Vem borde köpa en gjutjärnsgryta?
Som du kunde läsa i vår inledning finns det flera fördelar med en gjutjärnsgryta. En gjutjärnsgryta av generös storlek kan laga mat till många på en gång vilket gör den perfekt till storkok, det stora hushållet eller för dig som tycker om att bjuda andra på mat. Du kan laga praktiskt taget allting i den, allt från givna saker som grytor och soppor av olika slag till söndagssteken.
Gjutjärnsgrytan är dessutom tålig vilket gör att om du en gång har investerat i den så kan den hålla en livstid och den är inte ens svår att ta hand om. Därför är det grytan för dig som vill göra en miljösmart investering. Du köper en gryta en gång, vårdar den ömt och dina barn och barnbarn kan ärva den av dig. Den betalar sig med andra ord många gånger om.
När du lagar mat i en gjutjärnsgryta blir den mör och fin. En bra gjutjärnsgryta går även att ställa in i ugnen vilket gör att om du vill försteka något på spisen för att få fin yta och sedan låta det lagas färdigt i ugnen så går det utmärkt och du behöver inte smutsa ner ett stekjärn först och sedan lägga allt i grytan. Du bara steker upp det som ska förstenas och därefter kan du lägga i allt annat och så skjuts in i ugnen med alltihop. Enkelt, smidigt och bekvämt.
Är du en av alla de som lider av järnbrist så finns det hälsofördelar även för dig. Gjutjärnsgrytan släpper nämligen ifrån sig små mängder järn när du lagar mat, så din mat får ett extra järntillskott helt utan att du behöver göra någonting alls. Järnet som grytan avlagrar är helt ofarligt så du kan bara laga god mat i din gryta och njuta av alla de fördelar som kommer med den.
Köpguide för gjutjärnsgrytor
Vad behöver du då tänka på när du ska välja gjutjärnsgryta? Finns det ens något att fundera över eller är de alla ungefär likadana? Det finns några olika faktorer att ta hänsyn till när du ska välja och de ska vi gå igenom nu.
Storlek
Det finns gjutjärnsgrytor i olika storlekar, de flesta från 3 liter upp till 7 liter. Hur stor du behöver ha beror såklart på hur många som bor i hushållet och som maten behöver räcka till eller om du brukar ha matgäster ofta o.s.v.
Fundera också över vilken typ av mat du brukar laga och som du vill kunna få plats med i grytan. Om du ofta lagar mat som tar mycket plats kan du behöva en större gryta även om maten inte behöver räcka till så många munnar.
Form
Vilken form gjutjärnsgrytan har spelar också roll. Det finns både runda och ovala.
Fördelen med de runda är att de vanligtvis passar bättre på spisen och värmefördelningen kan bli jämnare men även de ovala kan fungera på de större plattorna så formen behöver inte utesluta ett användningsområde.
Fördelen med de ovala grytorna kan däremot vara att de utnyttjar ugnens form bättre och du får ner längre och större råvaror om du skulle vilja. Ta dig en funderare över vad du kommer använda din gryta till mest och välj därefter form och storlek som passar ditt ändamål.
Emaljerad eller ej
Vissa gjutjärnsgrytor är emaljerade och andra är det inte. För matlagningens skull spelar det ingen roll om din gryta är emaljerad eller inte men de tål lite olika behandling.
Den emaljerade grytan tål oftast disk med diskmedel och vissa är till och med tåliga för diskmaskin.
De som inte är emaljerade ska oftast diskas med bara varmt vatten och behöver den grovrengöras kan det givetvis göras men då med andra metoder. Därmed kan sägas att de som är utan emaljerna kan kräva lite mer skötsel och underhåll men en emaljerad gjutjärnsgryta som blir felbehandlad kan bli repad och slitas ut fortare än den som är utan emalj.
Den ena är inte nödvändigtvis bättre än den andra, de kräver bara lite olika behandling och ger dig lite olika förutsättningar att jobba med.
Vikt
Gjutjärn är ett tungt material och för dig som eventuellt lider av värkproblematik eller har andra svårigheter med att lyfta tungt så kan en gjutjärnsgryta kännas som ett onödigt tungt alternativ till matlagningskärl.
Idag finns det dock lättviktsgjutjärn som du kan använda som tycker en vanlig gryta är för tung men som ändå vill kunna ta del av alla de positiva matlagningsegenskaperna som en gjutjärnsgryta för med sig.
Värmetålighet
Innan du köper en gjutjärnsgryta kan du kontrollera hur höga temperaturer de tål. Detta gäller framför allt om du tänkt ha din gryta i ugnen. Olika grytor tål nämligen lite olika temperaturer. Främst hänger det på vilket material som handtagen och lockets knopp är tillverkade i huruvida de tål höga temperaturer eller inte.
Om du vill ha en värmetålig gryta där du slipper hålla reda på maxtemperaturen så investera i en som har handtag och knoppar i stål eller gjutjärn. Dessa tål maxtemperaturen på 300 grader som de flesta ugnar är utrustade med och du slipper därmed tänka dig för innan du ställer grytan i ugnen.
Sammanfattning
Nu har vi presenterat allt vi lyckats gräva fram och allt vi har att säga om gjutjärnsgrytor. Det är sannerligen en användbar och mångsidig pjäs att ha i köket och den kan till och med ersätta vissa större kastruller när du väl vant dig vid hur den fungerar och uppskattar alla dess positiva egenskaper.
Förhoppningsvis har vår topplista givit dig en klar inblick i de många funktioner en gjutjärnsgryta kan ha och på så sätt även inspirerat dig till att ta din matlagning ett steg längre och uppgradera ditt kök med detta fantastiska redskap som står sig år ut och år in. För visst kan gjutjärnsgrytan kännas som en kostsam investering när du står i affären men ha då i åtanke alla år du kommer ha nytta och glädje av den, då blir summan du betalar ganska liten i sammanhanget. Vårda den ömt och den blir din trogna kompanjon i köket under resten av ditt liv.