Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa gräsgödslet 2023

Köpguide för gräsgödsel: Bäst i test och hur du väljer rätt gödsel för din gräsmatta

Uppdaterad:

Att gödsla gräsmattan regelbundet kan hjälpa den att växa sig riktigt tät och grön. Men det krävs såklart lite planering och pyssel, dessutom är det viktigt att du väljer rätt gräsgödsel för din gräsmatta.

Vi har letat igenom marknaden efter de bästa gräsgödslet för olika typer av gräsmattor och årstider. Läs även gärna får köpguide för att se vad du borde kolla efter.

Vilket är det bästa gräsgödslet?

Bästa gräsgödslet för våren: Granngården Grön Effekt

Granngården Grön Effekt är perfekt för våren när du vill att gräsmattan ska frodas. Detta snabbverkande gräsgödsel har en hög andel kväve adderat, vilket hjälper till att lufta och ge näring till varje grässtrå i trädgården.

Resultatet är en gräsmatta som blir grönare och tätare. Varje förpackning täcker upp behovet för 750 kvadratmeter och har du en mindre gräsmatta räcker ett inköp till flera gödslingstillfällen.

Så om du kikar på ett prisvänligt och genomtänkt gräsgödsel för vårgödslingen då tillväxten är som störst, så kikar på Granngårdens Grön Effekt.

Bästa gräsgödslet för hösten: Granngården Höstgödsel Gräs & Rabatter

För höstgödslingen har vi också granngården högst upp, fast nu deras Höstgödsel Gärs & Rabatt. Detta gödsel har en NPK-ratio på 4-1-14 vilket innebär högre halt kalium (K) och lägre halt kväve (N), perfekt inför vintern!

Eftersom det även innehåller en del fosfor (P) så blir det också mer motståndskraftigt mot sjukdomar. Även detta är viktigt för att gräset ska klara vintern bra.

Gödslet är långtidsverkande och 12 kg räcker ungefär till 300 m2.

Kraftfull näringstillskott: Tergent Grönare Gräs

Tergent Grönare Gräs är ett väldigt bra val om vill få snabb näring till din gräsmatta. Det säljs till ett mycket bra pris och varje förpackning räcker till cirka 500 kvadratmeter.

Gräsgödslet är särskilt anpassat för att använda tidigt på våren så att gräset kommer igång snabbt inför säsongen.. Sammansättningen av näringsämnen gör dock det även går att använda inför vintern med relativt bra effekt.

Gödslet rekommenderas använda med tryckspruta efter att man blandat ut det med vatten. Så föredrar du flytande gräsgödsel kan detta också vara en fördel!

Långtidsverkande gräsgödsel: Wolf-Garten LD 700 A

Om du letar efter ett långtidsverkande gräsgödsel så kan vi rekommendera Wolf-Gartens LD 700 A.

Detta väl sammansatta gräsgödsel hjälper dig att få en riktigt grön och fin gräsmatta. Eftersom detta alternativ är mer långverkande så krävs det också mindre arbete och tid från din sida. LD 700 A kan därmed hjälpa dig att spara energi i trädgården.

Trots sina goda egenskaper är detta gräsgödsel även ett prisvänligt val som gör detta till ett bra alternativ för många olika hem. Förpackningen gör också detta gräsgödsel enkelt att förvara i garaget eller förrådet.

Bästa för robotklippta gräsmattor: Wolf-Garten Robotgödsel

Om du klipper gräsmattan med en robotgräsklippare så ger det alltid stora fördelar om du gödslar med en produkt som är särskilt anpassad för det. Du bör därmed välja Wolf-Gartens Robotgödsel. Detta gödsel har en sammansättning som får just din robotklippta gräsmatta att frodas.

Detta gräsgödsel består av en noggrant utvägd sammansättning av kväve, järn, magnesium, kalium och fosfor. Resultatet är en gräsmatta som kräver mindre underhåll och som håller sig grönare. Varje förpackning räcker för ungefär 300 kvadratmeter och är enkel att förvara i garaget över vintern tack vare sitt återförslutningsbara lock.

Bästa för mossväxta gräsmattor: Algomin Grönare Gräsmatta

Om du har en gräsmatta med mycket mossa så är det bra om du väljer ett gräsgödsel som kan hjälpa till att motverka detta i största möjliga mån. För detta ändamål rekommenderar vi Algomins Grönare Gräsmatta lite extra. Detta gödsel hjälper grässtråna att tränga igenom mossan så att din gräsmatta blir grönare och tätare.

En annan stor fördel med detta alternativ är att det säljs i tre olika storlekar. Detta gör att du kan välja en storlek som passar ytan på din trädgård. Du kan välja mellan 4, 8 eller 16 kilo. Algomins gräsgödsel innehåller en rejäl mängd algkalk som hjälper din gräsmatta att växa sig starkare. Dessutom kan detta gödsel också användas i dina odlingar eller rabatter.

Bästa för mindre gräsmattor: Bayer Protect Garden Stroller

Från varumärket Bayer har du även gräsgödslet Protect Garden Stroller. Ett särskilt bra val för dig som letar efter ett prisvänligt val som också passar bra till lite mindre gräsmattor.

Detta är ett välbalanserat gräsgödsel fungerar under större delen av året och består ungefär av lika mycket kväve som kalium.

