansen.

Är du ute efter en högklassig brödkniv som inte sviker så är Global G-9 ett val du bör kika på.

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:22 centimeter
 • Material:Chromova 18
 • Tål diskmaskin:Nej

Mest prisvärda: Victorinox Brödkniv

Från schweiziska Victorinox kommer denna rejäla brödkniv med ett blad som är hela 26 cm långt. Utöver att denna kniv är oerhört prisvärd med tanke på det låga priset i förhållande till vår förstaplats så är den oerhört effektiv när det gäller att dela alla typer av bröd och frysta varor liksom lax och kallskuret.

Ja, du läste rätt. Denna kniv har ett blad som är lätt flexibelt vilket gör att du även kan använda den till att skiva till exempel lax eller kallskuret. Det låter säkert för bra för att vara sant men det stämmer faktiskt. Den är med andra ord effektiv till många saker vilket gör den till ett ännu bättre köp.

Även detta är en kniv som både är bra att skära med och som också är väldigt vacker att ha framme i ett knivställ. Handtaget är förvisso inte lika ergonomiskt utformat som vår vinnare men det är tillverkat i ett vackert rosenträ som ändå är oerhört bekvämt att hålla i. Så även om den inte är riktigt lika ergonomisk så vägs det upp många gånger om av den välkända kvaliteten från Victorinox, som gör sig gällande även i denna brödkniv.

Så om du vill ha en rejäl brödkniv av god kvalitet som klarar av det mesta och som dessutom inte kostar skjortan, då är det den här kniven du ska satsa på. Du får garanterat mycket för pengarna och en kniv som håller länge om du tar väl hand om den.

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:26 centimeter
 • Material:Rostfritt stål
 • Tål diskmaskin:Nej

Bästa premiumvalet: Miyabi 5000 MCD Brödkniv

Miyabi 5000 MCD är ett premiumval av brödkniv som heter duga. Detta är ett japanskt hantverk som inte bara kommer imponera på dig, men också alla gäster. Det är kronjuvelen när det kommer till brödknivar då den inte bara fyller sin funktion som brödkniv, men också som utsmyckning i köket.

Kniven är tillverkad i 101 lagers MC63-stål som har ishärdats och tillverkats till perfektion. Tack vare den unika tillverkningsprocessen har kniven uppnått hårdheten 63 HRC, något som vi bara ser på de allra dyraste modellerna.

Dessutom kommer den med ett skaft i Masurbjörk som inte bara garanterar en estetisk design, men också perfekt balans under skären. Är du ute efter ett japanskt mästerverk som flyter igenom varenda bröd? Då måste du kolla på Miyabi 5000 MCD.

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:23 centimeter
 • Material:MC63-Stål
 • Tål diskmaskin:Nej

Skandinavisk design: Fiskars Norr Brödkniv

Fiskars Norr är en brödkniv i en skandinavisk design med en bladlängd på 21 centimeter. Detta ger dig fantastiska möjligheter att inte bara skära upp limpan, men också andra råvaror.

Utöver det så är den tillverkad av tyskt, rostfritt stål och har en tandad undersida, en kombination som garanterar att du tar dig igenom alla bröd vare sig de har skorpa eller inte. Du får också ett handtag av norskt kebony-trä som inte bara ser snyggt ut när du hänger upp den i köket, den bidrar även med en enastående balans i varje skär.

Är du ute efter en snygg, pålitligt och högkvalitativ brödkniv så är Fiskars Norr en stark kandidat!

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:21 centimeter
 • Material:Kebont, molybden, vanadium stål
 • Tål diskmaskin:Ja (handdisk rekommenderas)

Mest mångsidiga: Morakniv Classic 1891 Brödkniv

Denna brödkniv från Morakniv är i likhet med Moraknivs andra klassiska knivar ett prisvärt och hållbart alternativ i köket. Det är en kniv som verkligen lever upp till förväntningarna och ger dig allt du behöver i en bra brödkniv och lite till.

