Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa excenterslipen 2023

Upptäck de populäraste excentersliparna på marknaden: 3 excenterslipar som är bäst i test

Uppdaterad:

Om du gillar att snickra och renovera ditt hem har du säkerligen varit i behov av en slipmaskin av något slag. De flesta slipmaskiner kan hyras, men vanligtvis är prisskillnaden mellan att köpa och hyra en maskin inte alltför stor. Behöver du grovslipa eller kommer att arbeta på större ytor är det en excenterslip som du bör kika på.

En excenterslip är en effektiv slipmaskin som klarar av även tuffare ytor och ojämnheter. Önskar du investera i en funktionell och praktisk excenterslip rekommenderar vi att du kikar på B06050J från varumärket Makita.

Vilken är den bästa excenterslipen?

Makita BO6050J

Funktionella B06050J från kända varumärket Makita är en mycket kraftfull maskin med extrem greppvänlighet. Detta för att ge dig en optimal arbetsposition och mer kontroll på maskinen när du jobbar. Dessutom har maskinen ett dammutsug vid slippapprets hål, vilket minskar damm och andra partiklar från att flyga omkring och hindra dig i arbetet. En ren arbetsyta gör helt enkelt att du kan jobba bättre och minskar också risken för att skador inträffar, då du får en bättre sikt.

För att du ska ha full kontroll kan du enkelt reglera varvtalet beroende på vilket typ av trämaterial du behöver behandla. Med hjälp av de ergonomiskt utformade handtagen som även är gummibeklädda för ett bättre grepp kan du styra maskinen dit du vill.

Makitas excenterslip B06050J kommer vid köp med en MACPAC och är kompatibel med en slipdyna på 150 millimeter och en pappersstorlek på 150 millimeter.

En annan stor fördel är att denna slipmaskin har en väldigt behaglig vikt på endast 2,6 kilo som gör den dels enklare att manövrera, men även lättare att bära omkring. B06050J är därför en väldigt anpassningsbar maskin som passar både jobb och fritid.

Metabo DSX 150

DSX 150 är en tryckluftsdriven excenterslip från varumärket Metabo. Denna maskin är mycket effektiv och utrustad med en kåpa som är både kylisolerande och slitstark, tillverkad av slagtålig plast.

Maskinen är designad för att vara enkel att manövrera, även med en hand och är en något mindre maskin som trots detta är mycket pålitlig. Utöver detta har denna excenterslip en total vikt på endast 1,35 kilo, vilket gör den transportvänlig och kan med fördel tas med mellan olika platser eller renoveringsprojekt.

Men stirra dig inte blind på den kompakta storleken och maskinens vikt. Dsx 150 är extremt multifunktionell och kan användas för olika former av slipningar. Även välvda och jämna ytor som annars kan kräva en mer anpassad maskin. Denna excenterslip kan dessutom användas för både våt- och torrslipning och kan enkelt sammankopplas med ett dammsugaruttag för en mer städad yta och enklare hantering.

Dsx 150 är tack vare sin kompakta storlek perfekt för dig som letar efter en excentermaskin att använda inom jobbet. Ett stort plus är även att den är mer tystgående med inbyggda vibrationsdämpare som även de hjälper till att få en mer ergonomisk arbetsposition. Till detta säljs även maskinen till ett mycket förmånligt pris.

Hikoki SV15YCWBZ

Även varumärket HiKOKI har gjort sitt kända på marknaden tack vare sina mycket väldesignade verktyg och maskiner som underlättar renoveringar och byggprojekt hemma. HiKOKIs breda utbud gör att alla kan hitta en modell som faller dem i smaken och som är inom sin budget.

Deras excenterslip SV15YC är en mycket effektiv maskin med en effekt på 350 W. Omloppsdiametern kan du själv ändra beroende på vilken yta du jobbar med. Diametern som maskinen slipar går enkelt att reglera mellan 2,8 millimeter och 6,2 millimeter.

Detta resulterar i en maskin som är anpassningsbar och funktionell, oavsett vilket trä du jobbar med och hur du vill att slutresultatet ska se ut. Du kan själv även välja hur fint eller grovt du vill slipa och variera hastigheten med hjälp av en inbyggd Turboboost funktion. Totalt har du 6 olika hastigheter att välja mellan för att få en perfekt finish.

