Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa glassmaskinen 2023

Köpguide för glassmaskiner: Bäst i test och hur du väljer rätt glassmaskin för dina behov

Uppdaterad:

Med en glassmaskin på hemmaplan, kan du experimentera med smaker och även testa på att göra lite nyttigare glassalternativ att servera dina barn. Ett smart tillskott till ditt kök helt enkelt och perfekt för dig som inte kan få nog av glass!

Så vilken är den bästa glassmaskinen på marknaden? Vi har satt samman denna topplista med de modeller som står ut från mängden lite extra, så att du sedan kan välja din favorit! 

Vilken är den bästa glassmaskinen?

Bästa glassmaskinen: Wilfa ICMS-C15

ICMS-C15 är en glassmaskin som presterar lika bra som många av marknadens premiumval, men däremot till ett mer förmånligt pris. Så om du letar efter en effektiv glassmaskin så är denna modell från Wilfa ett utmärkt val och även topplistans vinnare. 

Med sin kapacitet på 1,5 liter och inbyggda kompressor kan du tillreda glass på nolltid. Motorn har även en effekt på 150 watt, vilket ger en mycket jämn blandning för en krämigare glass överlag. Designen är också väldigt tilltalande, med en tålig aluminiumkonstruktion står den stadigt under hanteringen och behållaren håller glassen kyld i upp till en timme. 

Bästa lilla modellen: Krups Perfekt Mix GSV2

Krups visar med denna modell att en effektiv glassmaskin varken behöver kosta mycket pengar eller ha en större konstruktion. Perfekt Mix GSV2 kommer att spara plats i köket, samtidigt som ger en glass med en bra konsistens. 

För dig med barn kommer denna modell också med ett litet roligt tillägg. Du kan nämligen följa glassprocessen på maskinens LCD-display. Enda nackdelen är att denna maskin inte har en inbyggd kompressor, vilket gör att det krävs lite mer planering från din sida. Men utöver detta är Perfekt Mix GSV2 en kompakt toppenmodell som vi varmt rekommenderar. 

Flest funktioner/inställningar: Sage The Smart Scoop

Sages glassmaskin The Smart Scoop har med sina många funktioner och val av inställningar kammat hem en väl värd tredjeplacering på topplistan.  

För dig som vill ha fler valmöjligheter under användning och en rejäl maskin som ger en fantastisk glass så är detta valet för dig. Med The Smart Scoop kan du med fördel tillreda både klassisk gräddglass eller mer nyttig sorbet. 

Glassmaskinen är tillverkad helt i rostfritt stål, vilket resulterar i att maskinen är enklare att rengöra och även håller längre. Den rejäla konstruktionen har sedan kombinerats med en motor på hela 200 watt, vilket ger en jämn smet och även skyndar på tillagningstiden avsevärt. 

Bästa billiga glassmaskinen: Champion Glassmaskin

För dig med en mindre budget kommer Champions glassmaskin att vara ett utmärkt val. Här har du en kompakt maskin som trots sin storlek är såväl rymlig som effektiv. Behållaren rymmer 1,5 liter och ger dig möjligheten att skapa smakrik glass på under 30 minuter. 

Glassmaskinen har även designats för att kunna användas till lite olika typer av glass. Experimentera med smaker och blanda ihop en syrlig sorbet, krämig vaniljglass eller en frozen yogurt på nolltid. Maskinen har visserligen ingen inbyggd kompressor, men genom att frysa ner bunken innan användning kan du sedan göra glass till hela familjen! 

Högst kapacitet: Wilfa ICM1S-250

För dig som vill kunna göra mer glass samtidigt kommer istället Wilfas glassmaskin ICM1S-250 att vara ett utmärkt val. Ett något dyrare val på topplistan, men som ger dig flera fördelar tack vare sina många inkluderade funktioner. Här kan du enkelt blanda ihop ingredienser och skräddarsy maskinen efter den typ av glass som du vill tillverka. 

Tack vare den inbyggda kompressorn så krävs det heller inget förarbete och du kan därmed göra smakrik glass när helst du önskar eller det tillfrågas. Med sin kapacitet på 2,5 liter kan du göra glass till både familj och vänner, vilket gör den till en perfekt investering inför

Dubbel behållare: Cuisinart ICE-40 Duo

Här har du glassmaskinen ICE-40 Duo, som ger dig goda möjligheter att laga glass för flera olika tillfällen. Det är också en av marknadens få modeller som har försetts med dubbla behållare. Detta gör att du kan blanda ihop två olika glassar samtidigt eller experimentera med flera smaker. Ett bra val om du har familjemedlemmar med olika favoritglassar. 

Efter att du har fryst in skålarna kan glassmaskinen få glassen klar på under 30 minuter. Det krävs visserligen lite förberedelser från din sida, men går sedan desto snabbare när det väl är dags för glassen att tillredas. 

Större delen av maskinen är även tillverkad i rostfritt stål, vilket är hållbart och ger glassmaskinen en mer balanserad vikt för att den ska stå stadigt under användning. Ett mycket bra val! 

Bästa för veganer: Nemox PRO 1700 UP I-Green

Många glassmaskiner använder sig av ett kylsystem, vilket innebär att du inte behöver frysa ner bunken dagen innan för att ingredienserna ska kallna under användning.

Men alla kylsystem är inte särskilt miljövänliga. Däremot har Nemox tillverkat denna glassmaskin PRO 1700 UP I-Green. Ett miljövänligt val som också är ett utmärkt val för tillredning av vegansk glass. 

