Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa handdammsugaren 2023

Köpguide för handdammsugare: Bäst i test och hur du väljer rätt handdammsugare för dina behov

Uppdaterad:

För dig som behöver ha en dammsugare som du kan använda på trängre ställen eller på mindre ytor är en handdammsugare något att kika lite extra på.

Något att notera är att en handdammsugare inte är samma sak som en skaftdammsugare. De två typerna av dammsugare blandas lätt ihop, men här nedan hjälper vi dig hitta vilken handdammsugare som är bäst för dina behov.

Vilken är den bästa handdammsugaren?

Bästa handdammsugaren: Electrolux Rapido

Electrolux Rapido är den perfekta handdammsugaren för dig som söker en smidig och kraftfull lösning. Med sitt TurboPower-batteri laddas den snabbt och behåller sin sugeffekt under lång tid. Dess påslösa design med en 0,5 liters behållare gör att du slipper krånglet med påsar och kan fortsätta städa utan avbrott.

Oavsett om du behöver snabbt suga upp smuts och damm från möbler, trappor eller andra svåråtkomliga områden, levererar Electrolux Rapido imponerande prestanda. Dess kompakta storlek och kraftfulla funktioner ger dig enkelhet och bekvämlighet vid varje städning. Ge dig själv en effektiv och problemfri rengöringsupplevelse med Electrolux Rapido.

Bästa handdammsugaren för djurhår: Bissell Pet Hair Eraser

Om du kämpar med att bli av med husdjurshår är Bissell Pet Hair Eraser en oumbärlig städhjälp. Den är speciellt utformad för att effektivt ta bort hår från dina älskade husdjur. Med denna dammsugare som komplement till din vanliga, kan du enkelt ta fram den för att snabbt och enkelt bli av med håret.

Bissell Pet Hair Eraser har en generös behållare med en kapacitet på hela 0,6 liter, vilket gör att du kan städa längre innan tömning behövs. Dess batteri ger 15 minuter av kontinuerlig användning och laddas sedan upp på 300 minuter för att vara redo för nästa städning. Med Bissell Pet Hair Eraser kan du njuta av en ren och hårfri omgivning trots dina husdjur.

Bästa handdammsugaren för bilen: Black & Decker Dustbuster Flexi

Black & Decker Dustbuster Flexi är den perfekta handdammsugaren för bilägare. Dess design är särskilt anpassad för att underlätta dammsugning i bilens trånga utrymmen. Med denna dammsugare kan du enkelt nå och rengöra svåråtkomliga områden i bilen.

En av fördelarna med Dustbuster Flexi är dess fem meter långa sladd, vilket ger dig tillräckligt med räckvidd för att nå överallt i bilen utan att behöva oroa dig för batteritid. Dessutom har den en praktisk 12 V-adapter, så att du kan ladda den direkt i bilens cigarettändare och ha den redo för användning när du behöver den.

Dustbuster Flexi är också utrustad med ett långt listmunstycke, vilket gör det ännu enklare att komma åt och rengöra trånga utrymmen i bilen. Du kan vara säker på att den tar bort smuts, damm och smulor från varje vrå av din bil.

Bästa handdammsugaren för båten: Dewalt DCV517N

Dewalt DCV517N är en perfekt handdammsugare för båtägare som behöver hantera fuktiga utrymmen. Den är speciellt konstruerad för att klara av sådana miljöer. Dess imponerande behållare har en kapacitet på 1,9 liter och är lätt att tömma, vilket gör städningen smidig och bekväm ombord.

En av Dewalt DCV517Ns framstående funktioner är det högeffektiva filtret som filtrerar bort 99,97% av dammpartiklar. Detta innebär att du kan vara säker på att luften blir renare och fräschare efter varje användning. Dessutom är filtret enkelt att rengöra, och vid behov kan du enkelt skölja det med vatten för att upprätthålla dess effektivitet.

Med Dewalt DCV517N kommer du hålla din båt ren och i ordning utan problem. Dess imponerande kapacitet, enkel tömning och högeffektiva filter gör den till den ultimata städpartnern för ditt båtliv.

Unik och snygg design: Shark WV251EU

Shark WV251EU är en imponerande dammsugare som kombinerar modern design med enastående funktionalitet. Den är perfekt för snabb rengöring i hemmet, bilen och andra svåråtkomliga områden. Med två medföljande munstycken kan du anpassa dammsugningen efter olika ytor och behov. Dess lätta vikt på 0,6 kg gör den enkel att hantera även på platser som är högre än huvudhöjd.

Shark WV251EU är inte bara snygg att se på, den är även praktisk och mångsidig. Med sina två munstycken kan du enkelt rengöra både hemmet och bilen. Dess låga vikt på 0,6 kg gör den bekväm att använda även på svåråtkomliga platser. Shark WV251EU erbjuder effektiv rengöring och stil i en och samma enhet.

För grovjobbet: Makita CL121DZ

Makita CL121DZ är den perfekta lösningen för de tuffaste rengöringsuppgifterna. Denna handdammsugare är konstruerad för att vara stark och tålig, vilket gör den idealisk för grovjobb. Med fyra olika munstycken medföljer den, så att du alltid har rätt verktyg för att möta dina specifika rengöringsbehov.

