Bästa grillpannan 2023

Köpguide för grillpannor: 8 grillpannor som är bäst i test

Uppdaterad:

En grillpanna med en köttbit i.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om du älskar matlagning och eftersträvar att få den perfekta grillytan på dina hamburgare, kyckling eller grönsaker är en grillpanna en nödvändig investering som verkligen underlättar köksbestyren. Med en grillpanna kan du efterlikna ytan du får på maten efter grillning, utan att behöva krångla med en gasolgrill eller briketter.

Robusta och tåliga grillpannor är ett fenomen som blir allt trendigare igen. Vi har skapat en topplista med de bästa grillpannorna så att du enkelt kan ta dig ett steg närmare att skapa den perfekt grillytan inne i köket.

Kika framförallt på Skeppshult Traditional Grillpanna som med sin gedigna design snabbt kan göra dig till traktens nya grillmästare.

Vilken är den bästa grillpannan?

Bästa grillpannan: Skeppshult Traditional

Denna traditionella grillpanna från Skeppshult är en modell som tagit marknaden med storm! Här får du inte bara en stor grillpanna som med rätt skötsel kan hålla livet ut. Du får även en naturlig non-stick yta som bara förbättras med tiden.

En av de bästa egenskaperna med denna modellen är faktumet att den kommer med ett högkvalitativt trähandtag som garanterar att du inte bränner dig under tillagning. Med hjälp av den 5 millimeter tjocka bottnen kan du också vara säker på att den fungerar på samtliga värmekällor, allt ifrån grillen till induktionshällen inomhus.

Alla dessa fantastiska egenskaper tillsammans med en 25 års tillverkningsgaranti och ett rimligt pris gör detta till den bästa modellen på marknaden!

Viktiga specificationer

 • Material:Gjutjärn
 • Storlek:28 cm
 • Tål maskindisk:Nej
 • Fungerar på induktion:Ja

Bästa gjutjärnspannan: Le Creuset Signature

Grillpannan Signature från Le Creuset är en modell här på topplistan som verkligen står ut från mängden. Denna modell kommer nämligen inte bara med en otroligt stilig design, den har även bevisat sin prestation på flertalet topplistor och tester runt om i landet.

Tack vare att grillpannan kommer med ett högklassigt gjutjärn och en emaljerad insida kan du vara säker på att du får den ultimata stekytan. Den emaljerade insidan gör också att rengöringen blir betydligt mycket enklare.

På grund av pannans storlek har Le Creuset även installerat ett andrahandshandtag på motsatt sida för att öka ergonomin och göra hanteringen lättare.

Viktiga specificationer

 • Material:Gjutjärn
 • Storlek:26 cm
 • Tål maskindisk:Ja (rekommenderas inte)
 • Fungerar på induktion:Ja

Bästa fyrkantiga grillpannan: Skeppshult Traditional Square

Här har vi ytterligare en modell från Skeppshult, denna gången i form av en fyrkantig grillpanna. Grillpannan kommer med en stor design och ett högkvalitativt handtag i trä som håller dig säker under hela matlagningen.

Utöver det får du även en förbehandlad gjutjärnspanna med kravmärkt rapsolja. Detta innebär en naturlig non-stick yta som ser till att maten inte bränner fast. Det bästa med just denna modell är faktumet att den har spetsiga ränder som går djupt ner i maten, men också att den kan användas på alla typer av värmekällor.

Den fyrkantiga grillpannan fungerar precis lika bra över öppen eld som den gör på induktionshällen.

Viktiga specificationer

 • Material:Gjutjärn
 • Storlek:25x25 cm
 • Tål maskindisk:Nej
 • Fungerar på induktion:Ja

Mycket för pengarna: Fiskars Brasserie

Fiskars Brasserie är en riktigt prisvärd modell som garanterat passar in i hemmet. Tack vare att den kommer med en 4,5-5 millimeters tjock botten kan du vara säker på att du får en jämn värmefördelning genom hela pannan, något som leder till den ultimata stekytan.

