Bästa diskstället 2023

Bäst i test för diskställ: Köpguide och topplista med 8 diskställ

Uppdaterad:

Bästa diskstället.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vid mycket disk är det viktigt att du har en bra plats där dina tallrikar och glas kan torka på. Här kan ett riktigt hållbart diskställ vara räddaren i nöden.

I detta inlägg går vi igenom marknadens bästa diskställ, samt ger dig köpråd och viktiga saker att tänka på i vår köpguide. Vi rekommenderar att du tittar extra noga på vårt toppval, Dorre Disa, som vi anser vara det bästa diskstället på marknaden just nu.

Vilket är det bästa diskstället?

Bästa diskstället: Dorre Disa

Dorre Disa är ett diskställ som levererar två plan och dimensioner på 32x47 centimeter. Stället är tillverkat i kromat järn och har en praktisk och genomtänkt design som ger dig gott om plats för allt ifrån tallrikar och glas, till muggar och bestick.

Den har en rimlig prislapp, en stabil bas, och en enkel formgivning som passar in i de flesta köken. 

Smart diskställ: Brabantia Foldable

Om du är ute efter ett hopfällbart diskställ så är Brabantia Foldable modellen du ska kolla på. Här får du en praktisk konstruktion som låter dig placera tallrikarna på ovandelen av diskstället. Därtill får du även en hållare där du placerar dina bestick.

Slutligen får du en mörkgrå och stilren design som passar in i de flesta moderna hemmen. Vill du ha ett hopfällbart diskställ så är detta ett mycket bra val.

Smart diskställ: Joseph Joseph Extend

Nu kommer vi till ett diskställ som har en lite mer avancerad konstruktion. Joseph Joseph Extend är diskställ med bara ett plan, men som ändå låter dig placera allt ifrån bestick och glas till tallrikar och vinglas. En fördel med denna modell är också att den har en integrerad dränering som tar bort allt överflödigt vatten.

Diskstället har en stabil bas och så kallade ”non-scratch” piggar som garanterat håller alla dina saker på plats utan att repa dem. Sist så är även basen justerbar, så att du kan välja storlek efter hur myckte disk du har så slipper den ta upp mer plast än nödvändigt.

Bästa lilla diskstället: Simplehuman Compact

Nu kommer vi till en av de roligare produkterna på topplistan. Simplehuman Compact är ett diskställ med en otroligt kompakt design som mäter enbart 19,5 centimeter i höjden och 30 centimeter i diameter. Här får du en konstruktion helt av rostfritt stål - ett material som förlänger hållbarheten.

Du får även plats för alla dina essentiella tillbehör såsom bestick, tallrikar och glas.

Bästa diskstället i trä: Zeller

Här har vi en pålitlig produkt i en snygg design. Diskstället Zeller är en modell helt tillverkad i bambu som ger dig en varm och naturnära känsla i köket. Konstruktionen består av två plan som totalt rymmer omkring 21 tallrikar.

Måtten på stället är 42x35x27,5 centimeter och den totala vikten är endast 780 gram. Vill du ha ett diskställ som tar dig närmare naturen så är Zeller ett val som du bör kika närmare på.

Snyggaste diskstället: Eva Solo Foldable

Eva Solo Foldable är diskstället på topplistan som tar priset som den snyggaste modellen. Generellt så är ett diskställ inte en speciellt charmig detalj i köket, men denna vänder helt på detta.

Tack vare sin unika konstruktion så samlar Eva Solo Foldable upp det överflödiga vattnet som du sedan kan tömma din diskho. Du får även en konstruktion av plast och rostfritt stål som inte repar din disk. Slutligen mäter den 31 centimeter i diameter och har en total höjd på 18 centimeter.

Bäst billiga diskstället: Nordiska Plast

Om du bara vill ha funktionalitet och inte tänker så mycket på design och avancerade funktioner så är Nordiska Plast modellen för dig. Här får du nämligen ett diskställ helt tillverkat i plast. Trots det så kommer den med en hög kvalitet som räcker längre än man förväntar sig.

