Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa grässaxen 2023

Köpguide för grässaxar: Bäst i test och hur du väljer rätt grässax för dina behov

Uppdaterad:

En grästrimmer eller gräsklippare gör mestadels av klippningen i trädgården. Men hur klipper du kanter, vid buskar eller runt ömtåliga blommor som du inte kan komma åt med ett större trädgårdsverktyg? Lösningen är en grässax. Detta praktiska redskap är designad för mindre ytor där det är svårt att komma åt. Dessutom behöver du inte vara rädd för att klippa av stjälkar eller knoppar runt landet.

För att grässaxen ska vara enkel att använda är det viktigt att du tar verktygets hantering, handtag och storlek i åtanke. Kika till exempel på GS46 från Fiskars. En av de bästa grässaxarna på marknaden.

Vilken är den bästa grässaxen?

Fiskars GS46 Servoutväxling Långt Skaft

Fiskars är ett varumärke som har tagit världen med storm tack vare sina välutvecklade produkter. De räknas dessutom som en av världens äldsta varumärke. Företaget grundades redan år 1649. Deras produkter är mycket användarvänliga och passar därför alla.

Grässaxen Fiskars GS46 är en långskaftad modell som underlättar klippning i trädgården. Dess långa skaft gör att du kan nå extra svåråtkomliga områden, hörn, buskar och kanter utan att behöva ligga på marken. Detta ger då inte bara en enklare hantering, dess praktiska skaft avlastar din rygg, knä och höfter. 

Fiskars grässax GS46 är utvecklad och designad för att ge dig den bästa arbetsställningen. För en ännu bekvämare hantering har handtaget en ergonomisk och greppvänlig utformning. Grässaxen har en servoutväxling, vilket gör att skären inte fastnar i varandra.

För att du enkelt ska kunna styra bladet är saxen helt vridbar i 360 grader. Verktygets blad är självslipande för att underlätta arbetet och ger då också grässaxen en längre livslängd. En bra skärpa gör jobbet snabbare och enklare.

Om du är i behov av en grässax som du kan använda under längre arbetspass, rekommenderar vi GS46 med ett längre skaft från Fiskars. Välj detta verktyg och din rygg kommer att tacka dig.

WOLF-Garten LI-ION Power 100

Tyska varumärket WOLF-Garten är framförallt känt för sina välutvecklade gräsklippare. De var till exempel den första tillverkaren i Europa av gräsklippare med roterande knivblad. Men varumärket har även ett brett utbud av andra trädgårdsredskap som är professionellt tillverkade och arbetsvänliga.

En stor fördel med LI-ION Power 100 från WOLF-Garten är att den är en batteridriven grässax. En full laddning av batteriet räcker till en drifttid på ungefär 1,5 timmar. Detta bör vara mer än tillräckligt för att klippa runt rabatter eller i hörn, även för dig som har en större trädgård. Efter användning laddas batteriet enkelt. 

En mindre nackdel med en batteridriven grässax är att du måste planera användningen, för att säkerställa att maskinen har tillräckligt med laddning för att ta dig igenom arbetspasset.

Men fördelen med en batteridriven grässax som LI-ON Power 100 är att den gör arbetet enklare, där du inte behöver använda händer eller handleder. Detta behöver endast göras för att vinkla bladet eller justera klippningen. Hanteringen underlättas kraftigt av klipphuvudet som är vridbart i 180º.

Vid användning av en batteridriven grässax måste bladen dock bytas ut med jämna mellanrum. På LI-ON Power 100 kan detta enkelt göras, utan användning av verktyg. För att du ska spara på rygg och armar, kan ett separat längre skaft köpas till.

Detta ger en bekvämare arbetsposition, vilket gör att du kan jobba en längre tid utan avbrott. Behöver du dock en grässax som är lätt att ta med, rekommenderar vi att du istället investerar i en manuell grässax då dessa inte behöver laddas mellan användning.

Fiskars GS42

Även vårt tredje val av grässaxar är en sax från varumärket Fiskars. För den som är ute efter en grässax som både klipper med goda resultat och är mycket lätt på handen är detta ett alternativ att föredra.

GS42 är en extremt lätt grässax från Fiskars som ger skarpa kanter och raka linjer. Saxen har en totalvikt på endast 260 gram. Detta gör att den lämpar sig bra för mindre händer och längre arbetspass. 