Utöver sin förmåga att klara av grovjobbet har Makita CL121DZ också en praktisk blåsfunktion. Detta gör den användbar för att exempelvis torka din bil eller blåsa bort smuts och skräp från svåråtkomliga områden. Med denna mångsidiga handdammsugare får du både kraften och flexibiliteten som behövs för att hantera olika rengöringsuppgifter.

Köpguide för handdammsugare

Olika handdammsugare har olika funktioner och egenskaper. Till exempel varierar det ofta mellan storleken för behållaren eller dess batteritid. Vi går igenom de olika specifikationerna du vill hålla reda på och vad du ska tänka på beroende på var du ska använda din handdammsugare.

Vart du ska ha och använda din handdammsugare

 • Hemmet: För hemmet är det bra att ha en handdammsugare som är sladdlös men ändå har en bra batteritid. Det betyder att du inte behöver avbryta städningen för att ladda upp den. Om du har barn eller husdjur kan det också vara bra att anpassa din handdammsugare efter dessa behov. Ha exempelvis hår från djur eller smulor och spill från barnen i åtanke.
 • Bilen: När du vill ha en handdammsugare för bilen är det viktigt att den kommer med tillbehör som gör det möjligt att komma åt trånga utrymmen. Dessa kan annars vara lätta att missa. Om den kommer med sladd är det också väldigt tacksamt om det går att ladda den direkt i bilen, till exempel i cigarettändaren.
 • Båten: I mer fuktiga miljöer som i båten, behöver du ha en handdammsugare som klarar av denna våtare typen av miljö. Om du använder en som inte är gjord för det kommer sugkraften och livslängden snabbt försämras.
 • Verkstad: För att få upp slip-, cement- och gipsdamm behöver du en handdammsugare som är designad för detta. Du vill inte använda en som inte är gjord för det. Den kan nämligen sluta suga upp något alls, och dammsugaren är då så gott som klaranvänd.

Specifikationer som du borde ha koll på

Som vi skrev innan finns det ett gäng specifikationer som kan skilja de olika handdammsugarna åt. Vi har här nedanför tagit med de som vi tycker är de viktigaste att hålla reda på och kolla extra på när du ska investera i en handdammsugare.

 • Påse eller påslös: Om du har en påse på din handdammsugare tillkommer en kostnad. Däremot kommer det också leda till mindre utsläpp av damm och andra partiklar när du tömmer och byter den. Utan en påse kommer du lättare att se när det behövs tömning. Det är dock också då som du lätt riskerar att släppas ut mycket av de partiklar som fångats upp under städningen.
 • Kapacitet: Med en stor behållare som kan ta upp damm kommer den inte behöva tömmas lika ofta. Däremot kan en alldeles för stor behållare bidra till att den blir tyngre och tar mer plats. Viktigt är att du kollar på hur mycket och var du vill använda den och därefter avgör hur stor kapacitet du behöver.
 • Storlek: Eftersom du tittar på en handdammsugare är du ute efter en liten och smidig dammsugare som ett hjälpredskap. Även om en väldigt liten modell kan vara skön att ha kan det också leda till att behållaren och batteriet inte är lika starkt.
 • Sugeffekt: En viktig aspekt när du letar är hur hög och stark av en sugeffekt din handdammsugare har. Med en högre sugeffekt kommer du få ett renare hem mer effektivt. Vad som dock är bra att tänka på är att de då också kan komma att låta högre.
 • Filtertyp: De olika handdammsugare vi har tagit fram idag har olika filter. Detta är viktigt att kolla på då det är vad som avgör hur mycket eller lite av partiklarna som kommer ut i ditt hus igen. Även om många moderna handdammsugare idag har ett filter som filtrerar bort över 99% av partiklarna så kan du vilja dubbelkolla detta.
 • Laddning: Beroende på hur stort batteriet är på din handdammsugare kommer det ta olika lång tid att ladda upp fullt. Om batteritiden är bra gör det dock inte så mycket om uppladdningen tar tid då du förhoppningsvis redan är klar med din städning.
 • Ljudnivå: För vissa hushåll är det mer än en nödvändighet att ha en tystgående dammsugare, medan det för andra inte spelar någon större roll. De flesta dammsugare har ljudnivån listat i dB (decibel). Som referens kan du tänka att 60 dB är lika högt som ett normalt samtal.
 • Munstycken: Om du ska använda din handdammsugare på flera olika ställen kan det vara bra med ett gäng olika munstycken så du kan anpassa efter miljön.

Bra att tänka på är att om den har flera olika munstycken som ingår kan det leda till att priset är högre. Om du vet med dig att dessa tillbehör kommer att användas, är det värt den extra pengen. Om du däremot inte känner att flera munstycken behövs borde du tänka till om det blir ett onödigt högt pris.

Handdammsugare eller skaftdammsugare?

Handdammsugare och skaftdammsugare kan ofta blandas ihop, och det är inte så konstigt. De skaftdammsugare som idag finns på marknaden är till största delen 2-i-1 dammsugare. Det betyder att de har en inbyggd handdammsugare som du kan ta av och använda vid behov.

För vissa finns det ingen anledning att ha en 2-i-1 utan de letar endast efter en handdammsugare.

Vill du läsa mer om just skaftdammsugare så har vi även ett inlägg om det!

Hjälpsamma källor