Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa högtryckstvätten 2023

Köpguide för högtryckstvättar: Bäst i test och hur du väljer rätt högtryckstvätt för dina behov

Uppdaterad:

Biltvätt, fasadtvätt eller altantvätt. Behoven av en högtryckstvätt kan vara många och varierande men vilken högtryckstvätt ska du välja? Det är inte alltid så lätt att välja högtryckstvätt och därför har vi satt ihop en köpguide för att du ska kunna få hjälp med att skanna av dina behov och en topplista över lämpliga produkter att välja mellan.

Toppvalet Kärcher HD 5/15 CX Plus är en mångsidig högtryckstvätt, kika in den! Vi hoppas att du finner artikeln intressant och hjälpsam.

Vilken är den bästa högtryckstvätten?

Kärcher HD 5/15 CX Plus

Varumärket Kärcher har utvecklat modellen HD 5/15 CX Plus högtryckstvätt, som har en längre räckvidd då den är designad med en 15 meter högtrycksslang och slangvinda. Utöver detta har högtryckstvätten en effekt på 2.8 kW och ett högt maxflöde på 500 liter i timmen. Letar du efter en effektiv och stark modell, rekommenderar vi HD 5/15 CX Plus.

En stor fördel med HD 5/15 CX Plus är att högtryckstvätten kan användas i två olika lägen, både horisontellt och vertikalt vilket ger dig fler valmöjligheter. För att ge dig en enklare användning och hantering har maskinen utrustats med funktionen EASY!Force. Detta är ett utvecklat spolhandtag som ger en säkrare användning och som reducerar den kraft som behövs.

HD 5/15 CX Plus är en användbar högtryckstvätt som kan användas för både arbete på gården eller för din verksamhet. Den har en konstruktion som är stabil och är byggd med EASY!Lock och topplock i mässing. Dessutom har den ett praktiskt vattenfilter som skyddar tvätten mot smutspartiklar.

Letar du efter en kvalitetsmaskin som är mycket enkel att använda? Då rekommenderar vi att du kikar på Kärchers högtryckstvätt HD 5/15 CX Plus. En mycket robust modell som håller en lång tid framöver.

Nilfisk MC 3C-170/820 XT 400/3/50 EU

Stabila högtryckstvätten MC 3C-170/820 XT 400/3/50 EU är en av marknadens mer kraftfulla val. Den har ett högt arbetstryck på 170 bar, vilket innebär att den avger en vattenmängd på upp till 820 liter i timmen.

Dessutom har maskinen en rengöringskraft på hela 4 kilo. Helt enkelt ett utmärkt val för dig som har större ytor som behöver rengöras och letar efter en kraftfull modell som går med full fart.

För att MC 3C-170/820 XT 400/3/50 EU ska vara stabil och tålig har den konstruerats av mycket hållbara material. Bland annat har maskinens kolvar tillverkats av rostfritt stål och toppstycket är tillverkat av mässing. Handtaget har tillverkats av aluminium för att den ska vara enkel att hantera och ge dig ett skönt grepp. Maskinen har även en praktisk rullkrok som gör det enklare att ta av och på kabeln.

Om du kommer att arbeta på ojämna underlag är det viktigt att den modell du väljer är designad med stadiga hjul. Denna högtryckstvätt från Nilfisk har därför 250 millimeter stora hjul för att enkelt kunna dras på samtliga underlag, oavsett om det är gräs eller stenplattor utomhus.

En annan stor fördel med denna modell är att det vid köp ingår mängder av olika tillbehör, däribland koppling och adapter. Både kemtank och säkerhetslock har inkluderats för att du enkelt ska ha åtkomst till maskinens tank. MC 3C-170/820 XT 400/3/50 EU är helt enkelt en pålitlig modell som passar bra för större jobb.

Stiga HPS 650 RG

Anpassningsbara HPS 650 RG från varumärket Stiga är designad för att kunna användas på en rad underlag, material och arbetsytor. Maskinen ger en djupare rengöring och kan med fördel tvätta rent både utemöbler, maskiner och klinkers. Med inkluderade tillbehör och konstruktion är det en högtryckstvätt som kan användas för de flesta jobb.

