Bästa gjutjärnsgrytan 2023

Upptäck de populäraste gjutjärnsgrytorna på marknaden: 8 gjutjärnsgrytor som är bäst i test

Uppdaterad:

En gjutjärnsgryta som står på ett bord med lite grönsaker och andra prylar.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Man skulle kunna säga att du inte lagat och ätit riktigt god mat förrän du testat en gjutjärnsgryta. Alla som någon gång använt en kan säkert intyga att det slår det mesta. Gjutjärnsgrytan är dessutom en mycket mångsidig pjäs att ha i köket och kan komma till användning nästan oavsett vad du ska laga. Som om inte det vore nog kan det ha stora hälsofördelar att använda en sådan framför vissa andra matlagningskärl.

Fortsätt läsa för att ta del av mer information, spana in vår favoritgryta Le Creuset Signature, och låt dig inspireras till att skaffa din alldeles egna gjutjärnsgryta redan idag.

Vilken är den bästa gjutjärnsgrytan?

Bästa gjutjärnsgrytan: Le Creuset Signature Gjutjärnsgryta

Här har vi en riktig lirare när det kommer till gjutjärnsgrytor! Le Creuset har här skapat en signaturgryta som verkligen mottagits bra av nöjda kunder. Med över 30 stycken 5-stjärniga recensioner och flertalet topplaceringar i “bäst i test” kan vi inte ignorera den.

Den kommer utrustad med en emaljerad insida som innebär att du med enkelhet kan rengöra grytan, men även förvara mat, utan att grytan rostar. För en energisnål matlagning håller sig även grytan varm en lång tid, även efter att plattan har stängts av. Dessutom blir den då perfekt att servera i också.

Självklart kan grytan även användas på alla olika sorters värmekällor, inklusive induktion. Detta gör den till ett optimalt redskap för användning på all typ av matlagning. Som grädde på moset har den även en livstids garanti samt att den tål maskindisk.

Le Creuset Signature är ett toppval och vår självklara favorit.

Bästa designen: Staub Gryta

Staub Cocotte 4 QT är ytterligare en toppkandidat som visat bra resultat på flertalet tester.

Det är en otroligt stilren gryta med inbjudande design som ger dig den inspiration som krävs under matlagningen! Precis som Le Creuset Signature, så är även denna grytan tillverkad med en emaljerad insida som förhindrar rostning.

Emaljen påminner även lite om en non-stick beläggning som också hjälper till att hindra maten från att bränna fast. Tack vare sina små upphöjningar på insidan av locket, ser grytan också till att vattnet kondenserar på korrekt sätt och faller jämt fördelat över maten.

Är du ute efter en stilren gjutjärnsgryta som verkligen inte sviker så är Staub Cocotte 4 QT rätt val för dig!

Bästa billiga gjutjärnsgrytan: Ronneby Bruk Lätt Stekgryta i Gjutjärn

Denna gjutjärnsgryta från Ronneby Bruk är perfekt för sig som vill ha god kvalitet till en billig peng! Den är utrustad med ett rostfritt handtag med silikonbeläggning för optimalt grepp och en vikt på 2,4 kilo.  

Som du kanske märker, så är denna modell lite lättare än de flesta gjutjärnsgrytor. Detta beror på att Ronneby bruk har kommit fram med en unik gjutningsteknik som ger dig en tunnare gjutjärnsgryta, men ändå med samma egenskaper som en vanlig modell!

Tunnheten bidrar även med snabb uppvärmning och god värmefördelning vilket gör att du kan använda den till så mycket mer än bara grytor. 

Det klassiska valet: Skeppshult Gryta med glaslock

Skeppshult har här låtit skapa en gjutjärnsgryta som ligger på en annan nivå! 

Det är en traditionell gryta med glaslock som också har naturlig non-stick yta av svensk rapsolja som bara förbättras med tiden. Den fungerar även utmärkt att använda på alla typer av värmekällor, oavsett om du känner för att laga mat över öppen eld, eller på din vanliga induktionshäll. Denna klarar det! 

Botten på grytan är hela 5 millimeter tjock vilket ger dig de absolut bästa egenskaperna för maximal värmefördelning och stekyta. Tack vare det integrerade trähandtaget slipper du också bränna dig under matlagningen. 

Men grytan har även en volym på 4 liter. Detta innebär att du utan problem kan laga mat för flertalet personer. I helhet bara en underbar gjutjärnsgryta som fått flertalet goda recensioner. 

Det kompakta valet: Denby Natural Canvas

Natural Canvas från Denby är en rund gjutjärnsgryta för dig som vill ha det där lilla extra. Denna gjutjärnsgryta kommer nämligen med livstidsgaranti vilket innebär att du verkligen inte behöver oroa dig över hållbarheten. 

