Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa grästrimmern 2023

Köpguide för grästrimmers: Bäst i test och hur du väljer rätt grästrimmer för dina behov

Uppdaterad:

En grästrimmer är ett av de redskapen som alltid kommer till användning när de finns. Att kunna komma åt och klippa på svåråtkomliga ställen såsom runt buskar eller längst husväggen blir inte lättare än med en bra grästrimmer.

Vilken som man ska välja kan däremot vara lite av ett problem. Detta är något vi kommer hjälpa till med! Här kommer du kunna om de bästa grästrimmrarna på marknaden för lite olika kategorier.

Vilken är den bästa grästrimmern?

Bästa grästrimmern: Stihl FS 38

Stihl FS 38 en kompakt men också väldigt effektiv trimmer som passar perfekt för hemmets alla jobb. Eftersom den har en elektronisk tändning så startar du den väldigt enkelt, det bidrar också till en lugn och stabil motorgång under användning.

Den är designad med ett loophandtag och engreppsreglage, detta betyder att alla viktiga funktioner enkelt finns tillhands. Med Stihl FS 38 så ingår det en praktisk och bekväm bärrem som är vadderad. Denna bärrem bidrar till bättre ergonomi och gör arbetet mer praktiskt och avslappnande.

Bästa eldrivna grästrimmern: AL-KO BC 1200 E

Du som letar efter en grästrimmer som är eldriven ska ta en titt på AL-KO BC 1200 E. Även om den drivs av el så har den en kraftfull motor på 1200 W som kommer hjälpa dig att få det perfekt trimmade gräset. Den inkluderade bärremmen tillsammans med att den endast väger 4,1 kg ger en perfekt kombination för att slita så lite som möjligt på din rygg och armar.

Det främre handtaget på AL-KO BC 1200 E är justerbart, du kan alltså hitta den perfekta höjden för dig. Skaftet är också delbart vilket underlättar när du inte använder den och behöver ha den förvarad någonstans.

Bästa batteridrivna grästrimmern: Husqvarna 115iL

Den bästa batteridrivna grästrimmern vi kan rekommendera är Husqvarna 115iL. Framförallt eftersom att den är lättanvänd med en tydlig knappsats. Den fungerar även bra för de kraftigare gräset med sina 36 V.

Denna trimmer är utrustad med en lågvibrationsmotor vilket är viktigt för att göra så lite skada som möjligt under längre användning. Husqvarna 115iL har en slimmad och kompakt design, något som gör den smidig att ta fram och använda. Dess handtag är även justerbart vilket bidrar till en bra arbetsergonomi för dig som användare.

Bästa budgetmodellen: Makita DUR181Z

Om du letar efter en grästrimmer som är riktigt prisvärd så är Makita DUR181Z något för dig. Det är grästrimmern som är perfekt för dig med en mindre trädgård eller som söker något för lite enklare arbeten. Den drivs av batteri, har en 18 V-motor och väger med detta max 3,1 kg. Att den har en robust design med stabilt handtag och ett justerbart trimmerhuvud ger den ett extra plus.

Makita DUR181Z är en grästrimmer som är tystgående och har en låg vibrationsnivå, två väldigt viktiga och uppskattade egenskaper hos användare.

För tuffare jobb: Husqvarna 525LK

Husqvarna 525LK är grästrimmern för de tuffaste jobben och då också perfekt för dig som letar efter en lättviktstrimmer för yrkesbruk. Den är utrustad med Husqvarnas X-TORQ motor, vilken reducerar bränsleutsläppen och andra skadliga utsläpp. För att göra transport och förvaring av grästrimmern så enkel som möjligt är riggröret delbart.

Smart Start betyder att motorn startar felfritt och enkelt och detta är något som Husqvarna 525LK är designad med. Förutom detta så har den även automatiskt stoppreglage om något skulle gå fel, den hoppar också tillbaka till ON-läge så att du enkelt kan starta den igen.

