Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa dammsugaren 2023

Bäst i test för dammsugare: Köpguide och topplista med 8 dammsugare

Uppdaterad:

Hemmets bästa vän måste ändå vara dammsugaren, och med ett stort utbud av detta kan det kännas svårt att veta vilken man ska välja. Något vi vet är däremot att det finns en som passar perfekt för dig och ditt hem.

Vi kommer här nedanför att gå igenom åtta olika dammsugare vi har letat fram, och som vi kan rekommendera till dig utefter vad du letar efter.

Vilken är den bästa dammsugaren?

Bästa dammsugaren: Electrolux UltraOne EUO9GREEN

Electrolux EUOC9GREEN är en kraftfull dammsugare som kommer hjälpa dig med din rengöring i hemmet. Det är en tystgående dammsugare tack vare dess Silent Air Technology, vilket såklart alltid uppskattas av resterande familjemedlemmar.

Precis som du kan höra på namnet har de försökt minimera dammsugarens påverkan på miljön och den är därför gjord i 70% återvunnet plast. Förutom detta har den en mindre energiförbrukning än vad dammsugare generellt annars har.

Ett högt luftflöde tillsammans med en stark motor och en effektivt munstycke leder till att Electrolux EUOC9GREEN är en dammsugare som vi verkligen kan rekommendera.

Bästa sladdlösa dammsugaren: Dyson V15 Detect Absolute

Att ha en sladdlös dammsugare kan underlätta för dig som vill ha en smidig dammsugning. Med Dyson V15 Detect Absolute har du en kraftfull dammsugare som har en batteritid på upp till 60 minuter på endast en laddning.

Dess inbyggda laser kommer hjälpa dig att se damm som annars lätt missas, vilket gör din dammsugning extra smidig. Att den dessutom automatiskt justerar sugeffekten efter behov hjälper till att få ditt hem rent, utan någon större ansträngning.

Dyson V15 Detect Absolute har ingen påse utan istället en behållare som har en kapacitet på 0,77 liter.

Bästa dammsugaren för hundhår: Miele Complete C3 Cat & Dog

Precis som namnet avslöjar är Miele Complete C3 Cat&Dog designad för dig med hund och katt i hemmet. Det är tack vare dess funktioner, men även på grund av de tre olika munstycken som kommer med. Du har med denna dammsugare en räckvidd på 12 meter så du kommer åt överallt i hemmet.

Miele Complete C3 Cat&Dog fungerar, trots dess namn, oberoende vilken typ av pälsdjur du har i hemmet. Den har en dammpåse med en kapacitet på 4,5 liter, så du behöver inte byta den speciellt ofta. När det är dags finns det en indikator som kommer berätta för dig när påsen börjar bli full.

Bästa tysta dammsugaren: Electrolux PD82-GREEN

Med endast 58 dB är Electrolux PD82-GREEN för dig som letar efter en tyst dammsugare och som ändå inte förlorar sin sugförmåga. Den har ett anpassat bärhandtag för att du enkelt ska kunna flytta din dammsugare från ett ställe till ett annat.

Dammsugaren har en räckvidd på 12 meter, så den fungerar bra för dig som har större ytor att dammsuga. Förutom detta har den en dammpåse som rymmer 3,5 liter och den indikerar när det är dags att byta ut den.

Bästa påslösa dammsugaren: Electrolux Pure C9 PC91-8STM

För dig som söker en vanlig golvdammsugare men som är utan påse har vi Electrolux PureC9 Remote Grip, den har istället en behållare på 1,6 liter som är lätt att tömma för dig som användare.

Denna dammsugare har ett 3D-filter, detta bidrar till maximal mikrodammsfiltrering vilket kommer att ge ditt hem bättre luft än innan. Detta filter behöver heller aldrig bytas ut, så denna dammsugare kräver minimalt med underhåll.

Bästa dammsugaren för allergiker: Nilfisk Elite RCL14E08A2

Som allergiker är det extra viktigt att ha en dammsugare som filtrerar luften från alla olika partiklar. Det är varför vi kan rekommendera Elite RCL14E08A2 till dig som är extra känslig.

Elite-modellerna från Nilfisk har fått utmärkelsen “Seal of Approval” från British Allergy Foundation. Det gäller för dammkvalster, kattallergen, hundallergen och pollen. Dammsugaren kommer också med ett HEPA 14-klassificering på sitt filter.