Tack vare sin unika konstruktion kan grytan användas till mycket mer än din vanliga höstgryta. Den fungerar utmärkt till att sautera grönsaker, men också för tillagning av läckra soppor och fantastiska såser. 

En liten nackdel är dock att den bara rymmer omkring 2,4 liter. Detta är ett litet problem för dig som ska laga mat åt en hel familj, men om du bor ensam eller med en partner fungerar den fortfarande perfekt. 

Natural Canvas är dessutom väldigt energisnål. Tack vare att den är så “liten” så värms den snabbt upp till höga temperaturer och håller den värmen under en lång tid. Perfekt för att sätta fram på bordet och servera direkt ur grytan! 

Är du ute efter en lite mindre men fortfarande otroligt effektiv gjutjärnsgryta, så är Natural Canvas den du ska satsa på! 

Den miljövänliga grytan: Kockums Gjutjärnsgryta 3 L

Kockums är en klassisk gryta, helt tillverkad av 100% återvunnet järn vilket gör den absolut perfekt för naturen, men också ger den goda egenskaper för stekning, bakning och kokning.  

Den har en emaljerad insida, speciellt framtagen för att ge grytan en mer slitstark och reptålig yta. Emaljen bidrar även till att grytan klarar av högre temperaturer, vilket är en perfekt egenskap till recept där du, exempelvis behöver bryna eller karamellisera. 

Locket till grytan är helt tättslutande där allt vatten som avdunstar också kondenserar inuti grytan och bidrar till en saftigare och mer smakfull maträtt. 

Självklart klarar även denna modellen av att användas på alla typer av spisar, inklusive induktions- och gashällar, men kan också ställas direkt in i ugnen. Detta är ett hantverk från Kockums som verkligen inte kommer att göra dig besviken! 

För stora sällskap: Anders Petter Stenfors Gjutjärnsgryta

Anders Petter har under alla tider levererat köksprodukter av hög kvalitet, och detta är inget undantag. Här har vi en oval gjutjärnsgryta som passar till alla hushåll, små som stora. Modellen har nämligen en volym på hela 6,3 liter.  

Den kommer tillverkad i emaljerat gjutjärn som inte bara ger dig goda egenskaper för värmefördelning, men det bevarar även värmen ända upp till kanten. Emaljen gör det även superenkelt att rengöra grytan samt att du kan förvara mat i den över natten utan att den rostar. 

Knoppar finns installerade i locket för att säkerhetsställa att kondensen inte lägger sig runt kanterna, utan istället rinner direkt tillbaka ner i grytan och ger dig de absolut bästa smakerna. 

Serien Stenfors är verkligen serien för dig som ställer höga krav på material, hållbarhet och kvalitet. 

“Oldschool”: Iittala Sarpaneva Gjutjärnsgryta

Iittala Sarpaneva är en gryta som drar oss tillbaka några år i tiden. Grytan designades nämligen under 60-talet och det är verkligen det som ger den dess unika utseende. Trots den gamla designen har den kvarstått i över 50 år och är idag  därför en utav de mest pålitliga genom tiderna. 

Den är helt ugnssäker och rymmer 3 liter, vilket gör den perfekt till i princip all typ av matlagning. Samtidigt som den också passar på de flesta typer av spisar, oavsett om du använder gas-, klassisk eller induktionshäll så fungerar grytan helt perfekt. 

En bonus är att den även tål metallredskap. Är du ute efter en pålitlig klassiker som varit med i årtionden så är Iittala Sarpaneva grytan för dig! 

Vem borde köpa en gjutjärnsgryta?

Som du kunde läsa i vår inledning finns det flera fördelar med en gjutjärnsgryta. En gjutjärnsgryta av generös storlek kan laga mat till många på en gång vilket gör den perfekt till storkok, det stora hushållet eller för dig som tycker om att bjuda andra på mat. Du kan laga praktiskt taget allting i den, allt från givna saker som grytor och soppor av olika slag till söndagssteken.

Gjutjärnsgrytan är dessutom tålig vilket gör att om du en gång har investerat i den så kan den hålla en livstid och den är inte ens svår att ta hand om. Därför är det grytan för dig som vill göra en miljösmart investering. Du köper en gryta en gång, vårdar den ömt och dina barn och barnbarn kan ärva den av dig. Den betalar sig med andra ord många gånger om.

När du lagar mat i en gjutjärnsgryta blir den mör och fin. En bra gjutjärnsgryta går även att ställa in i ugnen vilket gör att om du vill försteka något på spisen för att få fin yta och sedan låta det lagas färdigt i ugnen så går det utmärkt och du behöver inte smutsa ner ett stekjärn först och sedan lägga allt i grytan. Du bara steker upp det som ska förstenas och därefter kan du lägga i allt annat och så skjuts in i ugnen med alltihop. Enkelt, smidigt och bekvämt.

