Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa elhyveln 2023

Bäst i test för elhyvlar: Köpguide och topplista med 3 elhyvlar

Uppdaterad:

Att hyvla trä är någonting som kräver både uthållighet och precision för att arbetet ska kunna utföras på ett säkert och effektiv sätt. De traditionella, manuella versionerna kan dock vara ganska slitsamma mot våra kroppar och armar. Det har därför utvecklats elektiska versioner som gör jobbet både smidigare och snabbare. En elektrisk hyvel kan göra stor skillnad för hemmarenoveringar och är utan tvekan ett verktyg som underlättar behandlingen av trä dramatiskt. Vi har i denna artikel samlat ihop de allra bästa modellerna ute på marknaden för att göra ditt val enklare. Högst upp på listan hittar du vår favorit, Bosch DIY PHO 3100. En extremt kraftfull elektrisk hyvel som ger bästa resultatet i alla lägen.

Vilken är den bästa elhyveln?

Bosch DIY PHO 3100

Här har vi DIY PHO 3100, en kraftfull elektrisk driven hyvel med en 750W motor. Hyveln är perfekt för lite mer krävande jobb och har därför ett hyveldjup på upp till 3,1 millimeter.

För att din verkstad inte ska bli allt för smutsig kan du enkelt sätta fast en dammsugare eller dammpåse på det dubbelsidiga utmatningssystemet. Styrskenan hjälper dig också att få en så perfekt och rakt hyvelarbete som möjligt.

Tack vare det högteknologiska och patenterade Woodrazor-bladsystemet blir det fina och jämna ytor hela tiden utan ansträngning under användandets gång.

Alla dessa egenskaper kombinerat med den höga och obelastade hastigheten gör DIY PHO 3100 till en mycket bra och effektiv elhyvel.

Makita KP0800J

KP0800J är en kraftfull elektisk hyvel på 620W från Makita som har kapacitet upp emot 17000 varv/minut. Den ergonomiska designen och gummihandtaget hjälper dig även att få bra stabilitet under användning.

Detta tillsammans med den låga vikten på 2,6 kilo gör KP0800J till en lätthanterlig modell med ytterst bra balans. Rattreglaget på framänden av hyveln ger dig möjlighet att enkelt justera djupinställningarna upp till 2.5 millimeter.

Hyvlingsbredden ligger på 82 millimeter och du kan enkelt och smidigt byta ut hyvelskäret på grund av den smarta designen. KP0800J är ett perfekt val för dig som letar efter en högklassig hyvel som får alla olika slags jobb gjort utan större ansträngning.

DeWalt DCP580N

Den elektriska hyveln DCP580N från varumärket DeWalt har en väldigt smidig och kompakt design som gör hyvling mycket enkel och säker, även för nybörjare. Hyveln väger endas 2,5 kilo vilket gör den lätthanterlig får det bästa resultatet.

Hyveln drivs av ett kraftfullt 18V batteri och klarar av ett hyveldjup på 2,0 millimeter. DCP580N är även designad på ett sådant sätt där den bakre och främre foten är lite tyngre än resten av hyveln, som ger dig optimal stabilitet under hyvlandet.

Motorn ger dig upp emot 15000 varv/minut för en fantastiskt ytfinish, vilket gör denna elhyvel till ett mycket bra alternativ för dig som letar efter maximal komfort, stabilitet och pålitlighet. Elhyveln kommer dock utan batteri och laddare, så det behöver köpas till för ett komplett paket.

Vem behöver en elhyvel?

En elhyvel är en utvecklad och modern form av den traditionella hyveln, som har används av hantverkare sedan urminnes tider. Med hjälp av en metallskärare kan du bearbeta och jämna ut trämaterial. Men detta gamla verktyg är energikrävande att använda och sliter på både rygg och armar. Därför har de successivt bytts ut i folkhemmen mot en elektrisk hyvel, även kort och gott kallad elhyvel.

Med denna smarta uppfinning kan du enkelt utföra de sysslor som en traditionell hyvlare används till, men utan att du behöver trycka eller behandla träet själv. En elhyvel gör istället jobbet åt dig.

