Vem behöver en grillpanna?
Med en grillpanna kan du enkelt laga grillad mat året om. Detta är en av anledningarna till att grillpannor alltid har haft en stor plats i köket för matälskare världen över.
En klassisk grillpanna är utvecklad med ränder, vilket leder bort saften från köttet eller grönsakerna, detta skapar då en krispigare och perfekt stekyta som du normalt sett behöver en grill för att åstadkomma.
Utöver detta är en grillpanna en väldigt anpassningsbar panna som tål hög värme, ugnar och som dessutom kan användas på både vanliga spisar och induktionshällar.
Med en grillpanna kan du helt enkelt skapa en detaljrik mat som smakar fantastiskt gott, då råvarorna inte steks i sitt eget fett, vilket då kan skapa en brändare smak.
Köpguide för grillpannor
När du ska investera i en grillpanna är det flera olika faktorer som väger in och som har avgörande betydelse för pannans prestation. Materialet och beläggningen är de två viktigaste.
Material
Det vanligaste materialet som grillpannor är tillverkade av är gjutjärn som ger pannan sin hållbarhet, där den tål hög värme och intensiv användning. Gjutjärn är ett material som vi har använt under en lång tid och som vid rätt behandling kan återanvändas under en mycket lång tid.
Om materialet dessutom är rätt behandlat kan du undvika att maten bränns fast och överflödigt fett och saft leds bort för att skapa en perfekt stekyta som är mer krispig.
Den enda nackdelen med gjutjärn är tyngden, så för att pannan ska vara enkel att flytta runt ska den ha praktiska och tåliga handtag. Ergonomiska handtag ger en mer bekväm matlagning, framförallt om du ska flytta den från pannan till ugnen. Greppvänliga handtag av till exempel behandlat trä eller aluminium är därför en stor bonus som ger en enklare hantering.
Omhändertagande av pannan
När du köper en grillpanna kan du antingen köpa redan behandlade gjutjärnspannor eller pannor som du själv måste bränna in.
Det sparar såklart tid att investera i en redan behandlad panna, men ha i åtanke att dessa grillpannor ändå kräver särskilt underhåll för att vara tåliga och för att maten inte ska brännas fast. Utöver detta är skötseln och rengöringen av grillpannan A och O för att ge produkten sin fulla livslängd.
Storlek
Hur stora kvantiteter av mat steker du oftast? Detta är också en viktig faktor som du ska ha i åtanke för att köpa rätt storlek på grillpannan. Det är viktigt att den rymmer tillräckligt med råvaror och har en tillräckligt stor stekyta för att täcka ditt dagliga behov.
Men då gjutjärn är ett mer robust och tyngre material vill du inte köpa en för stor panna som kan begränsa användningen och göra förvaringen och rengöringen av pannan svårare. Lagom är bäst så den bästa storleken kan vara en mer klassisk panna med måtten 25×25 cm.
Skötsel och råd för gjutjärn
Gjutjärn är ett material som vi har använt sedan urminnes tider. Det robusta och tåligare materialet är normalt sett även vad de klassiska grillpannorna är tillverkade av. Men även om gjutjärnspannor eller grytor är en livslång investering krävs det att gjutjärn underhålls och behandlas för att uppnå sin fulla livslängd.
Vi har skapat en detaljerad beskrivning om hur du enkelt tar hand om och rengör din nya grillpanna av gjutjärn. Det viktigaste av allt är att gjutjärn har en beläggning som bidrar till att maten inte bränns fast i materialet. Detta kan skadas om du inte använder rätt verktyg eller rengör den på rätt sätt.
Använd aldrig diskmedel eller kemikaliska produkter. Detta gör att beläggningen försvinner och pannan blir förstörd. Läs denna artikel för en mer detaljerad beskrivning om vad du ska tänka på.