Bästa filekniven 2023

Bäst i test för fileknivar: Köpguide och topplista med 6 fileknivar

Uppdaterad:

Filékniv som filéar en fisk.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om du inte är särskilt van vid att laga mat kanske du nöjer dig med en eller två knivar till köket som används till allt. Det är dock troligt att du snabbt skulle märka en stor skillnad om du väl uppgraderade dina knivar och hade särskilda knivar för varje råvara som du hanterar.

Att filea fisk är inte alltid det enklaste. Rätt kniv kommer dock att underlätta markant. Vi har jämfört marknaden och letat fram de bästa filéknivarna inom flera olika kategorier. Vilken är bäst för ditt kök?

Vilken är den bästa filékniven?

Bästa filékniven: Global G-30 Filékniv

Global är ett ledande knivvarumärke och de har även marknadens bästa filékniv i vår mening. Med G-30 kan du filea fisken och skiva laxen i perfekta skivor utan några svårigheter. Knivbladet har en längd på 21 centimeter och passar därför både små och stora fiskar.

Kniven är lång och följsam för att du enkelt ska kunna filea fisken du har fångat eller köpt. Eftersom bladet är smalare kommer du lätt åt under skinnet och kan även bena ur fisken för en bättre smak.

Precis som samtliga knivar ur denna serie från Global är även G-30 tillverkad av den särskilt utvalda stålblandningen Cromova 18. Detta ger kniven en optimal balans så att den ligger skönt i handen. Dessutom gör det kniven mer robust och eggen bevarar sin skärpa längre.

Bästa för större fiskar: Zwilling Kramer Sujihiki Filékniv

Kramer Sujihiki är en utvecklad filékniv från Zwilling. Med denna kniv kommer du kunna laga fisk hemma utan svårigheter. Bladet är tunt för att kunna skära igenom råvaran på ett smidigare sätt. Knivbladets kärna i SG-2 stål ger också kniven en bättre skärpa.

Denna kniv är tillverkad enligt den japanska knivtraditionen och har en design som gör att den verkligen sticker ut från de andra knivarna i köket. En snygg detalj som imponerar.

För att ge dig ett skönt grepp när du filear fisken har handtaget tillverkats av träslaget Micarta. Ett mycket hållbart val som också ger kniven sitt karaktäristiska drag. Letar du efter en snygg och praktisk kniv för större fiskar är denna perfekt. Knivbladet är något längre på 23 centimeter.

Bästa billiga filékniven: Satake Houcho Filékniv

Från Satake hittar du denna väldesignade och snygga filékniv Houcho. Ett bra val för dig som prioriterar design och en smart form på dina knivar. Houcho har försetts med ett ergonomiskt utformat handtag i mangoliaträ, vilket ger dig ett skönare grepp. Knivbladet är något mindre på 17 centimeter och passar därför för lite olika köksbestyr.

Trots sin design och användarvänlighet är detta också en mycket prisvänlig kniv som passar de flesta hem. Bladet är utformat för att ge kniven en god skärpa, samtidigt som den gör det säkrare för dig att hacka och skära råvaror. Ett prisvänligt val som vi rekommenderar varmt.

Mycket prisvärd filékniv: Zwilling Four Star Filékniv

Four Star är en filékniv från Zwilling med ett knivblad på 18 centimeter. Knivbladet har en hårdhet på 57 HCR och är därmed mer flexibel än andra knivar. Det för att vara mer rörlig när du filear och för att du ska kunna följa skinnets konturer på ett bättre sätt.

Denna kniv passar för att förbereda både små och stora fiskar till middagen. Four Star är mycket bekväm att arbeta med och har ett greppvänligt handtag i plast som gör att du kan filea mer säkert. Detta är en mycket populär kniv från Zwillings Four Star serie och ett bra val för dig som letar efter en kvalitetskniv som inte kostar skjortan.

Bekvämt grepp: Victorinox Fibrox

Från Victorinox hittar du denna väldesignade filékniv Fibrox. Denna modell har ett knivblad på 20 centimeter och en väldigt klassisk design som gör att den passar de flesta kök. Knivbladet är smalare och tillverkad i rostfritt stål. Handtaget är också särskilt utformat för att du ska kunna arbeta med en trygg och säker hand.

