Köpguide för gasolgrillar
Typ av gasolgrill
Det finns olika typer av gasolgrillar att välja mellan beroende på dina preferenser och behov. Här är några vanliga typer:
- Grillvagn: En populär typ av gasolgrill som erbjuder stor kapacitet och rörlighet. Grillvagnar har vanligtvis flera brännare och stor grillyta, vilket gör dem perfekta för att laga mat till större grupper. Dessutom har de oftast förvaringsutrymmen för tillbehör och gasolbehållare.
- Klotgrill: En klassisk modell med en rund design och lock. Klotgrillar är utmärkta för att grilla kött och kan erbjuda god kontroll över temperaturen för långsam matlagning. De är också perfekta för indirekt grillning och rökning av mat.
- Bordsgrill: En kompakt gasolgrill som är idealisk för mindre utrymmen, som balkonger eller picknickbord. Bordsgrillar är lätta att flytta och transportera, vilket gör dem perfekta för camping eller utflykter. Trots sin storlek kan de fortfarande erbjuda tillräckligt med matlagningsyta för mindre grupper.
- Grilltunna: En robust och stor gasolgrill som liknar en traditionell kolgrill. Grilltunnor är perfekta för dem som älskar den autentiska grillupplevelsen och vill ha gott om plats för matlagning. De har ofta flera brännare och kan vara utrustade med extra funktioner som sidobrännare eller rotisserie.
Viktiga specifikationer
- Storlek: Storleken är en av de viktigaste sakerna att titta på när du ska investera i en ny gasolgrill. Det påverkar inte så mycket hur din matlagning kommer bli men däremot så vill du inte ha en grill som inte får plats någonstans på tomten. En större grill ger oftast en större grillyta vilket är något att ha i åtanke.
- Vikt: Gasolgrillar är tyngre än t.ex. kolgrillar eftersom att de har flera olika tillbehör och brännare. Det kan kännas otympligt men eftersom att de är utrustade med både hjul och bra handtag så brukar förflyttningen av grillen inte vara så jobbigt som man först kanske kan tro.
- Bredd och djup på grillyta: Med en större grillyta kommer du kunna tillaga mer mat på en och samma gång så det är nästan alltid att föredra. Tänk på att en större grillyta ofta också betyder en större grill, försök att avgöra hur mycket yta du faktiskt behöver.
- Typ av grillyta: Vilket typ av grillyta grillen du kollar på har är inte alltid det första som man reflekterar över men det kan vara en viktig egenskap. T.ex. hur långt det är mellan varje galler och hur det är utformat kommer att bidra till hur din mat blir i slutändan.
- Material på grillytan: Detta är faktiskt en av de viktigaste egenskaperna på din nya grill eftersom att det är en av de faktorerna som kommer bidra till hur din mat blir. Oftast så är grillgallret gjort i antingen gjutjärn eller rostfritt stål. Gjutjärn behöver mer underhåll och kärlek än vad rostfritt stål gör, men det har en otroligt lång livslängd.
- Antal huvudbrännare: Hur många brännare du behöver beror på hur mycket mat du har tänkt att tillaga under din grillning. Är det du och någon mer så räcker det oftast med två brännare. Om du däremot vet att det alltför ofta är större sällskap så är det bra med fler brännare eftersom att du då får större mångsidighet med t.ex. direkt och indirekt grillning.
- Effekt på huvudbrännare: Effekten på huvudbrännaren på en gasolgrill borde ligga någonstans runt 3 kW per brännare. Det som också är viktigt är att brännaren avger en jämn och hög värme överallt.
- Värmefördelning: En jämn värmefördelning är viktig för att undvika ojämnt tillagad mat. Se efter grillar med värmefördelningsplattor eller flametamers som hjälper till att sprida värmen jämnt över grillgallret.
- Gasolbehållare: Tänk på vilken storlek på gasolbehållaren som krävs för grillen och hur lätt det är att byta ut behållaren när det behövs. Se också till att det finns en läsbar gasolnivåindikator för att du enkelt kan övervaka gasolnivån.
- Sidobord eller inte: Sidobord är nästan alltid att föredra om det inte är så att du behöver en gasolgrill som tar så lite plats som möjligt. Detta eftersom att det alltid är tacksamt att ha extra yta där du kan lägga ifrån dig material som du inte använder för tillfället
- Lock eller inte: Lock är nästintill alltid att föredra. Med ett lock så får du inte bara en större variation på hur du kan tillaga din mat men du får också upp värmen snabbare.
- Med eller utan hjul: Ännu en gång – hjul är att föredra. Du vill kunna förflytta din gasolgrill själv utan att förstöra din rygg. De gånger du kan behöva välja en grill utan hjul är om du väljer t.ex. en bordsgrill eller annan mindre modell.
Andra funktioner och egenskaper
- Elektronisk tändning: En bekväm funktion som gör att du snabbt och enkelt kan tända grillen utan behov av tändvätska eller tändstickor. Detta sparar tid och gör grillningen smidigare.
- Sidobrännare: Sidobrännaren är starkare än huvudbrännaren och kommer göra att det som ligger på grillen får en bra och krispig yta. När du grillar kött kommer även köttet bli saftigare då det tillåter det att behålla mer av sin köttsaft.
- Varmhållningsyta: Detta är en egen yta som är gjord för att hålla den färdiga maten varm. Detta är perfekt om du t.ex. grillar för en större mängd människor eller när viss mat tar längre tid att få klar än andra.
- Inbyggd termometer: Med en inbyggd termometer kan du alltid ha koll på värmen innanför locket utan att behöva öppna upp och släppa ut värme.
- Typ av tändning: De nya gasolgrillarna på marknaden har en inbyggd tändfunktion. Dessa kan variera lite beroende på märke men är oftast snarlika. Hur du tänder din gasolgrill kommer vi att gå igenom längre ner.
- Fettuppsamlare: Din gasolgrill har med största sannolikhet en fettuppsamlare. Det som är bra att titta på är hur enkel den är att tömma då du vill ha det så smidigt som möjligt utan att behöva oroa dig för att spilla.
- Höj- och sänkbart galler: Om gallret är höj- och sänkbart kommer det att ge en större mångsidighet. Detta då du då kan välja hur nära eller långt ifrån du vill ha det som ligger på grillen från värmen.
- Timer: Med en timer kommer din gasolgrill att påminna dig om när det är dags att vända på köttet eller när det är redo att tas bort från värmen. En egenskap som underlättar grillningen.
- Skåp och lådor: En större gasolgrill kommer oftast med någon typ av lådor eller skåp där du kan förvara grillmaterial när du inte använder dem.