Utöver det så har grillpannan även en emaljerad in- och utsida som inte bara gör det lättare att rengöra den, det blir även betydligt mycket enklare under matlagningen eftersom dina ingredienser inte bränner fast.

Detta kombineras med ett handtag i trä som garanterar ett bra grepp och en säker hantering. Är du ute efter mycket för pengarna så är Fiskars Brasserie en modell för dig.

Viktiga specificationer

 • Material:Gjutjärn
 • Storlek:27 cm
 • Tål maskindisk:Nej
 • Fungerar på induktion:Ja

Prisvinnande favorit: Anders Petter Stenfors

Grillpannan Stenfors från Anders Petter är ett alternativ av grillpanna som är en stor kundfavorit. Modellen erbjuder ett handtag i trä, men också ett extra handtag för att förenkla din matlagning.

Därtill kommer även en naturlig egenskap av jämn och snabb värmefördelning genom hela pannan, något som är essentiellt för en lyckad stekyta.

Pannan har även en naturlig non-stick yta och du har möjlighet att använda den på alla typer av värmekällor. Ställer du höga krav på materialval, prestanda och prisvärdhet så är detta en modell vi starkt rekommenderar.

Viktiga specificationer

 • Material:Gjutjärn
 • Storlek:28 cm
 • Tål maskindisk:Nej
 • Fungerar på induktion:Ja

Bästa för uteköket: Lodge Grillpanna

Lodge Grillpanna är en modell här på topplistan som står ut lite i designen. Denna modell har nämligen inte ett handtag i trä, här har du istället en stor grillpanna som är gjutjärn hela vägen igenom.

Konstruktionen ger dig de perfekta förutsättningarna för att tillaga maträtter på otroligt hög temperatur, något som i sin tur leder till den klassiska grillsmaken och fantastiska grillränder på köttet.

Pannan är också inbränd med olja, detta innebär att den blir bättre och bättre ju längre du använder den, men också att köttet som steks inte fastnar under tillagning.

Sist men inte minst, ska vi nämna att den släpper ifrån sig järn under tillagning, detta är inget att vara rädd för, snarare tvärtom eftersom järn är en otroligt viktig mineral som vi alla behöver mer av. Är du ute efter en slitstark konstruktion och pålitlig design så är detta ett gott val.

Viktiga specificationer

 • Material:Gjutjärn
 • Storlek:26 cm
 • Tål maskindisk:Nej
 • Fungerar på induktion:Ja

Lättaste grillpannan: Ronneby Bruk Ultra Light

Nu kommer vi till en lättare modell – bokstavligen. Detta är en modell från Ronneby Bruk som endast väger 1,9 kilo, en otrolig bedrift med tanke på att den har 30 centimeter i diameter, men också är tillverkad av gjutjärn.

Här får du samma egenskaper som du skulle få med en vanlig gjutjärnspanna, men också ett praktiskt silikonhandtag som ger dig ett stabilt grepp. Kombinationen av detta samt den lätta vikten ger dig en gjutjärnspanna som är lättare att hantera än många andra gjutjärnspannor.

Viktiga specificationer

 • Material:Gjutjärn
 • Storlek:30 cm
 • Tål maskindisk:Nej
 • Fungerar på induktion:Ja

Bästa budgetvalet: Gense Le Gourmet

Gense Le Gourmet är en grillpanna för dig som är ute efter en pålitlig kompanjon, men som samtidigt inte vill spendera alldeles för mycket pengar. Här får du en läcker grillpanna med ränder som inte bara ger ditt kött en krispig yta, de samlar även upp fettet under köttet så att det steks istället för kokar.

Stekpannan är tillverkad helt i gjutjärn vilket innebär att den klarar extremt höga temperaturer, men också att byggkvaliteten är otroligt hög. Värt att notera med en modell som är gjord helt av gjutjärn är att handtaget kan bli lite varmt. Om du använder en grytlapp eller liknande så går det bra.

Allt detta kombinerat med att den fungerar på alla typer av värmekällor gör detta till ett av marknadens absolut bästa budgetval!

