Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa grilltermometern 2023

Upptäck de populäraste grilltermometrarna på marknaden: 3 termometrar som är bäst i test

Uppdaterad:

Grillen står framme och du är redo att steka på den fina ryggbiffen och uppnå den perfekta medium-rare. När du serverar den upptäcker du att den är övergrillad och well-done! Oavsett om du vill är ute efter rare, medium, well-done så blir grillningen mycket enklare om du kan få reda på innertemperaturen på köttet. Därför är det perfekt att köpa hem en grilltermometer så du kan ha total koll under grillningen.

Här nedan kan du läsa om vår topplista när det kommer till just grilltermometrar. Vi rekommenderar även att du tar en extra noga titt på vår favorit Kamado Sumo Instant Read, som du även kan använda som flasköppnare!

Vilken är den bästa grilltermometern?

Kamado Sumo Instant Read

Sumo Instant Read från Kamado är verkligen grillmästarens bästa vän. Den är försedd med en stor och upplyst display som gör det fantastiskt lätt att läsa av talen. Det sitter även en inbyggd flasköppnare på bakre delen av termometern för enkel tillgång till den iskalla ölen.

Tack vare att displayen även roterar så fungerar denna grilltermometer lika bra för både högerhänta och vänsterhänta. Du har också möjlighet till att vika in termometerstickan, detta gör det oerhört lätt att stoppa ner den i fickan när du inte använder den.

Dessutom har termometerspetsen en väldigt tunn design, detta är något Kamado har gjort avsiktligt för att minimera andelen köttvätska som rinner ut när du sticker köttet.Detta är en grilltermometer som vi rekommenderar till dig som vill ha en snabb temperaturmätning och smidighet!

Weber iGrill Mini

Här snackar vi moden grilltermometer! Weber iGrill Mini kan kopplas upp till din mobil genom en enkel app. Detta gör det möjligt för dig att kunna hålla full koll på grillningen även när du inte är i närheten.

Den har en räckvidd på 45 meter och batteritid på upp till 150 timmar oavbruten användning. Batterierna byts sedan enkelt ut mot nya AA-batterier. Den fungerar precis som en ugnstermometer och sitter därför i köttet under hela grillningsprocessen och mäter temperaturen med en fantastisk precision.

Dessutom är den försedd med en upplyst display som ger dig möjlighet att snabbt kunna läsa av temperaturen även under mörka förhållanden. Tack vare det magnetiska fästet behöver du inte heller oroa dig över vart du ska ställa den, du kan bara sätta fast den på grillen och gå där ifrån.

Den är lite dyrare än vårt toppval och får därför nöja sig med en välförtjänt andraplatsplacering, Weber iGrill Mini är en grilltermometer vi verkligen tycker du ska ha i åtanke!

Big Green Egg Trådlös Dual Probe

Här har vi en termometer som inte bara kan läsa av kärntemperaturen på köttet utan också kupoltemperaturen! Dual Probe från Big green Egg fungerar genom att du sticker in en sond i köttet och du kan sedan läsa av temperaturen genom mottagaren. Denna mottagare har en räckvidd på 91 meter, du kan alltså nästan stå en fotbollsplan ifrån grillen!

Den kommer också utrustad med förinställda kärntemperaturer för bland annat nöt, lamm, fågel, fisk och kalv. Detta för att du ska kunna börja grilla så snabbt som möjligt!

När köttet är klart och har uppnått den perfekta temperaturen avger termometern en automatisk signal så att du snabbt kan springa dit och ta bort den underbara grillbiten. Sonden tål upp till 360 grader Celsius, du behöver därmed inte oroa dig över att den ska förstöras när den är nära grillen.

Detta är en grilltermometer av toppkvalitet och ett köksredskap perfekt för den ultimata grillmästaren! Dock till ett lite högre pris än våra toppval.

Vem borde köpa en grilltermometer?

Tycker du det är svårt att få till den perfekta stekgraden när du grillar eller om du helt enkelt bara vill slippa hålla koll på maten är den ligger på grillen, då kan en grilltermometer vara något för dig. Du kan då enkelt sticka i termometern, kontrollera temperaturen och ta köttet när det är redo. Det är ett enkelt och smidigt sätt att få till god mat på grillen.

Samtidigt kan du oftast använda din grilltermometer till andra maträtter i köket. Ta temperaturen på din bröddeg eller kontrollera temperaturen på knäcksmeten under julbaket. Möjligheterna med en grilltermometer kan vara oändliga, beroende på vilken typ av termometer du köper. Vissa termometrar fungerar även utmärkt i ugnen inomhus vilket gör att antalet användningsområden vida överstiger enbart grillen och du kan få användning för den året runt, till alla möjliga projekt i köket. Vill du bara ha en termometer för inomhusbruk kan du investera i en stektermometer.