HPS 650 RG använder sig av kallvatten för att på ett mycket effektivt sätt rengöra det underlag du arbetar med. Den har utrustats med en mycket kraftfull motor på 2800 W och avger upp till 550 liter vatten i timmen.

Stiga har även designat ett särskilt handtag som är extra greppvänligt. Den har även ett utvecklat vred för att ge dig en bättre användningskomfort. Detta kombineras sedan med en konstruktion som är enkel att dra på samtliga underlag. Detta för att maskinen ska vara effektiv att använda överallt.

För att du ska kunna nå längre har maskinen en lång sladd på 12 meter. Denna rullas efter användning upp på maskinens utvecklade ledlist i aluminium.

Kombinationen av funktioner och material gör HPS 650 RG till ett mycket stabilt och funktionellt val. Trots sina utvecklade funktioner säljs den till ett mycket bra pris som överträffar det mesta. Kanske inte marknadens mest effektiva val, men passar dig som vill ha en multifunktionell maskin som kan användas till mycket.

Husqvarna PW 360

Har du behov av en högtryckstvätt som klarar av krävande rengöring så är Husqvarnas PW 360 något för dig. Denna högtryckstvätt som ligger i mellanprisklass är kraftfull nog att klara av allt från bilar till stenmurar men är samtidigt enkel att flytta och att använda.

Det ingår två olika munstycken, en högtrycksspruta och en stålförstärkt högtrycksslang men det finns också en hel del andra tillbehör att köpa till om du skulle behöva. Tillbehören förvaras praktiskt i det inbyggda förvaringsutrymmet där de är lätta att komma åt och lätta att städa undan efter användning.

Högtryckstvätten från Husqvarna har, förutom sin kapacitet en generös sladdlängd på 10 meter och maxtrycket uppnår 106 bar. Båda dessa egenskaper lägger grunden för en användarvänlig och effektiv högtryckstvätt. Att den dessutom har ett ergonomiskt och mjukt grepp gör inte saken sämre. Det gör snarare att du kan använda den med mindre ansträngning vilket underlättar framför allt när du behöver utföra jobb som tar lite längre tid.

När det gäller tvättfunktionerna kan Husqvarna PW 360 stoltsera med en sprinklerstav med dubbla svivelfunktioner, ett munstycke som är justerbart och därmed kan användas till de flesta rengöringsbehov du har. Har du envis smuts kan du använda det roterande munstycket som ger dig en mer riktad rengöring och med skumsprutans hjälp använder du aldrig mer medel än vad som behövs och du ser hela tiden hur mycket som finns kvar.

Detta är kort och gott en rejäl högtryckstvätt där du får mycket för pengarna. Husqvarna står som vanligt för kvalitet och funktionalitet så du lär inte bli besviken och de allra flesta av dina behov kan bli tillgodosedda med hjälp av denna högtryckstvätt.

Bosch AdvancedAquatak 150

AdvancedAquatak 150 är en mycket uppskattad högtryckstvätt från Bosch. Ett varumärke som är mycket uppskattad för sina välutvecklade maskiner och tillbehör som underlättar i tillvaron.

Denna högtryckstvätt är designad med utvecklade funktioner och har många inkluderade tillbehör för att kunna användas på flera olika material. Bland annat har maskinen flera olika utbytbara munstycken, för att du ska kunna välja ett som passar det material eller underlag du arbetar på. Även ett särskilt munstycke har inkluderats som är extra effektivt mot envis smuts.

En stor fördel med AdvancedAquatak 150 är att den är mycket enkel att montera. Passar därför till dig som inte tidigare har använt en högtryckstvätt. Maskinen har både en högtrycksslang och tryckanslutning som kan adderas enkelt.

Med denna högtryckstvätt kan du få en reducerad rengöringstid. Detta då maskinen fördelar rengöringsmedlet på ett bättre sätt. Boschs högtryckstvätt har dessutom utrustats med en mycket effektiv motor på 2200 W och ett maxtryck på upp till 150 bar.