Kniven är tillverkad i rostfritt stål och har ett ergonomiskt och bekvämt handtag tillverkat i trä vilket gör den oerhört skön att hålla i samtidigt som den är skarp och gör jobbet på bästa sätt. Handtaget är utformat även för att förhindra att knogarna slår i skärbrädan när du använder den vilket såklart är en fördel eftersom du vill kunna arbeta både effektivt och säkert.

Bladet är hela 24 cm långt vilket gör att du inte bara kan dela småbröd utan även kan skära rejäla bröd utan att det blir svårarbetat. Dessutom fungerar det även att skära i frysvaror eller hårdare matvaror eftersom tänderna är vassa och får bra grepp på samma gång. Det är med andra ord en mångsidig och effektiv kniv att investera i. Även om den kostar en del att köpa så är den värd investeringen eftersom du får en kniv som kan hålla i fler får framöver och med tanke på att den fyller mer än ett användningsområde.

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:24 centimeter
 • Material:Rostfritt stål, trä
 • Tål diskmaskin:Nej

Budgetalternativet: Fiskars Essential Brödkniv

Om du är ute efter kniven som gör jobbet, men också gör det för en billig peng, då är Fiskars Essential ett gott val. Detta är en brödkniv som inte endast har ett otroligt pris, den är även tillverkad av rostfritt stål med kraftfulla tänder som tar sig igenom alla slags bröd.

Produktserien är speciellt framtagen för att vara så funktionell och praktisk som möjligt utan att behöva kosta en förmögenhet. Detta är något dem verkligen har lyckats med då denna kniven klockar in precis under 100kr!

Är det något vi ska fela på med denna modellen så är det faktumet att handtaget är gjort av plast och inte i trä, detta är en liten detalj som du måste vara beredd att offra om du ska befinna dig i dessa prisklasser. Bortsett från det så är detta en fantastisk modell som vi starkt rekommenderar.

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:23 centimeter
 • Material:Rostfritt stål
 • Tål diskmaskin:Ja (handdisk rekommenderas)

Mest stilrena: Satake Houcho Brödkniv

Sist men inte minst har vi Satake Houcho. Detta är en brödkniv som inte bara har en fantastisk design, den levererar även en otrolig funktionalitet och användarvänlighet. Det unika handtaget är tillverkad av slitstarkt och vattentåligt mongoliaträ vilket ger en fin kontrast till det blänkande bladet.

På tal om bladet så är det tillverkat i högkvalitativt stål som inte ger vika efter första användningen. Detta är en kniv som med rätt underhåll kan hålla i många år framöver.

Alla dessa fantastiska egenskaper tillsammans med en lockande prislapp gör detta till en modell som vi starkt rekommenderar!

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:24 centimeter
 • Material:Rostfritt stål, mongoliaträ
 • Tål diskmaskin:Nej

Köpguide för brödknivar

Storlek

Hur stor brödkniv behöver du? Det finns olika storlekar på knivar och det är lätt att göra misstaget att köpa en för liten kniv och om du då köper eller bakar ett större bröd kan det bli svårt för kniven att nå igenom hela och du får dela i omgångar vilket kan ge ojämn snittyta i brödet och det blir även jobbigare för dig att dela brödet.

Köp istället en rejäl brödkniv som klarar av alla brödstorlekar så slipper du köpa flera stycken. Vill du ha mer än en så satsa på en stor och en liten men det kan vara skönt att slippa ha fler prylar än nödvändigt och då är det bättre att ta en större kniv än en mindre.

Material

Vilket material ska din kniv ha och vilket material föredrar du att hålla i? Både kniven och dess handtag kan ha olika material. Det vanligaste är att eggen på kniven är i rostfritt stål men handtaget varierar ofta mellan stål, trä och i vissa fall även plast. Innan du handlar så prova några olika, känn efter vilka som känns bäst och välj en kniv i ett material som känns behagligt att arbeta med.