Om du är den typen av person som bara grillar på våren och sommaren så kan investeringen i en termometer kännas ganska onödig. Men eftersom du kan använda den till så mycket mer blir det helt plötsligt en fantastisk investering som förenklar hela livet och inte bara grillningen på sommaren, även om det är grillningen vi fokuserar på i denna topplista.

Köpguide för grilltermometrar

När det är dags att köpa din grilltermometer finns det ett par saker att tänka på och ta ställning till innan du ger dig ut och köper en. Vi har listat några faktorer att ta hänsyn till innan du handlar så att du slipper onödiga felköp och istället får precis det du behöver när du handlar.

Digital eller analog

När du ska köpa grilltermometer så finns det två olika varianter att välja mellan, precis som när du ska köpa en stektermometer. Det finns de vanliga analoga, där du oftast läser av temperaturen med hjälp av en nål som indikerar temperaturen. Dessa är väldigt enkla både att använda och att avläsa. Vissa analoga termometrar visar temperaturen och vilket typ av kött som bör hålla vilken temperatur så oavsett vilken råvara du använder kan du enkelt se när rätt temperatur är uppnådd utan att behöva hålla reda på gradantalen.

Dessa termometrar är oftast billiga och passar både för dig som vill ha en enkel termometer och för dig med begränsad budget. Om du däremot vill ha lite fler finesser så kan en digital termometer passa dig bättre. De digitala grilltermometrarna finns i olika utföranden, somliga mer avancerade än andra. Den stora fördelen med digitala termometrar är att de ofta går att ställa in så att den larmar när rätt temperatur är uppnådd. Det besparar dig en del arbete då du slipper hålla koll och maten kan grillas ifred utan att du behöver kontrollera det hela tiden.

Trådlös

De flesta digitala termometrar är trådlösa, vilket innebär att du kan låta mätstickan som tar temperaturen sitta i köttet och samtidigt ta med dig den lilla dosan där du läser av temperaturen och håller koll på när det är färdigt. Det underlättar ditt arbete vid grillen eftersom du kan gå in och förbereda tillbehör och dylikt under tiden som köttet ligger på grillen.

Du kan arbeta ostört inne i köket och om du har ställt in timern i termometern på att larma när rätt temperatur är uppnådd så behöver du inte ens hålla koll. Gör det du ska och vänta på given signal och maten är så gott som färdig. Om du inte använder timerfunktionen eller om din digitala termometer inte har en sådan så är det ännu bättre att kunna ta med termometern för att kunna hålla uppsikt över temperaturen och se när maten är färdig.

Pris

Självklart är det en dröm att kunna ge sig ut och handla utan att behöva ta hänsyn till priset, men tyvärr så måste de flesta av oss ändå göra just det emellanåt. Grilltermometrar finns, precis som det mesta annat, i flera olika prisklasser.

En dyr grilltermometer kan innebära fler finesser men priset är sällan en garanti för hög kvalitet utan kvaliteten och de viktigaste funktionerna kan du lika gärna få i en billigare grilltermometer. Därför kan det vara onödigt att lägga mycket pengar på en termometer även om du kanske egentligen anser dig ha råd med en dyrare. En grilltermometer är ett perfekt exempel på pryl där du lika gärna kan spara dina slantar och där du som inte har råd med dyra saker kan känna dig trygg med att få det du behöver i alla fall.

Hur vi valde grilltermometrar till vår topplista

För att välja ut de grilltermometrar som skulle få en plats i vår topplista började vi med att göra vår sedvanliga research genom att läsa på om dem och prata med butikspersonal som säljer sådana, vi pratade med erfarna kockar och andra proffs som är vana vid att använda grilltermometrar för att på så sätt ta reda på så mycket som möjligt om ämnet. Detta gjorde att vi fick en bra överblick över vilka grilltermometrar som är bra, vilka som är mindre bra och vilka som är värda sitt pris både i funktion och kvalitet.

Vi tittade också efter huruvida termometrarna skulle kunna användas till andra saker än bara grillning eftersom en mångsidig produkt ofta blir mer välanvänd och mer uppskattad än en ensidig sådan. Vi använde även produkttester som källor till information från hemsidor så som Inspekto och Hanks true BBQ om vilka termometrar som är bra och vilka som inte levde upp till förväntningarna. Testerna bekräftade några av de produkter som vi ville ha med, fick oss att stryka några produkter som vi trodde skulle vara bra men där testerna visade motsatsen och fick oss att ta andra produkter i beaktande.

Med all den samlade kunskapen i bagaget kunde vi sätta ihop den här topplistan till dig. Titta lite extra på mångas favorit, Kamado Sumo Instant Read som är perfekt för sommarens grillstunder!