Helheten skapar en högtryckstvätt som ger bra resultat. Ett bra inköp för dig som vill ha en lättanvänd maskin att använda i arbetet eller för hemmabruk.

Einhell TC-HP 2042 PC

Letar du efter en mindre och mer kompakt form av högtryckstvätt? Då bör du kika på TC-HP 2042 PC från varumärket Einhell. Trots sin mindre storlek är den mycket effektiv att använda på olika former av underlag.

Maskinens behållare distribuerar rengöringsmedlet på ett mycket effektivt sätt, vilket gör att Einhells högtryckstvätt även klarar av svårare smuts och underlag som annars är svårt att behandla.

TC-HP 2042 PC är utrustat med en 6 meter slang och 5 meter nätkabel. En något mindre räckvidd än ovan val. Men den kompakta formen ger den en lättare vikt och är därför stabilare att dra runt och enklare att bära med dig. Perfekt för dig som behöver transportera högtryckstvätten mellan olika platser i arbetet.

Högtryckstvätten har ett maximalt tryck på 150 bar. Utöver detta har denna modell utrustats med flera praktiska tillbehör som därmed ger den fler användningsområden. Du kan enkelt justera mellan olika munstycken tack vare inkluderat jet-click system.

Einhell har här designat en mycket funktionell högtryckstvätt som passar samtliga användare. Den säljs även till ett bra pris och passar därför bra för dig som har en budget att hålla.

Vem borde köpa en högtryckstvätt?

Vi kanske kan börja med att fundera lite över vem som inte behöver en högtryckstvätt. Du som bor i lägenhet och framför allt om du inte har bil eller något annat som kan behöva rengöras med den kraft som en högtryckstvätt besitter, du behöver absolut inte köpa en.

Du som kanske bara behöver högtryckstvätten någon gång om året eller kanske till och med mer sällan än så, och framför allt om du då har möjlighet att låna av någon anhörig eller någon granne, du behöver inte nödvändigtvis heller köpa en.

Däremot om du bor i hus som ibland behöver tvättas, en bil som behöver spolas av emellanåt, en terass som behöver rengöras inför sommarsäsongen eller om du har växthus och andra sidobyggnader som kan behöva tvättas.

Då kan du vara en av de som behöver en högtryckstvätt för att underlätta vardagen. Självklart går det att låna eller att lösa rengöringen på andra sätt men en högtryckstvätt är smidig, lättanvänd och gör att arbetet går lite fortare.

Köpguide för högtryckstvättar

Vad behöver du då tänka på när du ska köpa en högtryckstvätt? Vi ska gå igenom det nu och förhoppningsvis göra ditt val lite enklare och smidigare.

Dina behov

Vilka behov har du? Behöver du tvätta bilen, cykeln, terassen, staketet eller har du något annat som behöver rengöras. Ju större ytor och saker du behöver rengöra desto högre kapacitet behöver din högtryckstvätt ha.

Har du däremot bara behov av att kunna spola av cyklarna på sommaren, då kan det passa med en tvätt med lite lägre kapacitet. Tvättar du mest bilen så kan det vara en fördel att använda en högtryckstvätt där du enkelt kan hantera rengöringsmedel.

Kanske har du behov av en högtryckstvätt som klarar av hård och envis smuts, mossa och alger på en uteplats eller en stenmur eller så behöver den bara kunna skölja rent en dammig bil då och då. Det finns en högtryckstvätt för alla behov och innan du handlar är det därför bra att vara klar över vad du behöver den till.

Storlek

Det stämmer att storleken kan ha betydelse när det gäller högtryckstvättar. Behöver du kunnat flytta den ofta eller har begränsat utrymme till förvaring då behöver du kanske ha en mindre och smidigare högtryckstvätt.

Om du däremot behöver ha en kraftfull högtryckstvätt och inte har problem med förflyttning eller förvaring då kan det vara värt att investera i en rejäl maskin som klarar av dina behov, snarare än att tänka på smidigheten i första hand.

