Köpguide för filéknivar
Att välja rätt kniv för jobbet är alltid viktigt, inte minst när det är till något som kräver lite färdighet som t.ex. att filea en fisk. Detta bör du ha i åtanke när du väljer rätt filékniv till ditt kök:
Bladets material
Vilket material ska man då välja på sin filékniv? Det finns olika material som sticker ut med sina olika egenskaper, men som även påverkar priset som kniven säljs för. Fundera på hur ofta kniven kommer användas och vilket material som fyller sin funktion bäst i ditt hem.
- Kolstål: Kolstål är inte rostfritt, vilket kan bli ett problem med en filékniv eftersom den ofta kommer ha mycket kontakt med vätska. Kolstål är dock väldigt lätt att hålla vasst om man jämför med andra material.
- Keramiskt: Keramiska knivar är ganska lätta och passar kanon för filéknivar. De är mycket hårda och vassa, men kommer oftast till er lite högre pris.
- Rostfritt stål: De flesta västerländska knivar i hög kvalitet tillverkas av rostfritt stål. Detta är ett material som gör att kniven är lätt att rengöra och håller länge. Dock krävs det mer för att hålla kniven vass än de andra materialen.
Andra viktiga egenskaper
Utöver knivbladets material finns det ett par andra punkter som du bör ha i åtanke för att kunna göra ett mer skräddarsytt val.
- Stålets hårdhet (HRC): Kortfattat kan man säga att ju hårdare stål, desto längre bevarar kniven sin skärpa. Däremot är knivblad med en hårdhet som överstiger 64 HRC mer ömtåliga och de kan chippa enklare. Det är då extra viktigt att du förvarar och hanterar kniven på rätt sätt. För filéknivar varierar hårdheten mellan olika modeller. En rekommendation är att kika på en kniv med en hårdhet på mellan 59–62 HRC.
- Laminering: Vissa tillverkare väljer att laminera bladsidorna med rostfritt stål för att ge kniven en bättre finish. Detta gör också att kniven bevarar sin skärpa längre eftersom hårdheten på kniven blir högre.
- Längden på bladet: Beroende på vilken typ av fisk som du oftast köper ska också längden på bladet reflektera detta. Större fiskar kräver en kniv med ett längre knivblad på runt 20 centimeter. Du får istället mer kontroll över kniven om du väljer ett mindre knivblad för små fiskar.
- Tjockleken på bladet: Ett tjockare knivblad ger dig fördelen att kniven är mindre ömtålig. Dessutom bevaras skärpan längre så att du inte behöver oroa dig för att ständigt behöva vässa kniven. Nackdelen är att kniven inte blir lika följsam.
- Greppet: För att du ska kunna använda kniven på ett bekvämt och säkert sätt är det viktigt att kniven har ett skönt grepp. Många filéknivar är försedda med ett laminerat trähandtag vilket också ger kniven ett stilrent helhetsintryck. Gör ett val som passar dig och ditt kök.