För att du alltid ska få en jämn yta har maskinen utrustats med ett Pad Control system. Detta gör att maskinen inte lämnar några slipspår när den sätts på underlaget.

Med SV15YC får du även ett mycket skönt grepp då den har utrustats med ergonomiska handtag, varav ett av handtagen enkelt kan tas bort om du behöver slipa i trånga utrymmen. Du kan även med fördel använda maskinen tillsammans med medföljande dammpåse för en renare arbetsyta. Dammpåsen kan även avlägsnas om du föredrar att slipa utan och vill ha lite mer svängrum.

Det är helt enkelt inte så konstigt att SV15YC från HiKOKI är ett mycket populärt val av excenterslip. Den är effektiv utan att vara alltför otymplig och har många spännande funktioner som gör den till att fröjd att arbeta med.

Vem behöver en excenterslip?

En excenterslip kan, till skillnad från andra slipmaskiner användas på flera olika ytor och material. Detta gör den därför mer multifunktionell än andra slipar och en väl värd investering för dig som älskar att renovera hemma eller arbetar som snickare.

Men den stora fördelen med just denna form av slipmaskin är att den även kan användas på sten och metall om du byter ut slippapperet mot en mer finkornig. Ett annat populärt användningsområde är att använda maskinen för att polera bland annat bilar för att lacken ska se som ny ut igen.

Funderar du på vilken typ av slipmaskin du ska köpa? Vi rekommenderar en excenterslip då den både kan grov- och finslipa kan du få mera gjort med ett och samma verktyg. Den kostar något mer än andra slipmaskiner, men då den är så pass multifunktionell och du inte behöver investera i flera olika verktyg kommer du trots att spara både tid och pengar.

Så vilken typ av excentermaskin passar då dig? För lite hjälp på traven kan du läsa vår köpguide nedan. Där listar vi några punkter och funktioner som du bör kika närmare på och jämföra för att du ska kunna göra ett så bra val som möjligt.

Köpguide för excenterslipar

Att köpa en excenterslip kan vara knepigt om du inte har någon tidigare erfarenhet. Denna maskin är robust och är en grövre form av slip som klarar av tuffare och mer ojämna underlag. Det är därför lite extra viktigt att du planerar ditt inköp och att du kikar på bland annat maskinens storlek, säkerhetsfunktioner och hur den ska hanteras för att maskinen du väljer ska kunna uppfylla dina önskemål.

Vanligtvis har vikten en väldigt stor betydelse för hur lätthanterlig maskinen är. Tyngre maskiner är oftast även större vilket gör att det kan vara svårare att nå hörn, kanter och andra mer svåråtkomliga områden.

Basera därför ditt val på dels vilket material du vanligtvis jobbar med, hur stora ytor du behöver slipa och hur många kanter och hörn du behöver behandla. Om du till exempel behöver slipa en mindre yta med mycket hörn, rekommenderar vi att du kikar på en mindre maskin som kommer åt.

Hur stor yta som du kan slipa på en och samma gång, beror på hur stor diameter maskinens sliphuvud har. Planerar du att slipa större ytor är det därför värt att du investerar i en maskin som har ett större omfång och diameter för att maskinen ska vara så effektiv som möjligt. Desto bredare skiva, desto bättre resultat kommer du även få då maskinen slipar mer jämnt.

Fördelen med just excenterslipar är också att de är väldigt enkla att använda och inte kräver någon förkunskap. Du kan enkelt manövrera maskinen med en hand och slipa med precision. Men för att maskinen ska vara så enkel är det viktigt att den är utrustad med greppvänliga handtag.

Gummibeklädda handtag föredras då det ger en bekväm och ergonomiskt utformad arbetsposition, men andra ergonomiskt utformade handtag fungerar också. Testa dock att den ligger bra i handen och att du kan flytta den framåt utan några svårigheter. För en mer bekväm arbetsposition är det också ett stort plus om maskiner med extra handtag kan tas bort, för att du ska kunna komma åt lättare i hörn och kanter.

