Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa grensågen 2023

Upptäck de populäraste grensågarna på marknaden: 10 grensågar som är bäst i test

Uppdaterad:

En praktisk grensåg är bra för lite olika typer av bestyr i trädgården, men ett särskilt populärt inköp när det vankas beskärning av buskar och träd hemma. Grensågar kommer dock i flera olika varianter och funktioner, vilket gör det viktigt att du funderar på vad grensågen som du väljer bör vara försedd med.

Vi har letat fram marknadens bästa grensågar och samlat ihop den i en smidig topplista. Längre ner i vår köpguide kan du även läsa om hur du ska tänka när du väljer grensåg.

Vilken är den bästa grensågen?

Bästa grensågen: ARS CAM-24PRO

Som marknadens bästa grensåg har vi utsett ARS CAM-24PRO. Ett bra val både för dig som gillar att själv fixa iordning trädgården hemma eller för dig som har en firma som arbetar med trädgårdar på olika plan.

Denna handgrensåg är billig i inköp och har designats med ett utvecklat stålblad som ger en väldig god snittyta. Detta utan att du behöver ta i alltför mycket.

För att göra användningen så bekväm som möjligt så har denna grensåg försetts med ett greppvänligt handtag, samt säljs tillsammans med hölje så att den kan förvaras på ett säkert sätt efter användningen. Dessutom bidrar detta till att bladet bevarar sin skärpa längre. Ett mycket bra val när det är dags att trimma buskar eller träd.

Bästa hopfällbara grensågen: Gardena 200 P-8743

För att spara plats i garaget eller förrådet så är det alltid en fördel att investera i verktyg som tar upp minimalt med plats. Därför har Gardena designat 200 P-8743 för att vara enkel att fälla ihop efter användning.

Med sitt greppvänliga handtag kommer du att få mer kraft i varje tag och dessutom kommer det vara mindre risk för att du slinter när du sågar. Bladets form gör denna modell perfekt när du behöver underhålla dina buskar, träd eller plantor i trädgården. Dessutom säljs den till ett mycket bra pris.

Bästa stånggrensågen: Fiskars QuickFit Curved

När det är dags att beskära fruktträden så kan det vara lite knepigt att nå alla grenar och skott. För att göra dessa bestyr i trädgården lite enklare så rekommenderar vi att kikar på en grensåg med teleskophandtag, där vi har utsett Fiskars QuickFit Curved som marknadens bästa stånggrensåg.

Bladets krokformade spets ger en stabil sågning och bra grepp även när du behöver såga över ditt huvud. Eftersom sågbladet är tillverkat av härdat stål ger det grensågen en längre livslängd och materialet bevarar också skärpan på bladet längre. 

Glöm inte att även köpa skaft till sågen!

Ett alternativ till favoriten: Stihl Felco 640

Felco 640 från varumärket Stihl är ännu en utmärkande grensåg. Sågbladet är ergonomiskt utformat för att sågen ska vara bekväm att använda, dessutom är sågbladet utformat för att endast skära igenom grenarna när sågen dras mot dig. Resultatet är en säkrare användning.

Sågbladet är kromat och har försetts med specialutformade sågtänder som ger en väldigt fin snittyta. Handtaget är designat med ett antiglid-skydd, vilket även det bidrar till att göra hanteringen mer säker. Ett bra val för många olika typer av bestyr.

Bästa batteridrivna grensågen: Ryobi RY18PSA-0

Från varumärket Ryobi har vi den grensågen RY18PSA-0, ett utmärkt val när du behöver såga grövre grenar och letar efter en pålitlig maskin som gör jobbet åt dig. Denna modell drivs av ett kraftfullt One+ batteri, som också kan användas till andra redskap från Ryobi. Därför har vi utsett denna modell till marknadens bästa batteridrivna grensåg.

Vid köp medföljer även ett grovtandat blad, där det inte krävs några verktyg när du behöver byta mellan olika sågblad. Handtaget är gummibeklätt för att ge dig den allra bästa komforten. Trots att denna modell är batteridriven, så har sågen en relativt låg vikt på 1,5 kilo så att du kan arbeta i trädgården utan belastning.

Mångfunktionellt val: Bosch Keo 10.8V

Bosch Keo 10.8V är en smidig batteridriven grensåg som är lätt att hantera. Med sågen kommer flera olika sågblad, för att du ska kunna såga både buskar, träd eller grenar med precision.

Hastigheten kan också justeras för att du ska kunna skräddarsy hanteringen efter tjockleken på grenarna som ska sågas. Om du letar efter en smidig batteridriven såg, så är detta också ett bra alternativ.

Batteridriven med teleskopfunktion: Ryobi OPP1820

Om du letar efter en batteridriven modell som även kan nå lite högre så bör du kika på Riyobis modell OPP1820. Sågen har du en maxräckvidd på 4 meter vilket gör att du når de flesta grenarna där hemma.

Redskapets batteri är utformat för att ge en längre drifttid och sågbladets vinkel på 15 grader gör att beskärningen av grenarna blir vildigt smidig. En annan stor fördel är också att kedjan automatiskt smörjs, för att ge en säkrare drift.

Bästa bensindrivna grensågen: Husqvarna 525PT5S

Om du istället letar efter en grensåg som kommer prestera hela dagen, så kommer en bensindriven modell så som Husqvarnas 525PT5S att vara ett bra val.

Denna grensåg ger dig en god räckvidd på 4 meter, har en genomtänkt ergonomisk design som gör att du kan arbeta bekvämt och inkluderad motor har en god acceleration och lägre bränsleförbrukning. Fördelen är då att detta gör denna modell från Husqvarna till ett mer miljövänligt val om man jämför olika bensindrivna grensågar.

