Bästa citruspressen 2023

Köpguide för citruspressar: 8 citruspressar som är bäst i test

Uppdaterad:

En citruspress som står på en köksbänk.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Nypressad färsk juice är en lyx man oftast bara får på t.ex. hotellfrukosten. Men har du en egen citruspress kommer du kunna ordna det själv på nolltid hemma.

Det finns några olika modeller och utföranden av citruspressar. För att hjälpa dig att välja en som kan passa dig har vi satt ihop denna topplista med de bästa citruspressarna. Titta gärna lite extra på vår personliga favorit, Smeg Citruspress.

Vilken är den bästa citruspressen?

Bästa citruspressen: Smeg 50s Style Citruspress

Smeg 50’s Style är en citruspress som verkligen tar oss tillbaka i tiden. Tack vare sin unika och väl utformade design blir detta en elegant touch i köket som påminner om 50-talet.

Pressen kommer dessutom med en automatisk på och avstängning, något som gör användandet av just denna pressen otroligt intuitiv.

Därtill är Smeg 50’s även utrustad med en Anti-dropp pip i rostfritt stål som förhindrar onödigt stök. Med de starka och robusta gummitassarna på undersidan kan du även försäkra dig om att maskinen står stadigt under all typ av användning.

Sist men inte minst så kan du även ta hjälp av det medföljande locket och enkelt använda hela pressen som en kanna för din nypressade juice. Med hög kvalitet och ett fantastiskt utseende får Smeg 50’s Style en välförtjänt förstaplats på topplistan!

Viktiga specificationer

 • Vikt:2560 gram
 • Effekt/Spänning:70 Watt
 • Material:Plast, Rostfritt stål
 • Tål maskindisk:Nej

Bästa premiumalternativet: Sage The Citrus Press

The Citrus Press från Sage är precis som namnet antyder... den enda citruspress du någonsin kommer behöva! Här får du en helt problemfri och utmärkt juice från alla citrusfrukter. Ingenjörerna på Sage har nämligen tagit fram en ny typ av konformad press som garanterar en mer effektiv extrahering av juicen.

Med hjälp av den höga effekten på 110 Watt kan du även ta del av en helt steglös hastighetsförändring. Inte nog med det, pressen kommer även med en förinstallerad pressarm som gör allting, busenkelt.

Som en extra bonus är allt förutom själva maskinen, diskbart i maskin. Är du ute efter en pålitlig citruspress som verkligen ser till att jobbet blir gjort? Då är The Citrus Press från Sage ett underbart alternativ!

Viktiga specificationer

 • Vikt:4560 gram
 • Effekt/Spänning:110 Watt
 • Material:Metall
 • Tål maskindisk:Ja (Vissa delar)

Mest för pengarna: Severin Citrus Press Automatisk CP3537

Här snackar vi prisvärd citruspress! CP3537 från Severin kommer nämligen inte bara med en stilren och minimalistisk design, men även med fantastiska möjligheter för att pressa ny och fräsch juice. Här är det bara för dig att placera en halva av din valda citrusfrukt och med hjälp av ett simpelt knapptryck, få härlig och nypressad juice.

All pressad juice samlas sedan upp i behållaren vilket innebär att du kan pressa flertalet frukter åt gången och därmed servera i större portioner. Öppna bara den inbyggda kranen när du är klar och vittna hur din nypressade juice rinner, direkt ner i glaset.

Smidigt, enkelt, och framförallt utan onödigt kladd! Är du ute efter en citruspress som verkligen levererar bra funktioner för pengarna så är CP3537 från Severi ett superval!

Viktiga specificationer

 • Vikt:1788 gram
 • Effekt/Spänning:50 Watt
 • Material:BPA-fri plast
 • Tål maskindisk:Ja (Vissa delar)

Bästa manuella citruspressen: Philips Citruspress HR273800

Här har vi en klassiker av citruspressar som vi alla känner igen! Philips HR2738/00 är en citruspress som verkligen har varit en stämpel i många hushåll. Med hjälp av sin enkla och praktiska design kan du med denna modellen pressa upp till 500 milliliter juice åt gången.

Juicen rinner rakt ner i den inbyggda behållaren som sedan kan användas som en praktisk kanna. Kannan är utrustad med en smart och Anti-dropp hälltut som gör serveringen superenkel.

Är du därmed ute efter en riktig klassiker som verkligen håller vad den lovar så är Philips HP2738/00 ett perfekt val!

Viktiga specificationer

 • Vikt:660 gram
 • Effekt/Spänning:25 Watt
 • Material:Plast
 • Tål maskindisk:Ja

Snyggast design: Alessi Juicy Salif

Alessi Juicy Salif är en designklassiker som verkligen förtjänar en plats på topplistan! Citruspressen är formgiven av den franska kreatören Philippe Starck som kombinerar en revolutionerande design med funktionalitet. Juicy Salif är även tillverkad av blankpolerad aluminium. Ett material som inte bara ser bra ut, men också levererar hållfasthet och robusta egenskaper.

Skulle det vara en sak som vi var tvungna att fela på, så är just denna modellen inte disksäker i maskin. Bortsett från det kommer den dock med en garanti på 2 år, något som bara förekommer enstaka gånger när det kommer till just citruspressar.

I helhet är Alessi Juicy Salif ett utmärkt tillskott i köket som både ser bra ut, men även levererar god funktionalitet.

Viktiga specificationer

 • Vikt:600 gram
 • Effekt/Spänning:Manuell
 • Material:Aluminium
 • Tål maskindisk:Nej (Diskas för hand)

Perfekt för cocktails: Swedish Tonic For the Mixologist Citruspress

Swedish Tonic “For The Mixologist” är en citruspress för dig som vill göra drinkar och cocktails hemma. Här har vi en häftig och stilren citruspress som passar precis lika bra för barproffset som hemmakocken. Precis som tidigare modeller i serien så kombinerar även denna pressen en stabil och lättanvänd konstruktion med ett läckert och stiligt utseende.