Ergonomi

Det är inte bara materialet i handtaget som spelar in när du ska välja en bekväm och lättanvänd kniv. Även hur handtaget är utformat kan göra stor skillnad på hur din upplevelse blir när du använder kniven.

Vissa knivar har ett lite rundare, mer greppvänligt handtag och andra är rakare och ibland tunnare. Detta är oftast en viktig faktor för den som har problem med värk och andra besvär i händerna men även vi andra kan göra klokt i att fundera en extra vända över hur kniven känns att arbeta med när det gäller greppvänlighet och bekvämlighet.

Pris

Självklart spelar priset in. Även du som har begränsad budget kan absolut hitta en brödkniv som passar dig eftersom priset inte alltid är en garanti för kvalitet och användarvänlighet. Ibland är det tvärt om så att en billig kniv till och med kan ha bättre egenskaper än en dyr liksom den dyra ibland är bättre än den billiga. Kort och gott finns det något för alla smaker och plånböcker.

Skötsel

Hur ska din tilltänkta kniv skötas? Vissa knivar har lätt skötsel, in med den i diskmaskinen och vips är den ren medans andra knivar kräver handdisk. Bestäm dig innan du handlar för vilken typ av tid och energi du är beredd på att lägga ner på din kniv.

Om du är en person som bara vill att allt ska gå snabbt och smidigt så bör du välja en tålig kniv som klarar lite hårdare behandling. Du som är lite mer petig och hellre vill ha bästa tänkbara kniv oavsett skötsel kan med fördel skaffa en kniv som både behöver handdiskas och helst ska slipas av särskilda specialister alternativt med fabrikatets eget slipstål. Det finns kort och gott något för alla även här.

Knivset eller enstaka knivar

Att köpa ett knivset är smidigt och så länge man inte köper det billigaste budgetsetet så kommer de flesta vara väldigt nöjda med köpet. Knivarna kommer göra jobbet de ska och allt kommer flyta på i köket. Det är först när man faktiskt testar en riktigt kvalitativ kniv som man förstår skillnaden. Men ska man köpa ett helt set eller en av varje kniv man behöver var för sig?

Det beror såklart på vem du är och vad du är ute efter. Många behöver inte exakt alla knivar som finns i knivseten. De flesta klarar sig med en brödkniv och en eller två kockknivar.

Vill man i sin tur ha alla de olika och ha möjligheten att exprimentera lite så är ett set de enklaste vägen dit. Det du kan tappa lite på om du köper ett set är att du kan få några knivar du gillar och sen kan en i setet inte passa allt, bara för att du gillar en kockniv i en modell garanterar det inte att du gillar deras brödkniv eller filékniv. Så det kan vara bra att tänka på!

Sammanfattning

Att köpa en brödkniv är sannerligen ett klokt beslut eftersom praktiskt taget alla hushåll behöver en och eftersom den trots allt går att använda till mer än bara att dela bröd med. Det finns brödknivar som du till och med kan skära fisk och kallskuret med, så underskatta inte värdet av denna mångsidiga stjärna i köket.

Det finns som du säkert har förstått ett stort urval av olika knivar och några olika faktorer som avgör vilken du ska satsa på. Om du inte uppskattar vårt förstahandsval från Global så hoppas vi att du ändå hittat något alternativ i topplistan som passar bra för just dig oavsett om du vill ha en kniv till lägre pris eller om du föredrar en som är mer lättskött.

Om inget annat kanske vi har kunnat bidra med lite inspiration till dig som är på jakt efter en rejäl och prisvärd brödkniv så att du äntligen vet vad du ska titta efter.

Valet behöver inte vara så komplicerat och väljer du en kniv som vi rekommenderar i topplistan så kan du garanterat använda den under många år framöver och slipper därmed köpa ny ofta. För en sak kan du vara säker på, handlar du på någon av våra rekommendationer så får du en kvalitativ kniv som står sig över tid.

Hjälpsamma källor