Elite RCL14E08A2 har även ett ergonomiskt handtag där du direkt kan sätta igång eller stänga av dammsugaren samt justera sugförmågan.

Bästa dammsugaren för husvagn: Shark CV100EUT

En dammsugare utan påse kan vara skönt när det ska dammsugas i mindre utrymmen. Det är en av anledningarna till varför vi rekommenderar Shark CV100 EUT till husvagnen. En annan anledning är att den har en väldigt låg vikt på endast fyra kilo. Du kan alltså ta hem den emellan dina besök till husvagnen om så skulle önskas.

Shark CV100 EUT har en bra funktion som gör att den skiftar sugkraften utefter vilket typ av golv som du dammsuger på. Den har en räckvidd på 12,40 meter, och med denna dammsugare ingår det ett HEPA-filter vilket är tacksamt. Ett HEPA-filter kommer att reducera antalet partiklar som släpps ut från dammsugaren tillbaka till ditt hem, eller din husvagn.

Bästa dammsugaren för mattor: Bissell SpotClean Pro Heat BIS16224

Att kunna få bort fläckar från mattan smidigt kan vara svårt, men Bissell SpotClean ProHeat gör det enkelt för dig. Detta är en specifik mattdammsugare och det är nu ett minne blott att kämpa med att få bort fläckar. Det är inte bara mattor som kommer att räddas, utan den fungerar även på andra material, som kläder och bilklädsel.

Bissell SpotClean ProHeat har en Emergency Spot Cleaner, detta betyder att den lyfter bort fläckar snabbt och smidigt. Du har även Bissell Oxygen Boost Formula som klarar av att avlägsna även de tuffaste och permanenta fläckarna.

Bissell SpotClean ProHeat har två olika vattentankar, en är för rent vatten som rymmer 1,1 liter och den andra för smutsvatten som har kapacitet på 1,4 liter.

Köpguide för dammsugare

Typ av dammsugare

Idag finns det flera olika typer av dammsugare som passar olika behov och i det här inlägget har vi främst fokuserat på golvdammsugare, med några undantag. Detta eftersom att de är de mest mångsidiga modellerna som vi de allra flesta fall kan rekommendera. Vi tänkte dock gå igenom de olika typer av dammsugare som det annars finns att välja på.

 • Golvdammsugare: Detta är den mest mångsidiga dammsugaren och den som de flesta tänker på när de tänker på dammsugare. Eftersom att de går på elnätet har de ofta en bra sugkraft. Du kan också alltid lita på att den finns där när du behöver den som mest utan att behöva tänka på batteri som är urladdat eller liknande.
 • Skaftdammsugare: Skaftdammsugare har blivit ordentligt populära de senaste åren. Det är kanske inte så konstigt eftersom att de bidrar till mer frihet då de oftast är sladdfria och mindre än de traditionella golvdammsugararna. Dessa två egenskaper gör att de passar utmärkt för dig som bor lite mindre.
  LÄS MER: Bästa skaftdammsugaren
 • Handdammsugare: Precis som du kan höra på namnet är en handdammsugare så liten att du kan använda den bara med din hand. Dessa är ett bra komplement till en vanlig dammsugare när du ska dammsuga mindre utrymmen.
  LÄS MER: Bästa handdammsugaren
 • Grovdammsugare: Grovdammsugare är tillverkade och designade för att klara av att dammsuga upp sånt som en vanlig dammsugare inte klarar av. Det kan till exempel gälla byggdamm, cement, spillvatten och liknande.
  LÄS MER: Bästa grovdammsugaren
 • Mattdammsugare: En mattdammsugare är designad för att rengöra mattor, och ofta går den igenom tre steg för att rengöra dina mattor på djupet. Först rengöring, därefter skrubbas mattan, för att till sist dammsuga upp smutsen.
 • Robotdammsugare: För dig som inte orkar eller vill lägga energi på dammsugningen är robotdammsugaren ett alternativ. Dessa finns i flera olika modeller beroende på vilka specifikationer du vill att den ska ha. Den rengör ditt hus medan du jobbar, tränar eller umgås med vännerna.
  LÄS MER: Bästa robotdammsugaren

Välj golvdammsugare efter dina behov

Som vi har pratat om tidigare i det här inlägget har alla hem olika behov och letar därför då också efter olika egenskaper. För vissa är det viktigt med en tyst dammsugare, medan det för andra är allra viktigast en dammsugare filtrerar luften bra.

