Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa gräsfröna 2023

Upptäck de populäraste gräsfröna på marknaden: 7 gräsfrön som är bäst i test

Uppdaterad:

För att få en fin och grön gräsmatta är det otroligt viktigt att du använder bra gräsfrön. Ett bra och tåligt gräsfrö är grunden till ett tätt, grönskande och näringsrikt gräs för din gräsmatta.

Nedan har vi listat de bästa gräsfröna för varje tillfälle, väderförhållande och livsstil. Allt för att du ska känna dig så trygg som möjligt och kan lita på att du kan göra ett bra och informerat val!

Vilka är dom bästa gräsfröna?

Bästa gräsfröna allround: Skånefrö AB Villa Lyx

Villa Lyx från Skånefrö är ett lyxigt gräsfrö som är otroligt prisvärt. Det ger en grönare, tätare och exklusivare gräsmatta, samtidigt som det har en riktigt bra slitstyrka. Detta gör så att gräsmattan får en riktigt bra tålighet mot väder och vind, samt torka och snö. Oavsett vart i landet du bor så är Villa Lyx ett bra val för dig.

Gräset ger en lite mer exklusiv känsla i och med att det innehåller grässorter som gör att gräset växer fortare och kräver mindre klippningar. Det gör att gräsmattan blir fylligare och växtlivet kan frodas. Villa Lyx har en mycket hög vintertolerans och kan stå emot det mesta.

Det är långsamtväxande vilket bidrar till tåligheten och styrkan i gräset. Dessa gräsfröna passar också mycket bra för robotgräsklippare och ger en otroligt tät och hälsosam gräsmatta.

Bästa gräsfröna för sol: Weibulls Extra Green

Alla gräsmattor behöver sol, men för vissa typer av gräs kan det blir för mycket. För mycket sol och värma kan göra att gräsmattan lätt bli torr.

Om din tomt utsätts för mycket sol och värme rekommenderar vi Weibulls Extra Green som vi tycker är det bästa gräsfröet för soliga platser. Det är slitstarkt, fint och tål det mesta. Gräset är långsamtväxande vilket bidrar till att man måste lägga mindre tid på klippningen, vilket även är perfekt för t.ex. robotgräsklippare.

En annan positiv sak är att gräset tål kyla och vinter väldigt bra, en fördel när man bor i Sverige.

Bästa gräsfröna för skugga: Weibulls Skugga

De bästa gräsfröna för skugga är Weibulls Skugga. De tål skugga och näringsfattiga områden och är därför perfekt för dig som har en väldigt skuggig trädgård eller som bor långt upp i landet. Slitagetoleransen är enligt Weibulls själva relativt god och den klarar vinterhalvåret bra.

Weibulls Skugga passar kanonbra att kombinera med Extra Green som vi pratade om här innan. Kombinationen ger en fin gräsmatta som är anpassad efter miljön där den är sådd, som man heller inte behöva klippa allt för ofta.

Bästa gräsfröna för en aktiv familj: Weibulls Gräsfrö Basic

För en aktiv familj, eller för en familj med barn eller husdjur som lätt trampar upp gräset, är Weibulls Gräsfrö Basic det bästa alternativet. Det etablerar sig snabbt och blir grönt väldigt tidigt. Dessutom är det slitstarkt och tåligt, vilket passar perfekt för en barn- eller husdjursfamilj som leker och rör sig mycket i trädgården.

Det etablerar sig lätt på alla typer av gräsmattor, vilket är extra positivt för dig som kanske har en extra sandig eller extra lerig gräsmatta. Detta medför att den kan planteras på exempelvis tidig vår och ändå växa till sig och bli fin och grön på under den sena våren eller tidiga sommaren. Ett bra alternativ för dig som vill ha ett slitstarkt och tåligt gräs till familjevillan helt enkelt.

