Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa fritösen 2023

Upptäck den populäraste fritösen på marknaden: 7 oljefritöser som är bäst i test

Uppdaterad:

Med en klassisk fritös kan du snabbt och enkelt laga till dina favoriträtter till helgen. Krispiga pommes eller friterade nuggets är nu bara ett stenkast bort och dina barn kommer att älska att ha en fritös i hemmet.

Däremot är det viktigt att du gör ett genomtänkt val, för att den modell du väljer verkligen ska fylla sin funktion i ditt hem. Vad ska du då tänka på och vilka fritöser är marknadens bästa? För att göra ditt val enklare har vi satt samman denna topplista där vi efter noggranna jämförelser av marknadens utbud har valt ut våra favoriter!

Vilken är den bästa fritösen?

Bästa fritösen: Tefal Oleoclean Pro

Tefals fritös OleoClean Pro är en modell som både är enkel att använda och som har designats med flera utmärkande funktioner. Den stadiga och robusta konstruktionen ger dig även en mer säker hantering.

Denna fritös har försetts med ett filtersystem som automatiskt filtrerar oljan, så att den kan användas gång på gång i maskinen. Detta sparar på resurser och hjälper dig även att minska matsvinnet i hushållet.

Inbyggd timerfunktion hjälper dig också att anpassa tillagningstiden efter de råvaror som du vill fritera och ger dig därför en perfekt yta varje gång. En annan fördel är även fritösens kapacitet på 3,5 liter. Kanske inte marknadens största modell, men lagom storlek för de flesta hem som älskar att äta friterad mat!

Bästa dubbla fritösen: TriStar FR-6937

TriStar FR-6937 har dubbla fritöskorgar vilket gör att du kan fritera flera råvaror samtidigt. För att du ska kunna anpassa fritösen efter det som ska tillagas har den försetts med flera värmeinställningar. Trots sin större konstruktion är den ändå en prisvänlig investering.

Fritösen har en kapacitet på hela 6 liter och tack vare sin effekt på 3600 watt ger den en väldigt jämn värmefördelning och tillredning. Medföljande lock gör att du kan använda fritösen utan risk för att olja skvätter över köket eller orsakar brännskador. En rejäl modell som du kan lita på i alla lägen och ett perfekt val för större familjer eller mindre hamburgerhak!

2-i-1 alternativ: DeLonghi Traditional Deep Fat Fryer FS6067

Traditional Deep Fat Fryer FS6067 är en lite annorlunda fritös. Denna modell går nämligen att använda både som airfryer och klassisk fritös. Helt perfekt om du har lite svårt att välja bland dessa två typer av fritöser.

Maskinen har även ett kylsystem som gör att det yttre skalet håller sig svlare under användning. I kombination med fritösens praktiska lock kommer du få en väldigt säker användning.

Kombination av allt det här plus de olika inställningar och funktionerna som finns att välja mellan ger dig en fritös med mängder av möjligheter.

Bästa billiga fritösen: Champion CHFR030

Champion CHFR030 är vår rekommendation om du är ute efter en lite billigare fritös. Den har en kapacitet på 3 liter och ett väldigt greppvänligt handtag.

Med maskinens Cool Zone-funktion får du en säker hantering där behållaren och det yttre skalet hålls kallt under tillagning. Behållaren är även emaljerad för att vara mer robust och isolera värmen bättre.

Denna fritös har också en justerbar termostat så att du enklare kan anpassa den efter det som ska tillagas. Så trots priset har den en genomtänkta design och flera praktiska funktioner.

Användarvänlig modell: OBH Nordica Pro Digital

Pro Digital från OBH Nordica är en väldesignad och professionell fritös till ett riktigt, riktigt bra pris. Dess display är designad för att göra hanteringen enklare och Pro Digital är därmed ett bra val för samtliga personer, oavsett tidigare erfarenhet.

Fritösen har försetts med ett kylsystem som förlänger oljan du använder så att den kan användas vid fler tillfällen. I det långa loppet bidrar då detta till att du kan spara en rejäl slant framförallt om du planerar att använda fritösen ofta.

Temperaturen kan enkelt justeras mellan 130-190 grader där du på maskinens display kan följa tillagningsprocessen och hålla koll på när maten är klar.

Bästa stora fritösen: Emerio DF-120483

Emerio DF-120483 är en lite större modell för den som ska laga mat åt större sällskap. Den har även flera egenskaper som gör den utmärkande från andra liknande modeller på marknaden.

Däribland säljs den tillsammans med tre stycken korgar, en stor och två små. Du kan välja mellan att laga en större mängd av samma råvara i den stora korgen, eller två olika råvaror samtidigt med de mindre korgarna. Fritösens rostfria behållare ger också maskinen längre livslängd, vilket bidrar till att göra DF-120483 till en prisvärd investering.

Om du letar efter en stor modell som du enkelt kan skräddarsy efter behov, så bör du kika lite extra på Emerio DF-120483.

Bästa lilla fritösen: Mesko MS 4910

Mesko MS 4910 är det bästa valet för dig som kanske inte kommer använda fritösen lika ofta och även gör mindre mängder mat.