Användarvänlig: Ryobi One+ RLT183250F

Ryobi One+ RLT183250F är den användarvänliga grästrimmern. Detta eftersom att den är utrustad med justerbar klippbredd och ett trimmerhuvud som du enkelt kan vinkla i tre olika lägen. Det kan vridas i 90° så att du kan nå även i mer trånga utrymmen och när du behöver klippa vid kanter.

Trimmern är batteridriven och har en effekt på 18 V. Batteriet har IntelliCell-teknik vilket bidrar till maximal drift- och lagringstid utan att det påverkar dess kraft. Vikten på Ryobi One+ RLT183250F är endast 3,25 kg med batteriet på - en lätt grästrimmer är alltid att föredra.

Köpguide för grästrimmers

Driftkälla

Driftkällan är en av de saker som sepererar olika grästrimmers från varandra allra mest. Därför är det bra att få en liten inblick i för och nackdelarna med de olika driftskällorna som finns.

Bensindriven

En grästrimmer som är bensindriven är ofta starkare än de på andra kraftkällor. Denna typ av grästrimmer passar därför bäst om du vet med dig att du ska utföra större och tyngre arbeten såsom att rensa bort sly eller få bort högt gräs. Det som är tacksamt är att du inte behöver ha närhet till ett uttag. Bra att tänka på är att dessa är de mer högljudda och tyngre modellerna.

Batteridriven

En batteridriven grästrimmer är även det ett sladdlöst alternativ. Det är också en tystare modell än den bensindrivna vilket dina öron kommer att uppskatta. Allt du behöver tänka på är att se till att batteriet är laddat och du är redo att starta igång. Bra att tänka på är att batteridrivna grästrimmrar generellt är lite svagare än de andra kraftkällorna.

Elnät

Med en grästrimmer som går på elnät har du obegränsad drifttid, detta är såklart alltid uppskattat då du aldrig behöver fundera på att fylla på bensinen eller ladda batterierna. Även denna typ av grästrimmer är av det tystare laget men har trots det stark effekt. Vad som kan vara bra att kika på är hur lång sladden är då du inte vill att sladden ska hindra dig från att få jobbet gjort.

Specifikationer man ska kolla på

  • Vikt: Vikten på din grästrimmer spelar stor roll eftersom att du inte vill ha en som du inte kan använda bekvämt och utan större bekymmer. Vikten beror ofta på vilken kraftkälla du väljer att din grästrimmer ska ha då t.ex. bensindrivna är tyngre men också är mer kraftfulla. Om du har en av det tyngre laget är det bra att se till det ingår eller går att köpa till en axelrem.
  • Storlek: Detta hör lite ihop med ovanstående, en större modell är oftast större på grund av att den har en starkare motor. Vad som är bra är att väga för- och nackdelar då du vill ha en tillräckligt stark grästrimmer men ändå inte ha en som tar upp onödigt med plats.
  • Effekt: Effekten på din motor kommer avgöra hur tunga jobb du kan ta dig an. Du vill självfallet ha en grästrimmer som gör sitt jobb, men ju starkare motor desto mer pengar kommer du att behöva lägga in. Ännu en gång får du väga för- och nackdelar.
  • Drifttid: Om du har en grästrimmer på batteri eller bensin så är det viktigt att kolla hur länge den går att använda på en full tank eller en full laddning.
  • Arbetsbredd: Arbetsbredden pekar på hur stor yta trimmerhuvudet tar, detta kan hos vissa modeller justeras mellan två eller flera olika. Detta är såklart väldigt bra då du kan anpassa din trimning utefter behov.
  • Ljudnivå: Det är enkelt att säga att man vill ha en så låg ljudnivå som möjligt men ofta är de mer kraftfulla trimrarna också mer högljudda. Du får helt enkelt avgöra vad som är mest värt – en mer högljudd men starkare eller vice versa.
Hjälpsamma källor