Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa grensaxen 2023

Köpguide för grensaxar: 3 grensaxar som är bäst i test

Uppdaterad:

En kraftig grensax är ett utmärkt redskap när du behöver ansa och klippa av grenar i trädgården. Vare sig det är kraftiga grenar eller lite tunnare är det viktigt att se till att grensaxen är vass och stark. Att veta vilken slags grensax som passar bäst för just dig och dina behov är ibland en klurig fråga. Hur ska du egentligen tänka när du ska välja grensax och vad kan du använda den till?

Vi har listat våra bästa val av grensaxar, allt från de i det kraftigaste laget till de mer lättskötta som passar bra för mindre trädgårdsarbeten. Vår favorit Grensaxen Felco 210-A60, är en kraftig grensax som klipper bort de mest envisa grenarna!

Vilken är den bästa grensaxen?

Grensax Felco 210-A60

Grensaxen Felco 210-A60 är en högpresterande grensax med böjt klipphuvud. Detta gör att grenen hålls fast och mindre kraft behövs av dig som användare för att klippa av den.

Felco grensax är vår absoluta favorit, då den ligger bra till i pris i jämförelse med andra grensaxar i samma kategori. Felco 210-A60 har också en hög ergonomisk standard, något av de viktigaste utgångspunkterna för en väl fungerande grensax.  Felco 210-A60 är 60 cm lång, kan klippa grenar på upp till 35 mm och alla slitdelar kan bytas ut. Grensaxen har en välutformad ergonomisk design med handtag som är överdragna med ett non-slip material, som förhindrar att händerna glider. Handtagen är också utbytbara och är av aluminium material. 

Grensaxen justeras med en tandad mutter manuellt. Detta för att optimera skäravståndet och göra snittet så precist som det kan bli. Med ett rent snitt får kvisten snabb läkning och minimal ärrbildning. Grensaxen är också väldigt lätt, den väger endast 795 g, vilket gör den mycket lätthanterlig.

Felco 210-A60 är det perfekta redskapet för både professionella brukare och privatpersoner som kräver mycket av sin grensax.

Stihl Grensax Bypass PB 30

Stihl grensax Bypass PB 30 är en mycket kraftfull grensax som klarar grenar upp till 50 mm. Detta gör den till en riktig höjdare när det kommer till kraft och kapacitet. Saxen har aluminiumhandtag och en halkfri beläggning längst upp för att du ska få ett så bra grepp om saxen som möjligt.

Stihl bypass PB 30 har ett dragande skärhuvud av kolstål, fixeringsskåror och savränna som motverkar hopklibbning. Den har dessutom en kontinuerlig smörjning från utsidan. Tillverkaren Stihl är mycket känd för sina ergonomiska redskap och arbetar flitigt för att deras trädgårdsverktyg ska ha största möjliga kapacitet tillsammans med en rätt utformad ergonomi.

Stihl grensax är 83 cm lång, väger 1,695 g och krok, klinga samt knivdel är utbytbara. Ett tips är att köpa till ett slipverktyg för att hålla din grensax så vass som möjligt, för att kunna arbeta utefter sin högsta möjliga kapacitet.

Stihl grensax bypass PB 30 passar bäst för den som behöver kunna klippa av de allra kraftigaste av grenar.  

Grensax Felco 22

Grensax Felco 22 är en favorit hos många då den saxen har mycket kraft för lite ansträngning. Det är en mycket stabil och kraftfull grensax med sidoskär.

Felco 22 har en kapacitet som klipper upp till hela 45 millimeter och är 84 centimeter lång. Dess handtag är gjorda av aluminium och är antiglidbehandlade och mycket stötdämpande. Den stötdämpande kudden hjälper till mycket i användandet av grensaxen. Vid slitage kan alla delar på denna grensax bytas ut.  Handtagen har också livstidsgaranti mot fabrikationsfel, vilket tyder mycket på dess utmärkta material.

Med hjälp av en skruv med micrometerjustering av skärblad i härdat stål ger Felco 22 dig precisa snitt under hela bladens livslängd. Grensaxen är av mycket hög Schweizisk kvalité och är lämplig för alla typer av beskärning.

Grensaxen är speciellt lämplig för lättare trädgårdsarbeten och den som är ovan eller nybörjare när det kommer till grensaxar.

Vem behöver en grensax?

En grensax är ett perfekt trädgårdsredskap för den som behöver beskära eller klippa av både tunna och tjocka grenar. För att en grensax ska betraktas som bra behöver snittytan bli snygg och ren. För att få till ett lyckat resultat måste därför grensaxen vara väldigt vass och mycket stark för att klara av att klippa av även de kraftigaste av grenar.

Innan du ger dig ut för att köpa en grensax, ta en titt på din trädgård eller tomt. Hur kraftiga grenar har du som du vill bli av med och hur stora är buskarna eller träden? Att ha viss kunskap om vad som kommer krävas av redskapet gör det mycket lättare att hitta rätt grensax för just dig.

Till vilken typ av jobb krävs en grensax?

Det finns en hel del trädgårdsredskap som har i uppgift att klippa av grenar och kvistar. I många fall kan det därför vara svårt att veta när en grensax är det redskap som är att föredra över till exempel grensågen eller sekatören. Man brukar säga att grensaxen är ett bra redskap när du ska klippa av grenar, röja sly eller klippa ner buskar som är riktigt kraftiga.

Grensaxen klarar av att ta sig igenom mycket tjockare grenar än sekatören. Sekatören däremot, används i regel för detaljjobbet efter att grensaxen klippt ner buskarna helt.