Tack vare sin kompakta och “lilla” design blir denna modellen helt perfekt för att pressa färsk lime, rakt ner i drinken! Eller varför inte använda den i köket under tillagning av din härliga citronkyckling?

Allt detta, plus att den är superenkel att rengöra, gör att citruspressen “For The Mixologist” får en stark plats här på topplistan!

Viktiga specificationer

 • Vikt:380 gram
 • Effekt/Spänning:Manuell
 • Material:Aluminium
 • Tål maskindisk:Nej (Diskas för hand)

Elegant och modern: Alessi Plisse Citruspress

Alessi Plissé är en citruspress som står ut från konkurrensen. Pressen har en elegant och modern design som kombineras med en otrolig prestanda. Alessi Plissé kommer nämligen med en praktisk start- och stoppfunktion som gör att maskinen automatiskt stängs av och sätts på, precis när du behöver den.

Dessutom är den också enkel att rengöra. Detta eftersom att både konen och silinsatsen är diskmaskinsäkra. Tidigare feedback på Alessi Plissé tyder även på att den pressar citrusfrukterna tyst och utan onödigt höga ljudnivåer.

Allt detta tillsammans med den medföljande garantin på 2 år gör att Alessi Plissé blir en citruspress som vi starkt rekommenderar!

Viktiga specificationer

 • Vikt:2500 gram
 • Effekt/Spänning:80 Watt
 • Material:BPA-fri plast, 18/10 rostfritt stål
 • Tål maskindisk:Kon och Silinsats kan diskas i maskin

Enkel och praktisk: Bosch Citruspress

Här har vi en svårslagen och simpel citruspress från Bosch! Detta är en kompakt och lite mindre citruspress som samtidigt kommer med en stor, borttagbar och praktisk juicebehållare på 800 milliliter. Tack vare att presskullen även är helt universal, innebär det att den passar precis lika bra för små som stora frukter.

För att extrahera så mycket fruktjuice som möjligt, använder sig pressen även av en lätt, reverserande rotation som gör att du enkelt kan kontrollera mängden fruktkött i slutprodukten.

Som pricken över i:et är den väldigt enkel att rengöra i diskmaskin. Bara att blocka isär behållare från övriga delar och skicka in den. Kombinerat med det medföljande överdraget blir detta en citruspress som verkligen konkurrerar på topplistan!

Viktiga specificationer

 • Vikt:900 gram
 • Effekt/Spänning:25 Watt
 • Material:Plast
 • Tål maskindisk:Alla lösa plastdetaljer kan diskas i maskin

Köpguide för citruspressar

Så vad ska man nu kolla på för en citruspress? Vi tänkte bena ut de här nedanför så att du enkelt kan göra rätt val när det är dags för köp!

Elektrisk eller manuell?

Det finns både elektriska och manuella citruspressar. Båda har sina för- och nackdelar och vad du föredrar är en smaksak. Det finns inget som säger att den elektriska är bättre än den manuella utan de kan vara lika effektiva, det beror mer på din handkraft i den manuella och kapaciteten hos den elektriska.

 • Välj en elektrisk om du: Kommer pressa mer och ofta. Dessa är smidigare och ofta snabbare att använda.
 • Välj en manuell om du: Inte har några problem att ta i lite själv samt kanske inte komma pressa juice för en familj på 4 medlemmar varje dag.

Alternativ till en elektrisk modell

Om du landar i att du vill ha en elektrisk citruspress så kan det vara bra att först även kika på en slowjuicer eller en råsaftcentrifug.

Alla maskinerna kan göra färdigpressad juice. Det som skiljer är lite hur de gör och utifrån vilka råvaror. Så ta en titt ifall du vill ha ännu fler möjligheter.

Material

Vissa citruspressar i plast kan upplevas som klenare än de i metall men det behöver absolut inte vara så. Det finns bra och effektiva citruspressar av båda materialen och det är inte säkert att materialet bestämmer kvaliteten.

Precis som med andra faktorer gäller det för dig att hitta det alternativ som du tycker passar dig bäst och vad som passar in i ditt hem.

Det finns även modeller i trä. Vi har tyvärr inte med någon i vår topplista men det finns absolut bra modeller om man letar lite.

Storlek

Storleken brukar avgöra främst två saker och båda dessa är bra att ha i åtanke när du väljer modell.

 • Hur mycket plats tar den: Oftast när man köper stora maskiner eller prylar till köket kommer man på först efter att man inte riktigt har plats för dom. Citruspressar finnas i massvis av storlekar, vissa får t.o.m plats i besticklådan. Så tänk lite på vart du kan förvara den innan köp.
 • Kapaciteten när du pressar: Många modeller har en behållare som du pressar ner direkt i. En större modell kommer oftast med en större behållare vilket är smidigare om du ska pressa väldigt mycket. Försök fundera över hur du kommer använda din citruspress och välj någon som klarar den nivån.

Sammanfattning

Ett glas färskpressad juice är en underskattad törstsläckare både vid frukostbordet och som en uppfriskande drink under varma sommardagar. Förhoppningsvis har vår topplista inspirerat och hjälpt dig att hitta en citruspress som du gillar. Det är också en enkel och förhållandevis billig investering till ditt hem.

Gemensamt för alla produkter vi presenterar i topplistan är att de håller måttet. Du får ut mycket saft för pengarna och du behöver inte anstränga ekonomin mer än nödvändigt. Sedan, när du väl köpt din citruspress är det enkelt. Det är bara att dela frukten och pressa!

Hjälpsamma källor