Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa induktionshällen 2023

Bäst i test för induktionshällar: Köpguide och topplista med 8 induktionshällar

Uppdaterad:

Är du trött på plattor som tar lång tid att värma upp och som kanske också ger en ganska ojämn värmefördelning? Om det är dags att rusta upp köket och du letar efter bra grejer, så rekommenderar vi att du byter ut den elektriska spisen, mot en induktionshäll. Denna sparar plats och ger köket ett enhetligt intryck.

Vi listar de modeller som utmärker sig lite extra enligt våra och andra jämförelser. Gör miljön och din plånbok en tjänst och investera i en bra induktionshäll och du kan nu spara massor av tid och energi i hushållet!

Vilken är den bästa induktionshällen?

Bästa induktionshällen: Siemens EH651FEB1E IQ100

Högst upp på topplistan hittar du denna väldesignade och faktiskt även väldigt prisvänliga induktionshäll från Siemens. Modellen EH651FEB1E IQ100 har flera fina funktioner och passar både professionella kök och dig som älskar laga mat på hemmaplan. Denna induktionshäll har hamnat högt upp på många topplistor och således även vår!

Denna modell har fyra stycken värmezoner som ger en väldigt effektivt värmefördelning. Vatten kokas på endast några minuter, vilket gör att du kan spara massor av tid i köket. Med både inkluderad boostfunktion och barnsäkring kan du även laga mat på ett säkrare sätt.

Touchslider-funktionen gör att du enkelt kan bläddra mellan olika värmeinställningar och funktioner. På displayen kan du även läsa av hur mycket energi som används under matlagningen. Perfekt för den miljömedvetna kocken!

Egenskaper och specifikationer
 • Värmezoner:4 stycken
 • Boostfunktion:Ja
 • Med touch:Ja

Passar större kastruller: Gorenje IT643BCSC

Från varumärket Gorenje hittar du denna induktionshäll UT643BCSC. Aningen dyrare än det vinnande valet, men enligt våra jämförelser och hällens olika inställningar är den väl värd en andra plats.

En enorm fördel med denna modell är att den dels har de klassiska 4 värmezonerna som gör att den passar familjer på upp till 5 personer. Men två av zonerna ligger dessutom närmare vandra och är perfekt när du behöver värma en större kastrull som en zon helt enkelt inte täcker.

Induktionshällen har också en väldigt stilren form, med fasettslipad kant som gör att den smälter in i köket bättre. Minnesfunktionen gör också att hällen sparar tidigare använda inställningar i upp till 5 sekunder. Perfekt när du råkar ta av kastrullen av misstag eller hällen stängs av.

Egenskaper och specifikationer
 • Värmezoner:4 stycken
 • Boostfunktion:Ja
 • Med touch:Ja

Med timer för varje värmezon: Siemens EH675LFC1E IQ300

Siemens har även utvecklat denna induktionshäll EH675LFC1E IQ300, en väldesignad modell som du inte kommer bli besviken på. Den främsta funktionen som vi fann lite extra utmärkande var att den har försetts med en timer för varje värmezon. Detta gör att du kan få en anpassad värme för varje kastrull och panna du placerar på spisen.

Hällen har även försetts med 17 effektlägen, en powerboost-funktion för samtliga zoner och en inbyggd äggklocka. Perfekt om du älskar lös- eller hårdkoka ägg. Med denna funktion kan du få äggen perfekta varje gång.

En annan sak som gör denna induktionshäll till ett mycket bra val för de flesta hushåll är att den ger en mindre energianvändning och du kan även följa förbrukningen på hällens display.

Egenskaper och specifikationer
 • Värmezoner:4 stycken
 • Boostfunktion:Ja
 • Med touch:Ja

Bästa premiummodellen: Siemens EX851FVC1E IQ700

Om du letar efter en lite lyxigare induktionshäll som är både tålig, mycket funktionell och snygg att kolla på så kommer Siemens EX851FVC1E IQ700 att vara ett utmärkt val. Här får du allting som du behöver, vill ha och lite till!