Är du en av alla de som lider av järnbrist så finns det hälsofördelar även för dig. Gjutjärnsgrytan släpper nämligen ifrån sig små mängder järn när du lagar mat, så din mat får ett extra järntillskott helt utan att du behöver göra någonting alls. Järnet som grytan avlagrar är helt ofarligt så du kan bara laga god mat i din gryta och njuta av alla de fördelar som kommer med den.

Köpguide för gjutjärnsgrytor

Vad behöver du då tänka på när du ska välja gjutjärnsgryta? Finns det ens något att fundera över eller är de alla ungefär likadana? Det finns några olika faktorer att ta hänsyn till när du ska välja och de ska vi gå igenom nu.

Storlek

Det finns gjutjärnsgrytor i olika storlekar, de flesta från 3 liter upp till 7 liter. Hur stor du behöver ha beror såklart på hur många som bor i hushållet och som maten behöver räcka till eller om du brukar ha matgäster ofta o.s.v.

Fundera också över vilken typ av mat du brukar laga och som du vill kunna få plats med i grytan. Om du ofta lagar mat som tar mycket plats kan du behöva en större gryta även om maten inte behöver räcka till så många munnar.

Form

Vilken form gjutjärnsgrytan har spelar också roll. Det finns både runda och ovala.

Fördelen med de runda är att de vanligtvis passar bättre på spisen och värmefördelningen kan bli jämnare men även de ovala kan fungera på de större plattorna så formen behöver inte utesluta ett användningsområde.

Fördelen med de ovala grytorna kan däremot vara att de utnyttjar ugnens form bättre och du får ner längre och större råvaror om du skulle vilja. Ta dig en funderare över vad du kommer använda din gryta till mest och välj därefter form och storlek som passar ditt ändamål.

Emaljerad eller ej

Vissa gjutjärnsgrytor är emaljerade och andra är det inte. För matlagningens skull spelar det ingen roll om din gryta är emaljerad eller inte men de tål lite olika behandling.

Den emaljerade grytan tål oftast disk med diskmedel och vissa är till och med tåliga för diskmaskin.

De som inte är emaljerade ska oftast diskas med bara varmt vatten och behöver den grovrengöras kan det givetvis göras men då med andra metoder. Därmed kan sägas att de som är utan emaljerna kan kräva lite mer skötsel och underhåll men en emaljerad gjutjärnsgryta som blir felbehandlad kan bli repad och slitas ut fortare än den som är utan emalj.

Den ena är inte nödvändigtvis bättre än den andra, de kräver bara lite olika behandling och ger dig lite olika förutsättningar att jobba med.

Vikt

Gjutjärn är ett tungt material och för dig som eventuellt lider av värkproblematik eller har andra svårigheter med att lyfta tungt så kan en gjutjärnsgryta kännas som ett onödigt tungt alternativ till matlagningskärl.

Idag finns det dock lättviktsgjutjärn som du kan använda som tycker en vanlig gryta är för tung men som ändå vill kunna ta del av alla de positiva matlagningsegenskaperna som en gjutjärnsgryta för med sig.

Värmetålighet

Innan du köper en gjutjärnsgryta kan du kontrollera hur höga temperaturer de tål. Detta gäller framför allt om du tänkt ha din gryta i ugnen. Olika grytor tål nämligen lite olika temperaturer. Främst hänger det på vilket material som handtagen och lockets knopp är tillverkade i huruvida de tål höga temperaturer eller inte.

Om du vill ha en värmetålig gryta där du slipper hålla reda på maxtemperaturen så investera i en som har handtag och knoppar i stål eller gjutjärn. Dessa tål maxtemperaturen på 300 grader som de flesta ugnar är utrustade med och du slipper därmed tänka dig för innan du ställer grytan i ugnen.

Sammanfattning

Nu har vi presenterat allt vi lyckats gräva fram och allt vi har att säga om gjutjärnsgrytor. Det är sannerligen en användbar och mångsidig pjäs att ha i köket och den kan till och med ersätta vissa större kastruller när du väl vant dig vid hur den fungerar och uppskattar alla dess positiva egenskaper.

Förhoppningsvis har vår topplista givit dig en klar inblick i de många funktioner en gjutjärnsgryta kan ha och på så sätt även inspirerat dig till att ta din matlagning ett steg längre och uppgradera ditt kök med detta fantastiska redskap som står sig år ut och år in. För visst kan gjutjärnsgrytan kännas som en kostsam investering när du står i affären men ha då i åtanke alla år du kommer ha nytta och glädje av den, då blir summan du betalar ganska liten i sammanhanget. Vårda den ömt och den blir din trogna kompanjon i köket under resten av ditt liv.

Hjälpsamma källor