Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa fönstertvätten 2023

Köpguide för fönstertvättar: 8 fönstertvättar som är bäst i test

Uppdaterad:

Ett par riktigt glansiga och rena fönsterrutor kan vara en utav den bästa känslan som finns. Men att göra arbetet och faktiskt få dem rena är nog för många en tråkig syssla. För att göra jobbet både mer effektivt men även lite roligare kan du använda dig av en elektrisk fönstertvätt, eller varför inte en robot som gör allting helt automatiskt? Vi har i denna artikel samlat alla de bästa fönstertvättarna som marknaden har att erbjuda i vår topplista. Ta en extra noggrann titt på toppvalet Kärcher WV 6 Plus, en stilren och fantastisk fönstertvätt som inte gör dig besviken!

Vilken är den bästa fönstertvätten?

Kärcher WV6 Plus

Kärcher WV 6 Plus är förmodligen den mest populära fönstertvätten som går att få tag på och det med all rätt. Fönstertvätten är utrustad med otroligt bra batteritid som låter dig utan problem ta dig an upp till 300 kvadratmeter fönster innan den behöver laddas. Tack vare den implementerade displayen på handtaget får du också en bra översikt på hur mycket drifttid som finns kvar.

Kärcher WV 6 Plus är försedd med innovativa och patenterade sugmunstycken som möjliggör en otroligt snabb och effektiv rengöring med ett enda svep. Den suger upp all smuts och överskottsvatten, och kvar blir skinande rutor utan några som helst ränder.

Dessutom har den ett snabbladdat och utbytbart Li-Ion batteri och en väldigt smidigt tömning av smutsvattnet. Letar du efter en effektiv och pålitlig fönstertvätt som garanterat får jobbet gjort så är Kärcher WV 6 Plus valet för dig!

Leifheit Dry and Clean Fönstertvätt

Leifheit erbjuder ett paketpris för allt du någonsin skulle tänka dig behöva för de perfekta rutorna! I paketet Dry and Clean ingår en fönstertvätt, utrustad med automatisk sugfunktion som gör rengöringen enkel och helt randfri! Den är även otroligt flexibel och funktionell på alla släta ytor och fungerar precis lika bra på speglar, klinkers och duschkabiner.

När städningen är avklarad är det bara för dig att enkelt öppna den stora vattenbehållaren och låta allt smutsvatten rinna ut.

Dry and Clean kommer också utrustad med ett långlivat litiumjon-batteri som har en enastående batteritid på 38 minuter eller 100 kvadratmeter per laddning, allt tack vare sin intelligenta Stand-by teknologi. Leifheit Dry and Clean är verkligen inte en produkt man skojar bort och vi rekommenderar därför starkt att du kikar på den lite extra.

Kärcher WV2 Plus N

Här kommer ytterligare en produkt från Kärcher,  WV 2 Plus N är en fönstertvätt som inte gör dig besviken. Denna är nämligen försedd med ett ergonomiskt utformat handtag som ger dig optimala förutsättningar för att komma åt på de värsta ställena, samtidigt som du får en behaglig användarupplevelse.

Tack vare det innovativa munstycket och en arbetsbredd på 280 millimeter går fönstertvätten som en dans och allt smuts sugs snabbt upp i den lättåtkomliga behållaren.

Kärcher WV 2 Plus har en ytkapacitet på cirka 105 kvadratmeter, vilket motsvarar omkring 35 minuter i batteritid vilket enkelt kan förlängas genom att snabbt ladda upp det installerade litiumbatteriet. Hela maskineriet klockar in på 600 gram, en egenskap som låter dig använda den under en längre tid utan att känna några obehag i armar eller händer.

Kärcher WV 2 Plus kniper en tredjeplats på vår topplista och är en fönstertvätt som passar alla!

Kärcher WV5 Plus N

Som om vi inte skulle få nog av Kärcher! Detta är modellen WV 5 Plus N och den kommer med premiumkvalitet. Fönstertvätten kommer utrustad till tänderna med en arbetsbredd på 280 millimeter som ger dig en snabb och effektiv rengöring. Utöver det kommer den även med två stycken laddningsbara litiumbatteri så att du kan tvätta fönsterna helt utan avbrott.

Batterierna har en drifttid på 25 minuter vardera och en uppladdningstid på 140 minuter. Med en vikt på 1220 gram blir den dock lite tyngre än andra fönstertvättar. För att motverka tyngden är Kärcher WV 5 Plus N försedd med mjuka greppkomponenter på handtaget som ger en mer ergonomisk och behaglig användarupplevelse.