Denna modell har en kapacitet på 1,5 liter och tar upp mindre plats i köket, vilket också gör den enklare att förvara och perfekt om du bor mindre. Maskinens reglerbara termostat gör att du kan säkerställa att ingenting bränns vid. Dessutom kan användningen skräddarsys efter de råvaror som du ska fritera.

Locket har försetts med ett praktiskt filter som avlägsnar matos och gör tillagningen mer bekväm. Locket kan också enkelt öppnas med ett knapptryck och gör då hanteringen mer säker. 

Köpguide för fritöser

Förr var det framförallt snabbmatsrestauranger som använde sig av fritöser. Men utvecklingen och intresset för dessa köksmaskiner har gått framåt och det är därför idag även ett väldigt populärt inköp för hushållet. I en fritös kan du på hemmaplan få till riktigt krispiga kycklingbitar eller falafel som du annars måste beställa från din favoritrestaurang.

Om du är sugen på att kunna fritera mat hemma så kommer en fritös vara en väl värd investering. För att du ska kunna göra ett skräddarsytt val är det dock viktigt att du tar dessa egenskaper och funktioner i åtanke.

Storlek

Beroende på hur ditt kök ser ut och hur mycket plats du har att undvara för fritösen kommer det bästa valet för dig att behöva baseras på just detta.

Storleken på maskinen kommer även avgöra hur stor kapacitet den har. Om du vill kunna laga flera portioner vid ett och samma tillfälle så rekommenderar vi att du kikar på en modell som har en behållare på minst 3 liter. Om du bor mindre, så kommer du istället finna en mer kompakt fritös fördelaktig då den kommer vara enklare att förvara.

Vikt

När det kommer till fritöser så kommer vikten inte egentligen ha någon särskilt stor betydelse eftersom den inte kommer att flyttas omkring under användning. Men däremot är det viktigt att den fritös du väljer är rejäl.

Du kommer under hanteringen använda varma oljor och du vill därmed säkerställa att maskinen står stabilt på köksbänken och att den är tillverkad av ett tåligt material som kommer hålla år efter år.

Effekt

För att fritösen ska ha en god värmefördelning och för att oljan därmed ska värmas jämnt, så har maskinens effekt stor betydelse. Oftast är effekten anpassad efter hur stor kapacitet modellen i fråga har. Så överväg hur mycket mat du vill kunna tillaga och om då maskinens effekt kommer att vara tillräcklig för att råvaran ska tillagas jämnt.

Funktioner

Är det några särskilda funktioner som kommer göra en viss modell lite extra skräddarsydd för dig? Kanske du kommer att finna extra tillbehör, två olika behållare, kylsystem eller filtersystem lite extra utmärkande.

Här kommer valet vara högst personligt och för att du inte ska behöva betala extra för funktioner som du ändå inte kommer ha användning för är denna punkt viktig att fundera lite extra på. Det är även viktigt att den modell du väljer är säker att använda och framförallt om du har barn i hemmet som kommer att vara delaktiga i matlagningen.

Rengöring

Matolja kan vara ganska knepigt att få bort. Detta har du säkerligen upptäckt när du försöker skrubba rent kastruller eller stekpannor efter matlagningen. Därför kommer du att finna en fritös med avtagbara delar som kan diskas i maskin som en stor bonus.

Efter att oljan har filtrerats bort kan du ta isär maskinen och säkerställa att fritösen blir helt ren inför nästa användning.

Vanlig fritös vs airfryer

Den kanske vanligaste frågan som dyker upp vid valet av fritös är vad som skiljer klassiska modeller från den lite mer moderna airfryern.

Skillnaden är ganska markant och framförallt tillagningssättet är det som skiljer de både alternativen allra mest från varandra.

En airfryer använder sig av varmluft som cirkulerar och friterar maten, lite som en väldigt effektiv varmluftsugn. Den klassiska fritösen använder olja som värms upp till hög värme där man sen tillagar råvarorna.

Båda har sina för- och nackdelar. Är du ute efter just friterad mat så kommer du förmodligen bli missnöjd om du använder en airfryer. Den ger inte samma resultat som när du friterar i olja. Dock är det du gör i airfryern mer hälsosamt.

Vill du läsa mer om airfryers så kan du göra det här!

Vanliga frågor

Vilken typ av olja kan man använda i en fritös?

Valet av olja kommer att påverka smaken och upplevelsen. Först och främst ska du välja en olja som klarar höga temperaturer. Sen är neutral smak att föredra om du inte vill att det ska ta över smaken från råvaran. Några bra alternativ är solros-, raps-, jordnöts-, eller sojaolja.

Hur ofta bör man byta olja i fritösen?

Vad du friterar kommer avgöra hur ofta du måste byta olja. Vid fritering av fisk eller kött rekommenderas det att oljan byts ut efter varannan användning. För tofu eller grönsaker kan samma oljan användas upp till åtta gånger. Om oljan ändrar doft, smak eller färg bör du dock byta ut den för säkerhets skull.

Vad ska man göra med oljan från fritösen efter användning?

När det är dags att byta ut oljan är det viktigt att du tar till vara på den på rätt sätt. Du ska aldrig hälla olja i vasken, eftersom det kan blockera och förstöra rören när det hårdnar. Bevara det istället i en behållare och sortera enligt instruktioner från den kommun du bor i.

Hjälpsamma källor