Den är designad för att ge ett säkrare och bekvämare grepp. Med utvecklade klipp systemet Servi-System får du en jämnare klippning utan avbrott. Detta då mekaniken inte hakar upp sig och fastnar.

Utöver allt detta har bladen en justerbar vinkel för en mer kontrollerad användning. Letar du efter en lättare sax med ett ergonomiskt utformat handtag, då rekommenderar vi GS42. Grässaxen är uppskattad av sina användare för sin lätta vikt och bekväma handtag.

Vem behöver en grässax?

En grässax är ett användningsbart verktyg för samtliga med gräsmatta. Spelar ingen roll hur stor eller liten den är, med en grässax kan du klippa kanter där du annars inte kommer åt med ett större verktyg eller maskin. Dessutom är det en praktisk hjälpreda runt rabatter eller blommor som du är rädd om. En grässax ger dig en mer detaljerad klippning och gör att din trädgård ser rak, symmetrisk och välklippt ut.

För att vägleda dig genom marknadens enorma utbud av grässaxar har vi sammansatt en praktisk topplista och köpguide, som du kan läsa nedan. Denna köpguide ger dig konkreta tips och råd på vilka funktioner en grässax bör inneha. Samt även några andra viktiga punkter som är värt att kika lite närmare på. Viktigast av allt. Välj en grässax som är anpassad efter din trädgård, storlek på gräsmatta och även dina händer.

Köpguide för grässaxar

För att en grässax ska vara funktionell och praktisk är det viktigt att du kikar på några olika punkter. Material, skärpa och vikt har till exempel betydelse för hur kraftfull verktyget är.

Valet av en grässax är dock väldigt individuell. Det krävs att du testar dig och jämför olika modeller för att hitta en som är bäst lämpad för dig och din trädgård.

Material

För en längre och stabilare grässax har materialet som den är gjord av avgörande betydelse. En grässax som är tillverkad av mestadels metall håller längre och är mer robust. Verktyg som har delar av plast har en större tendens att brytas av efter en tid. Detta då plast inte är lika hållbart som metallmaterial.

För en ännu längre hållbarhet, förvara verktyget inomhus för att metallen inte ska rosta. Och torka av bladen efter användning, då fukt också skapar rost i förtid.

Vikt

Vikten på verktyget kan ha betydelse för hur länge du kan använda det. Om du investerar i ett tyngre verktyg kommer den att slita på dina händer och armar snabbare, då det krävs mer energi för att klippa. Ett lättare verktyg är därför att föredra, med prova dig fram mellan olika modeller för att hitta din favorit.

Skärpa

För att redskapet ska kunna göra sitt jobb, är en bra skärpa nödvändigt. Med en slö sax blir det segare att klippa, vilket sliter på dina händer och handleder. Dessutom kommer det att ta betydligt längre tid att klippa trädgården.

Skärpan på bladet är därför en av de viktigaste punkterna som du bör kika på vid köp av en ny grässax. En stor fördel är om bladet självslipas, vilket gör att den behåller sin skärpa och funktion längre. På batteridrivna modeller behöver du byta ut bladen med jämna mellanrum då de vanligtvis blir slöa snabbare än manuella alternativ.

Långt eller kort handtag

På marknaden finns det framförallt två olika former av manuella grässaxar. Dels de med kortare handtag och de med ett längre handtag som gör att du kan stå upprätt. Vilket val som lämpar sig bäst för dig beror framförallt på två faktorer. Dels hur stor trädgård du har och vilken yta du vill klippa.

Den stora fördelen som ett längre handtag ger, är den bekväma arbetsposition som medföljer. Ett längre skaft gör att du kan stå upprätt och det sliter därför mindre på din rygg, axlar, händer och handleder. En bekvämare arbetsposition gör att du kan jobba under en längre tid. Men nackdelen är att de inte ger en lika precis klippning som en grässax med kort handtag.

Ett kortare handtag ger dig mer kontroll och balans, vilket då underlättar om du planerar att klippa runt blommor eller små ytor. De sparar dessutom plats i förrådet och är enklare att transportera. Detta passar därför bra för mindre arbetspass eller om du behöver resa med grässaxen.