 • Husdjur: För dig som har husdjur vill du ha en dammsugare som effektivt klarar av att få upp allt hår som ditt husdjur tappar. Kapaciteten och smidigheten kan också vara viktig eftersom man kommer behöva dammsugare oftare. En dammsugare som fungerar bra på mattor och textiler är också att föredra då det ofta fastnar mycket hår där.
  LÄS MER: Bästa dammsugaren för djurhår
 • Mycket mattor i hemmet: Om du har mycket mattor behöver du ha en dammsugare som är effektiv på just mattor. Detta kan vara lite svårare att veta genom att bara kolla på dammsugaren. Men oftast har de olika matt-funktioner eller munstycken speciellt för mattor. Det kan också vara smart att kolla på en mattdammsugare som komplement så att du kan hålla mattorna rena och fläckfria.
 • Allergier: För dig som är allergiker är det viktigt att ha en dammsugare som filtrerar luften bra, så att luften som kommer ut är renare än den som kommer in. Det finns organisationer som testar dammsugare och andra hushållsprodukter för detta, som t.ex. Allergy UK och Astma och Allergiförbundet.
 • Känsliga för ljud i hemmet: Om du har du någon i hemmet som inte gillar höga ljud eller kanske husdjur som är rädda. Här är det specifikt ljudnivån man ska kolla på. Den specificeras i dB och man brukar säga att ungefär 60 dB är normal samtalsnivå.

Specifikationer som du bör titta på

 • Påse eller påslös: För golvdammsugare finns det både de som är utan påse och de som är med dammpåse. Med påse kan det vara svårare att hålla koll på när den är full om det inte finns en indikation för detta. Däremot släpper den inte ut lika mycket partiklar när du byter ut dammpåsen som när du tömmer en behållare.
 • Kapacitet: Hur mycket dammpåsen eller behållaren rymmer kommer att spela roll då detta är en indikation på hur ofta du kommer behöva tömma den eller byta ut den. En större kapacitet betyder att den kan ha mer smuts och damm utan att bli full, vilket i sig kommer spara dig tid och energi.
 • Sugeffekt: Sugeffekten är en viktig aspekt när du letar eftersom en högre sugeffekt oftast kommer betyda att du får ett rent hem lättare. Dock är inte sugeffekten hela historien. Munstycket kommer också spela roll så se till att hitta en dammsugare som har bra kombination av detta.
 • Filter: Olika golvdammsugare kan ha olika filter, och det är något att kolla på då det är vad som avgör hur mycket eller lite av partiklarna som kommer ut i ditt hus igen.
 • Drifttid och laddning: Detta behöver du bara tänka på om du har en dammsugare som är utan sladd. Om den går på batteri är det bra att kika på hur lång tid den går att använda innan den behöver laddas upp igen.
 • Aktionsradie: Detta är räckvidden på din dammsugare. Det är sladdens längd tillsammans med teleskopröret. En längre aktionsradie är alltid att föredra, speciellt om man bor större.
 • Munstycken och tillbehör: För vissa dammsugare ingår det flera olika munstycken och andra tillbehör. Beroende på hur många kan priset höjas. Dubbelkolla vad du verkligen behöver så du inte betalar för tillbehör du inte kommer att använda.

Energiklass på dammsugare

Energimärkningen är inte tillåten att användas längre på dammsugare i EU-länder. Det ska inte längre användas varken i reklam, i butikerna eller på internet.

Det kan bli förvirrande för dig som kund eftersom att du inte kan använda energimärkningarna som en vägledning för vilken dammsugare du ska välja. Eftersom ekodesignkravet fortfarande är kvar finns det dock minimikrav på dammupptagningsförmåga, ljudnivå och maximal energianvändning.

Vanliga frågor

Hur många watt drar en dammsugare?

Detta kan skilja ganska mycket från dammsugare till dammsugare. Allt mellan 20 watt till 2000 watt finns på marknaden. Olika typer av dammsugare drar ofta olika mycket men som tur är finns detta alltid specificerat på dammsugaren så det är lätt att kolla upp innan köp.

Hur ofta ska jag byta en dammsugare?

Beroende på hur du tar hand om din dammsugare kommer den hålla olika länge. Om du verkligen sköter om den kommer den antagligen att hålla i upp till 10 år.

Hjälpsamma källor