Tillsammans med den stora behållaren för smutsvatten blir detta en kombination som gör att fönstertvättningen går enkelt till. Kärcher WV 5 Plus N är en fönstertvätt som både får bort smuts, men även gör det helt utan ränder.

Bosch DIY Glassvac Solo Plus

DIY Glassvac Solo Plus är en imponerade fönstertvätt från varumärket Bosch som sedan långt tillbaka har utvecklat produkter av väldigt hög kvalitet.

Fönstertvätten är utrustad med Bosch Automotive gummibeläggning som innebär att den glider väldigt lätt på rutorna och ger snabba resultat utan krångel. Den har även en lite kompaktare design, vilket gör det smidigt att komma åt de lite tajtare utrymmena.

Batterikapaciteten är 2,0Ah och spänningen ligger på 3,6V. Denna kombination ger en laddningstid på 130 minuter och en rengöringskapacitet på 105 kvadratmeter (ca 30 fönster) per laddning.

Maskinen väger bara 700 gram vilket gör att den inte bara är väldigt lätt att hantera, men du kan även hålla på ett bra tag innan du blir trött. Bosch DIY Glassvac Solo Plus har verkligen en mängd olika användningsområden då den fungerar precis lika bra för rengöring av fönster, speglar, bilfönster, kakel, duschar och så mycket mer.

Kärscher Multicleaner KV4

Multicleaner KV4 från Kärcher är en glastvättare som inte bara fungerar utmärkt för fönsterrengöring utan har också en mängd andra användningsområden. Genom att använda sig av lätta men snabba vibrationer kombinerat med kontinuerlig återfuktning av ytan kan Multicleaner avlägsna smutsen med enkelhet från nästan alla ytor.

Den kommer helt och hållet försedd med mikrofiberdukar utrustade med kardborrefäste som underlättar hanteringen markant och ger ett perfekt resultat varje gång!

Men, Multicleaner KV4 har också en lätt och kompakt design samt en vikt på bara 1,2 kilo. Detta gör att du snabbt och enkelt kan ändra riktning under rengöringen och komma åt varenda smutsfläck. Dessutom kommer den också försedd med ett otroligt kraftfullt litiumbatteri och en indikator som visar den kvarvarande batteritiden.

Multicleaner KV4 är en stark kandidat på topplistan och är därmed ett högklassigt val som inte bör underskattas.

Kärcher WV1 Plus

Kärcher WV1 Plus är en klassiker som knappast sviker. Just denna fönstertvätt är en lite billigare modell som fungerar perfekt för dig som inte har alldeles för många fönster att tvätta. Den har en batteritid på cirka 25 minuter vilket motsvarar omkring 70 kvadratmeter eller 23 fönster.

För att du lätt ska kunna hålla koll på hur batteriet ligger till kommer den med en integrerad lysdiod som tydligt visar batteristatus. Maskinen har en smutstank på 100 milliliter som du sedan bara tömmer i närmaste vask samtidigt som den också kommer med smarta lösningar för att tvättandet ska gå så smidigt till som möjligt.

Tillsammans med fönstertvätten får du också en sprayflaska och mikrofiberduk och ett 250 millimeter brett munstycke som effektivt suger upp allt vatten. Tack vare dess oroligt lätta vikt på 500 gram och fantastiska pris så blir detta en stark kandidat på topplistan som du inte får missa!

Wolf-Garten EW-M Multi-Star

På vår topplista hittar du även Wolf-Garten EW-M Multi-Star som är en “manuell” fönstertvätt med avtagbar mikrofiberpäls.

Är du inte intresserad av avancerade maskiner så är detta ett perfekt val för dig! Den kommer med ett bred och vinklingsbar “skrapare” som går att justera i olika vinklar upp till 110 grader för att du ska kunna komma åt överallt.

Sedan lanseringen har ingen konkurrerade produkt ens kommit i närheten av dess genuina genomgående kvalitet, ergonomi och funktionalitet. Dessutom kommer EW-M Multi-Star med hela 35 års garanti, så för någon enstaka hundralapp kan du knappast hitta något bättre alternativ!

Om du dessutom kombinerar denna produkt med ett utav deras teleskopskaft kan du enkelt jobba upp till 5,5 meter utan att behöva klättra vilket bara förstärker anledningen till att EW-M Multi Star ska ha en plats på topplistan.

