Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa elvispen 2023

Bäst i test för elvispar: Köpguide och topplista med 5 elvispar

Uppdaterad:

En elvisp är en användbar köksmaskin, som idag går att finna i de flesta kök runt om i Sverige. Med sin praktiska design kan du vispa samman ägg till marängsmeten eller med vissa mer avancerade modeller kan du även blanda samman kakdeg och bröd till en härlig smet.

Vilken modell av elvisp som du behöver, beror helt och hållet på vad du ska använda den till. Maskinens effekt och utformning har framförallt stor betydelse för vilken elvisp som kommer att passar dig allra bäst.

Vi har genom efterforskningar och jämförelser av marknadens utbud skapat en topplista som innehåller våra favoriter. Vi har satt Dualit Canvas som marknadens bästa val. En mycket effektiv maskin som kan användas till ett flertal olika bakverk och matlagning!

Vilken är den bästa elvispen?

Bästa elvispen: Dualit Canvas

Dualit Canvas är inte bara en modell som kommer med hög effekt på 400 watt, den har även utsetts till en utav de bästa modellerna på marknaden av produktexperter och topplistor världen över! Här får du en elegant elvisp med ett ergonomiskt utformat handtag och kraftfull motor för maximal effektivitet och komfort.

Vispen levererar en bred mångsidighet tack vare de många medföljande visparna. Därtill kommer även möjligheten att ta hjälp av den praktiska sladdvindan som låter dig enkelt gömma din sladd efter användning.

Du får även möjligheten att välja mellan fyra olika hastighetsinställningar samt ett turboläge för tillfällen då det ska gå extra fort. Är du ute efter en elvisp med hög effekt och som är ergonomiskt utformad är Dualit Canvas ett passande val.

Egenskaper och specifikationer
 • Antal hastigheter:4 stycken
 • Effekt:400 watt
 • Ergonomiskt handtag:Ja
 • Turboläge:Ja

Bästa premiumvalet: KitchenAid Midline

Midline Elvisp från Kitchenaid är en elvisp som levererar otrolig prestanda i den högre prisklassen. Här får du nämligen inte bara möjligheten att välja mellan nio olika hastigheter, du kan även dra nytta av den specialdesignade “turbovispen” som är särskilt framtagen för att göra att de tröga blandningarna inte längre är ett problem.

Vispen erbjuder en effekt på 150 watt, vilket är den perfekta mellannivån mellan effektivitet och energisnålhet. Dessa underbara funktioner kombinerat med fina kundutlåtanden gör detta till en utav marknadens fördelaktiga premiummodeller.

Egenskaper och specifikationer
 • Antal hastigheter:9 stycken
 • Effekt:85 watt
 • Turboläge:Ja

Mest för pengarna: Bosch MFQ4030

Bosch MFQ4030 är en modell här på topplistan som levererar utmärkt prestanda för priset. Här får du en solid elvisp tillverkad i högklassig plast som inte sviker. Du får även två medföljande vispar och en hög effekt på 450 watt som garanterar att även de tuffaste blandningarna vispas på ett lätt sätt.

Tack vare sina fem olika hastighetsinställningar tillsammans med den integrerade turboknappen kan du enkelt slippa spill genom att progressivt öka hastigheten på vispen.

Som pricken över i:et får du även med en sladdvinda där du smidigt och enkelt kan förvara din sladd efter användning. Med maximal prestanda för pengarna och många valmöjligheter imponerar Bosch på flera områden.

Egenskaper och specifikationer
 • Antal hastigheter:5 stycken
 • Effekt:450 watt
 • Turboläge:Ja

Bästa elvispen med skål: Philips HR3745/00

Här har vi valt ut en lite annorlunda modell i jämförelse med de andra alternativen på vår lista. Philips HR3745/00 står ut från våra andra konkurrenter på så vis att det inte är en handhållen modell. Istället fungerar den nästan på samma sätt som en köksmaskin där du placerar en medföljande skål under vispen, trycker på en knapp och låter maskinen göra resten.

Med denna modell kan du dra nytta av fem olika hastigheter för olika arbetsuppgifter och du kan även köra vispen i upp till 450 watt vilket garanterar en stabil och smidig upplevelse hela vägen.

Philips HR3745/00 har mottagit fina recensioner från nöjda kunder och kommer dessutom med en medföljande bägare som rymmer 3000 milliliter. Är du ute efter en mer “hands-off” upplevelse så är detta ett utmärkt val.

Egenskaper och specifikationer
 • Antal hastigheter:5 stycken
 • Effekt:450 watt

Tystgående: Braun HM3000WH

Braun HM3000WH är kort och gott en prisvärd, funktionell och lättarbetad elvisp som erbjuder fin prestanda för pengarna. Elvispen erbjuder fem olika hastighetsinställningar att välja mellan och ett turboläge.

Dessa hastighetsinställningar kombinerat med dess effekt på 450 watt gör att du enkelt klarar de flesta vardagliga vips- och knådningsuppdrag.

Tack vare Brauns SmartMix-teknik får du en optimal viktfördelning genom att motorn sitter monterad i en vertikal ställning. Denna lilla, men viktiga funktion innebär att vispen hela tiden kommer att rikta rakt ner i skålen. Handtaget är ergonomiskt utformat och med hjälp av den praktiska Easyclick-funktionen kan du enkelt byta mellan visp- och blandningsverktyg.