Batteridriven eller manuell

Du kan även välja om du vill investera i en batteridriven modell eller en vanlig manuell. Batteridrivna varianter kostar vanligtvis något mer, men gör då det mesta av jobbet åt dig. Det enda du behöver tänka på är att styra och vinkla bladet rätt under användning.

En nackdel med batteridrivna alternativ är att de måste laddas med jämna mellanrum. Vanligtvis räcker ett fulladdad batteri mellan 1-2 timmar. Det krävs därför att du planerar när du ska klippa gräsmattan för att hinna ladda verktyget innan hantering.

Men letar du efter en användarvänlig maskin som underlättar jobbet, överväger fördelarna denna nackdel. Batteridrivna modeller finns med både kort eller långt handtag, så här får du välja den som passar dig bäst. Ett längre handtag kan oftast köpas till i efterhand vid behov.

En manuell grässax gör att du kan klippa väldigt precist och nära plantor och blommor, utan att riskera att klippa av knoppar eller kvistar. De kräver heller ingen laddning, vilket gör att de kan användas närsomhelst. Utöver detta är hållbarheten längre på dessa verktyg då de är manuella och inte drivs av en motor. Manuella modeller finns även tillgängliga med kort eller långt handtag.

Säkerhetsfunktioner och användning

Även fast en grässax räknas som ett mindre verktyg, kan de vid en felaktig hantering ge upphov till skador. En grässax som har en bra skärpa kan ge skador både på dig och gräsmattan. Det är därför nödvändigt att den hanteras varsamt, gärna med handskar och att den förvaras oåtkomligt för barn.

En säkerhetsfunktion som har avgörande betydelse, är om den har någon form av låsfunktion. När grässaxen inte används kan den förvaras, utan risk för att du eller någon annan kommer åt bladets vassa egg.

Grässaxar som drivs av en motor behöver några extra iakttagelser. Det är viktigt att verktyget stängs av på rätt sätt, samt att den inte är kopplad till ett uttag när den inte används. Rengör den ofta och under användning bör du inte genomföra några snabba rörelser. Arbeta metodiskt och noggrant för att minimera risken för att du ska skada dig.

Hur vi valde topplistan

En grässax är utvecklad för att underlätta klippning av gräs i kanter, hörn och liknande svåråtkomliga ytor. Marknaden fylls varje år av nya modeller med utvecklade klippfunktioner, bättre skärpa och greppvänliga handtag. Det ständigt växande utbudet gör att valet blir svårare och svårare för varje år. Men med hjälp av vår topplista kan du göra ett anpassat val som uppfyller samtliga kriterier.

När vi valde ut vilka grässaxar vi skulle inkludera jämförde vi olika modeller och dess funktioner och användningsområden. Målet var att inkludera grässaxar som är multifunktionella och som kan användas på fler ytor.

För att en grässax ska vara stabil och tålig har vi tagit ut modeller tillverkade av mestadels metall. Desto mer metall, desto starkare grässax. Detta för att säkerställa att produkten har en lång livslängd, för att du ska kunna spara dina slantar. Andra punkter som gett grässaxen ett högre betyg är hur greppvänlig, säker och arbetarvänlig den är.

Det slutliga betyget har sammanställts med hjälp av en gedigen research och jämförelser av olika modeller på marknaden. Dessa efterforskningar har sedan jämförts med andra utlåtanden på marknaden, i kombination med kundutlåtanden och recensioner från användare.

Sammanfattning

Med en grässax kan du få välklippta kanter på nolltid. En grässax är dessutom mindre och mer kompakt vilket gör att den är enkel att ta med sig, den kan användas i hörn och kanter där det annars är svårt att nå och du kan klippa runt blommor och buskar utan risk för att klippa av knoppar eller stjälkar.

En grässax är helt enkelt ett nödvändigt verktyg för alla som gillar att sköta om trädgården. Dessutom är det viktigt för dig som jobbar med trädgårdsskötsel. Att investera i en grässax med långt eller kort handtag gör att du kan få en välklippt gräsmatta att imponera grannarna med.

För att du ska kunna göra ett bra köp och investering, har vi skapat en topplista med marknadens bästa val av grässaxar. Vår favorit GS46 från etablerade varumärket Fiskars uppfyller samtliga krav och har ett praktiskt, längre skaft som gör klippningen enklare.