Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa cirkelsågen 2023

Köpguide för cirkelsågar: 4 cirkelsågar som är bäst i test

Uppdaterad:

En cirkelsåg har många användningsområden, men den används framförallt för kapning eller delning av plankor eller trästycken. Tack vare maskinens konstruktion kan du få till riktigt raka och precisa snitt.

Ett ännu rakare snitt får du om maskinen är utrustad med någon form av laserstråle. Genom att ställa om maskinens sågdjup och vinkel kan du få en skräddarsydd maskin som är enkel att använda.

Vi har genom noggranna efterforskningar skapat en topplista där vi inkluderar våra favoriter. Kika framförallt på Ryobi One+ R18CS-0 från populära varumärket Ryobi. Med denna cirkelsåg kan du få till jämna kanter och jobba mycket effektivt.

Vilken är den bästa cirkelsågen?

Ryobi One+ R18CS-0

Denna cirkelsåg R18CS-0 ingår i Ryobis mycket uppskattade serie One+ som innehåller olika former och maskiner, verktyg och redskap som underlättar hantverkarjobb eller för dig som vill renovera på egen hand. Cirkelsågen är batteridriven och fullt kompatibel med samtliga maskiner i One+ serien.

Letar du efter en kraftfull maskin som lämpar sig lite extra bra för kapning av kraftfullt virke, rekommenderar vi att du kikar lite extra på denna cirkelsåg. Den ger raka och jämna kapningar och har en högkvalitativ klinga på 165 millimeter som består av hela 24 karbidtänder. Detta ger en klinga som gör att du kan utföra långa, raka kapningar på nolltid, även i tuffare material.

Cirkelsågen är utrustad med riktigt sköna greppvänliga handtag för en bättre kontroll, samt har ett vridbart dammutsug som håller arbetsytan ren och fri från dammpartiklar. Genom att hålla arbetsytan ren kan du få till skarpare linjer och hålla fingrar undan från klingan.

Ryobis cirkelsåg One+ R18CS-O säljs till ett mycket bra pris och passar även lite extra bra om du redan äger en eller flera batteridrivna maskiner ur One+ serien. Du kan då använda samma batteri till samtliga maskiner och spara både tid och pengar.

Denna cirkelsåg säljs med medföljande klinga, men utan batteri eller laddare. Detta måste köpas till separat.

Bosch GKS 55+ GCE Professional

Bosch har ett mycket gediget utbud av maskiner och verktyg i samtliga prisklasser. De arbetar ständigt med att utveckla sina produkter och räknas idag som en av branschens ledande.

Varumärkets cirkelsåg GKS 55+ GCE Professional är en mycket effektiv maskin med ett förbättrat sågdjup på 63 millimeter. Detta tack vare maskinens 2-växlade växellåda som ger maskinens dess kompakta form utan att limitera sågens kapacitet. Den kompakta designen i kombination med maskinens lägre vikt på 3.8 kilo gör den enklare att manövrera.

Cirkelsågen är konstruerad för att ge dig som användare en bra komfort och säker hantering. Motorn är konstruerad med en motorbroms som ger en mjukare start och mer kontrollerad hantering. Maskinen har dessutom sköna och greppvänliga handtag.

Genom att justera maskinens sågdjup och varvtal kan du anpassa cirkelsågen till det material du arbetar med. Detta ger dig en mer mångsidig maskin som kan användas till flera olika typer av arbeten.

Letar du efter en lättanvänd och kraftfull maskin som ger riktigt raka och fina linjer, bör du kika på favoriten GKS 55 + GCE M/FSN 1600 från Bosch.

Hikoki C6BU3 165MM 1300W

Hikoki har här designat en elektrisk cirkelsåg som är anpassad för att kunna användas även för mer krävande jobb, där det krävs en maskin med en kraftfull motor och hög kapacitet.

C6BU3 har trots sin starka motor en ganska låg vikt på 4.2 kilo. Cirkelsågen använder sig av elektricitet som drivmedel och kopplas in i ett eluttag med en 4 meter lång kabel. Att arbeta med en sladd kan kännas begränsat. Men Hikoki har verkligen tänkt igenom konstruktionen och adderat en praktisk kabelhållare, som då gör att kabeln är ur vägen när du arbetar.