Priset gör detta gräsgödsel väldigt populärt bland kunder. Det man måste komma ihåg är just det att mängden är lite mindre, vilket är anledningen till att det fungerar bäst för mindre gräsmattor.

Köpguide för gräsgödsel

Det är viktigt att du väljer rätt gödsel och även funderar på vad din gräsmatta behöver. Vilket gräsgödsel du borde välja påverkas av många faktorer och ska du ha en riktigt grön och fin gräsmatta gäller det att ha koll!

Olika typer av gräsgödsel

Allt handlar egentligen om vad din gräsmatta behöver. Detta påverkas t.ex. av säsong men även hur mycket ni använder gräsmattan. Här nedan är lite olika typer av gödsel och vad de är bra för.

Årstider och NPK-gödsel

Det första man vill ha koll på är vilket typ gödsel man ska använda under de olika säsongerna på året. En bra sak att kolla på för just detta är NPK-ration.

NPK-ration visar hur mycket Kväve (N), Fosfor (P) och Kalium (K) som gödslet innehåller. Alla dessa mineraler har olika effekter på gräset.

Vår

På våren vill man har gräsgödsel som innehåller mer kväve (N). Detta eftersom det är den period som man vill att gräset ska växa som mest och bli grönt och fint inför utesäsongen på året. Kväve gynnar både tillväxten och gör gräsmattan grönare.

Höst

På hösten vill du ha mindre kväve i gödslet. Du vill inte att gräset ska växa för mycket under höst/vinter då risken för skada blir större. I hästgödsel vill man istället ha mycket kalium (K) och fosfor (P).

Kalium stärker gräset och gör att det klarar kyla och torka bättre vilket är viktigt inför vintern. Fosfor är bra för rötternas tillväxt. Rötterna blir starkare och gräset blir mer slitagetåligt, samtidigt som det kommer gynna tillväxten inför nästa vår då rötterna mår bättre.

Sommar

Sommaren ligger ju precis som vi vet mitt emellan hösten och våren, vilket kan göra det lite knepigt. Här kan du istället fundera över vad din gräsmatta ser ut att behöva och hur mycket den används.

Inför sommaren kan man t.ex. ta ett snabbverkande gödsel med lite mer kväve så att gräsmattan blir fin och grön. Under sommaren och närmare hösten kan du ta ett gödsel med kortverkande kväve och kalium så att den fortsätter hålla sig grön och frisk.

Kombipreparat

Ett kombipreparat gör mer än bara ger näring till grässtråna. Oftast innehåller ett kombipreparat även något typ av bekämpningsmedel mot till exempel ogräs. Kombipreparat ska dock inte användas för tidigt för att ge bästa effekt. Vänta tills runt efter midsommar då jorden är varmare.

Mosspreparat

Mosspreparat är ett typ av kombipreparat som dels innehåller näring, men dessutom bekämpningsmedel som minskar risken för mossbildning. Detta tar då död på mossa som du sedan kan kratta bort. Resultatet är en grönare gräsmatta som verkligen frodas.

Konstgödsel eller naturgödsel

Detta val beror mest på hur du känner kring organisk eller oorganisk odling. Faktum kommer vara att det blir lättare för dig att odla en fin och grön gräsmatta om du använda konstgödsel, men det går absolut med naturgödsel också.

  • Konstgödsel: Mineralgödsel (som det egentligen heter) är den typ av gödsel som tillverkas i industri. När man tillverkar denna typ av gödsel kan man tillsätta precis de näringsämnen som gräset och jorden behöver, som t.ex. fosfor, kalium och kväve. Eftersom näringsinnhållet oftast är högre i konstgödsel så måste man vara mer varsam så att man inte övergödslar.
  • Naturgödsel: Naturgödsel är organiskt gödsel som man tar fram av organiska restprodukter från djuruppfödning och livsmedelsproduktion. Även naturgödsel innehåller mycket av de näringsämnen som gräset och jorden behöver, men inte i så stor mängd och heller inte lika koncentrerat som mineralgödsel.

Lång- eller korttidsverkande gödsel

Om du ska ha lång- eller korttidsverkande gödsel beror mest på vad du är i behov av. Om din gräsmatta behöver lite extra skjuts inför sommaren så kan det vara smart att köra med korttidsverkande gödsel.

Är du däremot ute i god tid och har en pigg gräsmatta så kan det vara smidigare för dig att använda långtidsverkande gödsel eftersom du inte behöver gödsla lika ofta när det har längre verkningstid.

Vanliga frågor

Vad skiljer vår- och höstgödsel mellan varandra?

Näringsämnena som är i de olika gödseltyperna är det som skiljer dom åt. På våren är det bra med kväve eftersom det hjälper med tillväxten. På hösten är det bra med fosfor och kalium eftersom det förbereder växterna bättre för vintern.

Hur många gånger per år bör man gödsla gräsmattan?

Beroende på hur din gräsmatta ser ut så varierar rekommendationerna något. Men runt 2-4 gånger per säsong bör du gödsla för att uppnå det allra bästa resultatet

Hur räknar man ut hur mycket gödsel som man behöver?

Det enda du behöver ha koll på är egentligen hur stor gräsmatta du har och vilket gräsgödsel du ska använda. Sen kollar du på specifikationerna för gräsgödslet och använder det måttet för att se hur mycket som behövs för just din gräsmatta.

Hjälpsamma källor