Med en elhyvel kan du enkelt bearbeta och jämna ut trä. Men även jämna till kanter. En elektrisk hyvel drivs framåt med hjälp av ett hyveljärn som är monterad på en trumma som roteras. Detta säkerställer att hyveln träffar träet med rätt kraft och hastighet, för att ge ett bra slutresultat.

Vem kan då dra nytta av en elhyvel? Svaret är att alla som normalt använder sig av en traditionell hyvel underlättas av att uppgradera till denna maskin. Dessutom är det en nödvändig investering för dig som planerar ett projekt med trä som huvudmaterial, och som kan behöva behandla eller jämna till dess yta. En elhyvel är en effektiv maskin som inte är alltför kostsam. Den är ett väl värt tillskott i ditt garage.

Köpguide för elhyvlar

Med fler varumärken som etablerar sig på marknaden, fylls sortimentet av elhyvlar på allt mer och mer. Som med de flesta verktyg- och maskiner krävs det noggranna efterforskningar och jämförelser för att kunna välja ett bra verktyg. Framförallt om du inte har några tidigare erfarenheter om vilka funktioner som verktyget behöver ha. Det gäller helt enkelt att sålla igenom det gedigna sortimentet för att kunna hitta guldkornen.

Hyvelns drivmedel är framförallt viktigt att iaktta. Vart ska du använda maskinen och hur länge? Dessutom ska du jämföra maskinernas olika motorer, framförallt dess effekt. Desto högre watt, desto kraftfullare maskin. Hur stark motorn är har avgörande betydelse för hur effektiv elhyveln är under användning. Väljer du en elhyvel med en stark motor investerar du även i en maskin som kommer att hålla längre vid rätt underhåll.

Hur kraftfulla är verktygets hyvelknivar eller skärare? Det är viktigt att de är skarpa för att enkelt kunna jämna ut underlaget. Men utöver detta är det även viktigt att du kan ställa in hur djupt de ska skära. För en mer funktionell elhyvel är det nödvändigt att djupet kan ställas in till minst 1.5 millimeter.

En annan sak som kan ha betydelse beroende på vilken typ av trä du jobbar med, är hur många knivar elhyveln har. Om den maskin du väljer har flera, är det ännu viktigare att motorn har en högre watt, då maskinen annars inte är särskilt effektiv.

Slutligen har vikten stor betydelse. En tyngre maskin kan vara svårare att manövrera. Dessutom är de svårare att transportera och lyfta. En lättare maskin i kombination med en kraftfull motor ger dig mer flexibilitet. Dessutom är den mer skonsam mot din rygg och armar.

Olika typer av elhyvlar

Det finns idag framförallt två olika former av elhyvlar. Dels de som drivs med hjälp av el och sedan de med batteri som drivmedel. Vilken modell som är rätt för dig beror framförallt på två olika faktorer. Vart ska du använda maskinen och hur länge ska du använda den?

Eldrivna hyvlar

Med en eldriven hyvel kan du utföra ditt arbete utan några avbrott. Den pluggas in i närmsta eluttag och jobbar sedan på tills arbetspasset är slut eller det är dags för en liten kaffetår. En elhyvel kan bekymmersfritt användas där du har tillgång till ström. Nackdelen är då om du vill kunna använda den utomhus eller där det finns begränsat med ström.

Batteridrivna elhyvlar

Med en batteridriven elhyvel får du helt klart en hel del fördelar. Dessa maskiner är särskilt utvecklade för att kunna användas överallt, även där eluttag är svåra att nå. Detta gör batteridrivna elhyvlar multifunktionella och enklare att ta med på jobb eller till sommarhuset.

Batteriet laddas upp med hjälp av medföljande laddare. Någonting som är väl värt att ha i åtanke är hur snabbt batteriet laddas upp. En längre laddningstid kan begränsa din användning, medans ett snabbladdat batteri ger dig mer tid att jobba på. Batteridrivna elhyvlar är vanligtvis något tyngre än eldrivna och kräver lite mer energi för manövrering.