Cirkelsågen är för din säkerhet även utrustad med flera viktiga säkerhetsfunktioner. Dels har maskinen ergonomiskt utformade handtag som är gummibeklädda för en förbättrad greppvänlighet.

Sågen har även en inbyggd spånblåst som avlägsnar damm och spån från materialet för att ge dig en bättre överblick. Detta förhindrar även olyckor då en förbättrad kontroll ger dig mer balans. Utöver detta kommer du även kunna få till bättre linjer när du kapar material eller plankor. Om så önskas kan en spåninsamlare kopplas in på maskinen då den har en adapter inbyggd för just detta ändamål.

Beroende på vilket material du arbetar med kommer maskinen ha ett maximalt sågdjup på upp till 54 millimeter. Du kan enkelt justera sågdjup och sågvinkel för att anpassa maskinen mer efter dina behov.

Kraftfulla C6BU3 från Hikoki inkluderar samtliga funktioner som kommer ge dig en balanserad användning. Den säljs dessutom till ett mycket överkomligt pris.

Einhell TC-CS 860 KIT Mini 25 mm

Denna minde cirkelsåg TC-CS 860 KIT Mini kommer ifrån varumärket Einhell och är en så kallad handcirkelsåg. Vad som gör att denna maskin skiljer sig något från övriga modeller är framförallt att den har en mer kompakt design, som gör att den kan användas med endast en hand. Passar mindre projekt och för att såga med ett lägre sågdjup.

Men trots sitt mer kompakta format, är TC-CS 860 KIT Mini en utmärkt allt-i-allo maskin. Den kan användas dels på träbaserade material, men även plast och kakel. Tack vare maskinens stadiga styrplatta i aluminium, kan du få en mer stabil hantering och full kontroll oavsett vilket materiel du arbetar med.

För att du ska kunna jobba så bekvämt och säkert som möjligt har cirkelsågen från Einhell utrustats med både motorskydd och en adapter för utsug. Detta gör att du kan hålla arbetsytan ren och fri från damm, som annars kan begränsa din sikt avsevärt.

Enihells handcirkelsåg TC-CS 860 KIT Mini har ett sågdjup på maximalt 23 centimeter, och passar dig som letar efter en lättanvänd, greppvänlig och kompakt cirkelsåg som är enkel att ta med sig. Sågen säljs även till ett mycket bra pris.

Köpguide för cikelsågar

Om du planerar att genomföra större kapningsprojekt, där du kommer att behöva kapa eller såga raka kanter i olika former av trämaterial, kommer en cirkelsåg att vara det perfekta valet av såg.

Marknaden växer ständigt och nya modeller av cirkelsågar adderas med jämna mellanrum. Just batteridrivna modeller har haft lite extra fokus hos utvecklare på senaste tiden, då de ger dig en större rörelsefrihet. De batteridrivna cirkelsågarna är idag också i princip lika kraftfulla som de elektriska, men ger dig då en hel del andra fördelar.

Att ha en tidig förståelse för hur man använder en cirkelsåg, är även det viktigt för att kunna göra ett bra val. Vilken cirkelsåg bör du då investera i och vilka funktioner ska du säkerställa att maskinen har för att du ska kunna göra ett bra val?

Klingan

Olika cirkelsågar är designade med lite olika kompatibla klingor. Detta avgör då dels vilka material som cirkelsågen kan användas för, hur sågdjupet ser ut, samt om maskinen även kan användas på mer kraftfullt virke.

För att avgöra om klingan är anpassad för grövre material ska du kika på hur många tänder som klingan har. Ett högre antal tänder innebär att maskinen kan hantera tuffare material. Klingan kan dock bytas ut på de flesta maskinen för att du själv ska kunna anpassa maskinen efter vilket material du planerar att använda den för.

Tre olika typer av cirkelsågar

Det finns tre olika typer av cirkelsågar, som fungerar på lite olika sätt. Men framförallt använder de sig av olika drivmedel.

Elnät

Först har du den elektriska modellen av cirkelsåg. Dessa faller vanligtvis inom den lägre prisskalan och passar dig som letar efter en effektiv maskin, men inte vill spendera alltför mycket pengar. Dessa är mycket kraftfulla och gör att du kan utföra jobbet på nolltid.