Här har du fem stycken värmezoner, vilket gör denna häll till ett bra val för även lite större familjer. Powerboost-funktionen förkortar uppvärmningstiden med hela 50%, vilket bidrar till att hällen är mer miljövänlig och gör att du kan spara pengar i det långa loppet. Visserligen en något dyrare modell från start, men som ger mängder av fördelar.

Denna större induktionshäll har en bredd på 802 millimeter och ett djup på 522 millimeter. Det ger mer stekyta att använda och du får därför bättre förutsättningar att lyckas med din matlagning.

Egenskaper och specifikationer
 • Värmezoner:5 stycken
 • Boostfunktion:Ja
 • Med touch:Ja

OptiHeat-funktion: AEG IKB64301FB

AEG levererar igen och precis som med andra produkter de tagit fram, håller deras stekhäll IKB64301FB även måttet med råge. Denna modell hamnar högt på många topplistor, däribland som den vinnande modellen enligt Taenks tester av induktionshällar.

Däremot drar dess pris ner placeringen en aningen för oss. Men denna modell ger dock flera fördelar på många punkter. Bland annat vill vi slå ett litet extra slag för OptiHeat-funktionen, som ger en kontrollerad och anpassad temperatur oavsett vilken typ av mat du tillagar.

En annan mycket utmärkande funktion är dess Hob2Hood-anslutning, som reglerar både fläkten och belysning för att då ge dig rätt förutsättningar i köket. Letar du efter en väldesignad och mycket praktisk häll så rekommenderar vi denna lite extra.

Egenskaper och specifikationer
 • Värmezoner:4 stycken
 • Boostfunktion:Ja
 • Med touch:Ja

Med Flexzone: Bosch PXE651FC1E Serie 6

PXE651FC1E Serie 6 från Bosch är en framtagen induktionshäll för matglada hemmakockar. Den har fyra stycken värmezoner, där samtliga har utrustats med flexzone och steksensorer för en enklare matlagning.

Dessutom är hällen väldigt stilren och passar att installeras i de flesta kök, oavsett om det är ett professionellt kök eller inte. Hällens olika inställningar och snabbare värmeuppvärmning gör den även till en ren fröjd att laga mat på.

Modellen PXE651FC1E Serie 6 har 17 olika effektlägen, inbyggd äggklocka och timer som gör att du kan få en anpassad och styrd matlagning. Ett toppenval helt enkelt!

Egenskaper och specifikationer
 • Värmezoner:4 stycken
 • Boostfunktion:Ja
 • Med touch:Ja

Fjärrstyrda kontroller: Electrolux HOI630MF

Från varumärket Electrolux som är ett populärt val för många hushåll, hittar du denna induktionshäll HOI630MF. Den har designat med samtliga matlagare i åtanke och har försetts med praktiska funktioner som gör den lika effektiv att använda för äggröra som till mer avancerade rätter när du vill imponera på dina gäster.

En funktion som kommer att vara extra tilltalande är att den är fjärrstyrd, vilket innebär att du kan minska matos och även hålla ditt hem mer säkert. Inkluderad barnsäkring gör också att du inte behöver oroa dig för att dina barn råkar trycka på hällen.

Powerboost-funktionen gör också att du snabbt kan addera en ökad värme, för att få den där perfekta stekytan som du alltid vill komma åt.

Egenskaper och specifikationer
 • Värmezoner:4 stycken
 • Boostfunktion:Ja
 • Med touch:Ja

Bästa större hällen: Witt Connect 2I

Om du har en verksamhet eller fler magar att mätta så kanske det inte kommer att räcka med en traditionell induktionshäll. Här krävs en mer rejäl modell som har fler värmezoner, för att du ska kunna ha möjligheten att laga mat åt fler personer samtidigt.

Witt har därför designat denna induktionshäll Connect 2I som vi har utsett till marknadens bästa större induktionshäll. Den har ett mer saftig prislapp, vilket kanske inte gör den tilltalande för dig med en snäv budget. Men däremot kommer den att underlätta din vardag markant på flera plan.