Bästa snabbväxande gräsfröna: Weibulls Gräsfrö Villa Classic

Om du vill ha ett lite mer exklusivt gräsfrö är Weibulls Gräsfrö Villa Classic gräset för dig. Det är ett robust och slitstark gräs som etablerar sig otroligt snabbt. Dessutom så innehåller det ängsgröe, rödsvingel och engelskt rajgräs vilket bidrar till gräsets grönhet, tålighet och styrka.

Den är en lite lyxigare version av Weibulls Gräsfrö Basic som, precis som den, etablerar sig lätt på alla typer av gräsmattor. Det bidrar till att gräset blir grönt tidigt på våren och att det gror snabbt. Ett bra val för dig som vill ha en lite lyxigare gräsmatta som växer snabbt och som är slitstark.

Bästa gräsfröna för kalla förhållanden: Nelson Garden Villa

Villagräs från Nelson Garden är det bästa gräsfröet för dig som lever högt upp i Sverige där det ofta är långa, kalla vintrar och korta somrar. Gräset gror tidigt, redan vid 4 grader Celsius, vilket passar perfekt för dig som bor på en kall plats. Gräset är speciellt framtagen för villatomten, vilket innebär att gräset är slitstarkt och tål all form av fritidsaktivitet utomhus.

Gräset är tätt och starkt vilket ger intrycket av en grönskande och hälsosam gräsmatta. Något extra positivt med gräset är att gräsblandningen innehåller ämnen som är riktigt bra på att stöta bort ogräs. Gräset verkar alltså inte bara för en grön och fin gräsmatta, utan också för en gräsmatta helt utan ogräs. Gräsfrö Villagräs är helt klart en prisvärd investering om du bort i ett kallt område eller om du har problem med ogräs.

Bästa gräsfröna mot ogräs: Turfline Seedbooster

Turfline Seedbooster är det bästa gräsfröet för dig som vill bli av med både mossa och ogräs på din gräsmatta. Seedbooster har en banbrytande teknik med ingredienser för sådd av gräsmatta som gör att du vinner kampen över det ovälkomna ogräset.

Slutresultatet blir en riktigt snygg och grön gräsmatta, utan varken mossa eller ogräs som kan förstöra hela din plantering. Dessa gräsfrön räcker till en gräsmatta på upp till 60 kvadratmeter och gör det enkelt och effektivt att hålla mossan borta. Aldrig mer behöver du stå och rensa ogräs, Seedbooster gör jobbet åt dig.

Köpguide för gräsfrön

Man ska inte bara gå in och köpa första bästa gräsfröet. Det finns lite att tänka på och här ska vi gå igenom allt du behöver ha koll på.

Nyanläggning eller reparation

Beroende på om du ska så en ny gräsmatta eller reparera din befintliga, så finns det lite olika grästyper som passar bäst.

  • Så ny gräsmatta: Ska du så en ny så kan det vara bättre att använda ett gräsfrö som är långsamverkande och som ger fina resultat efter en längre tid.
  • Reparera gräsmatta: Vill du istället reparera vissa utvalda delar av din gräsmatta så kan det vara bättre med ett snabbverkande gräsfrö, där det är möjligt att se fina resultat snabbt. Detta motverkar att din gräsmatta har kala fläckar under en hel säsong.

Gräsfrön anpassade för din gräsmatta

Miljön och klimatet runtomkring och på din tomt är det som avgör vad du ska ha för gräsfrön. Många faktorer spelar in, inte bara för just valet av frö utan även för hur du måste förbereda. Här är lite saker att tänka på.