Planslip eller excenterslip? Ja, valet beror helt och hållet på vilket underlag du jobbar med. Excenterslipar är designade för att ge en jämnare slipning då den inte vibrerar sandpapperet på samma sätt som en planslip gör. Om du inte har någon tidigare arbetsvana med slipmaskiner kommer en excenterslip dessutom vara enklare att börja med. En allt-i-allo maskin som klarar av fler arbetsuppgifter.

Säkerhet och hantering

En säker hantering är nödvändigt när du jobbar med samtliga typer av större maskiner som till exempel slipmaskiner, sågar eller poleringsverktyg. Underlaget som du jobbar med kommer nämligen att utsättas för tryck och rörelser och dammpartiklar och spån kan träffa dina ögon, försämra sikten och du kan därmed utsätta inte bara dina ögon för fara.

Du kan även skada dina händer om du inte arbetar på ett lugnt, metodiskt och kontrollerat sätt. Var därför noga med att alltid arbeta lugnt, utan stress och att du bär nödvändig skyddsutrustning för att minska skaderisken.

Två saker att hålla lite extra utkik efter vid köp av din maskin är att se om den har utrustats med någon extra form av säkerhetsfunktion som gör att den står ut ifrån mängden. En automatisk stoppknapp minimerar risken för att du ska överbelasta maskinen och en skyddande kåpa gör att du kan hålla dina händer på säkert avstånd från slipplattan.

Var också noga med att välja en excenterslip som ligger stadigt i handen för att du alltid ska ha full kontroll på läget. Man kan aldrig vara nog försiktig.

Hur vi valde topplistan

Excenterslipar är mycket populära att investera i för alla som gillar att renovera och fixa till i hemmet. Det är även ett nödvändigt verktyg för dig som jobbar som snickare.

Maskinen underlättar inte bara slipning av golv, du kan även polera och slipa metall och sten både fin- och grovslipning. Detta gör denna slipmaskinen till den mer effektiva och multifunktionella på marknaden, då du helt enkelt kan utföra mer jobb med ett och samma verktyg.

För att du ska kunna spendera dina slantar klokt har vi skapat en topplista med tillhörande artiklar som är avsedd att inkludera någonting för allas budget och önskemål. Vi började arbetet med att göra efterforskningar på olika typer av slipmaskiner. Bland annat planslipar i jämförelse med excenterslipar för att få en full förståelse för vad som skiljer dem åt.

När det kommer till excenterslipar är det viktigt att du kikar på slipplattan för att få en bra överblick för hur effektiv maskinen är. Ju större platta, desto större områden kan du slipa. Utöver detta är det även viktigt att maskinen är säker och greppvänlig då du oftast kommer att använda endast en hand för manövreringen.

Handtagen ska vara enkla att få ett fast grepp om och maskiner som har en kombination av funktionalitet och bekvämlighet inkluderas slutligen på vår topplista. Extra funktioner såsom reglerbar slipplatta gav maskinen ett högre betyg och en bättre placering. Detta jämfördes sedan med pris och hur enkel den är att hantera generellt för nybörjare.

För att hitta information om olika typer av excenterslipar besökte vi bland annat hemsidor som GDS för bra fakta om vad man ska tänka på vid köp av en excenterslip och hur de fungerar. För att kunna jämföra våra resultat besökte vi även flera andra testpanel som Bäst i Test och Produktexperter.

Sammanfattning

En excenterslip är en större och mer robust form av slipmaskiner som det går att köpa för hemmabruk. Med denna maskin kan du enkelt grovslipa, men även utföra finslipning beroende på maskinens hastighet och vilket slippapper det använder sig av. Desto grövre papper, desto grövre slipning.

En bra excenterslip ska vara stadig, ha bra säkerhetsfunktioner och kunna anpassas för att vara mer multifunktionell och passa fler arbetsområden.

Beroende på vilket material du arbetar med och hur ytan ser ut kan det vara värt att kika på lite olika modeller för att hitta en som faller dig i smaken. För att hjälpa dig lite på traven har vi skapat en topplista med de modeller av excenterslipar som vi rekommenderar.