För att du ska kunna använda sågen på ett säkert sätt så har flera säkerhetsfunktioner adderats, så som stötskydd och ett automatiskt stoppreglage.

Budgetvalet: Fiskars Xtract SW73

Från Fiskars har du också grensågen Xtract SW73 och är den modell som vi anser ger dig det mesta för pengarna. Den är prisvänlig men väldesignad och ger dig därför en bekväm användning utan att det kostar skjortan. Ett bra val om du har en lägre budget.

Xtract SW73 är en mindre såg, som också är mycket portabel då sågbladet kan fällas in i skaftet. Däremot ger detta sågen en lägre kapacitet, men således ett tillräckligt val när du ska beskära buskar eller tunna grenar. Inkluderad bältesclip gör att du kan haka fast sågen i bältet när du arbetar i trädgården.

Kundfavorit: Bahco Foldable 396-JT

Sist men inte minst vill vi också inkludera grensågen Foldable 396-JT från varumärket Bahco. Även denna såg är mycket prisvänlig och är ett populärt val enligt topplistor och Price Runner.

Foldable 396-JT är en praktisk beskärningssåg som lämpar sig utmärkt för lite mindre bestyr i trädgården, som när du till exempel ska beskära buskar eller häcken. Eftersom den kan fällas ihop är den också enkel att förvara mellan användning.

Tack vare sin snälla prislapp så är den ett bra val för flera hushåll. Kanske inte marknadens mer kraftfulla såg, men för enklare uppdrag är den ett mycket bra val!

Köpguide för grensågar

För att kunna avgöra vilken grensåg som du bör investera i är det framförallt en punkt som du bör överväga först och detta är vilken typ av grensåg som kommer att passa dig och din trädgård bäst.

Olika typer av grensågar

  • Handgrensåg: För lite enklare uppdrag i trädgården så kommer en handgrensåg vara mer än tillräckligt. Den är enkel att använda, kräver inte något drivmedel som kostar pengar och dessutom är en väldigt prisvänlig investering. Om du däremot ska beskära lite grövre träd så kommer en batteri- eller bensindriven modell istället att vara ett bättre alternativ.
  • Stånggrensåg: En stånggrensåg är särskilt fördelaktig när du behöver nå högt och långt. Perfekt när du ska beskära träd och buskar eller forma till häcken. En stånggrensåg har många användningsområden och när man får inte snitsen är de även ganska smidiga att använda. De är bäst för lite tunnare grenar som kan vara svåra att nå med en klassisk modell.
  • Batteridriven grensåg: Med en batteridriven grensåg kommer du att ha mer rörelsefrihet och mer kraft i jämförelse med ovan modeller. Utvecklingen av batteridrivna trädgårdsredskap har verkligen gått framåt och idag finns det en hel drös att välja mellan.
  • Bensindriven grensåg: De bensindrivna modellerna är ett bra val om du har mycket som ska beskäras och grövre grenar som ska tas bort. En fördel är också att bensindrivna grensågar kan användas utan begränsning och är därmed ett mycket effektivt val. De kostar visserligen mer i drift, men du kan också få undan trädgårdsbestyren snabbt och enkelt.

Egenskaper att kolla på

Utöver detta så är det också viktigt att du väljer en modell som har försetts med funktioner och egenskaper som passar dig. Detta bör du ha i åtanke när du gör ditt val:

  • Storlek och längd: Beroende på vilka typer av träd och buskar som du ska använda grensågen till så kommer valet av storlek och längd ha stor betydelse. För grenar som är ganska högt upp kan de vara svåra att nå, här kommer det därför vara fördelaktigt att välja en grensåg med ett teleskophandtag som ger dig en bättre räckvidd på några extra meter.
  • Vikt: Hur myket sågen väger kommer påverka hur lätt det är för dig att hantera den, speciellt om du har en grensåg med skaft eller teleskophandtag.
  • Klingan: För att dina träd och buskar ska må bra och frodas efter skötseln så är det mycket viktigt att du sågar grenarna med en jämn och fin snittyta. Valet av klinga är därför A och O, så säkerställ att du jämför olika alternativ.
  • Grepp: Säkerheten när du sågar är nödvändigt för att du inte ska råka slinta och skada dig själv. Framförallt när du sågar nära kroppen eller över huvudet. Så säkerställ att du väljer en grensåg med ett greppvänligt handtag. Dessutom kommer detta bidra till en mer bekväm hantering så att du kan jobba i flera timmar utan att få blåsor på händerna.
  • Effekt: Om du är ute efter en batteri- eller bensindriven grensåg så kommer effekten vara viktig att titta på. Högre effekt innebär att sågen är starkare vilket betyder att den kommer jobba effektivare och smidigare. Större effekt kan ofta innebära högre vikt.
  • Driftstid: Driftstid behöver du bara kolla på med batteridrivna modeller. Ett starkt batteri kommer ge dig fördelen att du kan arbeta under en längre tid, innan batteriet behöver fyllas på igen. Drifttiden är särskilt viktigt att du har i åtanke om du har en större trädgård och inte vill dela upp trädgårdsbestyren på flera dagar.

Vanliga frågor

När ska man beskära buskar och träd?

De flesta träd och buskar kommer att må som bäst om de beskärs under sensommaren eller hösten. Däremot är det viktigt att du inte väntar för länge så att snittytan risker att frysa. Du kan hitta mer tips och råd om när du bör beskära dina träd och buskar i vårt inlägg här.

Vad kan man använda en grensåg till?

En grensåg har faktiskt fler användningsområden än du kanske tror. Särskilt populär är en grensåg dock när det vankas beskärning av buskar och träd hemma. Men den kan även användas för andra plantor eller grenar i trädgården.

Hjälpsamma källor