  • Typ av jord: Det är viktigt att du vet vilken typ av jord du har innan du sår. Är den lerig behöver den en helt annan typ av tillförsel än vad en sandig jord behöver. När det gäller just jorden så är vilket gräsfrö du har inte alltid jätteviktigt. Det är snarare viktigt att du förbereder jorden på rätt sätt.
  • Sol eller skugga: Många grästyper klarar både sol och skugga, även om för mycket av båda sorterna kan vara skadligt. Det är vanligare att gräsfrön marknadsförs som “klarar skugga bra”, istället för “klarar sol bra”. Det är för att det är vedertaget att de flesta grästyper klarar av sol ganska bra, bara du ger det rikligt med vatten.
  • Vart är gräsmattan: Det är viktigt att välja gräs lämpat för vart i landet du bor. Vissa grästyper klarar ett kallt klimat mycket bättre, medan andra grästyper inte gör det. Det är viktigt att kolla upp vad som gäller för just den gräsmattan som du vill så.
  • Hur används gräsmattan: Om du exempelvis har barn eller husdjur så är ett gräsfrö med extra slitstarkt gräs att föredra för dig. Det gör så att gräset håller sig fint länge, trots att trädgården används flitigt. Om din trädgård inte används för mycket aktivitet utan istället för plantering eller något annat, så kan det istället vara en bra idé att använda ett gräs som är elegant och snyggt istället.

Underhåll

Olika typer av gräsmattor behöver olika typer av underhåll. Vissa grästyper är fina även om de inte klippts på ett tag, medan andra måste klippas regelbundet.

Välj ett gräs som du känner passar dig och din livsstil, och som du har tid att ta hand om.

Etableringstid

De flesta gräsmattor etablerar sig mellan 2 till 4 veckor, vissa mer, andra mindre.

Oavsett vilken typ du väljer så är det alltid bra att vara ute i god tid så man även har tid att förbereda. Tänk också på att regelbunden vattning är otroligt viktigt under den första tiden.

Vanliga frågor

Hur lång tid tar det för gräsfrön att gro?

Det är olika för alla grästyper och gräsmattor, och kan även påverkas av yttre faktorer. Men upp till fyra veckor kan det ta, beroende på grästyp. Vanligast är att gräs gror efter 2-3 veckor, men då är det också viktigt att du vattnar regelbundet.I början måste du vattna lite och ofta så att fröet verkligen gror. Tänk även på att rikta vattenslangen lite uppåt så att vattnet faller ner på fröna som ett lätt duggregn istället för en stark vattenstråle. En stark vattenstråle kan göra så att fröna flyter omkring på ytan och klumpar ihop sig, istället för att komma ned i jorden.

När ska man plantera gräsfrön?

Det optimala är om man kan plantera sina gräsfrön på hösten. Planterar du på hösten hinner de gro innan det är dags för vintern. Sen har du helt nytt gräs som bara ligger under snön väntar på våren och att snön ska smälta bort. En annan fördel är även att det är mindre konkurrens med ogräs under hösten.Det går att plantera på våren, men då brukar det vara svårare eftersom att jordtemperaturen är för låg efter vintern. På hösten är jorden redan uppvärmd efter sommaren.Är jordtemperaturen för låg kan det ta längre tid innan gräset gror. Tänk på att temperaturen bör vara över 10 grader när du sår gräs, oavsett om du sår på hösten eller på våren.

Hur ofta ska man vattna gräsfrön?

När gräset är nysått är det viktigt att vattna ofta och lite, då det förhindrar att fröna spolas bort. När gräset sedan har grott är det fortfarande bäst att fortsätta på samma spår, lite men ofta. Dock är det viktigare ju nyare gräset är så vattna lite oftare i början.

Hur måste man förbereda gräsmattan för att så gräsfrön?

Innan du ska plantera dina gräsfrön så är det viktigt att du förbereder jorden genom att träda jorden. Det innebär att jorden är helt bar och ingenting planteras i den.Det är även viktigt att ytan är helt jämn så ta bort stora stenar eller rötter från jorden. Grundgödsla lite med exempelvis höstgödsel och vattna sedan ner det. När det är dags att så, tänk på att luckra gräsmattan med en kratta och att det kan vara en bra idé att använda en såmaskin för jobbet.

Hjälpsamma källor