Enda lilla klagomålet vi har upptäckt kring denna modell är att det kan förekomma en lite “plastig” känsla tack vare dess lätta vikt.

Egenskaper och specifikationer
 • Antal hastigheter:5 stycken
 • Effekt:450 watt
 • Ergonomiskt handtag:Ja
 • Turboläge:Ja

Handburen elvisp eller med stativ?

Elvispen är idag ett oerhört populärt köksredskap. Den uppfanns från början i USA under tidiga 1900-talet och användes först i amerikanska glassbarer för att göra milshakes med. Idag finns det framförallt två olika typer av elvispar. Dels den handburna elvispen som du behöver lyfta själv över smeten för att vispen sedan ska kunna blanda ingredienserna.

Den andra modellen du kan välja mellan är den med redan inbyggd skål. Fördelen med denna typ av elvisp är att du kan lägga i samtliga ingredienser, sätta på vispen och sedan ha båda händerna fria för att kunna pyssla med någonting annat i köket.

Om du föredrar en elvisp med stativ är det dock några saker du ska tänka på. Säkerställ att den inbyggda skålen roteras tillsammans med vispen, för att få en jämn smet och noggrant blandande ingredienser.

Se också till att skålen har en volymkapacitet som passar dig och ditt användande. Det är också viktigt att maskinen du väljer har tillbehör som är enkla att rengöra.

Hur effektiv maskin behöver du?

Motorns watt avspeglar hur kraftfull maskinen är att använda. Ju högre antal watt, desto starkare kan vispen snurra och desto fler hastighetsnivåer kan du normalt sett välja. Om du vill göra ett mer effektivt val och prioriterar att investera i en elvisp med en stark motor, bör du välja en modell som har en effekt på mellan 250-400 watt.

Detta säkerställer att motorn är tillräckligt stark för att även klara lite tuffare ingredienser och kan även användas till blandning av deg, om rätt tillbehör inkluderas.

Nackdelen med en mer kraftfull motor är att de givetvis drar en aning mer energi, om den inte har en miljösmart motor. Men fördelen då är att den blandar ingredienser snabbare och har en kortare drifttid.

Funktioner och hastigheter

Vilka funktioner som elvispen har, visar hur anpassningsbar modellen är för din användning och matlagning. En sak som kommer ha stor betydelse för hur stor kontroll du har under hanteringen är att hastigheten kan justeras mellan olika nivåer.

En modell blir mer optimal om du enkelt kan anpassa maskinen och hastigheten efter vilka ingredienser du blandar ihop.

Om maskinen är utrustad med en turbonivå, kommer du få en ännu mer anpassningsbar maskin. Du kan snabbt vispa till riktigt fluffigt grädde till pannkakorna, eller blanda ihop en härlig sås till potatisen.

Greppvänlighet och stabilitet

Om du investerar i en handburen elvisp måste du säkerställa att elvispen är enkel att använda och har ett skönt grepp.

Framförallt om maskinen har en turbofunktion eller en högre hastighet, kommer elvispen att vibrera mer. Det är då viktigt att du kan få ett skönt grepp och att maskinen har en ergonomisk design som gör att du sliter mindre på axlar och handleder under vispningen.

Stabiliteten är superviktig och om du vill få en riktigt stabil hantering som ger dig utrymme för att förbereda andra saker under processen, bör du istället välja på en elvisp med stativ. Denna blandar då alla ingredienser samman, utan att du behöver bära upp vispen själv.

Elvispens vikt

Slutligen har vikten på elvispen betydelse om du väljer en handburen modell. Ju tyngre modell, desto mer behöver du lyfta och om du planerar att använda elvispen för större mängder eller där det tar lite längre tid att vispa samman allting, kommer vikten ha stor betydelse.

Några hundra gram kanske inte låter så mycket, men kan faktiskt göra stor skillnad om du håller uppe vispen för egen maskin.

Kika på en modell som har en låg vikt, utan att den har en slö motor. En elvisp som har en bra design, kraftfull motor, flera tillbehör och en låg vikt är ett vinnande val om du vill ha en riktigt bekväm hantering.

Om du gör ett övervägande och funderar på vilka funktioner och punkter som är viktiga för dig, kan du göra ett mer skräddarsytt val och kommer dessutom att använda elvispen betydligt oftare.

Sammanfattning

Att använda en elvisp för blandning eller vispning av ingredienser är någonting som de flesta gör i vardagen. Denna maskin underlättar mixning av ingredienser avsevärt och sliter mindre på axlar och rygg. Om motorn dessutom är något starkare klarar elvispar även av att blanda samman degar och allting vispas ihop mycket snabbt.

Beroende på vad du planerar att använda elvispen till, kan det vara värt att kika på lite olika val. Ha i åtanke hur effektiv maskin du behöver och om det är några särskilda funktioner som kommer att underlätta din matlagning.

Om du till exempel ofta rör samman en större mängd ägg eller ofta gör pannkakor till din stor familj kommer en elvisp med stativ till exempel att vara det bästa valet.

Hjälpsamma källor