Detta gör att du enkelt och bekvämt kan bena ur och filea fisk utan några svårigheter. Dessutom blir det mindre svinn när du lagar mat eftersom knivbladet är format efter fisken. Skärpan är också optimal för att du ska kunna skiva eller hacka fisken med precision.

Flexibelt alternativ: Victorinox Flexibel

Victorinox har även tagit fram filékniven Flexibel. Denna kniv har försetts med ett mer flexibelt knivblad som gör att du verkligen kommer åt överallt i fisken.

Detta precisionsverktyg i köket är särskilt designat för att användas till fisk. Knivens form gör den också till ett bra val för andra detaljjobb i köket. Knivbladet har en längd på 18 centimeter.

Förutom att kniven är mycket praktisk att använda blir den också en fin detalj i ditt kök. Handtaget är tillverkat av lönnträ och ger kniven därför ett fint helhetsintryck. Om du letar efter en väldesignad och praktisk kniv är ett val för dig.

Köpguide för filéknivar

Att välja rätt kniv för jobbet är alltid viktigt, inte minst när det är till något som kräver lite färdighet som t.ex. att filea en fisk. Detta bör du ha i åtanke när du väljer rätt filékniv till ditt kök:

Bladets material

Vilket material ska man då välja på sin filékniv? Det finns olika material som sticker ut med sina olika egenskaper, men som även påverkar priset som kniven säljs för. Fundera på hur ofta kniven kommer användas och vilket material som fyller sin funktion bäst i ditt hem.

  • Kolstål: Kolstål är inte rostfritt, vilket kan bli ett problem med en filékniv eftersom den ofta kommer ha mycket kontakt med vätska. Kolstål är dock väldigt lätt att hålla vasst om man jämför med andra material.
  • Keramiskt: Keramiska knivar är ganska lätta och passar kanon för filéknivar. De är mycket hårda och vassa, men kommer oftast till er lite högre pris.
  • Rostfritt stål: De flesta västerländska knivar i hög kvalitet tillverkas av rostfritt stål. Detta är ett material som gör att kniven är lätt att rengöra och håller länge. Dock krävs det mer för att hålla kniven vass än de andra materialen.

Andra viktiga egenskaper

Utöver knivbladets material finns det ett par andra punkter som du bör ha i åtanke för att kunna göra ett mer skräddarsytt val.

  • Stålets hårdhet (HRC): Kortfattat kan man säga att ju hårdare stål, desto längre bevarar kniven sin skärpa. Däremot är knivblad med en hårdhet som överstiger 64 HRC mer ömtåliga och de kan chippa enklare. Det är då extra viktigt att du förvarar och hanterar kniven på rätt sätt. För filéknivar varierar hårdheten mellan olika modeller. En rekommendation är att kika på en kniv med en hårdhet på mellan 59–62 HRC.
  • Laminering: Vissa tillverkare väljer att laminera bladsidorna med rostfritt stål för att ge kniven en bättre finish. Detta gör också att kniven bevarar sin skärpa längre eftersom hårdheten på kniven blir högre.
  • Längden på bladet: Beroende på vilken typ av fisk som du oftast köper ska också längden på bladet reflektera detta. Större fiskar kräver en kniv med ett längre knivblad på runt 20 centimeter. Du får istället mer kontroll över kniven om du väljer ett mindre knivblad för små fiskar.
  • Tjockleken på bladet: Ett tjockare knivblad ger dig fördelen att kniven är mindre ömtålig. Dessutom bevaras skärpan längre så att du inte behöver oroa dig för att ständigt behöva vässa kniven. Nackdelen är att kniven inte blir lika följsam.
  • Greppet: För att du ska kunna använda kniven på ett bekvämt och säkert sätt är det viktigt att kniven har ett skönt grepp. Många filéknivar är försedda med ett laminerat trähandtag vilket också ger kniven ett stilrent helhetsintryck. Gör ett val som passar dig och ditt kök.
Hjälpsamma källor