Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa handöverfräsen 2023

Köpguide för handöverfräsar: Bäst i test och hur du väljer rätt handöverfräs för dina behov

Uppdaterad:

En handöverfräs är det perfekta verktyget för dig som älskar hemma-projekt. Om du aldrig tidigare använt en vet vi att det kan kännas övermäktigt att inte bara lära dig att hantera en, men också att välja ut vilken du vill investera i.

Det är precis vad vi kommer att hjälpa dig med här nedanför då vi kommer gå igenom fem olika handöverfräsar som vi kan rekommendera till dig.

Vilken är den bästa handöverfräsen?

Bästa handöverfräsen: Bosch GOF 1250 CE Professional

För dig som söker en robust handöverfräs kan vi rekommendera Bosch GOF 1250 CE. Den har mellan 10 000 och 24 000 varv per minut och en kraftfull motor på 1 250 W. Allt detta gör att du som användare kan känna dig trygg inför de utmaningar du ska ta dig an.

Bosch GOF 1250 CE är även designad med ett ergonomiskt handtag som har flera olika grepplägen.

Mest prisvärda: Bosch POF 1400 ACE

Bosch POF 1400 ACE är för dig som letar efter en bra handöverfräs som gör det den lovar, men som ändå kommer med ett bra pris. Den har en funktion som kallas Bosch Constant Electronic som justerar effekten så att du får bra resultat oavsett belastningen.

Förutom detta kommer den även med Power Light som ser till att du alltid har bra uppsyn på vad som händer även om det är dåligt med ljus runtom dig.

Bästa batteridrivna: Dewalt DCW604NT-XJ Solo

Om du söker en sladdlös handöverfräs kan vi rekommendera Dewalt DCW604NT-XJ. Den drivs av en kolborstfri motor vilket ökar både drifttiden och prestandan. Denna handöverfräs har bra och lätt vikt på endast 2,4 kg och ett ljudtryck på 78 dB.

Dewalt DCW605NT-XJ har både variabel hastighetsreglering och en elektronisk motorbroms som bidrar till en ökad kontroll.

Smidig multifräs: Makita RT0702CX2J

Makita RT0702CX2J är en bra och smidig multifräs och passar dig som vill kunna skära både olika spår men också dekorativa kanter. Den levereras med 6- och 8 millimetersspännhylsor så att du direkt kan sätta igång med det du vill göra.

Tack vare att den är designad med en mjukstartsfunktion får du alltid en smidig start utan problem.

Bästa budgetmodellen: Einhell TC-RO 1155 E

Om du inte vill lägga för mycket pengar på din fräsmaskin kan vi rekommendera Einhell TC-RO 1155 E. Även med dess låga pris har den en motor på 1 100 W och fungerar därför perfekt för alla hemma-byggare.

Det ingår flera olika tillbehör för Einhell TC-RO 1155 E, bland annat parallellstopp, kompasspunkt, kopierhylsa och matchande verktyg för byte av skärstål.

Köpguide för handöverfräsar

Olika handöverfräsar har olika egenskaper och detta är såklart viktigt att titta på inför ditt köp så att du kan hitta en som passar dig och dina behov.

  • Kraftkälla: De flesta handöverfräsar vi rekommenderade idag går på el, vilket betyder att du behöver ha en sladd inkopplad medan du använder den. Vissa föredrar dock att inte behöva ha ett uttag i närheten. Om det passar in på dig rekommenderar vi att du kollar på en handöverfräs som istället är batteridriven.
  • Storlek: Storleken på din handöverfräs kan självklart komma att spela roll beroende på vad du ska använda den till. Tänk dock på att en större handöverfräs tar mer plats i förrådet och kan komma att bli mer otymplig. Hellre att du köper en mindre som du använder än en stor som kommer stå och damma.
  • Motorkraft och effekt: Styrkan på din handöverfräs kommer att speglas till dess motorkraft. Titta därför alltid på detta när du letar efter en ny handöverfräs så att du vet att du investerar i en som är tillräckligt stark.
  • Hastighet: När du kikar på en handöverfräs är det viktigt att titta på hastigheten. Detta eftersom du kan ställa in det varvantal som passar bäst för de projekt du håller på med just för tillfället.
  • Anslutning för dammutsug: Det finns inte på alla handöverfräsar, men det fungerar väldigt smidigt om du väljer en som har denna egenskap. På så sätt kommer du inte ha lika mycket att städa upp efter dig när du är klar för dagen.
  • Inställning av fräsdjupet: Om det finns fasta djupanslag kommer det att göra dina justeringar lättare. Och desto fler steg det finns att välja på, desto bättre.
  • Spindellåsning: Med en spindellåsning behöver du bara en nyckel för att byta frässtål. Det kommer alltså att göra bytet smidigare och snabbare för dig. Det finns inte på alla handöverfräsar, så det är bra att dubbelkolla.
  • Arbetsljus: Vissa handöverfräsar har lampor som gör det lättare för dig att se vad du jobbar med. Detta är ofta en väldigt uppskattad egenskap eftersom att det underlättar om ljuset är dåligt eller om du är ute och det blir lite mörkare.
  • Mjukstart: Med mjukstart kommer du få en skön och kontrollerad startning av din handöverfräs.
Hjälpsamma källor