Vad gör en fönstertvätt?

Fönstertvättar är bra maskiner som nästan alla kan dra nytta av på ett eller annat sätt när de ska tvätta sina fönster. Fördelarna är många med den främsta orsaken till att folk väljer att byta till en automatiskt och elektisk fönstertvätt är den smidighet den för med sig.

Tänk för dig själv, hur många gånger du måste byta hand, spraya, torka, och skrapa rutan varje gång. En elektrisk fönstertvätt gör nästan allt detta på en och samma gång! Avskyr du fönsterputsningen för att det är så ofantligt knöligt så kan det vara dags att införskaffa sig en fönstertvätt.

Köpguide för fönstertvättar

Att hitta den bästa fönstertvätten bland tusentals modeller kan vara väldigt svårt, och det är vi väl medvetna om. Här nedan kan du läsa lite kring några faktorer som vi tycker är särskilt viktiga att kolla på när du väljer just en fönstertvätt som passar dig.

Funktion

Det är viktigt att du hittar en fönstertvätt som har alla de essentiella funktionerna som just du är ute efter. Generellt sätt brukar det vara framförallt 2 funktioner som är viktigast.

Du ska kunna spraya och rengöra fönstret med ett verktyg som följer med i paketet. Huvudfunktionen, att suga upp allt det smutsiga vattnet från fönsterrutan så att det inte rinner ner och bildar fula ränder. Det ska vara lätt att suga upp vattnet och därför krävs det en stark sugfunktion som försäkrar dig om att du inte drar runt det en massa på rutan under tiden

Kolla noga på funktionerna och egenskaperna hos fönstertvätten du är ute efter.

Ergonomi

Det är sällan svårt och komplicerat att putsa fönsterna med en elektrisk fönstertvätt, men det kan bli jobbigt för handen och armen om man inte har en korrekt utformad maskin, särskilt om det är många fönster som ska rengöras under samma tillfälle.

Detsamma gäller därför med storleken, det kan vara skönt att ha en stor skrapa som gör att jobbet går snabbt men de är oftast även lite tyngre samt att små och tajta utrymmen kan vara svåra att komma åt. Se till att den är ergonomiskt utformad, skön att hålla i och att du kan komma åt på alla ställen.

Batteri

Batteritiden är ytterligare en viktig komponent i en bra fönstertvätt. Både drifttiden och laddningstiden är bra att ha koll på. Det bästa är att välja den modell som har längst batteritid men självklart är detta helt individuellt. Känner du att det inte finns tillräckligt många fönster i huset för att ta till vara på den fulla batteritiden så kan det vara lönsamt att ta den som kanske är någon hundralapp billigare.

Men det allra viktigaste är att modellen har ett uppladdningsbart batteri, väljer du en som bara drivs av vanliga AA-batterier kan du komma att ångra dig i framtiden.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Att välja ut produkterna till topplistan var verkligen inte en lätt uppgift, men några stora faktorer som spelade in i slutvalet var följande:

Tester: den ska genomgått flertalet tester eller i alla fall kommit högt placerad på andra topplistor och fått bra recensioner för att vi ska kunna rekommendera den.

En annan del var batteriet: det skulle vara ett laddningsbart litiumbatteri som har en drifttid på minst 15 minuter och för att uppnå en plats i topp 5 ska den vara väl över 20 minuter.

Varumärket: modellen ska vara tillverkat av ett känt varumärke som har mycket kunskap och erfarenhet inom denna produktkategori. Detta främst för att säkerställa att du som konsument får en produkt av hög kvalité men också för att underlätta med returer och reklamering.

Kundservicen på stora företag är oftast väldigt smidig att arbeta med och därför höll vi oss till mer etablerade företag för topplistan.

Sammanfattning

En fönstertvätt kan underlätta arbetet hemma markant, särskilt om du tidigare bara har använt dig av en manuell metod. Men, innan du väljer rätt fönstertvätt för just dig är det viktigt att du kikar extra noga på batteritiden modellen levererar samt att den är behaglig att arbeta med, så att du inte får ont i armen efter bara ett fåtal fönster.

Är du inte helt 100 på vilken modell som du ska välj ännu? Då rekommenderar vi att du tar en extra snabbtitt på vår topplista innan du går vidare. Tack för att du läste just detta inlägg och vi hoppas att vi hjälpt dig lite på traven i valet!

Hjälpsamma källor