Viktiga specificationer

 • Material:Gjutjärn
 • Storlek:25 cm
 • Tål maskindisk:Nej
 • Fungerar på induktion:Ja

Vem behöver en grillpanna?

Med en grillpanna kan du enkelt laga grillad mat året om. Detta är en av anledningarna till att grillpannor alltid har haft en stor plats i köket för matälskare världen över.

En klassisk grillpanna är utvecklad med ränder, vilket leder bort saften från köttet eller grönsakerna, detta skapar då en krispigare och perfekt stekyta som du normalt sett behöver en grill för att åstadkomma.

Utöver detta är en grillpanna en väldigt anpassningsbar panna som tål hög värme, ugnar och som dessutom kan användas på både vanliga spisar och induktionshällar.

Med en grillpanna kan du helt enkelt skapa en detaljrik mat som smakar fantastiskt gott, då råvarorna inte steks i sitt eget fett, vilket då kan skapa en brändare smak.

Köpguide för grillpannor

När du ska investera i en grillpanna är det flera olika faktorer som väger in och som har avgörande betydelse för pannans prestation. Materialet och beläggningen är de två viktigaste.

Material

Det vanligaste materialet som grillpannor är tillverkade av är gjutjärn som ger pannan sin hållbarhet, där den tål hög värme och intensiv användning. Gjutjärn är ett material som vi har använt under en lång tid och som vid rätt behandling kan återanvändas under en mycket lång tid.

Om materialet dessutom är rätt behandlat kan du undvika att maten bränns fast och överflödigt fett och saft leds bort för att skapa en perfekt stekyta som är mer krispig.

Den enda nackdelen med gjutjärn är tyngden, så för att pannan ska vara enkel att flytta runt ska den ha praktiska och tåliga handtag. Ergonomiska handtag ger en mer bekväm matlagning, framförallt om du ska flytta den från pannan till ugnen. Greppvänliga handtag av till exempel behandlat trä eller aluminium är därför en stor bonus som ger en enklare hantering.

Omhändertagande av pannan

När du köper en grillpanna kan du antingen köpa redan behandlade gjutjärnspannor eller pannor som du själv måste bränna in.

Det sparar såklart tid att investera i en redan behandlad panna, men ha i åtanke att dessa grillpannor ändå kräver särskilt underhåll för att vara tåliga och för att maten inte ska brännas fast. Utöver detta är skötseln och rengöringen av grillpannan A och O för att ge produkten sin fulla livslängd.

Storlek

Hur stora kvantiteter av mat steker du oftast? Detta är också en viktig faktor som du ska ha i åtanke för att köpa rätt storlek på grillpannan. Det är viktigt att den rymmer tillräckligt med råvaror och har en tillräckligt stor stekyta för att täcka ditt dagliga behov.

Men då gjutjärn är ett mer robust och tyngre material vill du inte köpa en för stor panna som kan begränsa användningen och göra förvaringen och rengöringen av pannan svårare. Lagom är bäst så den bästa storleken kan vara en mer klassisk panna med måtten 25×25 cm.

Skötsel och råd för gjutjärn

Gjutjärn är ett material som vi har använt sedan urminnes tider. Det robusta och tåligare materialet är normalt sett även vad de klassiska grillpannorna är tillverkade av. Men även om gjutjärnspannor eller grytor är en livslång investering krävs det att gjutjärn underhålls och behandlas för att uppnå sin fulla livslängd.

Vi har skapat en detaljerad beskrivning om hur du enkelt tar hand om och rengör din nya grillpanna av gjutjärn. Det viktigaste av allt är att gjutjärn har en beläggning som bidrar till att maten inte bränns fast i materialet. Detta kan skadas om du inte använder rätt verktyg eller rengör den på rätt sätt.

Använd aldrig diskmedel eller kemikaliska produkter. Detta gör att beläggningen försvinner och pannan blir förstörd. Läs denna artikel för en mer detaljerad beskrivning om vad du ska tänka på.