Denna induktionshäll har sex stycken värmezoner, är utrustad med boostfunktion och är facettslipad för att den ska smälta in i köket bättre.

Egenskaper och specifikationer
 • Värmezoner:6 stycken
 • Boostfunktion:Ja
 • Med touch:Ja

Köpguide för induktionshällar

Är du sugen på att köpa en induktionshäll, men inte riktigt vet vilken typ av häll du bör investera i, hur många värmezoner som krävs i ditt hushåll och kanske även vilka ytterligare funktioner som hällen bör ha för att den ska vara optimal i ditt hem så hjälper vi dig nedan.

Allt fler hushåll väljer att uppgradera sin gamla spis mot en induktionshäll och anledningen är framförallt att hällen värms upp betydligt snabbare än de klassiska elektriska alternativen. Ett grönt och praktiskt val som gör att du kan spara massor av tid när du lagar mat.

Värmezoner

Olika modeller är utrustade med lite antal värmezoner, däremot är det allra vanligaste att hällen har fyra stycken till antal. Detta är tillräckligt för familjer på upp till fem personer lite enkelt beräknat. Om du har flera personer än så i hushållet så kan det vara bra att istället kika på en lite större induktionshäll som har fem eller kanske till och med sex stycken värmezoner.

Fördelen med fler värmezoner är även att du kan laga till fler tillbehör och smårätter samtidigt. Men däremot är det ingen ide att du investerar i en större häll om du vanligtvis endast gör lite enklar rätter. Så här gäller det att du verkligen tänker till vad induktionshällen ska klara av.

Pris enligt din budget

Efter att vi har läst på mer om induktionshällar så insåg vi att man inte behöver spendera tiotusentals kronor för att få en riktigt snygg och praktisk häll i hemmet. Däremot kommer en större budget ge dig lite fler avancerade funktioner, eller fler inkluderade värmezoner.

Funktioner och inställningar

Även vilka funktioner och inställningar induktionshällen ska vara utrustad med är någonting som du måste ha i åtanke. Det finns enklare modeller som ger dig de vanligaste funktionerna som powerboost eller inbyggd timer. Men sedan finns det också mer avancerade modeller som ger dig ännu fler tillägg.

Värmefördelning

Det är just värmefördelningen som är den allra vanligaste orsaken till att många väljer just en induktionshäll. Med den inbyggda anslutningen kan du få vattnet i kastrullen att koka på ett litet ögonblick.

Även om detta är standarden för induktionshällar så kan uppvärmningstiden dock skilja sig en aning mellan olika modeller och powerboost-funktionen är ett särskilt nödvändigt tillägg om du vill kunna fräsa på lök eller tillbehör snabbt och smidigt.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Med rätt induktionshäll kan du snabbt laga dina favoriträtter och slippa vänta på ett elektriskt uppvärmningssystem som slösar både energi och tid. När vi letade fram vilka modeller vi skulle inkludera på topplistan så baserades urvalet framförallt på lästa tester, recensioner och kundomdömen.

Sammanslaget ville vi inkludera produkter som har hamnat högt upp enligt jämförelser av marknadens utbud, samt modeller som är försedda med en snabb uppvärmning, funktioner och som har minst fyra stycken värmezoner.

Sammanfattning

Det blir allt fler hushåll som använder sig av en induktionshäll och vi förstår varför då fördelarna är många.

Dels har den en betydligt snabbare uppvärmning gentemot traditionella elektriska spisar, vilket gör att du slipper stå och vänta på att vattnet ska koka eller plattorna ska bli tillräckligt varma. Så om du vill spara tid i köket och även letar efter en häll som ger en väldigt jämn värmefördelning, så kommer en induktionshäll att vara ett utmärkt val.

Efter att ha jämfört olika modeller på marknaden och läst på mer om induktionshällens funktioner har vi satt samman denna artikel och topplista. Fördelarna med induktionshällar är många så om du vill kunna utveckla din kokkonst så är det en nödvändigt investering. Gör ett val som passar dig!

Hjälpsamma källor