Många högtryckstvättar av de större formaten levereras med stadiga hjul och ibland teleskophandtag som underlättar förflyttning så oftast behöver du inte oroa dig, men det kan vara värt att titta en extra gång om du väljer en stor högtryckstvätt så att du klarar av att flytta den utan svårigheter.

Det är dumt att handla och upptäcka att den är tung och otymplig först när du kommer hem och ska använda den.

Tillbehör

Om du har varierande behov och vill kunna köpa tillbehör för att variera din högtryckstvätt ännu mer så ska du givetvis köpa en där det går att komplettera med tillbehör därefter. Exempel på tillbehör som kan vara bra att ha är tvättmedelshållare, terasstvätt, tralltvätt, teleskoprör och dylikt.

Det finns mycket att välja mellan och om det behöver finnas tillbehör att köpa är helt beroende av vilka behov du har så fundera först över behov och kolla sedan att den högtryckstvätt du vill köpa har dessa tillbehör att komplettera med.

Har den inte det kan du fundera över om tillbehören är nödvändiga eller om du kanske klarar dig ändå. För den som har bäst kapacitet till dig kanske inte har tillbehör, men å andra sidan kanske högtryckstvätten med tillbehör har tillräcklig kapacitet.

Beroende på var du handlar din högtryckstvätt så kan det följa med lite olika tillbehör så när du bestämt vilken du vill ha så kan du kolla med lite olika återförsäljare vilka tillbehör de skickar med för det pris de tar betalt.

Med lite detektivarbete kan du då få med lite fler grejor för pengarna än om du bara handlar hos första bästa återförsäljare.

Varmvatten eller kallvatten

Vad gäller effektivitet spelar det ingen roll om du köper en högtryckstvätt som tvättar med kallt vatten eller en som tvättar med varmvatten. Fördelen med kallvattentvätten är att det bara är att sätta igång och använda den.

Varmvattentvättarna är oftast dieseldrivna och många tycker det är en nackdel, dels ur miljösynpunkt och även praktiskt och ekonomiskt eftersom diesel behöver fyllas på med jämna mellanrum och kostar en del pengar.

Hur vi valde högtryckstvättar till vår topplista

När vi valde högtryckstvättar konsulterade vi först tidigare tester som gjorts för att ta reda på vilka produkter som fått höga betyg av paneler som testat produkterna och därför fattat välgrundade beslut baserat på vad de faktiskt tyckt om högtryckstvättarnas olika aspekter.

Samt hemsidor som Bäst i test, K-rauta och Din byggare har varit hjälpsamma. Vi frågade också olika experter om vad som utmärker en bra högtryckstvätt och vilka egenskaper man bör se upp för.

Vi kunde såklart inte skriva en topplista och rekommendera produkter för konsumenter utan att tillfråga just er konsumenter om vad ni gillar/ogillar och vad ni letar efter när ni tittar efter hos högtryckstvättar.

Vi frågade vilka behov som finns och vad som är viktigt för just er. Eftersom vi gillar produkter som kan ha flera användningsområden och klarar av de flesta utmaningar snarare än att du ska behöva komplettera med andra produkter också så har vi i vår topplista framför allt valt mångsidiga produkter med kapacitet för att klara de flesta typer av smuts och de flesta användningsområdena.

Sammanfattning

Om du har hus, bil, trädgård och annat som ibland kräver lite rengöring så kan du med stor sannolikhet vara hjälpt av en högtryckstvätt. I så fall har du nu fått ta del av vår topplista och vi har berättat lite om hur vi tänkt när vi valt produkter och vad du själv kan tänka på när du väljer högtryckstvätt.

Även om vi har valt ut en topplista med de produkter vi anser vara bäst, till exempel vår favorit Kärcher HD 5/15 CX Plus så rekommenderar vi dig att läsa på själv om de som verkar intressanta för att se så de verkligen passar dina behov innan du investerar i din nästa högtryckstvätt.

Förhoppningsvis har vår artikel gett dig lite extra kött på benen och hjälpt dig att hitta rätt i djungeln av högtryckstvättar så att du nu vet vilka du ska rikta in dig på när du behöver en eller nästa gång du behöver köpa en ny.