Här har du en glassmaskin med mängder av funktioner, automatisk kallhållningsfunktion och en vacker design som gör den trevlig att ha framme i köket och använda. Dessutom har denna modell en bra kapacitet på 1,7 liter som gör Nemox glassmaskin till ett bra val för lite olika stora familjer. 

Snabbaste glassmaskinen: Delonghi ICK6000

På topplistan har vi även inkluderat denna glassmaskin ICK6000 från varumärket Delonghi. En välutvecklad modell som är mycket rolig att arbeta med.  

Vad som gör denna modell särskilt utmärkande är dess tillredningstid. Med ICK6000 kan du servera smakrik glass inom endast 20 minuter, vilket gör Delonghis glassmaskin till ett bra val för barnkalas eller hushåll där det går ut mycket glass. 

ICK6000 har dock en något mindre kapacitet på 1,2 liter, vilket drar ner dess placering på topplistan en aning. Men med sin stilrena design och flera användningsområden är den dock ett ypperligt val för flera olika familjer! 

Cuisinart Style Iced Dessert Maker

Här har du en glassmaskin som verkligen håller måttet. Style Iced Dessert Maker är särskilt anpassad för dig som vill kunna tillreda glass på ett enkelt sätt, men som även prioriterar en modell med en fin design. Denna köksmaskin kommer garanterat att bli ett fint tillskott på köksbänken. 

Glassmaskinen rymmer 1,4 liter, vilket kanske inte gör den till det allra bästa valet för dig som har många glassfantaster i familjen. Men passar mindre familjer eller till dig som bor själv. 

Men en stor fördel är att Style Iced Dessert Maker är särskilt konstruerad för att vara enkel att hantera och rengöra. Så om du tillagar glass ofta kommer det vara mer praktiskt att investera i en glassmaskin som inte är svår att rengöra.  

Nemox Gelatissimo Exclusive

Här har du en glassmaskin som imponerar stort och är ett särskilt bra val för dig som letar efter en modell med inbyggd kompressor och som vill kunna tillaga glass snabbt. Nemox Gelatissimo Exclusive är en mer avancerad modell som har försetts med flera funktioner och en rejäl konstruktion. 

Denna glassmaskin har även ett kylsystem som är utvecklat med miljön i fokus. Nemox har med denna säkerställt att ozonlagret skyddas och detta har sedan kombinerats med roterande blad som blandas ingredienserna med perfektion. Ett utmärkt val för alla glassälskare! 

Köpguide för glassmaskiner

Att köpa rätt glassmaskin för dig behöver inte vara särskilt svårt om du bara har några särskilda punkter i åtanke. Den allra bästa glassmaskinen på marknaden enligt topplistor, behöver därför inte alltid vara den bästa för dig. Om du tar dessa egenskaper och funktioner i åtanke kan du investera i en glassmaskin som verkligen fyller sin funktion i ditt hem!

  • Storlek: En egenskap som många oftast glömmer bort är hur stor maskin man behöver. Glassmaskinens kapacitet kommer också att gå hand i hand med storleken och beroende på hur mycket glass som du vill kunna göra vid ett och samma tillfälle är detta någonting som bör stå högst på prioriteringen.
  • Funktioner och alternativ: Är det några särskilda funktioner som kommer att göra skillnad för just dig? Detta kan vara en extra snabb tillverkning/nedfrysning, inbyggd kompressor eller flera olika inställningar som gör att maskinen kan skräddarsys efter de ingredienser som du använder.
  • Display: När du lagar till en riktigt smakrik glass så vill du oftast att det ska gå snabbt och smidigt. En lättanvänd display kommer här att göra stor skillnad och innebär också att du kan anpassa maskinen bättre, för att få en jämnare glass av rätt typ!
  • Timer: Det är inte många glassmaskiner som idag är försedda med en timerfunktion. Men fördelen med denna egenskap är att du själv kan justera tiden beroende på hur tjock konsistens på glassen som du vill ha.
  • Typ av glass: Det är inte alltid som man är sugen på en krämig vaniljglass, utan istället vill servera något mer läskande och hälsosamt alternativ. Så vilka typer av glassar vill du att maskinen ska kunna tillreda? Detta är också en mycket viktig punkt att ha i åtanke för att du ska kunna göra ett skräddarsytt val!

Vanliga frågor

Hur gör man rent en glassmaskin?

Beroende på vilka material glassmaskinen är tillverkad av bör de rengöras på lite olika sätt. De flesta delar klarar av att diskas i maskin. Men stommen måste däremot torkas rent med en trasa eller handduk mellan användning. Kika i instruktionsmanualen för att säkerställa att du rengör den på rätt sätt.

Kan man göra gelato med en glassmaskin?

Den italienska gelaton skiljer sig lite från den klassiska svenska gräddglassen. För att få till en riktigt god gelato är det oftast enklare att använda en glassmaskin med kompressor. Men kika på den modell som du vill investera i, för att se vad den är särskilt anpassad för.

Kan man göra frozen yoghurt med en glassmaskin?

Lite mer avancerade modeller har oftast ett bredare användningsområde. Med dessa kan du tillverka både sorbet, gelato och frozen yogurt. Så om du vill ha mer valmöjligheter i köket, kan det vara värt att lägga till en slant för att få en maskin som är skräddarsydd efter dig och vad du ska använda den till.

Hjälpsamma källor