Det största misstaget när du är på jakt efter en grensax är att inte veta hur stark sax du behöver för att kunna ta dig igenom de trädgrenar som du har i din trädgård. Du hamnar på ruta ett igen om du kommer hem med en grensax som inte har tillräckligt med kraft för det ändamålet du köper den för.

Det finns idag många grensaxar på marknaden i väldigt olika prisklasser. En del budgetsaxar kostar endast ett par hundralappar medan andra kostar flera tusentals kronor. Här är det ändå viktigt att poängtera att det inte alltid är priset som avgör om en grensax är bättre än en annan. Det finns många budgetalternativ som är minst lika bra som de i högre prisklasser.

Köpguide för grensaxar

Att köpa grensax för att ansa i trädgården är ett smart alternativ, även för de mest ovana användaren. Det är ett mycket mer säkert redskap än exempelvis en motorsåg. Du bör däremot tänka på att inte köpa en grensax som är alldeles för tung eller som gör dig trött snabbt.

Någonting som därför är bra att ha i åtanke är att jämföra och prova olika grensaxar i butik. Det hjälper dig att på ett lättare sätt få en klar bild av hur tunga och hanterliga grensaxarna är gentemot varandra.

Grova grenar sågas ofta av med bland annat en grensåg, men de kraftigare grenarna får ofta ett snyggare och finare snitt med hjälp av en grensax. Det är viktigt att tänka på att även om du köper en grensax med utväxling, kommer det behövas en del kraft och muskler för att få bort de allra mest envisa grenarna.

Välj grensax utefter vilket behov du har

Beslutet att köpa grensax ska därför inte endast vara beroende på vilken sax som kan klippa av grova kvistar. Det är viktigt att den känns bra i dina händer och att du kan arbeta i rörelserna utan problem eller med för stor ansträngning. Att köpa en grensax för hemmabruk är en mycket bra idé för att klippa till träd och buskar på ett så snyggt och professionellt sätt som möjligt.

Har du väldigt tjocka grenar kommer du antagligen behöva en skarp grensax som kan knipsa av grenar på 40 millimeter i ett klipp. För att en grensax ska nå sin optimala styrka har många tillverkare idag sett till att de har någonting som kallas för utväxling. Detta innebär att saxen har en sorts växel som gör att saxen får en extra styrka utan att du behöver ta i så mycket själv.

Ha även i åtanke hur lång eller kort grensax du behöver. Ju längre din grensax är, desto bättre kommer du åt svåråtkomliga grenar. Utformningen är också viktig, då du inte bör köpa ett för klumpigt eller tungt verktyg. Det är inte ergonomiskt hållbart och du riskerar att skada dig när du arbetar med saxen.

Har utseende och material av grensaxen någon betydelse?

Svaret på den frågan är i regel ja. En funktionell grensax bör ha så många delar av sig som är i metall som möjligt för att den ska kunna arbeta på bästa möjliga sätt. En grensax i metall har både kraft och en vasshet som kommer att hjälpa dig i ditt arbete. Det finns dessvärre en del grensaxar på marknaden som har delar som är av plast. Detta är inte att föredra då de lätt kan knäckas under utförandet av arbetet.

Längden spelar roll för åtkomst av grenar

En annan viktig sak att tänka på i valet av grensax är dess längd. Här kan det bli lite knepigt. Många föredrar en längre grensax, då de kan komma åt mer svåråtkomliga kvistar utan problem. Men med längre handtag på grensaxen blir den också klumpigare och mer svårhanterlig.

Vikt och ergonomisk utformning påverkar användarvänligheten

Om du har tänkt att arbeta med din grensax en längre period och med att klippa av kraftiga grenar är det mycket viktigt att du inte köper en grensax som är för tung eller klumpig för dig. Om den är för tung kommer du inte orka klippa bort kraftiga grenar, även om den har en utväxling.

Ur en ergonomisk synvinkel är det extra viktigt att du känner dig trygg med din grensax och att den har ordentliga handtag. Du behöver känna att du har ett stadigt och fast grepp kring handtaget och att du med enkelhet kan använda det utan några som helst problem. Detta för att undvika skador och belastning när du jobbar med redskapet.

Skötselråd

För att sköta om din grensax på bästa sätt bör du alltid göra rent den efter användning. Detta för att förebygga rost och att den blir slö och tappar kraft. Det räcker många gånger att bara torka av saxen med en trasa eller lite diskmedel. Se dock alltid till att grensaxen är torr när du är klar med den.

Ett annat tips är att hälla kokande vatten över grensaxen efter varje användning. Detta för att döda eventuella trädsjukdomar som kan spridas via trädgårdsredskap. Skulle grensaxen ha samlat på sig rost kan du enkelt använda stålull för att skrubba bort rosten.

Ett annat viktigt skötselråd är att se till att din grensax alltid är vass nog inför nästa användning. Har saxen tappat en del av sin vasshet kan du slipa saxen. Det gör en stor skillnad vid användning.

Sammanfattning

En grensax är ett måste för många trädgårdsägare för att kunna klippa och beskära kraftiga grenar i trädgården. Därför är det mycket viktigt att fundera över vad saxen behöver klara av. Har du tunnare träd och kvistar kan du med fördel köpa en lättare grensax, men har du kraftigare grenar som behöver kapas av behöver du en starkare och vassare sax för att klara av uppgiften.

Det finns många tillverkare av grensaxar idag. Därför är det viktigt att du jämför många olika modeller och storlekar för att hitta den som passar dig och din trädgård bäst

Vi hoppas att denna guide kan vara till hjälp i jakten på den bästa grensaxen. Vem vet, kanske är det just våran favorit Grensaxen Felco 210-A60 som är den perfekta grensaxen för just dig!