Nordiska plast ger dig plats för samtliga saker du behöver diska tack vare sitt integrerade tallriksställ, bestickhållare, och glasnät. Den kommer med en längd på 49 centimeter, en bredd på 36 centimeter och en höjd på 11 centimeter.

Bästa diskstället för nappflaskor: Twistshake

Twistshake är en produkt som är speciellt framtagen för barnfamiljen. Den kommer med fyra avtagbara ärmar där du placerar nappflaskor, lock och spenar. Du har därefter möjlighet att placera upp till åtta flaskor åt gången, samtidigt som den skyddande basen med kanter minskar fläckarna på bänkskivan genom att samla upp det överflödiga vattnet.

Hela konstruktionen är diskmaskinssäker och samtliga delar är fria från BPA, BPS och BPF. Vill du ha ett diskställ för nappflaskor så är detta den bästa modellen.

Köpguide för diskställ

  • Material: Det viktigaste med materialet är att du väljer en modell som har ett skonsamt material som inte repar din disk. Vanligast är att du hittar modeller som kommer med antingen silikon eller någon annan typ av beläggning som håller din disk säker från repor. Här är det också viktigt att du väljer en modell som har ett material som inte rostar. När du använder vatten så blir rost automatiskt en del av ekvationen.
  • Storlek: Storleken på diskställen varierar från modell till modell. Här är det upp till dig att välja en modell som inte bara passar i köket, men som också får plats i dina förvaringsutrymmen. Fundera kring hur stort diskstället verkligen behöver vara, samt hur många tallrikar, glas och bestick du ska få plats med.
  • Våningar och användning: Diskställ kommer oftast med antingen en eller två våningar. Beroende på hur många ni är i familjen så behöver ni olika mycket plats att ställa disken. Fördelen med två våningar är att du har separata våningar för varje tillbehör, men så länge diskstället fyller sin funktion så fungerar båda alternativen precis lika bra.
  • Med eller utan droppbricka: Droppbrickan är till för att samla upp överflödigt vatten som droppar från disken. Om du vill undvika vatten på diskbänken så rekommenderar vi att du skaffar en modell som kommer med droppbricka. Det finns inga nackdelar med en sådan.
  • Dränering: Vissa diskställ har även dränering som gör att allt vatten antingen kan rinna ner direkt i diskhon eller ner i en behållare som är lätt att tömma. Väldigt användbart och smidigt speciellt om man har mycket disk då det blir mer vatten.
  • Hopfällbart eller inte: Hopfällbar eller inte spelar störst roll om du inte har så mycket utrymme att förvara den på, men ändå inte vill ha diskstället framme hela tiden. Har du trångt med utrymme så är detta en praktisk funktion som du bör leta efter.
  • Hur det kan monteras: Vissa modeller kommer i ett stycke, medan andra modeller har olika delar som behöver monteras ihop. Oavsett vilken typ du väljer så fyller alla sin funktion, dock kan det vara jobbigt att behöva montera upp och ner diskstället varje gång du ska använda det. Vi rekommenderar därför att du väljer en modell med så få löstagbara dela som möjligt. Undantag finns, speciellt om du har flaskor eller liknande.

Vanliga frågor

Vilket är det bästa diskstället med droppbricka?

Utifrån vår research och efter att ha kollat på marknadens utbud så rekommenderar antingen Dorre Disa eller Brabantia Foldable beroende på om du vill ha en hopfällbar modell eller inte.

Hur förhindrar man att diskstället rostar?

Det bästa sättet att förhindra rost är att välja en modell som inte är gjort av material som kan rosta. Men om du skulle råka ha en modell som kan rosta så är det bästa du kan göra att se till att den blir så torr som möjligt efter varje användning, samt att du inte väntar för länge med att torka upp vattnet.

Hjälpsamma källor