Säkerhet och hantering

En hyvelskärare drivs i de flesta fallen med hjälp av antingen el eller batteri. Båda versionerna är utrustade med kraftfulla motorer och starka skärare, vilket kan göra dem farliga. Håll barn och fingrar undan maskinen och använd en elhyvel under kontrollerade former.

Om du har en eldriven hyvel är det viktigt att den inte lämnas inkopplad, då detta kan leda till att maskinen startas oplanerat och skadar ytor eller dig själv. Förvara den oåtkomligt för barn och på en säker plats som inte är för högt upp. En elhyvel kan väga upp till 7-8 kilo eller mer om det är en kraftfull modell. Om den förvaras på en plats som är svår att nå finns det risker för att den inte kan nås på ett säkert sätt.

Några funktioner som är värt att kika lite närmare på för en säker hantering är om maskinen du valt är utrustad med en stopp- och start knapp, vilket gör att du enkelt kan styra och reglera maskinen efter yta och behov. Om maskinen har en inbyggd dammsugarfunktion, är detta även ett stort plus. Denna funktion suger upp damm och spån, vilket håller ytan du jobbar på ren och ger dig en bättre översikt.

Skvättande dammpartiklar kan leda till en försämrad syn och därmed att fler skador uppstår. Bär alltid skyddshandskar och skyddsglasögon för att skydda dig själv. Man kan aldrig vara nog försiktig, använd en elhyvel med ett gott omdöme.

Hur vi valde topplistan

Varför inte underlätta behandling och justering av kanter med en elhyvel? En traditionell hyvel kan verka mer lockande att köpa med sin prislapp på några hundralappar. Men en vanlig hyvel är oftast rangligare, svårare och använda och sliter rejält på armar och rygg.

De kan absolut vara bra för enstaka jobb, men om du planerar att använda en hyvel mer än så kommer du finna en elhyvel som en stor lättnad. Skillnaden mellan de båda är markant. Men hur kan du då avgöra vilken hyvel som är värd sin prislapp och vilken modell som passar dig bäst?

För att kunna göra en rättvis bedömning, krävs det en hel del efterforskning. Vi har läst och grundat mängder av varianter av elhyvlar. Funktionerna mellan olika elhyvlar skiljer sig inte så mycket åt, det är därför viktigt att kika på extra funktioner som stabilitet, om maskinen suger upp damm och hur greppvänlig den är att använda för att kunna särskilja dem åt.

Vilken form av drivmedel som verktyget har är även en viktig del som kan ha avgörande betydelse för vilken du slutligen väljer. Utöver detta är det även viktigt att du kan justera maskinen efter dina behov. Så vi jämförde även maskinernas olika hyvelskärare och inställningar. Dessa punkter hade betydelse för vilka elhyvlar vi slutligen inkluderade på topplistan.

Genom att besöka och läsa olika inlägg på forum för hantverkare, kunde vi jämföra våra utlåtanden med kundernas favoriter. Detta gav oss en ännu bättre överblick över hur maskinerna presterar i det långa loppet. Med en bättre överblick fann vi våra betyg och jämförelse rättvisa och pålitliga. Oavsett vilken typ av elhyvel du letar efter, kan du hitta ett exemplar på topplistan som passar både ditt ändamål och budget.

Sammanfattning

Har du tröttnat på att slita ut rygg och armar med en gammaldags hyvel? Kanske letar du efter en utvecklad produkt som är enkel att använda, men som ger ett lika bra slutresultat? Då bör du kika närmare på vår topplista med elhyvlar. Elektroniska hyvlar gör att du kan arbeta smärtfritt utan att behöva trycka hyveln mot träet. Den roterande hyvelskäraren som elhyvlar är utrustade med gör istället jobbet åt dig.

För att du ska kunna investera i en produkt som passar dina ändamål är det viktigt att du jämför maskinernas olika drivsystem, hyvelskärare, kraft och skärdjup. Detta ger dig ledtrådar för vilken maskin som passar dig bäst. Vår favorit som uppfyller samtliga krav är Boschs elhyvel DIY PHO 3100. En helt sladdlös modell som är enkel att ta med och som är enkel att använda.