Nackdelen med dessa är att du kommer att få ha en sladd att trilskas med. Men du är heller inte begränsad av oladdade batterier.

Batteridriven

Dessa modeller är mer populära då du jobbar helt utan sladd, vilket då innebär att du har en bättre rörelsefrihet. Maskinen kan även användas utomhus eller på platser som saknar elektricitet. Batteridrivna modeller utvecklas ständigt och är idag i princip lika starka som elektriska maskiner.

Om du dock väljer en batteridriven modell, bör maskinen ha en lättavläst display som markerar laddningsnivån på ditt batteri. Du vill inte överraskas mitt under ett jobb och behöva avbryta för att ladda maskinen.

En fördel är även om du investerar i ett extra batteri som du kan ha som reserv om det andra blir urladdat, och att batteriet är snabbladdat för att spara dig tid.

Cirkelsåg med skena

Slutligen har vi den typ av cirkelsåg som kallas för sänk såg med skena. Den är enklare att använda för raka snitt och kan till skillnad från de två ovan modellerna, påbörja snittet mitt i en yta tack vare dess skena.

Vilket val som passar dig bäst beror på flera olika faktorer. Men ta dig en funderare på vart, hur och när du planerar att använda maskinen. Hur stor yta ska du jobba på? Kommer platsen du jobba på ha tillgång till elektricitet och hur effektiv maskin vill du ha? Basera sedan valet på ditt svar på ovan frågor.

Säkerhetsfunktioner att kika efter

En cirkelsåg räknas som en kraftfull och mycket effektiv maskin, som kan ge upphov till material eller personskada om den inte används på rätt sätt. För att minska risken för skador är det därför nödvändigt att maskinen besitter några, eller samtliga säkerhetsfunktioner som gör maskinen mer lättanvänd och som skyddar dig som användare.

En sak som du ska börja att kika på, för att säkerställa att maskinen är säker att använda, är hur den är konstruerad. Särskilt viktigt är att kika på maskinens handtag, då dessa ger dig viktiga ledtrådar för hur greppvänlig maskinen är.

När du håller i cirkelsågen är det viktigt att du kan få ett bra och skönt grepp, för att du ska kunna ha full kontroll på maskinens rörelse under själva arbetet.

Greppvänliga handtag en fördel

En fördel är om handtagen har någon form av extra greppvänlig beklädnad, som till exempel gummi för att bidra till en ökad greppvänlighet. När du håller i maskinen är det även viktigt att du säkerställer att du kan använda cirkelsågen med båda händerna.

En annan viktig säkerhetsfunktion som maskinen bör ha är en kontaktspärr. Denna består av två knappar som måste tryckas ner samtidigt för att maskinen ska kunna starta. Detta ger maskinen en bättre säkerhet då det helt enkelt finns en mindre risk för att du oavsiktligt startar cirkelsågen.

Om maskinen även är utrustad med en säkerhetsskärm så ökar detta säkerheten under användning markant.

Sammanfattning

En cirkelsåg är en anpassad maskin som framförallt används för kapning och där du behöver såga raka och fina linjer. Tack vare cirkelsågens särskilt utformade klinga kan du få till riktigt skarpa kanter och ha mer kontroll på sågningen.

Men utöver detta är det såklart flera andra funktioner som maskinen ska ha för att vara stabil och säker att använda, men även vara kraftfull nog att använda på tuffa material.

En cirkelsåg ska dels ha bra och greppvänliga handtag för att ge dig en säker användning. Det är även en fördel om maskinen har motorbroms, säkerhetsskärm eller dammutsug för att ge dig en ökad sikt och mer kontroll.

Men att välja en bra och kompatibel cirkelsåg kan vara knepigt och det är därför som vi valde att skapa denna topplista för att förenkla ditt val och göra att du sparar tid. Kika framförallt på vår vinnande modell Ryobi One+ R18CS-0 från Ryobi. Cirkelsågens kompakta och stabila konstruktion gör att du kan få till riktigt raka linjer och är en ren dröm att jobba med oavsett tidigare erfarenhet.